Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2017-07-02 11:32

Vad har du gjort för att förtjäna respekt, gnälliga 40+?

Istället för att gnälla över att ungdomen är så fruktansvärt vedervärdiga och inte respekterar dig, trots att du fyllt fyrtio och allt minsann var bättre förr, så kanske du ska fråga dig: Vad har du gjort för att förtjäna respekt, gnällgubbe?


Kan konstatera att bloggens läsare fortsätter gnälla över dagens ungdom, fullkomligt omedvetna om att dagens ungdom antagligen är bättre än vad gnällgubbarna själva var på sin tid. Enda sättet att få gnällgubbarna att lära sig något så banalt som att bädda sängen och plocka upp efter sig var tydligen att med hot om våldsmonopol och fängelse tvinga dem göra värnplikt. Och med tanke på hur gnälliga de är på dagens ungdom kan man lätt konstatera att gnällgubbarna inte lärt sig ett skit.

I själva verket bör istället gnällgubbarna fråga sig vad de egentligen gjort som förtjänar respekt? Överlevt till 40+ i ett av världens antagligen mest överbeskyddande länder? Fått gratis skuldfinansierad uppväxt, sjukvård och utbildning i gamla DDR-Sverige där samhället finansierades av lån på grekisk nivå och ingen behövde betala vad det egentligen kostade?

Nej, dagens ungdom har växt upp utan gnällgubbarnas skuldfinansierade välfärd, med Göran Perssons fruktansvärda skola, måste skuldsätta sig med miljonbelopp för en bostad medan du köpte din för 50 000:- SEK på 90-talet, har rejält mycket sämre villkor på sina CSN-studiemedel än vad du hade och måste stå ut med enormt mycket mer skit än vad du någonsin gjort. 

Tvärt om har du, gnällgubbe 40+, fått allt serverat på en räkmacka. Så vad har du gjort för att förtjäna respekt? 

Tvärt om - respekt förtjänar man. Den som kräver respekt är inte värd någon och förtjänar ingen. 

Förslagsvis håller gnällgubbarna käften och gör något som förtjänar respekt istället för att gnälla.

Naturligtvis finns det enskilda anekdoter i åldern 40+ som förtjänar respekt, men dagens ungdom är förstsås inte sådana kollektivistiskt tänkande begåvningsutmanade som fyrtioplusarna och tror att alla kan klumpas ihop i gruppen förtjänar respekt bara för att de fyllt 40 och en gång gjorde lumpen som depå- och bevakningsvärnpliktig på trängregementet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

88 kommentarer:

 1. AF är dåligt orienterad i svensk ekonomisk utveckling. En stor del av alla som nu är 40+ flyttade hemifrån och kom ut på arbetsmarknaden under finanskrisen på 90-talet, på den värsta arbetsmarknaden i mannaminne.
  Jag minns det. Det var ingen räkmacka, och vi fick ingenting gratis. Så jag svarar: håll klaffen, okunniga skitunge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Osökt kommer jag att tänka på en sketch som Monty Pyton-gänget hade på sin repertoar, där de sitter och diskuterar hur jävligt de hade under sin uppväxt; den ene skulle överglänsa den andre. Bl a var det en som var tvungen att gå upp en halvtimme innan han hade lagt sig, bodde i en pappkartong etc. Rolig sketch och kanske lite typisk för generationsmotsättningar.

   Radera
  2. http://www.montypython.net/scripts/4york.php

   Radera
  3. http://i.imgur.com/OiPHSTp.jpg

   Radera
 2. ok. Här kommer 80-talisten in. på 90 talet under krisen var jag 13. Fick en örfil om jag glömde släcka lampan i huset, för att vi hade det så överjävligt hemma efter att mamma och pappa precis köpt hus. Jag tog mitt första jobb då för att få in pengar i hushållet, Jag diskade på det lokala bageriet för ca 45 kr/h söndagar var guld för då fick jag in 90kr/h. flyttade hemifrån när jag var 18 och har inte varit arbetslös endag. inga studoelpn, finansierade mina studier med extra jobb. Sluta gnälla över anekdoter och att 80-talisterna inte vet vad krashen på 90-talet innebär för det vet vi ta mig fan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jävla lyxlirare, jag fick vara "vaktmästare" i något industriområde och fick 30kr/h, senare 35kr/h. Städade, skottade snö, fixade i rabatterna och gjorde enklare underhåll tex byta lampor. Hade jobbet 7an-9an.

   Radera
  2. Äsch mitt första jobb gav 12 kr/h, ett C-90 Maxell kassettband kostade 15 kr. Kollade på Jula igår, de kostar 20 kr. Så jag slet för 15 spänn (Maxell index).

   Radera
 3. Jag är också Ann Frank. Jag då jag då jag med!!! Jaaaaag!

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Jag har valt att ta tillvara på de goda utbildningsmöjligheter som det svenska samhället och dess hårt arbetande skattebetalare erbjöd mig under min uppväxt.

  Jag har många hundår bakom mig inom den akademiska världen med arbetsveckor på 60-70h till låg timpenning som doktorand och postdoc. Idag arbetar jag mindre men genererar ca ett patent i månaden som förhoppningsvis på sikt gör landet bättre och rikare.

  Så jag har en viss rätt att klaga på dem som inte orkar utbilda sig till yrken med jobbgaranti: polis, ssk, ingenjör osv. I Sverige har vi avgiftsfri utbildning och du får tom betalt för att studera. Om man inte tar den chansen så får man stå sitt kast.

  Å andra sidan så lider jag med dagens ungdom med tanke på den extremt dysfunktionella bostadsmarknaden och jag tror inte heller att dagens ungdom är dummare eller latare än tidigare generationer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk är ungefär lika dumma som tidigare, typ 10% går väl ut grundskolan med ofullständiga betyg.

   Problemet är väl snarare att det krävs en högskoleutbildning för att få "jobbgaranti" idag. På typ 70-talet var det ju bara att glida in på en mekanisk verkstad och lära sig hantverket.

   Radera
  2. +1 Ben, fler borde börja på golvet och sedan erbjudas möjlighet att utbilda sig om de har rätta förutsättningar för det.

   Radera
 6. Jag brukar få den respekt jag förtjänar känns det som. Tycker även att jag ger den respekt som andra förtjänar. Behandlar folk vänligt, lugnt och trevligt utan att anstränga mig. Håller löften, tider och andra avtal stenhårt.
  Och får oftast detsamma tillbaka.

  Är man svekfull sur och arg så får man oftast skit tillbaka, även av mig då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjälper oftast de omkring mig som ber om hjälp, med vad som helst.
   Skrev oftast för vissa använder mig och försöker utnyttja mig, då de inte behöver min hjälp egentligen utan bara är bekväma eller försöker tjäna något på den.
   När jag märker det, så är det slut med den hjälpen och med min tid i deras liv.

   Radera
 7. Född på 80-talet. Kanske den mest bortskämda ungdomskull som någonsin uppfostrats, men nu, millennium ungarna, tar första priset! Att studera till åldern trettio och få omvärldens misslyckanden och umbäranden censurerad och matas med lyckorus 24/7 via socialamedier. Dessa ska driva samhället om nått decennium, lycka till säger jag bara.

  SvaraRadera
 8. Jag gnäller bäst jag vill. Samtidigt så kräver jag ingen repekt. :)

  SvaraRadera
 9. Varför ska man behandla någon annorlunda på grund av deras ålder?
  Varför "förtjänar" en äldre person mer respekt än en yngre?

  Man vet ju inget annat om personen när man ses för första gången, man ser på dem att de är betydligt äldre än en själv. Men de kan ju vara pedofiler, mördare skattefuskare eller t.o.m en MP röstande journalist. Man har ju ingen aning vem personen egentligen är, det enda man vet är att hen lyckats bli äldre än vad man själv är just då.

  Som sagt kanske ingen bragd i vårt samhälle nuförtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gustav förtjänar ingen respekt alls, men det beror inte på hans ålder utan är envart baserat på hans illgärningar.

   Radera
  2. Du missade ironin i frågetecknet som syftade till din fråga varför äldre skulle förtjäna mer respekt än yngre. Fast å andra sidan så är svetsloppan äldre än friddeflin så blir rätt svårt att kora vinnare eller förlorare... hum hum

   Radera
 10. Jag kan förstå om våra barn födda sent 90-tal och tidigt 2000-tal tycker det är orättvist att de pengar vi har lyckats skrapa ihop tack vare (eller trots?) "gratis skuldfinansierad uppväxt, sjukvård och utbildning i gamla DDR-Sverige där samhället finansierades av lån på grekisk nivå", nu skänks bort till asylbedragare. De är dubbelt lurade i så fall.

  SvaraRadera
 11. Jag har i stort sett glidit på en räkmacka i mitt liv.
  Men å andra sidan klagar jag inte heller.

  SvaraRadera
 12. Tja, överlevt UTAN Wi-Fi, lan etc. Bara haft två kanaler på TV:n - varav den ena starkt vänstervriden - till in på 80-talet. INTE förväntat mig att få allting jag pekat på och därmed lärt mig TÅLAMOD .

  Blivit kränkt på AF på tidiga 90-talet av dumdryg 40-talist som tyckte man var en "märkvärig ackamicker" -utan att ha meddelat hela världen detta på twitter

  Bara fått 650:- månad i studiebidrag på gymnasiet och bara under terminerna, INTE 1250:-/mån även på sommarlovet som 70-talisterna

  Försöker ha fått sena 80- och 90-talister att förstå att saker och ting INTE alltid går att fixa med en "app"! Att derivatans funktioner INTE förstås bara genom att se ett youtube-klipp utan det kräver faktiskt att man lär sig saker och ting UTANTILL och bara papper och penna till hands !

  Ge exempel på vad du själv gjort ! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förväntar mig ingen respekt och tänker därför inte skriva ngt.

   Du hade ingen wi-fi och bara två TV-kanaler och förtjänar därför respekt? Seriöst? Är du på riktigt?

   Radera
  2. Man kan faktiskt överleva med bara två TV-kanaler och utan Wi-Fi !! Någonting jag försökt att förklara för vissa 90-talister !

   Varit tvungen att lära sen 80-talist, tillika min kusins dotter hur man uppför sig på sociala medier, för att inte råka illa ut. Hennes moder, min kusin, tror jag nog tyckte att den lektionen var bra !

   Annars är jag ibland riktigt "gnällgubbe" som påpekar det "olämpliga" i att sitta med fötterna på sätet på vagnen !! ;-)

   Radera
  3. Bengt.
   Dagens ungdom klarar sig utan tv-kanaler (vilket du inte verkar göra). Har du svårt med samtiden iom att du gnäller så förbannat mycket om struntsaker?
   Det går liksom inte ihop. Du gnäller konstant om DDR-Sverige och ändå längtar du tillbaks dit i dina resonemang.

   Radera
  4. @Stefan !

   jag klarar mit UTMÄRKT UTAN TV !! Har inte haft TV sedan 2007 !
   "Gnäller om struntsaker"? Vad som är "struntsaker" för en människa behöver inte vara det för en annan och vice versa

   Ja, faktiskt ! DDR-Sverige hade faktiskt fördelar bland alla nackdelar! En post som fungerade och som inte tappade bort hela Toyotamotorer med tillbehör!

   Radera
  5. Att du inte har tv förvånar mig inte ett dugg som den DDR-vänstermänniska du innerst inne är.

   Radera
  6. https://www.youtube.com/watch?v=AMMBXztgEy8

   Reklamen är dessutom regisserad av en kommunist.

   Radera
 13. Nja min erfarenhet av 90-talet var att det var ganska få som drabbades. Värst var det för småföretagare när bankerna fick panik och bara servade större företag och drog bort krediterna för de små. De flesta fortsatte med ganska oförändrad ekonomi.

  På 70-talet fanns nog en viss oro vid oljekriserna där vi fick en kort ransonering. Kändes mer spännande än oroligt.

  60-talet fanns en del mer kärnvapen som talades om ...

  ... 40-talet var det världskrig .. 30-talet en helt mer betydelsefull kris än de senare ... 10-talet var det spanska sjukan och ett något mer avlägset världskrig som kungahuset försökte få med Sverige i ... osv

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 14. Det var alltid värre förr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte bättre förr, det är bara värre nu.

   Radera
 15. Själv är jag +60. Bara det kan ju vara värt lite respekt ;-)
  Jag har gjort 5 utlandsmissioner, på sammanlagt 4 år. Det kan ju också vara värt lite respekt.
  Jag började sommarjobba när jag var 11 år.
  Sedan jag var 16 år, har jag försörjt mig själv och ända fram till för ett år sedan, hela tiden jobbat, drivit företag och studerat. Och många gånger, allt på en gång. Men det kräver jag ingen respekt för. Det tillhör väl det normala, att jobba och göra rätt för sig.

  SvaraRadera
 16. Som du skrev Lars. Respekt förtjänar man. Inget som kommer med ålder. Genom jobb, slit och förtroende. Respekt kan man få på så många olika plan. Arbete, privat, idrott mm.
  Men frånsett detta så måste väl resultaten i PISA säga något om utvecklingen bland de unga. Eller spelar inte lättja i skolan och dess försämrade resultat ihop med kunskap och utveckling. Då kan man väl i så fall lägga ner grundskolan helt om nu alla unga är så överintelligenta från födseln.

  SvaraRadera
 17. Matematik kräver inspiration, koncentration och transpiration och är INTE något som bara kommer bara man klickar på en app!!

  "..Mattekunskaperna hos Sveriges högskolestudenter har rasat. Det visar resultaten av de diagnostiska matteprov som nya ingenjörsstudenter gör varje år. Av de studenter som började på KTH i höstas var det en av fem som inte ens klarade grundskolans matematik på provet..."

  https://www.svd.se/laga-mattekunskaper-sanker-nivan-pa-hogskolan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och, vi får väl hyra in folk utifrån som kan räkna..? Arbetskraftsinvandring är svaret plus att vi helt gratis får in massor med högutbildade, bl.a matematiker tack vare vårt generösa asylsystem. Det kommer att bli bra på sikt.

   Radera
  2. Vi tackom och lovom för Kompetensregnet. Då behöver vi inte lära oss själva något. Programmeringen sköts i Indien oavsett...

   Radera
  3. Kompetensregn ???

   "..De grundläggande kurserna på Komvux, som ska ge grundskolekompetens, är för svåra för många nyanlända som inte gått i skolan tidigare. .."

   https://www.svd.se/komvux-for-svart-for-manga-nyanlanda

   Radera
 18. Nu blir jag som 80-talist lite osäker på om jag kan då (relativt sett) ha mer rätt i mitt gnällande och "rätt" att vara lite arg/klagande.

  SvaraRadera
 19. Äh. Bloggarjäveln söker bara konflikt i jakt på klick. Människan är sig lik, varken bättre eller sämre. Generationsdravlet är en tröttsam konstruktion som konsulter lever gott på. Thats it.

  SvaraRadera
 20. Viljen I nu veta vem som visan diktat haver? Det är pigan Lina som uti lust och kval tjände i Katthult uti sina ungar dagar, ack, vem kan väl räkna de flydda årens tal? Hujedamej sånt barn han var, men nu så är han man och vi i Lönneberga har ej bättre karl än han. Astrid Lindgren. Det blir nog bra gubbar av dagens unga män också.

  SvaraRadera
 21. Att som pliktskyldig soldat i Sveriges försvarsmakt besegrat Sovjetunion och som följd av detta medverkat till dess upphörande. Det kalla kriget där Sverige i dold allians med andra länder deltog krävde enorma ekonomiska och mänskliga resurser av oss. Tror man inte att mitt påstående är sant så kan man förstås aldrig hävda att Sovjet unionen utgjorde något militärt hot mot oss. Ty fanns det inget militärt hot så fanns det så klart inte heller något väpnat hett krig som avvärjdes.

  SvaraRadera
 22. Tjaa, alla 40+ har betalt världens högsta skatter i decennier för att betala hela härligheten. Med vetskap om detta har vi även fortsatt och rösta på socialismen för att få leva i världens tryggaste land och nu ger vi hundratusentals fattiga samma chans. Det är väl ett tecken på respekt..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett tecken på dekadens, naivitet, hjärnsläpp, masspsykos, whatever utom just respekt.

   Radera
 23. Som -84 kan jag inte klaga. Alltid haft jobb, bostad och studier. Har vänner som är 10 år yngre som har det betydligt hårdare

  Måsta bara kommentera att bloggägaren ser betydligt yngre ut än 47, jag skulle satsa på 37!

  SvaraRadera
 24. Så en lärare eller en polis ska förtjäna sin respekt... Eller en man/kvinna som är 60+. Generellt.. Skulle dagens ungdom lämna plats åt en äldre människa på bussen/tåget? Eller ska denna äldre människa förtjäna den respekten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med att lämna sin plats åt någon som är i sämre fysiskt skicka att klara en plötslig inbromsning eller ett fall är väl snarare vänlighet?

   Har inte ungdomen som sitter där förstånd och empati nog att se att den skröpliga gamla tanten behöver sitta ner, så beror det på att hon röstat på fel parti i många år och nu får skylla sig själv..

   Radera
  2. Knappast en fråga om etnicitet. Eller vänlighet.

   Radera
  3. @Bamse
   Jag skrev inte något om etnicitet.
   Att inte ungdomen som sitter där har har det som krävs för att han ska ge sin plats till damen kan ha olika orsaker men hänger ändå samman med hur hon röstat genom åren.

   Tex.
   Att ungdomen tvingats växa upp i ett av de många blivande utanförskapsområdena, gått i en dysfunktionell skola och värderingarna han tagit till sig har blivit lite annorlunda än om han växt upp i Astrid Lindgrens samhälle.

   Radera
 25. Sluta förra en pseudodebatt om ett viktigt ämne genom att begränsa ämnet "respekt" till gnällig 40+

  SvaraRadera
 26. I dagens samhälle ligger 40-plussarna långt efter, tyvärr. Majoriteten av alla jobb kräver att individen har någon form av datorvana och där känner sig 40-plussarna lite kränka över att ungdomarna är så pass mycket bättre och snabbare än dem. Att ungdomarna sedan tar till sig ny teknik och är med på förändringar utan att klaga till chefen är ytterligare ett irrationsmoment för gubbarna, som tycker att allt var bättre förr.

  Själv bli jag imponerad hur det kan krävas fem 40-plussare i en vecka för att göra en uppgift som tar mig en arbetsdag att göra på egen hand. Detta trots att jag inte har gjort lumpen. Jag har lärt mig att vara flexibel och att respektera alla människor, även om jag kan stå upp för mig själv och säga ifrån när jag tycker att något är fel. 40-plussarna däremot, de sysslar mest med att klaga - istället för att göra något vettigt.

  Jag förstår att ni är bittra, eftersom ni inte riktigt hänger med längre. Ni kan väl glädjas åt att vi som är ungdomar idag kommer att gå samma öde tillmötes när vi blir äldre. Förhoppningsvis klagar vi då inte på ungdomarna som är mer kompetenta än oss, utan vi uppskattar att de finns där för oss och kan hjälpa oss när vi inser att ge kan göra jobbet bättre än oss, det är bra mycket bättre än att klaga på ungdomarna och känna sig kränkt för att de är effektivare än tidigare generationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara lugn, din tid kommer också.

   Radera
  2. Min tid är nu gubbe lilla. Er tid är förbi, det är antagligen därför ni är så bittra.

   Radera
  3. Sådär lät det även för 20 år sedan....när dagens 40+ var i din ålder (antar att du är typ 20+). Är du redan efter din tid? Finns inget att vara bitter över. Bara bra med juniorer som gör jobbet medan man cashar in i hängmattan. En dag förstår du vad jag menar. Förhoppningsvis.

   Radera
  4. Kan iofs. tycka att du uttrycker dig lite märkligt med tanke på att du "lärt dig respektera alla människor..."

   Radera
  5. Alla människor som förtjänar respekt.

   Radera
  6. Och vilka är det? Sådana som uttalar sig nedlåtande om andra i likhet med dig?

   Radera
  7. Det varierar :) kan inte säga något innan jag lär känna personen ifråga. Det är lite så jag kör. Jag respekterar alla fram till dess att de visar att de inte är förtjänta av det. Ex. vissa av gubbarna i kommentarer här är sådana som inte verkar förtjäna min respekt vid en första anblick, men jag känner inte dem så jag kan ha fel och är villig att omvärdera min åsikt om det visar sig vara så att jag har fel :)

   Radera
  8. Ungdomens högmod. I sin ordning. Ärligt talat, skit i vad andra tycker så går livet lätt. Som framgår här är de flesta ändå mest intresserade av att blåsa upp sitt eget ego än bekräfta andras. I slutet av dagen, bara fåfänga och jagande efter vind. Ät, drick och njut av de få dagar du har under solen. De tar garanterat slut fortare än du tror.

   Radera
 27. Frågan är felställd! Respekt skall vara defaultläge tills motsatsen är bevisad!

  Hur vidrigt vore det inte med motsatsen - ett samhälle där ingen visar respekt för någon annan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaja men det är ju inte en åsikt som kommer göra dig populär bland kidsen. Vi måste ju tänka på reklamintäkterna!

   Radera
 28. Till alla surgubbar http://imgur.com/gallery/icLVS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ingen surgubbe men jag gillar inte den här memen att allt är "surgubbarnas" fel.

   1. Det finns ingen regel som säger att du förtjänar att bli befodrad inom den organisationen du arbetar inom. Om det är en organisation där befodringar kommer naturligt med erfarenhet så kommer du ju aldrig att bygga upp den erfarenheten om du jobb hoppar. Sen om du verkligen vill göra karriär så måste du satsa på ett yrke där man KAN göra karriär och sen jobba hårt och länge på det yrket (Många högpresterande jobb med goda karriärsmöjligheter kräver 60-70-80 timmars arbetsveckor ibland mer). Eftersom det finns yrken där oavsett hur länge du jobbar eller vilka kvalifikationer du har så kommer du aldrig att bli befodrad. Jag känner mer än en vanlig knegare i 50-60års åldern som knegat hela sitt liv och aldrig gjort karriär eftersom de ville inte offra mer än 40h i veckan på sitt jobb. De har sitt liv utanför jobbet istället.

   2. Håller med det är ett faktiskt problem och att det är föräldrarnas fel inte barnens fel.

   3. Om man jobbar 96h i veckan bara för att klara hyran så har man gjort några dåliga livsval och behöver utvärdera sig själv istället för att skylla på "surgubbar".

   4. Nej. Participation trophies kommer ifrån att vissa vuxna pedagoger var oroade över att barnen skulle känna sig exkluderade om de inte fick en trofé. Sen hur det fungerade i praktiken tror jag nog vi är överens om.

   5. Contrary to popular belief så är det inte 40+ som sätter kostnaden på utbildning. Sen kan jag tycka att det är lite stereotypiskt för milleniebarnen att skylla allt på gammla människor trots att majoriteten av dem aldrig kommer att få ett öre av din utbildningsavgift. Dessutom så är inte din generation den första som fått erfara det här fenomenet. Utbildning har alltid blivit dyrare. 1971 höjde Harvard utbildningsavgiften från 200USD/år till 2600USD/år. Det som höjer kostnaden för utbildning är att USGOV har sänkt stödet till universiteten och att dagens studenterna förväntar sig mer runtomkring grejjer än tidigare. Fast det här är ju en akademisk fråga eftersom utbildningen i Sverige gratis för studenten.

   6. Ja. Och? Din generation är ju experter på datorer och internet... Dessutom är inte allt jobbsökande online. Om du har hyffsad social kompetens eller vill utveckla din sociala kompetens så gå på jobbmässor och prata med folk istället för att sitta och kolla efter jobb online. Det kommer löna sig i längden eftersom när du väl hittat någon som är intreserad av ditt CV så måste du faktiskt ta dig till jobbet och prata med dem och visa att du är en socialt kompetent människa som de kan tänka sig att anställa.

   7. Är samma som 1an.

   Radera
 29. Känner medlidande och ibland skuldkänslor när jag ser vilket samhälle som vi äldre lämnar över till dagens ungdom.
  Jag tror att 68-generationen har haft ett extremt dåligt inflytande över den kulturella och politiska utvecklingen.
  Många unga kommer att tvingas emigrera de närmaste decennierna

  SvaraRadera
 30. Saknas det bloggmaterial? Snacka om meningslös diskussion, tappa inte greppet Cornu, ingen gnäller så mycket som du.

  SvaraRadera
 31. I motsats till de flesta här, så är jag inte en bortskämt och bekvämlighetsberoende svensk 40+ gnällgubbe.
  Jo, jag gnäller ibland på ungdomarna idag, just för att de är så respektlösa, lata, bekväma och bortskämda. Men då frågar jag mig varför har de blivit så? Och svaret är att det är just förstnämnda kategorin som har gjort dem till det! Dagens föräldrar har svikit sina barn, fegat ut när de skulle ta ansvar, sätta ner foten och uppfostra dem ordentligt!
  Jag vågar påstå att jag har rätt att gnälla, när jag tittar på mitt liv och det jag åstadkommit, men de allra flesta av min generation skulle titta i spegeln först, våga vara ärligt och vänta skammens rodnat har försvunnit.

  SvaraRadera
 32. Inte bara gnällig utan självgod också. Var det riktigt så du ville framstå?

  SvaraRadera
 33. Efter att ha satt upp 27,94 m staket idag, och blivit en äkta redneck på kuppen, förtjänar i alla fall jag respekt. Har inte satt upp staket förut, hade faktiskt ingen aning om hur mycket jobb det är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad hände med de sista sex centimetrarna då?

   Radera
  2. Fråga din mam...äh, det här funkar inte. Jag får ringa Ben och säga att jag inte kan semestervikariera för honom.

   Radera
  3. De sista sex centimetrarna spärras naturligtvis av din pappas erigerade organ.

   Storleken ligger uppenbarligen i släkten.

   Radera
  4. Så du menar att 6-10:s far är Staffan Stolpe?

   Radera
  5. Fast 60 mm är rätt hyfsad diameter. Frågan är väl mer om grannen har samma intresse som Ben?

   Radera
 34. Vet inte om jag förtjänar repekt eller ej men kan konstatera att jag såhär i efterhand kan tyckar att jag på vissa sätt var en idiot som kanske inte förtjänade så mycket respekt i alla lägen när jag var ung. Men jag repekterar mitt gamla jag för att jag alltid stod upp och tog konsekvensen av mina val även om jag inte skulle gjort samma val idag.

  SvaraRadera
 35. För att inte tala om 40 och 50-talisterna, där pratar vi riktig räkmacka.

  SvaraRadera
 36. Jag är väl ganska partisk eftersom jag är född -92. Men är det inte precis lika absurt att bunta ihop människor i generationer och tillskriva dem egenskaper som när man gör det med etniciteter och egenskaper? Dessutom torde ju dagens ungdoms "förfall" bero mer på föregående generations misslyckade uppfostran än att vi bara är usla på grund av vårt födelseår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Men är det inte precis lika absurt att bunta ihop människor i generationer och tillskriva dem egenskaper som när man gör det med etniciteter och egenskaper?"

   Du är en sån otroligt unik och speciell snöflinga precis som alla andra...

   "Dessutom torde ju dagens ungdoms "förfall" bero mer på föregående generations misslyckade uppfostran än att vi bara är usla på grund av vårt födelseår."

   Alla generationer är ungefär lika usla på att uppfostra barn det är därför folk i alla tider alltid har klagat över ouppfostrade barn. Men det mesta klagomålet på milleniegenerationen handla inte om när de var barn utan om hur de beter sig när de är vuxna.

   Radera
  2. Du tycker alltså att det är fullt rimligt att bunta ihop generationer och tillskriva dem egenskaper. Säg det rakt ut istället för att försöka förlöjliga.

   Jag håller med dig om att alla generationer är ungefär lika usla på att uppfostra. Jag tycker dock att om man, som du menar på, kan säga att en hel generation är usel så beror det också på att föräldrarna till just den generationen varit extra usla. Kan man inte bete sig som vuxen så beror det på att man aldrig fick lära sig att bete sig som barn.

   Radera
 37. De tidiga 60-talisterna då? Som råkade ut för att krävdes 4.9 i medelbetyg från gymnasiet för att komma in på en sketen E-linje på Chalmers? Jag min misslyckade själ hade bara 4.7 efter att ha sumpat 5:or i fyra ämnen så jag fick vackert jobba ett år. Ack ja.

  SvaraRadera
 38. Hellre en Löfven idag som vet om att han är kass än gamla Nivea från 90 -talet som var Sveriges svar på Donald Trump

  SvaraRadera
 39. Frågan är fel ställd. Den borde lyda: Vad har du gjort för att inte förtjäna respekt.
  Som 70+ har jag betalat 75% i marginalskatt bestämda av ett parti jag aldrig röstat för. Och trots detta parti och dess stödpartier är den svenska levnadsstandarden idag betydligt högre än när jag började folkskolan. Tyvärr kan man inte säga detsamma om grund- gymnasie- eller universitetsskolorna. Räkmackor har jag inte börjat äta förrän jag blev pensionär. Sett över min aktiva tid har jag fått behålla ca 30% av de pengar min arbetsgivare betalat för min anställning. I skolan fick man på min tid lära sig ta ansvar för sig själv, andra och naturen. Det var direkt oartigt att inte erbjuda en äldre människa sin sittplats. Man tar sig för pannan över någon här ovanstående som först gör övervägandet klarar gubben eller kärringen en plötslig inbromsning. Vet Hut ungdjävel! Man kan se stark ut fast man har djävligt ont i t.ex knäna.
  I Frankrike står det på handikapplatserna: Om du tar min plats ta även mitt handikapp.
  Frågan är inte om det var bättre förr utan konstaterandet att det är värre nu!

  Nog väst för denna gång, och tack Lars för bloggen!

  SvaraRadera
 40. Jag hoppas att dom små jobbar hårt i framtid för de är tillgången i min pension. Hoppas de jobbar lika hårt som jag och glatt betalar för dagens pensionärer då det är jag som är tillgången. Aldrig får balanstalet falla under 1 för då kommer jag jaga ner dem med min gåstol.

  SvaraRadera
 41. Blygsamheten och underskrivna konfidentialkontrakt hindrar mig ju att berate allt, men I urval så tändes ju en ny stjärna när jag föddes och dubbla regnbågar visade sig over Kebnekaise. Sen I skolan så var jag så fantastisk att de var tvugna at skrota det gamla betygssystemet efter mig efterson det skulle ge framtida elever så knäckt självförtroende att jämföra sig med mig. Dessutom smittade sig min fenomenalitet av sig på mina lärare som alla hade lysande karriärer efter att ha fått vara I min närvaro. När det sedan läckte ut att jag skulle göra värnplikten några år in på 90-talet så sket ryssarna I byxan och insåg att spelet var över och medgav förlust I det kalakriget, så murens fall var min förtjänst. vad som var mindre bra med det var väl att när Göran person insåg at jag var med Sverige så la han ner Svenska försvaret för att han tyckte inte att det behövdes. Sen så har jag ju uppfunnit boremedlet mot cancer och AIDS, men mina kompisar I Bilderberggruppen bad mig hålla inne med det och för att vi är så goda kompisar, så lät jag dem få tjäna lite stålar på bromsmedicin och cellgifter. Sen så finns det ju som sagt var en hel del anat, men som ni vet så tycker jag ju inte om att skryta.

  SvaraRadera
 42. Respekt, i det postmoderna Sverige???

  SvaraRadera