Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2017-07-24 14:56

Regeringens presskonferens börjar nu

Håller tråden öppen i väntan på att hitta något som går att bädda in.

Presskonferensen finns live hos SVT Play här.

Löfven försöker skylla på alliansen och att outsourcing har gått för långt och vill ha lagstiftning mot detta.

Transportstyrelsens GD bekräftade just att kvalificerade skyddsidentiteter hos underrättelsetjänsternas särskilda operatörer har läckt. Han förnekade nämligen bara mediauppgifterna om Försvarsmaktens fordonsregister, men inte kvalificierade skyddsidentiteter.

Nya GD:n bekräftar också att det upphandlade omfattade säkerhetsskyddad information och säkerhetsklassad personal. Beslutet att medvetet bryta mot lagkravet på säkerhetsklassad personal togs av Ågren, som tillsattes av nuvarande regering.

Säpochefen bekräftar ordagrannt att underrättelsetjänsternas kvalificerade skyddsidentiteter läckt och att alla myndigheter måste agera som att uppgifterna kommit i orätta händer.

ÖB säger att det för försvaret handlar om vissa uppgifter om fordon, samt de kvalificerade skyddsidentiteterna (som underrättelsetjänsterna vid behov använder för särskilda operatörer).

"Möjligheten att ha skyddade identiteter är en förutsättning för att Försvarsmakten ska kunna genomföra sitt uppdrag."

Försvarsmakten tog naturligtvis omedelbart åtgärder när man underrättades om det hela våren 2016 och bedömer att skadan är begränsad och att den inte påverkar operativ förmåga idag (kort sagt har alla kvalificerade skyddsidentiteter bytts ut - konstigt vore väl annars).

Löfven upprepar igen och igen att det är Anna Johansson (s) som är ansvarig för Transportstyrelsen och inga andra statsråd. Kort sagt är det bara hon som kan bli aktuell att omplacera. Han har dock fullt förtroende för alla statsråd till han byter åsikt officiellt och ger dem sparken.

Inte en enda kvalificerad fråga från journalisterna, inte en enda fråga om hur man gav tillgång till EU:s säkra myndighetsnät och vad andra länder och utländska myndigheter har haft för åsikter om detta.

Löfven upprepar att Ygeman går säker, ansvaret är Anna Johanssons och han finner det underligt att hon inte fick informationen. Annars är linjen att skylla på hennes redan sparkade statssekreterare. Blir kul när media väl får tag på honom och han säger att han informerade Anna Johansson...

"Ingen påtaglig avgörande påverkan på den totala operativa förmågan hos Försvarsmakten." - ÖB

ÖB bekräftar dock att man måste utgå från att informationen hamnat i fel händer. ÖB kallar det hela för en "allvarlig händelse".

Notera dock operativ förmåga. Det finns andra förmågor, som långsiktiga strategiska.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

57 kommentarer:

 1. Lite märklig presskonferens. Fokus verkar ha flyttats från misstag och lagbrott till en framtida utredning om förbättringsåtgärder gällande outsourcing. Antar att ministrarna kan sova gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så Lövens lösning är att stifta lagar mot outsourcing, dvs. sluta outsourca eftersom man inte klarar av det. Kanske borde han också sluta regera...

   Radera
  2. Demokrati är att låta folket oursourca makten till politiker - skall han bli diktator nu?

   Radera
  3. Jag skulle snarare vilja kalla reaktionerna i detta kommentarsfält ett skiftat fokus från vad som hänt och varför till spekulationer om en framtida regeringsbildning.

   Radera
 2. Denna PK är ju ett skämt. Hoppas verkligen journalisterna på plats ställer riktiga frågor och kräver svar på ansvar och åtgärder mot dessa ansvarspersoner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha inte för höga förhoppningar..

   Radera
 3. "Det är traditionell svensk myndighetskultur.."

  SvaraRadera
 4. Den nya Adeln fortsätter med sin dårskap och 30% av befolkningen fortsätter rösta på dessa dårar. Sverige är kört.

  SvaraRadera
 5. Oerhört löjligt att Löfven insisterar att Ygeman inte gjort något fel som inte pratat med Löfven om denna allvarliga händelse för att det inte är hans departement.

  Som regerande brukar man ju sitta i konferens med hela regeringsgruppen och samtala rent allmänt. Självfallet har sådan här information diskuterats i sådana möten.

  SvaraRadera
 6. Om det stämmer som statsministern säger visste alltså inrikesministern om läckan och risksituationen ett år innan sin chef statsministern. Rimligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis inte. Löfvén visste om detta långt tidigare än vad han vill och kommer erkänna.

   Radera
  2. Är hans mail till och från Ygeman resp sekreteraren och övriga hemligstämplade eller är omfattas de av offentlighetsprincipen?

   Radera
  3. Alternativt tyckte Ygeman att det var en sådan struntsak att han sket fullständigt i hela saken, inklusive att informera sin chef. Hmm, vet inte om det är bättre faktiskt, knappast...

   Radera
  4. Alla vet att Löfvén visste om läckan. Det är barnrumpor med fruktansvärt dålig moral som styr Sverige. Om det vore någon stake i karln så hade han meddelat sin och regeringens avgång i dag.

   Radera
  5. Det sista man vill höra någon ur den här regeringen yttra igen, är något om värdegrund.

   Radera
  6. Om det säkerhetspolitiska råd som Löfvén så stolt lanserade existerar annat än på pappret vore märkligt om inte Transortstyrelsen skulle dyka upp i alla fall i förbigående. T ex i samband med att de snickrade på regeringens säkerhetspolitiska strategi.

   http://www.dn.se/debatt/sveriges-sakerhet-maste-ses-i-ett-bredare-perspektiv/

   Radera
 7. Nu har Löfvén givit SD:s och Alliansens ledare ett Schack-Matt-argument nästa gång han påstår att han är beredd att ta ansvar för Sverige. Löfvén är nämligen inte villig att ta något ansvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Löfvén har nu gjort bort sig så totalt att han är helt rökt, och därmed är valet nästa år redan avgjort. Det blir en minoritetsregering med Allianspartierna och Annie Lööf som statsminister.

   Radera
  2. Annie Lööf kommer inte tillåtas bli statsminister.

   Radera
  3. Nej, bevare mig väl!

   Radera
  4. Det har redan bestämts på Bilderbergmötet, Annie är nästa statsminister.

   Radera
 8. När man hör hur regeringen "driver" sitt "arbete" skulle jag nog påstå att den inte är regeringsfähig.

  SvaraRadera
 9. Löven har en märklig inställning. Han säger sig inte behöva veta något innan hela bilden är klar. "Arbete" pågår ju på olika departement.

  Han kommer med all sannolikhet bli tämligen överraskad, när hela bilden står klar efter valet 2018.

  SvaraRadera
 10. Ygemans svar på varför han inte nämnde något till statsministern: "vi har aldrig haft så många poliser som vi har idag."

  :D

  SvaraRadera
 11. Otroligt att inte Ygeman å Johansson får kicken. Är de båda av Sahlin-typ dvs garanterade eviga poster?

  SvaraRadera
 12. " outsourcing har gått för långt och vill ha lagstiftning mot detta". Visst, det hade ju funkat bra i ett land där myndigheterna följer lagen.

  SvaraRadera
 13. Enligt Svt:s reporter, som inte har doktorerat i underrättelsebranschen, sade Säpo-chefen att

  – Vi har gjort en bedömning och vet inte om uppgifterna är röjda men har agerat som om de var röjda för att vidta säkerhetsskyddande åtgärder för att fortsätta vårt arbete, säger Säpochefen.

  Det låter för mig som att Säpo har tvingats avbryta operationer och prioritera skydd av operatörer istället för operationerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är för stort, de kan inte vidta åtgärder för att "åtgärda problemet". Skadan är irreparabel

   Radera
 14. Man kan tänka sig hur de pratat ihop sig. Löfven måste räddas till varje pris sen Ygeman och Hultqvist och sen kommer några som kan offras om nödvändigt. Kan media inte få fram bevis om vilka som visste vad och när så går det kanske vägen.

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. Clown-show varje dag numera...

  SvaraRadera
 17. Hon skall bli nästa statsminister, var ju hon som blev inbjuden till Bilderberg i år...

  SvaraRadera
 18. Mycket dravel att beskåda i kommentarsfälten både här och annorstädes!
  Statsministern gav, tillsammans med övriga myndighetschefer, en synnerligen heltäckande bild av det hela.
  Alliansen och SD kan ju fortsätta leka misstroendevotum bäst dom gitter!
  Regeringen regerar vidare med intakt laguppställning ... bäst så för landet och dess befolkning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 32+7% tyckte som herr Karlsson sist. Säkert kommer ungefär lika många tycka likadant 2018. Många tycker det här är såå bra...

   Radera
  2. Trötter: Din fråga på riktigt?
   Hamid-Heidari: Ett regeringsunderlag i den storleksordningen fullt troligt för en minoritetsregering sannolikt ledd av Löfvén efter 2018. Sååååå där förfääääärligt bra måhända det skedda inte är ... men ... jag kan inte se någon konstellation som skulle hanterat den uppkomna situationen på annat sätt. Det hela då beroende på att outsourcingen ifråga ett resutat av riksdagsbeslut allaredan under föregående regering alliansen+S! Samt att vi har väl inarbetad praxis i Statsförvaltningen om departemetens roll contra myndigheters roll och den delikata balansgången att undvika ministerstyre. Det vet Du förmodligen lika väl som jag!

   Radera
  3. Tvångsomhändertagande och stor sinnesundersökning på dig, Karlsson!
   Den sittande regeringen med Stefan "Fred Flinta" Löfvén i spetsen, är den mest inkompetenta Sverige någonsin haft. Tveklöst. Den fullkomligen svämmar över av nötter.

   Radera
  4. För helvete! Den uppkomna situationen, som du kallar det, hade aldrig inträffat om vi hade haft ett uns av kompetens i Regeringen.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Doktor Syn: Vare sig tvångsomhändertagande eller stor sinnesundersökning torde vara behövlig för min del. Jag vet precis, vid mer än 65 års ålder, sedan mer än ett halvsekel var jag har min politiska hemvist. Och även om världen förändrats under denna tid och så även de politiska partierna, ser jag ingen anledning att förändra min politiska hemvist. Enligt egen uppfattning är dagens regering långt att föredra framför det som jag upplevt 1976 till 1982, 1991 till 1994 samt 2006 till 2014. Samt då att tillägga att det som inträffat har inträffat i en myndighet och inte i Regeringen. Och som du så väl borde veta så tillåter vi inte ministerstyre i det här landet.

   Radera
  7. Till politruk Karlsson oavsett om du skriver som du gör för att provocera eller för att du tillhör clown-sekten som har lett landet på senare år, så är myndigheterna politiskt styrda. Direkt ministerstyre förekommer inte, men så länge myndighetscheferna utför uppdraget såsom poloitiskt förväntat så är ministrarna nöjda. Att vi har de pajasar vi har betor på att det blivit viktigare att tycka rätt än att premiera kunnande och lag. Fisken ruttnar från huvudet och det du/vi ser är följderna av att dels tjänstrfellagstiftning i princip inte existerar utan har ersatts av diffusa värdegrunder. Sovjetunionen styrdes på samma sätt (dvs läpparnas bekännelse till värdegrunden var viktigare än resultat). Den andra faktorn som bidragit till utvecklingen är att partierna styr nomineringarna till rilsdagen, vilket effektivt håller bort alla nytänkare. Du kommer helt enkelt inte till riksdagen utan partiledningens ok.

   Radera
  8. Besserwisser: Jag är naturligtvis fullt införstådd med att mina åsikter och ställningstaganden av en överväldigande majoritet läsare här och även annorstädes uppfatas som provokativa. Samt att vad Du avser med epitetet clown-sekt får stå för Din räkning.
   Alldeles självklart att myndighetscheferna har att utföra sitt uppdrag såsom politiskt förväntat ... det ligger i befattningsbeskrivningen ... lika väl som att uppdraget utföres inom gällande lagstiftning. Oh det är ju det senare varom här är frågan och vilket Regeringen haft att åtgärda. Vilket man också uppenbarligen gjort.
   Din liknelse vid att fisken ruttnar från huvudet indikerar att Du Du är flitig gäst på Westerholms blogg ... och om det har jag ingenting annat att tillägga än att kommentarsfältet därstädes börjat anta liknande tendenser som de som kan återfinnas på exempelvis Avpixlat och liknande.
   Tjänstefellagstiftning och dess konsekvenser finns sedan flera decennier inarbetat i Brottsbalken samt konsekvenserna i Lag om Anställningsskydd. Samt då naturligtvis att tillägga att valda politiker sorterar inte under dessa lagrum eftersom de inte är anställda tjänstemän utan just valda politiker. Dessas ansvar utkrävs vid återkommande val.
   Din liknelse vid Sovjetunionen får stå för Din räkning och delas inte på något sätt av mig.
   Samt och slutligen då att det är alldeles självklart att partierna nominerar kandidaterna till Riksdagen eftersom det i en representativ parlamentarisk demokrati i enlighet med Regeringsformens första kapitel §1 och §4 ej kan vara på annat sätt.

   Radera
  9. Va nu ett svar ;-)
   Några symnpunkter. Det är skillnad mellan att utföra uppdraget såsom ministern i egenskap av departementschef och i egenskap av Minister med partibok, vilket det senare numera är viktigare än det förra.
   Att tjänstefelslagstiftningen delvis täcks av brottsbalken är ju korrekt, men fördelen med den gamla tjänstelagstiftningen var att brottsligt uppsåt inte krävdes, utan att det i sak räckte med att just ett fel begångits.
   Och slutlige: ja, jag hade precis läst Westerholms blogg innan jag läste dina kommentarer. Därtill kan jag ge medhåll till din iakttagelse att kommentatorer från vissa kretsar numera oftare förekommer å både denna, Westerholms med flera bloggar, dock torde du istället för att implicera "guilt by association" kanske ta dig en funderare varför föraktet för den politiska och mediala eliten är i konstant ökning, medan de som inte får nämnas ständigt ökar i opinionen trots nära nog total frånvaro från densamma annat än när massmedia ger dem gratis uppmärksamhet och reklam
   Vänligen,
   Wesserbisser

   Radera
 19. Kommer det fram att SL ljugit är han rökt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte om han lovar 60000 traineejobb...

   Radera
  2. Inga problem - behövs väl 60000 springpojkar i Rosenbad som hjälper ministrarna att informera varandra?

   Vi har nu alltså en press som inte ställer relevanta frågor, ministrar som inte talar med varandra, riksdagsledamöter som inte erkänner varandra (eller talmännen), en sjukvård som inte fungerar, zoner som polisen inte vågar gå in i och ett postverk som inte leverar.

   Det är med "INTE OK" var förstås nyspråk!

   Radera
 20. Så fruktansvärt genant.
  Det radikalfeministiskt ledarlösa landet går mot hårdare tider och sprider hejvilt dåligt ledarskap omkring sig.
  Flosklerna om "att ej sopa misstag under mattan", när allt de gör är att bara försöka rädda ansiktet och härda ut, gör att det känns tämligen hopplöst.

  Och vad i helvete gör vår höger(snarare mindre vänster)... Väntar på att SD skall få 55% genom att bara flina åt socialt konstruerade kaoset???

  SvaraRadera
 21. Rebecca Uvell har sin vana trogen gjort ett utförligt inlägg i sin blogg, väl värt att läsa.

  http://uvell.se/2017/07/24/lovfen-kompisarna-och-transportstyrelse-gate/

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...mannaminne är särskrivet...

   Radera
 22. Tre saker som hänger i luften:

  - Vad vet/visste Mp? De är det enda parti som hittills inte uttalat sig. http://www.expressen.se/nyheter/miljopartiet-vagrar-uttala-sig-om-lackan-hos-transportstyrelsen/

  - Vad säger/vet Erik Bromander? Vilka träffade han under de oproportionerligt många resor han tycks ha gjort? Gick någon av dem till Tjeckien eller liknande?

  - Varför informerade inte statsministern övriga partier, utrikesnämnden eller riksdagen om det som hänt?

  SvaraRadera
 23. Undrar om denna skandal påverkar väljarkåren öht. 9% V(PK), 30% (s)... De får dö ut successivt, hoppas det hjälper

  SvaraRadera
 24. Nu vill jag veta i vilken utsträckning bilderbergaren, f.d. näringsminister Annie Lööf är inblandad i utsorkningen av Transportstyrelsens hemliga uppgifter utomlands i februari 2014.

  SvaraRadera
 25. Sammanfattning av presskonferensen:
  Död åt fosterlandet! Leve Bilderberg!

  Bilderbergaren Löfven håller låda framför journalister från MSM-tidningar (expressen, DN.) som ägs av bilderbergaren Johan Bonnier eller där den politiska chefredaktören är bilderbergaren Tove Lifvendahl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är där verkligen så många gravida/aborter i Sverige att så man vill kalla det fosterlandet?

   Skämt åsido så var passar ödlemänniskorna in i denna konspiration? Kan det vara så att alla de ovan nämnda redan blivit utbytta? "Stefan" ljög kanske inte om att ha fått informationen tidigare i år, för det var kanske då han dödade den riktiga Stefan och åt upp hans hjärna?

   Radera
  2. @Mattias J 08:13
   Med din uppfattning om vad som menas med fosterlandet, med din sinnesjuka association till ödlemänniskor, och med den totala brist på sakargument i din kommentar, så visar du att du inte har alla hönsen i hönshuset.

   Radera
 26. Jag undrar varför det är bara är infrastrukturminister Anna Johansson och inte departementschefen på Näringsdepartementet Lars Mikael Damberg, som har kommit i skottgluggen för IT-skandalen och åsidosättandet av gällande lagstiftning på Transportstyrelsen. För det har ju framkommit att tjänstemän på näringsdepartementet kände till lagöverträdelsen? Utsorkningen av IT-kompetensen utomlands till IBM var ju en relativt stor utsorkningsaffär som omfattade ca 800 servrar.

  Lars Mikael Damberg, född 13 oktober 1971 i Solna, är en bilderbergaresedan 2015 samt närings- och innovationsminister sedan oktober 2014, och riksdagsledamot för Stockholms län.

  Anna Johansson är inte bilderbergare.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/transportstyrelsens-ordforande-rolf-annerberg-lamnar-sitt-uppdrag

  SvaraRadera