Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-07-26 12:31

SD stöder misstroendeförklaringarna - vilka tre nya ministrar får vi?

Sverigedemokraterna ställer sig som väntat bakom misstroendeförklaringen mot samtliga tre ministrar. Därmed kommer försvarsminister Hultqvist (s), inrikesminister Ygeman (s) och infrastrukturminister Andersson (s) att avsättas. Vilka personer kommer ersätta dessa? Man ska vara väldigt klar med att det absolut kan bli värre - speciellt inom försvarspolitiken.
Pratkvarnen som sänkt svenskt rättsväsende kommer inte saknas av många.
Som väntat stöder alltså SD avsättandet av de tre ministrarna, inklusive Hultqvist. Trots allt uteslöts SD från de partipolitiskt breda försvarsöverenskommelserna och har knappast något till övers för regeringens enda kvarvarande kompetenta minister.

Nu blir bara frågan om ministrarna avgår frivilligt, eller om de röstas bort av riksdagen.

Sedan behöver statsminister Stefan Löfven ombilda regeringen, dvs utse nya ministrar. 

Vilka personer kommer detta bli och hur inkompetenta politruker från sosseriet kommer det handla om? 

Fritt fram att spekulera nedan.

Att Löfven skulle upplösa regeringen och i protest avgå som statsminister är otänkbart. Hela Transportstyrelseaffärens hantering den senaste veckan handlar om att skydda Löfven - som med all sannolikhet kände till det hela - inklusive att Hultqvist snällt spelar med och låter sig offras till fördel för Magdalena Andersson och Margot Wallström.

Så vilka nya ministrar får vi. Hur illa kan det bli? Slänger fram det självklara alternativet: Mona "Fågel Fenix" Sahlin (s). Frågan är bara vilken ministerpost hon får...

Sverige kommer utan erfaren och insatt försvarsminister gå in i en sensommar med ryska Norra flottan i Östersjön och den ryska invasionsövningen Zapad-17 i antågande. Rysk trupp har redan börjat omgruppera in i Vitryssland, två månader i förväg.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

43 kommentarer:

 1. Huvudsaken är väl att de nya ministrarna är feminister med den rätta värdegrunden, så blir allt säkert bra sedan! 😀

  SvaraRadera
 2. Hultqvist kommer sitta kvar, allt för viktig och kompetent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För övrigt så får nu surdegs och yoga-klubben på Södermalm uppleva verkligheten.

   http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/VV3qp/nya-larm-om-barnranare-pa-sodermalm

   Radera
  2. Hur skulle det gå till tänker du?

   Radera
  3. Tror den Vapenvägrande PKK-vännen som accepterat alla neddragningarna åker...

   Radera
  4. Det är ju knappt att man tror det är sant.
   Nu påstår de att rån kring Medis är ett nytt fenomen.
   Isf måste polisen sovit under en sten, det har varit kaos i området hur länge som helst.

   Radera
 3. Gissa extraval i september.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. Hört att det finns intensivkurser i gendercertifiering på Södertörns högskola, så det är nog lugnt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir säkert huvudnumret i försvarsmakten då Jakop Dalunde tar över efter Hultqvist

   Radera
 5. Omar Mustafa, Mehmet Kaplan, Veronica Palm med Mona Sahlin som reserv.

  SvaraRadera
 6. Carin Jämtin roterar in från Sida och Ygeman tar över där.

  SvaraRadera
 7. Från GP:
  "Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap på GU, menar att Alliansens handlande gör att statsminister Stefan Löfven egentligen bara har två motmedel att välja mellan: utlysa extraval eller avgå. Skulle han låta tre ministrar lämna skulle det vara en skadeskjuten regering och statsminister som går in i valrörelsen mot valet 2018.

  – Både nyval och att Löfven avgår är egentligen inte speciellt bra för Alliansen. Därför är det lite förvånande att man inte gav någon väg ut för statsministern, säger Jonas Hinnfors."

  Han har en poäng tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Därför är det lite förvånande att man inte gav någon väg ut för statsministern, säger Jonas Hinnfors.""

   Det är bara förvånande om man utgår ifrån att oppositionen™ är kompetentare än regeringen. Från vad vi sett hittills verkar alla som kan nånting om politik ha gett sig av mot konsultjobb eller motsvarande. För inte fan finns det några kompetenta politiker kvar i alla fall.

   Radera
 8. Det är ju omöjligt att dessa personer som fått ett misstroende stämplat på sig skall få något jobb som bekostas med offentliga medel. Det saknas ju förtroende för dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det för "offentliga medel" du talar om?
   Skattepengar (dvs allas lön) tillhör väl SAP?

   Radera
 9. Salestrand som försvarsminister. Borde inte vara någon större skillnad mot Hultqvist. Kanske t.o.m. något snäpp bättre...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Salestrand utsågs av Hultqvist och är Hultqvists man. Han får gå med Hultqvist. Möjligen vara kvar för överlämning under en övergångsperiod.

   Radera
  2. Ja, och Med Annika Nordgren-Christensen som ny statssekreterare.

   Radera
 10. Stefan Löfven är tvingad att avgå, det finns inga alternativ. Alliansen har målat in sig i ett hörn, en uppgörelse typ DÖ i sista stund är utesluten, det skulle rasera allt ev. kvarstående förtroende bland borgerliga väljare. Ingen vill dock ha nyval, det blir en alliansregering som sitter fram tills nästa val. Och nej,alliansen behöver inte SD:s stöd för att bilda regering, det räcker med att de lägger ner sina röster mot någon symbolisk motprestation som varken får dem eller C+L att förlora för mycket ansikte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du alldees tvärsäker på att du räknat rätt på mandaten där?

   Radera
 11. Sen beklagar jagvliksom andra Hultqvists öde, men det var uppenbarligen så att han hade kännedom utan att föra vidare till statsministern (eller, mer troligt, ljuger lojalt om att det inte var känt av Löfven), så omYgeman ska gå måste också Hultqvist gå.

  SvaraRadera
 12. Det skrämmande är att det i regeringskretsar verkar vara så vedertaget att lägga ut hemligt material utomlands. Men då åsyftas förstås Donaldtrumplandet!

  Så när serbiska driftdatatekniker från den serbiska AT&T-filialen knackade på hos trafikverket 2015 för att få utbildning i de svenska databaserna, så blev det annat ljud i skällan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mona Sahlin som inrikesminister, Dan Eliasson som Försvarsminister!!! DreamTeam!!

   Radera
  2. @Trötter 14:32
   Mona vet att hon sitter med trumf i sin hand. Hon kommer inte tacka ja med mindre än att hennes livvakt/älskare blir ett statsråd med portfölj, sannolikt för ett nyinrättat säkerhetsdepartement.

   Radera
 13. Juholt? Putin kommer aldrig kunna förutse virr-Juholts nästa steg som försvarsminister.

  Annars tror jag också Mona Sahlin poppar upp på något nytt ställe och förstör för Sverige.

  SvaraRadera
 14. De låtsas bara vara arga på varandra, ett skådespel. Att bli av med jobbet för de här tre (om de nu blir kickade när allt är över) kan troligen kännas skönt

  Väljare är frustrerade, det finns inget parti som tänker på dem

  SvaraRadera
 15. Löfven är dessutom KU-anmäld. Alliansen tänker uppenbarligen suga ut allt det gottaste ur den här karamellen så länge den varar och släpa såsseriet i leran under tiden. Det hade varit självmord för alliansen att inte agera. Förtroendet måste återupprättas. Frågan är hur länge de kan hålla liv i den här affären, och om Löfven i sin kalkyl ser det bättre att ge upp nu i någon form av skademinimering för partiet, och återkomma i ett senare val. när folket har glömt.

  SvaraRadera
 16. Peter Jeppsson från Blekinge. Gammal sjöofficer. Sitter i försvarsutskottet. Borde vara lämplig.
  Salestrand (FV-officer) sitter kvar som statssekreterare.

  SvaraRadera
 17. Finns det egentligen något som egentligen hindrar dem från att de facto sitta kvar? Löfven kanske kan välja att spela högt genom att de facto låta dem sitta kvar.

  Visserligen sägs det kanske att de skall formellt avgå, men finns det något som hindrar SM från att tillsätta samma personer igen? Spelet kan ske i övertygelse om att "oppositionen" inte kommer vilja fälla regeringen vilket skulle vara naturliga steget ifall inte SM följer riksdagens vilja angående ministrarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ju längre det hela drar ut på tiden och nöts in i folkets medvetande desto mer skadas såsseriet. Att inte sparka dem omedelbart gör att de kommer att släpas i media ännu mer när det skall skrivas om hela processen med misstroendeförklaring. De åker antingen bums eller lite senare. Nu handlar det om skademinimering för Löfven. Visst kan han sitta kvar, men det betyder sannolikt att han skadar partiet. Så även Löfven kommer förmodligen att gå.

   Radera
  2. Sex veckor melodifestival nästa vår och allt är bortglömt i folkdjupet.

   Radera
 18. Eftersom Dan Eliasson nu är färdig med att totalhaverera en tredje myndighet bör han ges möjligheten att totalförstöra Försvarsmakten.
  Dan Eliasson som Försvarsminister!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så allvarliga saker skämtar man inte om. Tanken har dock slagit mig.

   Radera
  2. Gör Eliasson till ÖB. Då får han ett försök till på sig att införskaffa en uniform som passar.

   Radera
 19. Hultqvist kan vara en decoy, så att alla centrala partier skall kunna utropa sig till segrare, samt SD och V utmålas som radikala.

  Man fäller de andra två, men avstår från att fullfölja mot Hultqvist på grund av "ansvar för Sveriges försvar". Båda sidor kan utropa något slags seger.

  V och SD röstar förstås emot Hultqvist ändå, men det ingår ju då så att säga i planen att få dem att framstå som extremister - killgissar jag.

  SvaraRadera
 20. Och alla här glömmer bort, eller väljer att titta åt ett annat håll, i debatten kring frågans egentliga ursprung - syftet är väl att få oss att inte debattera outsourcingen av rikets säkerhet i allmänhet och i synnerhet inte till ett NSA-vänligt (eller styrt?) amerikanska företag som IBM! Detta borde vara själva kärnfrågan, anser jag.
  Det säger väl sig självt att landets hemligaste och viktigaste datalagringsuppgifter aldrig får lämna landets gränser på några som helst villkor??? kommer en alliansregering stoppa vidare outsourcingar? Knappas. Vad spelar då ett nyval för roll?
  IBM påstås tidigare ha använt kunduppgifter från Kina som man erbjudit ökända massövervakningsmyndigheten NSA i utbyte mot att få förstärkta patenträttigheter. När detta uppdagades 2013 rasade IBM:s försäljning i Kina, vilket påverkade aktiekursen. IBM förnekar att man har byggt in bakdörrar för NSA, men rent politiskt kan vi konstatera att IBM är medlemmar i geo-politiskt influerande organ som t.ex. amerikanska Council on Foreign Relations och varit/är representerade i Bilderbergruppens styrande organ”.

  http://www.reuters.com/article/us-ibm-lawsuit-idUSBRE9BB1BP20131213

  SvaraRadera
  Svar
  1. Erik Forsman: Kom nu inte här och fördärva spekulationshysterin och upptakten till 2018 års valrörelse med reala fakta och sakpolitik!

   Radera
  2. @Erik Forsman 15:35
   Narrativdödare :)

   Radera
  3. "Det säger väl sig självt att landets hemligaste och viktigaste datalagringsuppgifter aldrig får lämna landets gränser på några som helst villkor???" Här håller jag verkligen med dej. Dessutom är det ju solklart att
   outsourcingen av rikets säkerhet är ett lagbrott.
   Dessutom är det väl solklart att brottet utfördes av nuvarande ministär.

   Att gammelkommunisten Jonas Sjöstedt sedan KU-anmäler alliansregeringen är ren maskirovka typ som trollfabriken i S:t Petersburg ägnar sig åt. Att avleda uppmärksamheten från att socialisterna bär ansvaret.

   Radera
  4. Jag hörde Anna Kinberg Batra i en intervju angående krisen säga att det inte spelar någon roll var servrarna står? Vad menade hon egentligen? Det är väl både jag och nej på den frågan. Det beror väl på var i värden dem står och vem som kommer åt innehållet. Outsourcar man en samhällskritik myndighets IT-service, verkar det som om det visst kan ske till IBMs serverhallar i Polen eller Ungern eller annorstädes, bara fotfolket har genomgått samma säkerhetsprövning som här hämma = ”inte spelar någon roll var servrarna står”. Inte kan Säpo kontrollera om polska Aneska är att betrakta som en säkerhetsrisk, med mindre än att Säpo frågar landets lokala säkerhetstjänst? Då har man outsourcar även säkerhetsprövningen i så fall också? På min tid behövde man vara svensk medborgare för att ens komma i närheten av säkerhetsklassad samhällskritiks information.

   Jag vet inte ens vart jag ska börja nysta i detta. Finns det fler myndigheter som har outsourcar säkerhetsklassad information? Varför ställer inte journalister frågan?


   Radera
 21. Skönt att vi herrar är överens här :-)

  SvaraRadera
 22. Det finns andra frågor som journalister också borde ställa:

  Var förundersökningsprotokollet från Säpo angående Transportstyrelsen inte sekretessbelagt, så har ju inte Säpo läckt uppgifter till journalister, då protokollet i så fall var offentligt - och då finns det inte någon läcka från Säpo. Var förundersökningsprotokollet sekretessbelagt läckte i så fall Säpo det. Säpo roll här är i alla avseende att likna vid en spinndoktor.

  Fråga 1.) Om förundersökningsprotokollet från Säpo inte belades med sekretess, vad var grunden till den bedömningen?

  Fråga 2.) Var förundersökningsprotokollet från Säpo angående Transportstyrelsen sekretessbelagt, varför läckte i så fall Säpo protokollet.

  Om Säpo skall bedriva opinionsarbete borde de inte det politiskt sanktionerad från regeringen i så fall? Har vi att göra med ”The Deep state” här?

  SvaraRadera