Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2017-07-17 09:41

The night is dark and full of spoilers

"Leave one wolf alive and the sheep are never safe."
Så har nya säsongen av Game of Thrones dragit igång. Efter att ha sett den i morse lämnar jag en spoilertråd här för er som behöver terapi.

Sjunde säsongen börjar fenomenalt och det märks att tempot nu är ännu högre än förra säsongen. Resandet är i princip helt borta, undantaget säsongens obligatoriska sångscen runt lägerelden och lite karaktärsutveckling samt en resepaus förebådande genom att titta in i en eld.

Andra biroller har t ex teleporterat sig tvärs över halva världen under den tid som förflutit, och några biroller slaktas ut redan i första avsnittet.

Antalet roller är så högt att alla i vanlig ordning inte får plats i varje avsnitt, men förhoppningsvis har man ihjäl lite fler i nästa avsnitt för att trimma ner både karaktärer och trådar successivt.

Minst två framåtblickande händelser finns. Dels stirrandet in i elden, och dels löftet om att ta med sig en förlovningsgåva hem.

Den senare är jag faktiskt lite orolig över. Det vore förstås helt i GRRM:s stil om ett sådant löfte slutar med att löftesgivaren misslyckas och dör, men vi är nu långt bortom GRRM:s skrivna ord. I böckerna finns ett horn som påstås kunna styra drakar. Men huruvida det är sant är en annan sak, i GRRM:s böcker är inte allt som det sägs vara. Just de delarna av handlingen avviker om möjligt maximalt från böckerna och man kan inte bara dra fram en deus ex machina från ingenstans i det här läget.

En förebådande händelse tar eventuellt också hand om hur man kommer runt det horn som påstås kunna riva The Wall i böckerna. Den är struken ur handlingen även om det fanns med ett horn i säsong två, som sedan försvann. TV-serien har nu möjligen presenterat hur man kommer runt detta. Och muren.

Överlag kan man nu ifrågasätta hur mycket som följer de kommande sista två (?) böckerna The Winds of Winter och A Dream of Spring. Jag ser faktiskt nu fram emot att läsa dem, då jag misstänker att man spretar allt mer utom i huvudhandlingarna.

Kan starkt misstänka att många kära biroller och även några huvudroller kommer dö denna säsong.

För att en seger i sista säsongen ska vara värd något måste den kosta. Och det priset blir uteblivna löner för skådespelare vars karaktärer dödats i denna säsongen.

Game of Thrones levererar iaf med massmord och inälvor, men inget sex i första episoden. Å andra sidan är alla huvudroller numera så högt avlönade att HBO inte har råd att betala dem för nakenscener och definitivt inte för sexscener. Så det får bli biroller med lägre lön som får stå för näckandet och sexandet. Eller statister i bakgrunden. I kommande episoder.

Ordet är fritt (om Game of Thrones). Lista gärna vilka ni tror kommer stryka med denna säsong. Om någon vill göra en lista över alla huvud- och biroller värda att nämnas, så kan vi köra en enkät med en dödslista framöver.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Verkar vara en ny huvudperson... ;-)
  https://youtu.be/2mviMxsL5CU

  SvaraRadera
 2. Ed Sheeran som sitter vid lägerelden och sjunger.

  SvaraRadera
 3. A Girl Who Is Nothing har ju helt klart valt sin bana efter att ha velat i Braavos under förra säsongen!

  Noice setup hos Freys!

  SvaraRadera
 4. Det var ju inte mycket till spoliers. Trodde jag kunde spara en knapp timme genom att läsa här istället ....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Typ så. Serien har ju gått och blivit nån B-version av "skilda världar" . När blev Johan Snö en sån svag och gnällig mes?
   Men visst, låt Arya massslakta folk under en minuts lång scen så kanske ingen uppmärksammar att handlingen är tunnare än vatten.

   Radera
 5. Enklare att lista dem som inte kommer stryka med, Säkra: Jon, Denaerys, Tyrion.

  Antagligen säkra: Arya, Brandon,Sansa,Brienne, Jamie, the Hound, Sam (och sällskap).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sansa måste leva, annars blir handlingens tråd till Ned och hela Stark-legacy för diffus. Arya måste leva, annars tappar serien för mycket tempo inför sista säsongen.

   Men någon som inte förtjänar att dö måste dö. Jag hade inte tänkt på det innan, men det kan mycket väl bli Sam.

   Radera
  2. Fast det känns som Sam har saker kvar att göra. Däremot tror jag ex. Missandei och Grey worm ligger pyrt till. Det är bara utfyllnadskaraktärer som lyfts fram mer i serien för att skapa lite romantik under den ganska händelsefattiga mereen vistelsen. Nu behövs de inte längre men skulle kunna fungera för att illustrera invasionens kostnad för Denaerys.

   Radera