Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2017-07-16 12:44

Uppföljning odling och växthus

Så här i mitten av juli är odlingarna i full gång, och många måltider är i princip 100% egenproducerade. Här följer en liten uppföljning kring odlingen och det nya växthuset.
Det har hänt en del sedan sist.
Odlingarna producerar för fullt nu. Förutom kryddor, så finns det färskpotatis, gurka, sallad och vaxbönor i överflöd. Tomaterna har inte blivit röda än, men ett antal burkar med smaksatt grön tomatmarmelad har redan framställts. Samtidigt finns det hundratals gröna tomater kvar och några kan börja anas gå mot orange nu.

Standardlunchen kan vara färskpotatis och vaxbönor till exempelvis lammkött, eller om man vill lyxa till det och ha inköpta proteiner gärna rimmad torsk i smält smör (enkelt och genialiskt gott - tag torskfiléer, gärna frysta, lägg i rejält saltat vatten i några timmar, häll av vattnet, lägg i en ugnsform, täck torsken med skivat smör, in i ugnen på 125 grader i 10-15 minuter). Till körs normalt en sallad på ruccola, machésallad och färsk skivad gurka.
Odlingsbänkar. Senap längst bort, sedan frilandsgurkor (locket ska monteras bort där nu), jordgubbar och närmast kameran sallad. Bortanför växthuset skymtas en av potatisodlingarna.
Det växer även jordgubbar fortfarande, och vi drunknar i ruccola och machésallad. Senapen står i full blom.

Hur går det med dina odlingar denna sommar? Eller odlar du bara skägg?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Har ni något svinn på grödorna? Tänker främst på att ni tar till vara på allt som produceras snarare än det som skadedjur och andra djur gärna frossar på...
  För egen del odlar jag endast chili som sedan används som smakförhöjande i all matlagning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Obefintligt svinn än så länge. En vattenmelon har drabbats av någon sjuka och blir nog en totalförlust, men den har iaf en melon som är stor som en handboll, som kanske går att rädda.

   Radera
  2. Är det plantan eller själva melonen som insjuknat?

   Radera
  3. Aha, det går väl att göra kompost om inte annat. (Förutsatt att det inte är nåt gravt smittsamt)

   Radera
 2. Sallat och dill i överflöd, tidiga plommon av krikon-typ kommer ge bra om ett par veckor. Odlar inte fullskaligt där jag bor.

  SvaraRadera
 3. Grönkål som växer så det knakar. Bären har barnen redan ätit upp...

  Grönsalladen tog mördarsniglarna. Trodde inte vi hade, men grannen har.
  Men Lucille får jobba. (lucille är en gammal slö slagyxahuvud)

  I övrigt är det lite tomater o gurkor på friland som mognar så saketliga i den svenska sommaren med en dygnsmedeltemp på ca 16 C.

  Är långt från självförsörjande.

  Plockar moröder efter skördemaskinen på åkern framför huset. Fick ihop 3 kg spill på 15 m.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det fodermorötter eller ätliga?

   Radera
 4. Jag har ett växthus med tomater, gurka, chili och druvor. Ett par pallkragar. Hinkodlar bl.a. squash. Det går väl hyfsat men en normal säsong skulle tomaterna börja bli klara nu. Det driver ganska dåligt med dessa halvlama temperaturer. Gurkorna är väl det som går bäst.

  Har ni en vinranka så kan jag tipsa om att laga egna dolma fyllda med ris, gräslök, dill, citron och yoghurt. Bladen kan också frysas in för senare tillagning.

  SvaraRadera
 5. Idag kom det äntligen lite regn till potatisens stora glädje. Blir bra med gurka och tomater och lök. Borde räcka hela vintern med lite tur

  SvaraRadera
 6. Jag plockar allt från grönsaksdisken på ica. Lättast så.

  SvaraRadera
 7. Det är otroligt vad man kan odla ändå, här på Grönland/Alaskas breddgrader. Har man bara tillgång till billig elkraft / spillvärme från industrier så finns det inga gränser för vad/var man kan odla. Aquaponics i stor skala skulle fungera bra i Sverige om bara viljan fanns.

  SvaraRadera
 8. Fått god skörd av 2 sorters potatis, idag sker skörden av vitlök. Några gurkor bondbönor kommer snart sockerärtor ger godskörd dock här det här det knappt kommit nåt regn så chilin och tomat plantorna har torkat å vissnat.

  SvaraRadera
 9. Spenaten är uppäten och ingen idé att så ny än för den rusar i blom direkt. Bladpersilja, vitlök, rödbetor och de första morötterna kan skördas. Sockerärterna blommar och blomsterbönor som såddes sent växer fint. Jordgubbar blir en liter om dagen när jag hinner före fåglarna. Vi har även skaffat en Garden Igloo där jag kan förgro en del saker till nästa säsong och ha en del värmekrävande grödor i. Sådde basilika och gurka på kul för några dagar sedan.
  Tack för torsktipset. Skall testas.

  SvaraRadera
 10. Inget växthus, men ändå en massa tomater, squash, gurka, paprika och olika kålsorter som jag plockar av efter hand.
  Mâche-sallat (ja den stavas så och inte "maché"), rucola och spenat har redan jag redan ätit upp helt. Brukar bara så en omgång av dessa så jag har egna grönsaker innan huvudgrönsaksgrödorna kommer.
  Vad gäller bönor i växthus tycker jag inte att det lönar sig, då frilandsbönor (särskilt på stör) ger så stor skörd ändå. Möjligtvis kan det vara värt det för att förlänga säsongen.

  SvaraRadera