Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2017-07-21 10:12

Sänk GD-lönerna!

Höga löner för höga chefer sägs motiveras med ansvar, dvs att om man gör något fel så blir de personliga konsekvenserna hårda. Baserat på Transportstyrelsens GD Ågrens ansvar för kanske den största säkerhetsläckan i Sverige någonsin, så är det uppenbart att GD-lönerna bör sänkas.
Ansvar innebär konsekvenser. Högt ansvar kan motivera hög lön, då de personliga konsekvenserna vid fel kan vara höga. T ex att man blir av med jobbet, sin inkomst och/eller åker i fängelse.

Ansvarsuttagandet från Ågren består totalt i böter om 70 000:- SEK. Då har hon en lön på över 100 000:- SEK i månaden. Dessutom behåller hon sin lön genom att flyttas till den sk elefantkyrkogården på regeringskansliet och fortsätter alltså få full lön utan GD-ansvar.

Kort sagt är det enda ansvar hon drabbats av en dryg månadslön efter skatt, samt att hon inte längre får kalla sig GD på Transportstyrelsen. Sin lön behåller hon, och med förbudet mot dubbelbestraffning kan hon nu inte åtalas för något ytterligare relaterat till säkerhetsläckan på Transportstyrelsen. Inte konstigt att hon skrev på ett strafföreläggande utan att knussla, antagligen medveten om att ärendet kommer eskalera.

Givet säg 115 000:- SEK i månadslön får Ågren alltså ut ca 61 000 SEK i månadslön och har sedan hon fick sparken plockat ut ytterligare fem månadslöner i egenskap av elefant.

Det är uppenbart att det inte innebär något personligt ansvar att vara generaldirektör. Generaldirektörernas löner bör alltså sänkas kraftigt, eftersom det inte finns några allvarliga konsekvenser, som motiverar de höga lönerna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

28 kommentarer:

 1. Det borde gå att driva framgångsrik liberal (eller allmänborgerlig) politik med excellens i offentlig sektor som en grundpelare. Det borde inte behöva bli ren populism ("vem som helst borde kunna göra det bättre"), och det borde inte behöva bli bondfångeri med staplade ölbackar eller enradsslogans om att göra landet stort igen.

  Jag har fått för mig att det är vad som lett till nya regeringar i både Frankrike, Italien och kanske även Nederländerna, och borde gå att göra även i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt Centerpartiet och Liberalerna är "allas lika värde" grunden för liberalismen, trots att ingen internationellt framstående liberal någonsin talat om allas lika värde. Svenska "liberala" politiker vet givetvis sådant här bättre än smålortar som Locke, Mill, Popper, Rawls och Nozick. Då tesen om allas lika värde är uttalat anti-elitistisk så är meritokrati fullständigt otänkbart. Däremot går det lyckligtvis trots allas lika värde fortfarande att roffa åt sig en oproportionerligt hög lön.

   Radera
 2. Varför inte försöka få tag i kompetent folk istället och betala för det, nu är det politiska meriter som styr. Ågrens försumlighet har åsamkat vårt land skador i klass med Wennerströms spioneri på 60-talet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Kvotering går före kompetens. Till vilket pris som helst.

   Radera
 3. Börjar bli en rätt pinsam affär. Lite läckta utdrag ur "körkortsregistret" verkar nu vara all information om alla körkort, fordon, infrastrukturinstallationer mm.
  Alltså inget särskilt viktigt, enligt Ygeman och den där andra ministern, Anna Svensson eller Jonsson eller vad det nu var.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hela regeringen är ju en samling halvfigurer som aldrig gjort något vettigt i sina liv. De har ingen som helst koll på någonting och utnämner sina lika värdelösa kompisar till diverse uppdrag i statsförvaltningen. Knappast förvånande att det går åt helvete!

   Sverige av idag är motsatsen till en meritokrati vad nu en sådan kan heta. Bizarrokrati kanske?

   Radera
 4. På samma sätt som vi har negativ ränta skulle det gå att införa negativ lön för vissa grupper. Om det gick att BETALA för att få bli GD eller landshövding så skulle vi ha långa köer av hugade spekulanter.

  Det kanske till och med skulle gå att ordna auktioner på de fiinaste titlarna?

  Snacka om besparing för statskassan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ju funkat förr att sälja statliga tjänster, aristokratiska titlar och t.o.m. de bästa platsernas kyrkan (se Habo kyrka i Habo), så kan ju inte bli värre än dagens situation med svetsarn, ynkeman, blaha, Eliasson osv

   Radera
 5. De ska dessutom ha offentliggjorda prestationskrav som följs upp årligen (även det offentliggjort). I kraven skall stipuleras vad som föranleder entledigande. Vid uppsägning skall Staten inte ha några som helst andra åtaganden än avtalat avgångsvederlag. Vid brott utgår självklart inget avgångsvederlag. Odugliga chefer skall självklart inte bli aktuella för nya uppdrag i offentlig regi.

  Hur jävla svårt kan det vara?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte det du föreslår är kompatibelt med värdegrunden och PK-manualen. Det är ju inte GD:s fel att de gick åt fanders, hon ville ju väl, beror väl på otur...

   Radera
 6. Dåligt chefskap är framtiden i den socialistiska identitetsdrömmen. Den kräver postmoderna strukturella falsifieringar, som aldrig kommer att gå ihop.
  Den viktigaste framtida chefsegenskapen ser ut att vara förmågan att kunna köra sin verksamhet i fördärvet, samtidigt som man gastar i bästa Bagdad anda.

  SvaraRadera
 7. Orsak till hög lön är att de på så vis är svåra att mutas. Då måste man betala mkt hög lön. Ändå är de ändå alltid mutbara och ser alltid framåt mot nästa jobb. Jag röstar för låg lön.

  SvaraRadera
 8. Det kanske går att outsourca till en polack eller spanjor för halva kostnaden..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller varför inte en afrikan,ännu billigare.

   Radera
  2. Ok för mig men vi är alla européer säger dom så afrikaner kanske går bort i detta fall, OBS inget rasistiskt.

   Radera
 9. Vilken är egentligen Ågrens bakgrund?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med det namnet så har hon en avgrund.

   Radera
  2. Kan det vara så att avgrunden ligger till vänster?

   Radera
  3. Hon är civ ing och har en rätt hyfsad teknisk kompetens och skicklighet. Det är dock inget som med automatik borgar för lämplighet som GD. Uppenbarligen.

   Radera
  4. Civilingenjör i samhällsbyggnad har inte samma status som t.ex. tekniska fysiker, elektrotekniker etc. i civilingenjörskretsar.

   Men den duktigaste civilingenjören i ledande ställning kommer, om vederbörande måste lyda den nyliberala ideologin, ofelbart fatta taskiga beslut, se exemplet Vattenfalls köp av Nuon.

   Radera
 10. Man kan ju undra om städersken fått samma straff. om hen råkats kasta en sticka som låg på golvet under ministern skrivbord med försvarets fordonsregister och det då kommit i orätta händer? Ingen elefantkyrkogård, möjligen AF och kanske à-kassa.

  Undrar om våra ministrar betalar till à-kassan förresten? De tycks ju ha någon motsvarande försäkring gratis.

  SvaraRadera
 11. Undrar hur länge svenska folket finner sig i att man förlåter misskötsel i offentlig miljö? Vi protesterar inte annat än på en blogg (i bästa fall). Eller förstår vi inte allvaret? Landet går sakta men säkert åt fel håll. Konsekvensen av ens handlingar bagatelliseras - ansvaret är obefintligt. Anna Johansson - en minister som fattar "nada" - hur kan hon få fortsätta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är någon tröst så brukar det gå fortare mot slutet.

   Radera
 12. Tycker inte lönen är orimlig.

  Däremot så ska man inte få lön efter man slutat. Vill man ha fallskärm så får man spara eller teckna en fösäkring.

  SvaraRadera
 13. Men man får väl ändå säga att det var ganska skickligt manövrerat att ta sig ur den här saxen med ungefär 30 dagsböter istället för att bli åtalad för exempelvis grov obehörig befattning med hemlig uppgift (med upp till fyra års fängelse i straffskalan):

  (Brottsbalken, 19 kapitlet)
  7 § Den som, utan syfte att gå främmande makt tillhanda, begår gärning som avses i 5 § döms, om uppgiften rör något förhållande av hemlig natur, för obehörig befattning med hemlig uppgift till böter eller fängelse i högst två år. Lag (2014:383).

  8 § Är brott som i 7 § sägs att anse som grovt, skall för grov obehörig befattning med hemlig uppgift dömas till fängelse i högst fyra år.
  Vid bedömande huruvida brottet är grovt skall särskilt beaktas, om gärningen innefattade tillhandagående av främmande makt eller var av synnerligen farlig beskaffenhet med hänsyn till pågående krig eller rörde förhållande av stor betydelse eller om den brottslige röjde vad som på grund av allmän eller enskild tjänst betrotts honom. Lag (1976:509).

  9 § Den som av grov oaktsamhet befordrar, lämnar eller röjer sådan uppgift som avses i 7 § döms för vårdslöshet med hemlig uppgift till böter eller fängelse i högst ett år eller, om Sverige var i krig, till böter eller fängelse i högst två år. Lag (2014:383).

  SvaraRadera
 14. Även Skatteverkets GD Ingemar Hansson kommer vi ju finna på regeringskansliet till hösten. Han har troligen gjort bort sig betydligt mer än vad som framkommit eftersom han fick avgå efter den där lilla petitessen, solklara skelett i garderoben där.

  SvaraRadera