Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2017-07-23 09:31

Transportstyrelsen kan fått svensk agent gripen och åtalad i Ryssland

"Hata slumpen."
Förra året greps en sannolik värvad rysk KSI-agent1. i Ryssland och åtalades för landsförräderi. Detta sammanfaller i tiden med Transportstyrelsens i åtalet bekräftade läckor av kvalificerade skyddsidentiteter till serbiska administratörer, varav en var fd serbisk militär. Serbien och Ryssland står varandra mycket nära. Frågan vi aldrig får svar på är om Transportstyrelsen alltså fått en svensk agent åtalad och dömd till tio års fängelse för landsförräderi?

Kvalificerade skyddsidentiteter är täckmantlar och falska identiteter som de svenska underrättelsetjänsterna använder, inom och utom landet. Då det registermässigt ser ut som riktiga bekräftningsbara identiteter är dessa mycket starka vid en kontroll mot offentliga register, som t ex ett telefonsamtal till Skatteverket.

Det är t ex fullt rimligt att den militära underrättelsetjänsten Musts hemligaste avdelning (? - det kan finnas ännu hemligare vars existens ej når media) Kontoret för särskild inhämtning (KSI) använder kvalificerade skyddsidentiteter för sina särskilda operatörer2. på fältet.

Ett sådant sannolikt fall handlar om den ryske översten Andrey Belyaevs svenske kontaktperson "Anders Jonsson". Namnet är uppenbarligen en täckmantel.
"När den ryske översten Andrey Belyaev flyttade till Sverige 2010 hade han en svensk medhjälpare. Mannen, som kallade sig Anders Jonsson, uppgav att han kom från ”universitetet”. [...] Och vem Anders Jonsson är förblir oklart – DN har varit i kontakt med samtliga Anders Jonsson som är knutna till de tre universiteten. Ingen av dem känns vid den ryske ”gästforskaren”."
Belyaev, som baserat på DN:s artiklar med all sannolikhet var en svenskvärvad agent i Ryssland, som gavs "pension" i Sverige, kom alltså till Sverige år 2010. Här stannade han till 2014, då han reste tillbaka till Ryssland. 2016 åtalades han i Ryssland och dömdes för landsförräderi.

Frågan är om Ryssland via den serbiske militären eller annan serbisk personal fått tillgång till Transportstyrelsens lista över vilka som är kvalificerade skyddsidentiteter, och därmed kunnat identifiera att Belyaev har haft kontakter med svensk underrättelsetjänst särskilda operatörer? I analyssammanhang hatar vi alla slumpen och registren låg öppna under perioden då Belyaev greps.

Inget av detta kommer vi någonsin få svar på, men som sagt: hata slumpen.

Detta belyser ännu en nedsida med Transportstyrelsens läckor.

Förtroendet för svensk underrättelsetjänsts förmåga att skydda sina värvade agenter kan vara allvarligt rubbat, om inte annat då agenternas alla kontaktpersoner av nödvändighet bytts ut. KSI mfl måste utgå från att registret nu är i orätta händer, kallat hem och bytt ut alla särskilda operatörer.

Något som för övrigt tar lång tid att göra. "Anders Jonsson" kan inte komma tillbaka som "Sven Andersson", utan är för all framtid bränd som särskild operatör i fält, utan kommer framöver tvingas sitta bakom ett skrivbord. Istället måste nya särskilda operatörer rekryteras, utbildas, tränas, övas och börja om erfarenhetsmässigt från noll.

Svensk underrättelsetjänst kan alltså tappat tiotals år av kompetens och mitt i ett allt hårdare och mer hotfullt säkerhetsläge står vi utan särskild inhämtning.

Och generaldirektören som fullt medvetet tog beslutet att frångå svensk lag - det står uttryckligen i de dokument hon signerade - fick 70 000 kronor i böter.

1. Agent används här för att beskriva en rekryterad källa, dvs en person som inte är anställd av svensk underrättelsetjänst.

2. Operatör avser en person anställd av svensk underrättelsetjänst och med särskilda uppgifter. Särskild är militäriska för specialuppdrag och specialförmågor av hemlig natur. I fiktionens värld skulle Carl Hamilton inte vara en agent utan en särskild operatör. Om nu Guillou hade haft någon koll alls.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. Mest intressant är väl egentligen om det framgår vem som ligger bakom underlaget till beslut. Känns ju rimligare att det egentligen är den/de som gått någons ärenden och förlitar sig på sin GDs inkompetens

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem var ansvarig för IT i regeringen mellan 2014-2016...

   Radera
 2. Jag har ingen kunskap om hur MUST fungerar generellt, men jag har träffat några MUST-anställda jag blev inte imponerad över deras intelligens- och bildningsnivå. Om just dessa blev utrensade skulle det enligt min mening vara en välgärning då det finns chans till att de blir ersatta med några mer kompetenta personer.

  Jag hoppas att resten av MUST fungerar bättre än det lilla jag har sett, och att personalen där inte har blivit uthängda.

  Framför allt hoppas jag att samtliga elitsoldater i SOG har klarat sig från att få sina identiteter röjda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror på om SOG-operatörer ibland har behov av kvalificerade skyddsidentiteter. Om de rent hypotetiskt underställs t ex Must för vissa insatser så kan sådant behov finnas. Det röjer inte deras verkliga identiteter, bara deras tillfälliga täckmantel.

   Radera
  2. Antar att de som talar om att de är från must inte håller på med då hemliga saker. Har lyssnat på föredrag av någon därifrån och han föreföll kompetent.

   Radera
 3. "Lööf utesluter inte misstroendeförklaring"

  För vissa tar det lite längre tid innan polletten trillar ner. Skall bli spännande och se hur nu partierna i den "spretiga" alliansen förfar för att manövrera sig ur situationen. De är med tidigare uttalanden dock tämligen inpressade i "hörnet".

  SvaraRadera
 4. Fortfarande ofattbart hur detta kunde tillåtas ske. Inkompetens är bara förnamnet om det nu var inkompetens dvs..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det krävs för vissa positioner särskild inkompetens.

   Radera
  2. Det kan vara planerat och ser till ytan ut som inkompetens. Kan tänka mig att ingen ställs till svars och allt är som vanligt igen till hösten.

   Radera
  3. @Jomen såere 10:27

   GD Maria Ågren var medveten om att utsorkningen av IT utomlands var ett avsteg från gällande lagstiftning. Detta avsteg vidarebefordrades till tjänstemän på Regeringskansliet, som inte gjorde något åt det. Så det är inte bara inkompetens utan ett stort mått av nyliberalism, EU-vurm och säkerligen också fosterlandshat som bör tas med i beräkningen.

   Radera
 5. Även Lööf har skuld i detta. Hon var näringsminister och chef över näringsdepartementet, under vilket Transportstyrelsen löd, när beslutet om outsourcing fattades. Ordförande i trafikutskottet var vid den tidpunkten Ygeman. Say no more :-/

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Kenneth 10:32
   Har du mer om Lööfs inblandning?

   Radera
 6. Lagrar man känslig information på ett medium som är byggt för att enkelt kunna sprida just information, ja då får man faktiskt dellvis skylla sig själv.
  Lite som att prompt vilja äta under bar himmel, då kan man inte klaga ifall det regnar på en.

  "On the one hand information wants to be expensive, because it's so valuable. The right information in the right place just changes your life. On the other hand, information wants to be free, because the cost of getting it out is getting lower and lower all the time. So you have these two fighting against each other."

  SvaraRadera
 7. En fin kombination av outsourcing, new public management och en rutten ryggdunkar kultur inom alla övre lagren i alla våra partier och myndigheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yup, och en statsminister som har sprungit och gömt sig under en av de värsta skandalerna i modern tid. Vilken total sopa han är. Jag har noll förtroende för honom men S lär ändå bli största parti.

   Som en moderat skrev på twitter: Kan vi inte skicka en barnboksförfattare till Tjeckien för att prata om Transportstyrelsen för att locka fram Löfven?

   Blir även spännande att se hur vår dådkraftiga opposition agerar. Eller håller de varandra om ryggen?

   Radera
  2. Ja, var är statsministern? Oanträffbar. Mycket märkligt när vi har en pågående nationell kris. Inga kommentarer pga semester? Hoppas inga fler kriser inträffar under semestern eller någon som vill Sverige illa är så osportslig att slå till då.

   Radera
 8. Prenumererar på några morgontidningar men slutade med DN för några år sedan för att den gav mindre än de andra. Får överväga att ta en ny prenumeration.

  Mer inhämtning via nätet är vad som gäller. En svärm nanosatelliter skulle också höja vår förmåga. Sveriges kunskap om signalspaning blir viktigare. Utgår från att vi redan har autonoma farkoster som inhämtar en del, men vi behöver nog fler.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 på nanosatelliter. Argumenterat för det för nägot år sedan också.

   Radera
 9. Både Ågren och delar av regeringen har varit grovt culpösa och åsamkat riket och många personer stor skada.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm... Jag minns när fastighets/bankkrisen i Sverige var (nån gång på 90-talet). En pensionerad bankman berättade om euforin som föregick. En kollega var misstänksam en gång och avstod från en låneaffär med en större hyresfastighet. Och fastighetsägaren gick en trappa upp och ner kom chefen och frågade vad han hade gjort... Han blev uppsagd, men slapp att uppleva den bankens fall. De olagligheterna som skedde då var liknande de som skedde på 1920-talet, menade den berättande bankmannen, och då burade man in ett antal bankdirektörer. På 90-talet hände inget.

   Vi minns även tsunamin. Där de ansvariga blev hysteriska då de blev störda på sin julledighet.....

   Idag kan man se överallt i byråkratin att aktivister tagit över olika myndigheter för egna agendor. Varje nivå i byråkratin har överbryggande yrkesföreningar för att samordna sina aktiviteter på just sin arbetsplats med kollegor på andra arbetsplatser inom samma myndighet/-er med liknande arbetsuppgifter. En sorts byråkratisk korruption. En fulländning av den "platta organisationen". Orsaken finns att finna i EU-anslutningen -95 (Bryssel ansvarar för allt) och politikens förslappning och bristande intresse för annat än den egna plånboken. Och skattehanteringen, den vår inte Bryssel peta i. Då allt mer av myndigheters ekonomi baseras på avgifter/fakturering. För övrigt skall det sparas och då blir det misstag gjorda som ingen behöver ta ansvar för..... Så om ingen gör något drastiskt av denna händelse blir anarkin total.

   Radera
 10. Är det följande person du hänger upp hela rysslandshistorian kring, eller finns det andra?

  Aleksandar Vulovic
  Nuvarande arbetsgivare:
  NCR Corporation ,NOC L3 Specialist at NCR.com, SerbienTelekommunikation

  Tidigare arbetsgivare:
  Logo d.o.o.,
  GoEuropeGo,
  P.S. Telefonija a.d
  Sergeant, on Telecommunication Center, Serbian Military, januari 1995– mars 2005 (10 år 3 månader)

  https://www.linkedin.com/in/aleksandar-vulovic-48a59a18/

  Han slutade som synes sin tjänst i den serbiska militären 2005.

  NCR Corporation är det amerikanska AT&T fast i Serbien. Med tanke på att vilka täta, inofficiella informationskontakter AT&T har med NSA, så vi ska också var misstänksamma på att hemliga uppgifter kan ha hamnat hos NSA i USA! Eller det kanske är helt i sin ordning för vissa som inte håller fosterlandet så kärt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vart de ev har hamnat är ju svårt att veta. Är du rätt hanterat så bör ju alla utförda uppgifter finnas loggade, så man kan se vem men man vet ju ändå inte till vem man lämnat vidare dom. Inte utan mer utredning och det blir ju betydligt besvärligare för Säpo att göra i Serbien

   Radera
 11. Frågan är ju om det är en sådan allvarlig försummelse att det borde leda till att granskande myndighet som från början var ställföreträdande i kungens bortavaro under 13 år i Turkiet, alltså justitiekanslern eller Justitieombudsmannen borde få myndighetschefen åtalad? JO gör ju sannerligen inte mycket väsen av sig. Läste att de klandrade ett bibliotek som valt bort vissa böcker. Vore inte fel om JO granskades. Hur sköter de sitt uppdrag?

  SvaraRadera
 12. James Bond då? Agent eller ej?

  SvaraRadera
 13. Cornu,

  Nästa diskussion som vi inte kommit till ännu, ligger denna information på en server i sverige så är den ju öppen för hackerattacker lik förbaskat.

  Det har ju varit ganska mycket diskussioner om just det senare år och det har ju sagts att i stort sett varenda större företag blir hackat och ett sånt pris som det socialstyrelsen sitter på måste ju vara högvilt för utländsk underrätelsetjänst?

  Bör ju istället finnas på papper i ett bevakat arkiv...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behöver ju inte ha det på papper allt måste inte finnas på internet går ju att ha en dator helt utan nätverk om man vill. Är ju ändå stor vinst jämfört med pappers arkiv.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 14. Den konspiratoriskt lagda kanske misstänker att det inte är en slump att agenters identitet hamnat i händerna på Ryssland. Den personen kanske skulle ifrågasätta att så många ministrar, statssekreterare m.fl. skulle låta så känsliga uppgifter göras tillgängliga för utländska intressen av ren klantighet. Säpo hade ju varnat. Även en mycket medelmåttig intelligens skulle förstå det olämpliga i detta, och här talar vi om en rad personer som, vad man än kan tycka om dem, knappast kan vara underbegåvade. Det är väl bara att gå till sig själv - får man ett mail där man inser att om man klickar på länken kommer okända personer att få tillgång till ens kontonummer då klickar man inte. Tänker kanske den konspiratoriskt lagda.

  SvaraRadera