Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-07-30 08:30

Ryska flottans parad i S:t Petersburg - live

Sista söndagen i juli firar man flottans dag i det allt mer militariserade Ryssland. Bloggen rapporterar här live från S:t Petersburg (Piter). Firandet är valt på grund av ryska flottans första seger någonsin, vilket var över Sverige i sjöslaget vid Hangö Udd, där ryssarna upptäckte att det man inte har i kompetens, utbildning, utrustning, bra personal och bra ledning, fick man kompensera med en tsunami av kött. En doktrin som sedan dess lever kvar inom samtliga ryska försvarsgrenar.
Sjöslaget vid Hangö Udd. Målning av Alexander Bokoljubov.
I sjöslaget vid Hangö Udd för 304 år sedan besegrade en eskader om 115 ryska galärer, direkt ledda av tsaren Peter den Store själv, en försvarande svensk eskader om sex galärer och skottpråmen Elefanten.

De sex svenska galärerna och Elefanten sänktes och de svenska förlusterna blev ca 700 av ca 1000 man. Resterande tillfångatogs. I denna vidunderliga ryska seger förlorade ryssarna själva 3 000 man och 55 galärer, men utplånade alltså den svenska försvarande eskadern och kunde sedan plundra Åland. Peter den Stores taktik att slänga en tsunami av kött och trä mot svenskarna visade sig fungera och inte ens svenska upprullade ärmar och svenskt stål klarade till slut av uppgiften.

Så än idag firas denna ryska triumf. Man brukar dock av någon anledning aldrig nämna några detaljer i Ryssland kring denna enorma seger, annat än att man besegrade svenskarna under Peter den Stores personliga ledning och att Sverige fortfarande 300 år senare darrar av skräck sedan denna förlust. Att oddsen sedan var lite ojämna för att kunna besegra den helt överlägsna svenska flottan - tja, det finns ju ingen silvermedalj i krig och den som spelar schysst får ingen belöning. Peter den Store omkom iaf inte.

I Piter har allmänheten börjat släppas innanför avspärrningarna, som finns för att det inte ska bli för mycket folk. Stenhård rysk disciplin råder bland den militära personalen och poliserna, som i raka led står med raka ryggar och raka direktiv. Man känner riktigt segern i sjöslaget vid Hangö Udd.Nu, 09:30 lokal tid, 08:30 svensk tid, öppnas firandet ombord på kryssaren Aurora, från vilken den ryska oktoberrevolutionen inleddes med ett signalskott. Något som alla ryska barn får lära sig. Aurora är numera museum och ligger permanent förtöjd i Neva.

Som kontrast gissar jag att få svenskar någonsin hört talas om att det varit ett sjöslag vid Hangö Udd, om de ens visste att det finns en sådan plats alls. Å andra sidan lever vi inte i ett militariserat land.
Revelj ombord på ubåt. Notera Folkmassorna framför Konstakademien på andra sidan Neva.
En stund innan klockan 09:00 lokal tid blåstes det revelj ombord på fartygen och manskap har sedan dess stått uppställda i vitt. De kommer stå där under hela paraden.

Nu har även solen brutit fram och man inser varför man har vita uniformer ombord.
08:50 Broarna över Neva öppnas nu efter att ha evakuerats på ansamlade folkmassor, och samtliga fyra broar är nu öppna dagtid, vilket aldrig skett förr. Normalt är de öppna nattetid för att låta pråmtrafiken löpa fritt. Tio minuter kvar till paradstarten.

Från RFS Admiral Makarov basuneras det via högtalare ut ryska flottans stordåd genom historien och sedan blev det marschmusik. Flottans stordåd gick ganska fort att gå igenom.

09:00 Enkelskotts salut. Paraden startar.

Enligt uppgifter i folkmassan ska självaste diktatorn Putin vara närvarande, men ingen har sett honom.

Från fartygen hörs nu samstämmigt från fartygen:
"Pozdravljaju s Dnem Voenno-Morskogo Flota!"
Gratulationer på flottans dag! Och från publiken:
"Uraaaa!"

Symboliskt för "segern" vid Hagnö Udd, så åker diktator Putin den ryska kopian på svenska stridsbåt 90 och defilerar ner längs Neva nu tillsammans med motsvarande ryske överbefälhavaren.
Folksamlingen blir som galna när Putin åker förbi på kopian av svenska stridsbåt 90.
"Putin! Hurra! Vi är här!"

Svallvågorna från stridsbåten väller över trapporna ner till Neva och folk blir blöta upp till knäna. Barnfamiljer flyr i panik undan Putins vågor.

RFS Admiral Makarov, är det största fartyget i paraden på Neva. Putin håller ett kort tal från södra sidan, folk hurrar, ryska nationalsången, salut, 1-2-3-4-5-6-7 skott. Fort ska det gå.

Nu är paraden igång.

Förankrade större fartyg som Kilo-ubåten och Admiral Makarov ligger stilla. Kan bli dålig stämning om de ska försöka manövrera på Neva framför publik.
Lägg till bildtext

Mindre landstigningsfartyg. 
Stridsbåt 90-kopia.
Helikopter uppe i skyn.
För paraden har man kamouflagemålat en del fartyg för att det ska se häftigare ut. Det är dock allmänt etablerat att slät grå färg är det bästa kamouflaget, om man inte likt i Sverige förr i tiden skulle maskera fartygen under kamouflagenät invid bergsstup.
Båtparaden är nu avslutad. Återstår flyget. Svårt att ta bra bilder dock.

Folkmassan handlar om 100 000-tals personer längs Neva och på broarna.
Helikoptrar på ingång.
Marinens attackhelikoptrar.
Bland annat visas lufttankning.


Lufttankningsförsök med ett strategiskt kärnvapenbombplan av typen Tu-95 Bear i marin version.
"Utlänningarna bör se detta" hörs i folksamlingen vid lufttankningen.

Mig-31 Foxhound om jag inte har fel. Mycket lång räckvidd med fälltankar. Finns med i Höstsol.Paraden avslutas med färgrök från flygplanen, som målar den ryska trikoloren över Neva, vilket följs av fyrverkeri och salut. Folkmassan skriker sitt "urra!" och gratulerar varandra med "heja Ryssland!".


I sammanhanget bör man komma ihåg att S:t Petersburg är Rysslands kulturella huvudstad, och även den stad vars invånare är att betrakta som mest progressiva. Ändå är uppslutningen hundratusentals, kanske miljontals människor som hyllar Putin och den ryska militären.

Bloggen återkommer längre fram med inlägg om militariseringen av vardagen i ett Ryssland där folket verkar ha uppfattningen att man befinner sig i krig med Väst.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

30 kommentarer:

 1. Hur är det därborta, är Kineserna med eller har dom intagit Fårösundsbasen och annekterat korallön Gotska?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kineserna är kvar ute vid Kronstadt-paraden.

   Radera
 2. Mitt favoritslag är ju slaget vid Grengam eller slaget vid Föglöfjärden som det heter på Svenska.
  Här blev utfallet lite jämnare när en liten division ur högsjöflotten sänkte 2/3 av den Ryska Galärflottan vid Åland !
  Ryssarna lyckades dock erövra två fregatter och två beväpnade eklastare som dom var mäkta stolta över ock kallade det en stor seger, och hoppades att ingen skulle märka att dom inte seglade nått mer till den svenska kusten det året !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sjöblad fick 6 månaders löneavdrag efter krigsrätt för att han attackerade den betydligt större ryska styrkan i strid mot sin chef Wachtmeisters order. Långt senare blev Sjöblad befordrad. 103 döda svenskar mot över 2000 ryssar.

   Galärerna sköts sönder på grunt vatten så förlusterna i ryskt manskap blev inte större. De svenska fartygen som förlorades fastnade till stor del på grunden.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Om sverige hade en propagandamyndighet hade dom haft arkeologiska dykningar vid båda slagfälten för att reta upp ryssarna under firandet då man kan räkna skeppen !

   Radera
 3. Att så mycket folk orkar bry sig om sånt, är de tvingade att närvara kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. E det kalas så är det. Det är mycket folk på Göteborgs kulturkalas också fast man kan kan ibland undra varför. Jag kan ju tycka att det finns underhållningsvärde på flottans dag i Piter. Det är säkert korv med bröd gratis någonstans och skönsång av flottans kör.

   Radera
  2. Varma piroger skall det förstås vara inte korv med bröd....

   Radera
 4. Egentligen så finns det stora likheter mellan Rysslands etablering av St Petersburg och Sveriges etablering av Göteborg. Sverige trängde hårt fram till Västerhavet på Danmark-Norges bekostnad och Sverige konstruerade sin västkust i modern tid som ett uppland och skyddsområde till Göteborg. Vi vrängde till historiebeskrivningen så att Sverige nu rättmäteligen nådde sina naturliga gränser som det stod i min historieskolbok. Vi kommer ihåg de som fajtades på svensk sida för att behålla vad vi roffat åt oss som tex sjörövaren/kaparen Gatenhielm eller tex slaget vid Lund.

  Nu finns ju en massa annat i bagaget också kring ryssarnas konstruktion längst in i Finska Viken, men upplägget är i grund detsamma att man med styrka tagit över områden och konstruerat stad och anskaffat kringliggande uppland efter en "konstruktionsplan" i stormaktstidsanda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. S:t Petersburg grundades av svenskarna och Sverige och hette Nyen.

   Radera
  2. Å andra sidan på områden "vi" erövrat från den Ryska Staten Novgorod.

   Radera
  3. Fanns fortfarande svenskar och en svensk kyrkoförsamling kvar i S:t Petersburg fram till ryska revolutionen. Sedan försvann den.

   Radera
  4. Ryssland är ju grundat av Svenskar i Kiev.

   Radera
  5. Ryssarna brände raskt ner den lilla svenska staden Nyen till grunden och befolkningen evakuerades innan. Det nya St Petersburg grundades en bit längre fram i floddeltat. Idag ligger Nyens stadsområde dock inom staden men en bit inåt längs Neva.

   Att säga att det var Sverige som egentligen grundade St Petersburg är inte helt korrekt. Det skiljer ett antal km mellan de båda ursprungliga städerna. Samtidigt kan man ju säga att behovet av att grunda en ny stad ett par km längre fram kanske inte skulle vara lika stort om inte Nyen totalförstörts ner till grunden.

   Att säga att Nylén blev St Petersburg är som att säga att Nya Lödöse egentligen är Göteborg.

   Radera
  6. Nyen skall det vara, inte Nylén. Aotokorrigering på IPhone verkar inte klara gamla svenska stadsnamn....

   Radera
  7. Den svenskspråkiga församlingen har inget som helst ursprung i Nyens befolkning. Däremot kom områden med svenskspråkig befolkning fortlöpande under rysk överhöghet efter krigen med Ryssland under 1700-talet och fram till 1809.

   I Tsarens Ryssland var den finska adeln/borgarna/intelligentian som ju var svenskspråkig mycket uppskattad och sågs tillsammans med den tyskspråkiga baltadeln som "boosters" för modernisering och utveckling av Ryssland. St Petersburg var en världsstad i ett enormt imperium som lockade till sig kompetent folk som byggde sig förmögenheter och karriärer. Det finns tex ett antal guvernörer i Centralasien med svenska och tyska namn. Titta även på Alaskas guvernörer under den ryska tiden. En har väl tom ett fjäll i Alaska uppkallat efter sig. Vi i den västra rikshalvan har ofta mycket dålig bild av vad för öden folket i den östra rikshalvan egentligen var med om.

   Radera
 5. Tänk om lite fler "riktiga" Svenskar var lite mer som ryssarna, alltså nationalistiska, dock låter sig en stor del av svenskarna landet förfalla och gå mot en oundviklig undergång och det sovande folket knyter på sin höjd näven i fickan medans det läser i DN och Aftonbladet om allt som händer.

  Skjutningarna eskalerar, sjukvården havererar, gängkriminaliteten ökar, utanförskapet ökar, men allt kommer lösa sig vi har nu några hundra tusen nya pensions räddare som kommer lösa alla problem och snart kommer det dessa mångdubblas när anhöriginvandringar "kickar in" och hjälper till ytterligare till vår kommande välfärd :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du tycker att skjutningar, havererad sjukvård, gänkriminalitet, utanförskap etc är ett problem i Sverige är mitt tips: flytta inte till Ryssland. Samtliga dessa är mångfaldigt mycket värre där.

   Radera
  2. Så nationalistiska hjälper inte.

   Radera
  3. Nu vet jag inte så mycket om ryssland så vet inte vad det gör för att stävja sina problem men i Sverige känns det inte som de flesta politikerna tar det på allvar.

   Även många "vanliga" svenskar verkar inte heller bry sig, iaf inte så länge de själva eller närstående blir drabbade, men "sent om sider ska syndaren vakna" tippar jag på.

   Radera
  4. Angående flytta från Sverige så kan jag starkt rekommendera denna genomgång av alternativa länder:

   http://mensanen.blogspot.com/2015/06/emigrera.html

   Radera
  5. För att stävja sina inrikesproblem så gör man som alla andra militärdiktaturer: Man invaderar man sina grannländer och ordnar parader.

   Radera
 6. Jag var tvungen att dubbelkolla bloggarens historieskrivning eftersom den inte verkade rimlig.

  I boken svenska slagfält av Ericson m fl anges de siffror bloggaren refererar till vara resultatet av svensk propaganda. Mer tillförliga siffror anger att den ryska flottan bestod av 98 galärer, inte 115 och det var inte 35 fartyg utan 23 stycken som stred i första linjen. "Deras sammanlagda besättning bör ha uppgått till ungefär 4000 man. Ryssarna rodde inte heller dumdristigt fram tre gånger mot en mur av svensk eld." "De ryska förlusterna var inte heller mångdubbelt större än de svenska, utan ungefär en tredjedel av dessa.

  Slaget sammanfattas så här: Svensk flotta med 9 svenska galärer och skärbåtar och 941 man mot rysk flotta med 23 ryska galärer och 4000 man. Förluster: På svensk sida samtliga fartyg med besättning, varav 361 döda. På rysk sida 469 döda och sårade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Gustav 11:50
   Jag har också "Svenska slagfält" av Lars Ericson m.fl. Det är en bok jag rekommenderar.

   Sedan stod slaget vid Hangö udd 27 juli 1714. Alltså för 303 år sedan.

   Stalin beslöt 1939, när Sovjetunionen hade börjat bygga slagskepp, att sista söndagen i juli skulle vara Örlogsflottans dag, till minne av slaget.

   Annars är det bra bilder i blogginlägget.

   Radera
  2. Fina bilder som sagt, men Cornu får fila lite på historiefaktan som ni säger både vad gäller sjöslag, minnesdagar och städers historia.

   Radera
 7. Avundsjukan står i hos "cornucopia" så att det skriker om det.

  SvaraRadera
 8. Kom ihåg att Ryssarna är extremt efter på ubåtsfronten dom har tex inte fått AIP maskiner att fungera till sina ubåtar 30 år efter att sverige körde sådan operativt !

  SvaraRadera
 9. Tack för intressant bevakning av paraden! / Jakob

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. https://themoscowtimes.com/news/draft-dodgers-banned-from-public-sector-for-ten-years-58519

  SvaraRadera