Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2017-07-13 06:50

Telia överlägset i svenska fjällvärlden

Telia har överlägsen täckning i svenska fjällvärlden kan jag konstatera efter att ha traskat runt lite uppe i norr. Övriga operatörer levererar helt enkelt ingen täckning, eller åtminstone betydligt mer sällan än Telia, och detta även nära fjällstationer eller turistmål runt vandringslederna.
Ambulanshelikopter ska hämta akutpatient nere i dalen. Gul prick något till höger om mitt i bild. Foto från ca
1700 meters höjd. Ca 200 meter ner till dalen där helikoptern syns.
Det har varit lite glest med blogginlägg i veckan, då jag varit i den svenska fjällvärlden och traskat och klättrat lite. Glesheten beror dock inte på dålig täckning, då jag har Telia, utan helt enkelt på att det är svårt att blogga när man går eller klättrar. Närmare semester än så här har jag alltså inte kommit sedan 2006, då jag t ex bara publicerade ett blogginlägg i tisdags.

Övriga tre i sällskapet hade inte Telia, utan Telenor eller Tele 2, och har helt enkelt inte haft täckning alls större delen av tiden. Att 3 skulle ha någon täckning finner jag osannolikt.

Lite smådramatiskt blev det när ett annat sällskap behövde samverka kring landingsplats med inlarmad amublanshelikopter åt en akutpatient. Där fick en utlånad Teliatelefon lösa det hela. Förhoppningsvis slutade det lyckligt och patienten fick vård på sjukhus i tid.

Så tipset till dig som ska ut och njuta av svenska fjällvärlden så här på sommaren är att åtminstone skaffa ett Teliaabonnemang först. Om du nu inte verkligen vill vara helt offline.
Passade på att som hedersmedlem ta lite foton på VRR:s patch på ryggan. Björlings glaciär. Cirka 1500 m över havet. Förstås täckning med Telia.

Ingen form av ersättning har utgått för detta inlägg, utan detta skrivs på eget initiativ och är inte reklam. Reklaminlägg är alltid tydligt markerade, men ibland förtydligar jag icke-reklaminlägg på detta vis.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

31 kommentarer:

 1. Antar Halebop fungerar lika bra då.

  Inget nytt iofs att Felia fungerar men Trä, Telesnor , Slumvik mfl har dålig täckning utanför Tokholms innerstad, mes vissa lokala undantag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har 3, vilket inte ens alltid fungerar i Stockholm.
   Jag ska helt klart byta operatör när bindningstiden är över.

   Radera
 2. Telia funkar även bäst i Roslagens skärgård.

  SvaraRadera
 3. Ja, Telia har fördelen av att länge ha varit ett statligt monopol, i form av Televerket. Då är det så klart mycket enklare att ha bra täckning jämfört med de nya privata aktörerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur då? Monopolet avskaffades långt innan ens GSM infördes. Så all utbyggnad av dagens mobilnät har skett på icke-monopoltiden.

   Radera
  2. Allt var väl inte så bra under monopoltiden heller med långa väntetider osv, men för täckning verkar de ju vara överlägsna. Frågan är ju om det beror på kultur inom företaget eller att de har givits det uppdraget.

   Radera
  3. Det har nog mer med en känsla av ansvar för Sverige än något annat. Ialla fall fram till dess att det blev börsat och några år efter det innan räknenissarna helt tog över.

   Radera
  4. Att inte upprätthålla samhällsansvaret på den tiden hade varit som att dra ner byxorna på såväl politikerkollektivet och sig själva. Betydelsen har minskat idag med undantag från vissa delar såsom mobilnät i glesbygd.

   Radera
  5. Telia hade ju fördelen med att redan ha infrastrukturen klar för NMT450 och NMT900.

   Resa nya master, med gjutning av betongplatta, framdragning av elförsörjning och fiber, m.m. är en stor kostnad. I synnerhet i obygden efter vägar, m.m. där bara är granskog och avstånden till befintlig infrastruktur är långa.

   Radera
  6. Det här med täckningen ska ni överlåta åt nyliberalerna och den osynliga handen bara ni tar bort monopolet, samhällsansvaret och regleringarna. Ge marknaden fria tyglar så får ni suverän täckning.


   (Spår av ironi kan förekomma i ordmassan ovan.)

   Radera
 4. Av ren nyfikenhet, var i fjällvärlden har bloggaren varit?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Namnet på glaciären står ju i inlägget.

   Radera
  2. Aha, nu ser jag. Kiruna kommun.

   Radera
 5. Inte förvånande. Jag har vanligen en telefon med Telenor, men när jag ska ut på landet är det Telia som gäller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra skrivit!

   Samma här och jag kan bekräfta att Telia är det enda som fungerar utanför tätorterna i Lappland. Jag har mycket stabil och snabb 4G från Telia när jag besöker min lilla fjällby. Väldigt imponerande, skulle med lätthet kunna arbeta därifrån.

   Radera
  2. Det var då ett sanslöst haussande av Telia.
   Jag kan dra flera skrönor om hur kass de är vilket inte bevisar ett dugg ungefär som era anekdoter.
   Dock tror jag vi kan vara överens vilka som är sämst, 3.

   Radera
  3. https://se.trustpilot.com/review/www.telia.se

   Radera
  4. Visst det är anekdotiskt, men i den fjällby och fjälldal som jag spenderar tid så fungerar inget annat är Telia. Jag ser inte motsättningen med att de kanske är kass på andra platser eller i andra hänseenden.

   Radera
  5. Motsättningen består i att folk på fullaste allvar tror att Telia är bäst.

   Radera
  6. Så kan det vara, men inlägget handlade om Telia och den svenska fjällvärlden.

   Radera
  7. Ja och i fjällvärlden är Telia minst dålig.
   Kan ju vara bra att känna till att täckningen är kass oavsett operatör.

   Radera
 6. Funkar inte 112 på alla nät oavsett vilken operatör man har? Om inte så är det ju en helt urkasst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 112 ska enligt avtal fungerar på alla nät, men jag ringer oftast till andra nummer.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 7. https://www.svenskaturistforeningen.se/lara/artikelsamling-allman-fjallinformation/mobilen-pa-fjallet/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utmärkt. För övrigt är det trevligt med att ha en mobil men inget man skall räkna med. Den kan ju ladda ur, man kan tappa den, man kan behöva klättra upp på en topp för att få täckning osv. Svårt att klättra om man behöver helilyft ut.

   Radera
 8. Bättre täckning av Telia i lapphelvetet m.a.o. än i Skåne utmed riksväg 13, 2 km från E4 vid Östra Ljungby. Där å andra sidan det inte går att ringa med någon operatör inne i huset. Man får ställa sig upp och öppna ett fönster för att få täckning. Inkluderat 112.

  SvaraRadera
 9. Ser ut som det är nere i kaffedalen som helikoptern skulle landa?

  SvaraRadera
 10. Att mobiltäckning i fjällen ofta är rätt kass, samt att Telia är minst usla, är väl inte nån nyhet för nån som varit norr om Dalälven.

  Vid all vistelse i fjällen, eller ordentlig glesbygd över huvud taget, så är det korkat att förutsätta fungerande mobilnät. Ta det som en trevlig bonus när det väl funkar!

  Är det viktigt på riktigt att kunna ringa överallt så funkar bara satellit.

  SvaraRadera
 11. Fantasin skenar iväg här - ja inte apprå på kronofogden som upphandlade mobiltelefoni med så dålig täckning att de inte kunde åka på förrättning utanför centrumkärnorna i Svenska huvudorter - utan mer om en ung vacker äventyrerska med påstått förflutet i en forna Sovjetisk delrepublik som tillsammans med en medelålders författare på dekis som i Lappland söker ett störtat kurirplan med vad som förmodas vara Döniz order till en ubåt lastad med stulet naziguld. Gömmer den Svenska regeringen något annat i bergsmassivet och vilka hemligheter har deras kumpaner som tidigare tjänstgjort i SSI till uppgift att dölja?

  SvaraRadera
 12. Jag som bor på landet och vistas mycket utanför allfartsvägarna i nordöstra småland - Östra Östergötland tycker att Telenor har överlägset bäst täckning. Jämför med min sambo som har Telia.

  SvaraRadera
 13. När jag hade Telia så tappade telefonen täckning på Roslagsbanan när tåget kom ut i skogen så detä r extremt lokala förutsättningar mellan operatörerna.
  Dock ska det ju gå att ringa 112 med bara man har någon täckning

  SvaraRadera