Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2017-07-25 13:01

Varför skatt på arbete men inte på lotteri?

En av socialistiska Sveriges mest utmärkande absurditeter är den hårda skatten på eget kompetent arbete, men frånvaron av skatt på tur som inom hasardspelens lotterier. Är det inte dags att sänka skatten på arbete och lägga skatt på lotterivinster?

Om du jobbar hårt, t ex som landets alla företagare, så skattas du med marginalskatter på upp till ca 70%. Men om du istället köper en lott och vinner tiotals miljoner kronor så slipper du helt skatt.

Detta kallas förstås för rättvisa av socialisterna. 

Men vad är förklaringen?

Förklaringen kan inte vara att man köper lotten med redan skattade pengar. För om du investerar i ditt företag med redan skattade pengar, eller i någon annans jobbskapande och välståndshöjande företag, så slås du av kapitalvinstbeskattning.

Istället hittas förklaringen i att det tidigare statliga monopolet på lotterier var en extra skatt man lurade av folket vars enda chans att bli rik pga de höga skatterna var att köpa en lott. 

Därtill delade staten ut lotteritillstånd till socialisterna som Socialdemokratiska partiet, som än idag finansierar sig genom lotterier, de sk A-lotterierna. 

Socialdemokraterna finansierar sig som enda riksdagsparti till stor del via dessa hasardspel, och drog 2011 in en otrolig vinst på 90 MSEK på detta, som gick rakt ner i sosseriets partiapparat. Så här har det sett ut sedan 1956 och oppositionen fick under decennier snällt titta på medan sosseriet berikade sig på ett monopol de själva utökat till att omfatta den egna Rörelsen.

Till nuvarande socialdemokratiska lotterier hör Kombilotteriet, Drömreselotteriet och Motorlotteriet. Som alltså finansierar socialisterna i riskdagen.

Där hittar vi historiken kring varför spel och dobbel ska vara skattefritt, medan hårt kompetent arbete ska beskattas.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

41 kommentarer:

 1. Det som är mest märkligt är att inte alliansen klippte dessa lotterier på de 8 år de hade makten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen för att även de har intäkter från lotterier - inget så stort som A-lotterierna dock.

   http://www.dn.se/ekonomi/spelmonopolets-verkliga-vinnare/

   "Centern har ett lotteri som omsätter några miljoner. De andra partiernas spelverksamhet är försumbara i sammanhanget."

   Radera
  2. Sen är det väl också en fråga om rädsla för att bli av med sina pengar.

   Ger sig Alliansen på lotterierna så kanske Socialdemokraterna ger sig på något som skulle minska Alliansens inkomster - t ex bidrag från näringslivet osv.

   Radera
  3. Wofser> Ja. Kanske måste Alliansen (och andra partier) i så fall börja redovisa varifrån de får sina pengar, även på lokalorganisationsnivån.

   Radera
  4. Alliansen är ju bara en annan sorts sossar! De tänker på samma sjuka sätt som originalet...

   Radera
  5. > Det som är mest märkligt är att inte alliansen klippte dessa lotterier på de 8 år de hade makten.

   Inte all märkligt, det var vad jag förväntade mig.

   Det märkliga är att så många tror att borgarna är liberaler bara för sossarna är socialister. Inse, borgarna är bara en annan typ av socialdemokrati. Jämför med hur Arbeiderpartiet i Norge inte tycker exakt likadant socialdemokrater i Sverige.

   Det enda partiet som vill driva Sverige i liberal riktning är Klassiskt Liberala Partiet.

   Radera
  6. Fast oavsett ideologi så borde de andra partierna vilja vingklippa sossarnas valmaskineri. Om inte annat för att kunna få in fler av sina kompisar till köttgrytorna. Men visst kan det råda terrorbalans runt detta.

   Radera
 2. Det är ju skatt på lotterier men de betalas av lotteriet.

  Lotteriet får in 100 kronor - betalar ut 45 kronor i vinst och ska sedan betala skatt på resterande pengar och skatten är på 35%, dvs ca 20 kronor.

  Jämför med en tävling där ingen skatt betalas av anordnaren men vinnaren ska betala ca 30% skatt.

  SvaraRadera
 3. Spel är skatt för idioter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spel är väl lite väl brett eller? Hasardspel eller snarare lotteri är skatt för idioter.

   Radera
  2. Själv ser jag spel som underhållning. Föredrar faktiskt att spela bort en hundring eller två i månaden framför att sitta framför dumburken. Jag räknar inte med att vinna något - om det nu inte är poker som spelas.

   Sen har investeringarna i spelbolagen inte varit fy skam direkt.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Det hänger nog ihop med hur denna skara tycker på vilket sätt som det är okej att tjäna pengar.
  Det är okej att bli rik på att vinna pengar på lotterier eller som idrotts stjärna tjäna hundratals miljoner. Då finns ingen större avundsjuka.

  Men om du är en kreativ företagare, med eller utan anställda och som gör samhällsnytta. Då är det fult att tjäna pengar. avundsjukan är stor.

  En sann och missunnsam socialist. Hur man för ihop ett sånt resonemang begriper inte jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror på att socialister är fullt medvetna om hur värdelösa de är och att de aldrig någonsin skulle kunna bli rika på eget arbete, därför tycker de att ingen annan heller skall kunna bli det. Socialism är att upphöja avundsjuka till religion och missunnsamhet till dygd!

   Radera
 6. Sossarna driver verksamhet som går ut på att öka klyftorna i samhället. Man tar från flertalet och ger till fåtal personer som blir mycket rikare än alla andra.

  Tänk på det nästa gång ni hör en sosse tala om att man vill minska klyftorna i samhället. Det är skitsnack. Vad det handlar om är att köpa röster (för andras pengar) så man kan vinna nästa val och få sitta vid makten några år till.

  Gå inte på det. Kräv nattväktarstat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Socialdemokrater och den "tunga" industrin (läs Wallenberg m fl) är och har varit två tummar i samma röv!

   Radera
 7. Varför inte lägga om hela skattesystemet och modernisera det? Sänkt skatt på arbetsinkomster, höjd skatt på fastigheter, kapitalinkomster och förmögenheter. Förändra det kommunala skatteutjämningssystemet så att kommunerna får incitament att få invånarna i arbete.

  Det finns säkert mycket mer man kan göra. Lägga om momsen. Kraftigt begränsa möjlighet till bidragsförsörjning för icke medborgare. Reformera arbetsförmedlingen och dess utbetalningar. Etc etc i all oändlighet. Det är ingen av våra politiker som har tänkt i de här banorna..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. > Varför inte lägga om hela skattesystemet och modernisera det?

   Så länge folk röstar på sossepartier, blåa, röda, gula eller gröna kan kvitta, så kommer de få sossepolitik. Simple as that

   Radera
  2. Lite OT men hur kan svenskar som äger egendomar i utlandet få göra avdrag för rot? Jag trodde det var för att göra en marknad med mycket svartarbete vit och gynna hantverkarna i landet. Varför ska Svenska skatter betala för hantverkare i ex Spanien?

   http://www.expressen.se/dinapengar/allt-fler-rot-och-rut-avdrag-utomlands/

   Radera
  3. Av samma anledning som Stefan inrättade en säkerhetspolitiskt råd 2014.

   Radera
  4. Hej Skatt är stöld! Tycker du att svenskarna borde rösta på Liberala partiet istället (såg att du propagerade för det ovan)? Har du någon teori kring varför inte det partiet slår igenom i Sverige? Jag är ärligt nyfiken och frågar inte för att raljera. Kom nu inte med ett svar i stil med att svenskarna är hjärntvättade/ indoktrinerade/ sossifierade eller liknande. Om Liberala partiet är så bra så borde de ha nått ut till fler.

   Radera
 8. Om du som privatperson ska betala skatt på vinster så ska du även få dra av för förluster!
  Alltså skulle staten förlora pengar då det förloras mer än det vinns!

  SvaraRadera
 9. Förväntade avkastningen är negativ, så då kan man väl inte lägga på en skatt?

  SvaraRadera
 10. Eftersom turspel är skattefritt, kan man inte lotta ut sin lön som egenföretagare? Vag jag sett finns ingen definition på oddsen hos skatteverket. Tärning den 25, udda ger lön och vid jämnt så skjuts vinsten upp till nästa gång med jackpottchans.

  SvaraRadera
 11. Och kom ihåg detta: Skatt, tull, avgifter, punktskatter, acciser mm kommer att öka så länge vi har den "rödgröna röran" att förhålla oss till. Den vansinniga invandringspolitiken kommer att kosta svenska folket en hel del. Just nu lånar vi mycket pengar för att finansiera invandringen. Detta - liksom Transportstyrelsens debacle - undviker regeringen och dess anhängare att tala om (tig ihjäl fakta); det man inte vet har man inte ont av (sic!)...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är sånt som Stefan pratat om på mötena i säkerhetspolitska rådet..? Ygeman och Stefan talade om lånen till asylanterna istf outsourcingen...

   Radera
 12. Har fritidsforskat en del i ämnet (stora fans till mig har antagligen noterat att jag konfunderats över det svenska hatet mot värdeskapande och den stora kärleken till diffuserat ärvt kapital, gärna så distanserat från värdeskapande som möjligt).

  En bra ledstång är jantelagen (även om jag vet att ursprunget inte är svenskt och att det eventuellt är ett sammanträffande). En första mycket viktig sak att förstå om den svenska kulturen är att den är helt extrem vad gäller jantelagens värdegrund, MEN inte vad gäller alla klasstillhörigheter. Jantelagens budskap är lag för den stora massan; arbetarklassen (vilket även innebär hela medelklassen). Bland det fulaste du kan göra i Sverige är att bli rik genom att på något vis lyckas skapa värde för andra trots att du föddes i arbetarklassen. Det sitter rotat djupt inne i den svenska ryggmärgen: du ska inte vara förmre än andra du föddes tillsammans med. Du får gärna födas med fördelar, men du ska absolut inte komma här och lyckas av eget driv. Vi har på många sätt den raka motsatsen till USAs American Dream.

  Kapital distanserat från värdeskapande är däremot mer än okej; att födas in i överklassen är något fint.

  Även toppstyrda system har en organisk väg till konvergens, så detta är inte mer kontroversiellt än evolutionsteorin: detta kommer att ge en konvergens där vi beskattar värdeakpande stenhårt, men inte kapital distanserat från värdeskapande. Statens roll i detta är nämligen att maximera skattebördan, och kommer pivotera fram till det befolkningen accepterar. Känns karaktäristiken bekant?

  Förhoppningsvis ger det lite underlag till varför jag ibland på lite väl otrevligt manér skäms ögonen ur mig för att jag är född och lever i den här kulturen.

  Hur lotteri kommer in i bilden? Det är det faktiskt min mor som berättat när jag pratade om detta. Hon påpekade att åtminstone på hennes tid var det inte fult att vinna sina pengar. Och det är egentligen inte så konstigt: om man vinner pengar har man ju bara haft tur, inte låtsats vara värd mer än någon annan.


  SvaraRadera
  Svar
  1. IMO: Det missar målet att skylla på staten i en demokrati; de vill bara maximera sin makt och lyckas bra med det i Sverige.

   (Om man inte vill hävda att staten indoktrinerat medborgarna osv, men det är rätt tunn is)

   Radera
 13. Om staten utnyttjat sin rätt att skapa betalningsmedel fullt ut istället för att ge rätten att skapa krediter utan bakomliggande värde till privata banker mot ränta så skulle vi inte behöva betala någon löneskatt alls.
  Jämför USA före 1913 och Brentonwoodsbeslutet, innan dess betalades ingen löneskatt.

  SvaraRadera
 14. Och varför är inkomst av kapital en platt skatt på 30%? När arbete på marginalen beskattad stenhårt. inte konstigt att ingen vill ha fler jourpass.

  SvaraRadera
 15. Tja, hela politiken är nu ett lotteri. Kanske tror de att med hela folkets skatteinbetalningar i potten kommer en verkligt stor vinst snart.

  SvaraRadera
 16. Lotteriskatten är 35%
  Länk till skatteverkets hemsida.
  https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/skatter/punktskatter/lotteriskatt.4.233f91f71260075abe880006318.html


  Och var inte så socialistisk det finns ingen anledning att sänka skatten på arbete för att sedan höja den på lotteri, skatten ska enbart sänkas folk betalar på tok för mycket skatt i det här landet; punkt slut !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant, men eftersom att skatten inte syns för vinnaren så tror till och med självaste Lars W. felaktigt att det är skattefritt att vinna pengar. Och för de som spelar på nätet utomlands eller i grannens källare så åligger de dessa att deklarera och skatta för vinsten. Det torde väl inte undgått någon som läser MSM-rubriker.

   Radera
  2. Det är för övrigt en liknande princip som när arbetsgivaravgifter döljs för lönetagarna. Det är en skatt som inte syns men som inkräktar på löneutrymmet, vilket Lars tidigare förtjänstfullt rett ut.

   Och det finns andra dolda skatter som i slutändan hamnar på vanligt folk.

   Majoriteten vet inte hur mycket skatt de egentligen betalar är min bedömning, och det kanske inte ens går att reda ut. Såsseriets uppfinningsiver när det gäller skatter är helt exceptionell.

   Radera
  3. BW: Ett mycket värdefullt påpekande om arbetsgivaravgifterna. Jag har även vid något tidigare tillfälle läst Wilderängs texter i ämnet men saknar sedan lång tid en uppföljningsdiskussion där detta faktum ställs emot det vitt spridda påståendet om att pensionärer betalar mer skatt än löntagare. mvh

   Radera
 17. Off topic.
  Ryssland sponsrar inte bara "fredrörelsen " utan även "miljövännerna "

  http://www.nationalreview.com/article/449717/anti-fracking-groups-russia-secret-funding-protects-kremlin-interests

  SvaraRadera
 18. Tänker osökt på sketchen Sossezombie :). :)
  "Korv i ugn" , trisslott- det enda ärliga sättet att vinna pengar :)

  SvaraRadera
 19. ...för att statligt lotteri redan är en dold skatt på idioti?

  SvaraRadera
 20. Svenska spel ägs väl delvis av SAP? De äger ju dessutom fonus..

  SvaraRadera