Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-07-26 14:59

Presskonferens med Löfven - extraval, avgång, ombilda regeringen, eller bara käbbel?

Det är presskonferens i Rosenbad i eftermiddag. Exakt när är okänt, då regeringen sannolikt sitter i krismöte. Jag kommer lämna den här tråden här och uppdatera läget tills dess.

Huvudalternativen är att Stefan Löfven bara säger kom igen då! och inte gör något, utan synar alliansens misstroendeomröstning; att han ombildar regeringen, dvs själv sparkar ministrarna; att statsministern och med det hela regeringen avgår och uppdrar åt talmannen och riksdagen att ta fram en ny statsminister, som får bilda regering; slutligen extraval.

Det sista kan slå stenhårt på olika partiers opinionssiffror. Den enda vinnaren blir SD, om nu partiet på kort tid kan skaka fram tillräckligt många kandidater till riksdagen för att dubbla sina mandat.

Största förloraren på extraval kan bli Miljöpartiet, som kan åka ur riksdagen helt, följt av Moderaterna som kan bli mindre än Centerpartiet. Kristdemokraterna riskerar också att åka ur, men det är rimligt att alliansen stärks lite på att faktiskt slutat låtsas vara opposition.

Enda riktiga vinnaren på extraval blir Sverigedemokraterna, även om Centerpartiet kommer gå framåt stort.

Uppdatering: Uppgifter gör gällande att det bara är socialdemokraterna som träffas. Miljöpartiet är helt utanför diskussionerna. Å andra sidan har de inget att säga till om. Riksdagen har utsett Löfven till statsminister, övriga regeringen står och faller med honom.

Uppdatering 16:08: Åtminstone finansmarknadsminister Per Bolund (mp) har setts gå in i Rosenbad, så det är inte bara socialdemokratiska ministrar, utan Miljöpartiet deltar.

Vänsterpartiet har KU-anmält alliansen för att ha tecknat outsourcingavtal 2014. Fast det avtalet, omfattade inga lagbrott, utan innehöll krav på säkerhetsklassning och säkerhetsskydd. Lagbrotten begicks av den GD som regeringen Löfven tillsatte, och hon hade uttryckligen svart på vitt ett alternativ att välja att följa lagen, men valde lagbrottsalternativet.

Fundering 16:32: Är alliansen verkligen redo att ta över och sedan om ett år i valrörelsen för 2018 ställas till svars för att inte åtgärdat ett skit av allt man kritiserat regeringen Löfven för sedan 2014? Det är rätt kort tid att åtgärda allt man kritiserat. I slutändan kan resultatet bli att SD stärks ännu mer efter att två olika regeringsalternativ visat sig ej kunna leverera.

Uppdatering 17:15: Jan Björklund (l) sade tydligen i regeringen att man är öppen för en samlingsregering. Han sade något i stil med att lösningen finns i kretsen av de borgerliga partierna och socialdemokraterna. Så mycket för en enad allians. Bort med MP iaf.

Uppdatering 19:18 Regeringen vet inte vad eller hur de ska göra och något besked i frågan kommer först vid en pressträff i morgon klockan 10:00. Om det nu inte skjuts fram ytterligare.

Så en dag till vid köttgrytorna för ministrarna, som ändå drar in några tusenlappar per dygn.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

43 kommentarer:

 1. Enligt DN som sänder direkt sågs nyss Per Bolund (mp) gå in i Rosenbad, så om det stämmer är det inte bara Socialdemokraterna som är där.

  SvaraRadera
 2. Spännande!. Alltd kul när det händer lite i politiken. Det här är allså andra gången Stefan "hotar" med extraval, kan han bluffa två gånger?

  SvaraRadera
 3. Jag hoppas på extraval. Vi svenskar röstar ju mest sällan i den civiliserade världen så varje ytterligare tillfälle att rösta fram Sverigedemokratiska kandidater ser jag fram emot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. Givet dagens parlamentariska läge, så vore det inte konstigt om M bildar en minoritetsregering (eventuellt tillsammans med KD).

  SD kommer inte fälla en sådan regering och troligtvis inte heller C och FP. M förhandlar eller sätter ihop en budget som inte kommer kunna bli övertrumfad. Blir M+FP+C+KD större än de rödgröna, så bildar de en Alliansregering, precis 2010.

  Kort sagt, vi får då på pappret tre alternativ: en konservativ regering (M+KD), en socialliberal allians (M+KD+FP+C) och en rödgrön röra (MP+S). I praktiken kommer de alla föra snarlik politik, men vi slipper tjafset om vem som ska regera.

  SD vill inte sitta i regering (då de inte kan agera opposition) och FP och C vill profilera sig, så låta M styra är ingen större förlust.

  SvaraRadera
 5. Så där ja, nu kör vi...

  SvaraRadera
 6. Undrar om man kan satsa på SD som största parti vid ett extraval. M är ju slaktade sen länge och S kommer få känna av den här skandalen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Undrar om man kan satsa på SD som största parti vid ett extraval."

   Det tror jag, men jag tror inte det blir något extraval, av bl.a. det skälet.

   Radera
  2. Så är det. Enbart C och SD skulle få fler mandat och C vill inte ha extraval, så det är det minst trolig alternativet.

   Löfven kan ju sparka Johansson och ev Hultqvist för att försöka att rädda Ygeman som är Lövens ansikte utåt.

   Radera
  3. @Fredrik. Håller med dig, risken är för stort att SD blir störst för att Löven verkligen ska dra till med extravalskortet. Kutym är att det största partiet föreslår statsminister. Å andra sidan har ju inte nuvarande konstellation visst något större omdöme. Men man ska inte glömma att (s) kanske tycker att ett extraval kan vara taktiskt av två skål:
   1) chicken race med alliansen just genom att hänga ut Åkesson som ett statsministerspöke--dvs hoppas alliansen backar
   2) medvetet släppa fram Äkesson & Co till regeri gen hopp om att de spelar bort korten totalt -- bl.a genom att de saknar tillräckligt med vettiga personer för att besätta alla poster och för att det kommer att finns grupperi har av obstruerande tjänstemän--på det ungefär halvåret fram till ordinarie val

   Nackdelen med 1) är ett det är en på tok för stor prestigeförlust för alliansen att backa.
   Alternativ 2) skulle kunna fungera om svetsarn kan lägga över allt ansvar för ev. Följder på alliansen. Nackdelen är given: risken att SD faktiskt visar sig regeringsdugliga.

   Radera
  4. "för stort att SD blir störst för att Löven verkligen ska dra till med extravalskortet."

   Väldigt osannolikt att SD blir störst, men även om så skulle ske så har de ingen majoritet.

   Poängen med extraval är att få ut partier som är små och saknar ekonomiska resurser (KD, MP och FP). Extraval kan också användas mot SD om de säger sig vilja "fälla varje regering", då de blir ansvariga för kaoset, speciellt om det upprepas flera gånger. Nu hade dock SD förbehållet att de skulle fälla varje regering som vill öka antalet invandrare från nuvrande nivå (dvs vad som gällde december 2014).

   Osäkert om de gäller längre.

   Radera
  5. Tror mer på Sentio än dom andra, jag har aldrig röstat på SD, men vill påstå att sannolikheten rent av är mkt stor att SD blir störst.

   Radera
  6. Om jag förstår rätt så har det bara blivit misstroendeomröstning i riksdagen när regeringen vet att dom kommer misslyckas att avsätta stadsråden. Att i det här fallet Alliansen och SD mandat inte räcker.
   Vet man att man förlorar åtgärdar man det innan. I det här fallet tror jag att regeringen kommer att avgå. Talmannen får sen försöka ombilda till något nytt. Extraval nu 1 år innan det riktiga valet tror jag inte på.

   Radera
 7. Krisen är förstås bara kris för regeringen, inte för Sverige som klarar sig bra länge utan en regering. En regerings uppgift är i mycket att förändra sakernas tillstånd, exempelvis med att införa nya skatter eller att ta bort gamla. Om ekonomin redan är i "god" form så spelar det inte så stor roll om regeringen är i kris. Och det intygas av marknaden som inte höjer på ögonbrynet över det här. Men visst är det spännande.

  SvaraRadera
 8. Näringsdepartementet har cirka 500 anställda, varav fyra är statsråd, det vill säga ministrar. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg är departementschef på Näringsdepartementet, som har ytterligare tre statsråd: infrastrukturminister Anna Johansson, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

  Varför berörs inte chefen Damberg av misstroendeförklaringen? Varför berörs inte ”IT”-minister [sic.] Peter Eriksson av misstroendeförklaringen, med tanke på innehållet i IBM-beställningen?

  Om nu det blir regeringsbyte, kommer den nya regeringen annulera den nyliberala IBM-beställningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just det jag tycker är intressant. Vad händer med upphandlingen?

   Radera
 9. Fast enligt den förra GD för transportstyrelsen så verkar de i viss mån ignorerat säkerhetsfrågan i upphandlingen. Så det verkar som den den sparkade GD:n verkar ha tagit beslut utifrån upphandlingen som gjordes.

  Det kan vara möjligt att hon tog detta beslut för att kunna använda sig av det billigaste alternativet?

  Hur som haver så verkar det i grunden handla om ett systemfel där myndigheterna och styrelser har dålig koll på säkerhetsfrågor.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/han-inledde-it-affaren-som-slutade-med-skandal-vi-var-naiva/

  SvaraRadera
 10. Ygeman har gått från en framtidssatsning till en belastning, helt på egen hand. Får man bort honom sitter Dan Eliasson löst. Han har vetat men håll truten, det är bara att lämna över till nån annan. Vilken praktklant och amatör!

  Hultqvist kan vara hur mycket mysfarbror och försvarskramare som helst. Är man försvarsminister och håller inne med den här typen av info är man inte lämpad för uppdraget. Bara försvinn från posten!

  Johansson då? Kan hon bevisa att hon inget visste och ingen berättade så borde hon kunna komma undan med en varning. Men nu är detta en kvasifeministisk regering och precis som MP så offers man damerna och låter kungarna sitta kvar.

  Tror nån på fullaste allvar längre på ett enda ord som kommer ut ur munnen på vår Statsminister? Det är ju förbannad lögn alltihop!

  Alliansen tog detta beslut enbart p.g.a. Åkessons utspel och att de är tvungna att visa att de är en opposition. Hade JÅ hållet mun hade det inte blivit nånting. Skickligt av Åkesson!

  SvaraRadera
 11. Vi kan väl helt enkelt låta bli att ha en regering fram till ordinarie val nästa år? I länder som Nederländerna och Belgien är det inte ovanligt att vara utan regering en längre tid, och det skulle onekligen göra svenska folket gott att förstå att vi inte måste ha politrucker som styr över oss hela tiden.

  SvaraRadera
 12. Sossarnas spinndoktorer jobbar på högvarv, vi får se vad de säger när de har rett ut skiten.

  Presskonf kl 10 imorgon. Regeringen avgår som motdrag?

  SvaraRadera
 13. Tror mer på en förhalning - svetsarn är gammal förhandlare - som ska synliggöra sprickorna i alliansen. Framförallt sprickan mellan M och C. På lång sikt är det ett spel för galleriet eftersom Sverige sitter i skiten ändå.

  SvaraRadera
 14. Jag tror Sverige skulle må bättre om Regeringen avgår och att vi outsourcar styret av Sverige. Kanske bäst för alla parter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till vilka hade du tänkt? Ryssland? Ser inte att så många andra vill ha jobbet.

   Radera
  2. @Doktor Syn 20:01
   Ca 80 % av Riksdagens totala beslutsfattande är redan utsorkat till EU (Ministerrådet och Europaparlamentet).

   Regeringen skulle kunna ersättas av "Trojkan" (IMF, EU-kommissionen, ECB), som just nu rensar upp i Grekland, men blir väl ledig snart.

   Radera
  3. Personalunion med Danmark? :D

   Radera
 15. och centern är sin ludermässiga vana trogen och flörtar med två sidor på en och samma gång

  https://www.svd.se/c-kalla-till-svd-inte-var-avsikt-att-skapa-regeringskrishttps://www.svd.se/c-kalla-till-svd-inte-var-avsikt-att-skapa-regeringskris

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka ord.. antar att du inte gillar C så mycket?

   Radera
  2. Nej, men sen gillar jag väl inget annat parti heller för den delen. Fast just C tar ju lite priset, på sätt och vis är de det nya MP.

   Radera
 16. Intressant intervju på aktuellt. Journalisten gjorde sitt jobb och avslöjade hur skakig "alliansens" beslutsamhet är. Både Björklund och Lööf slirade betänkligt meddetsamma SD (tabu-ordet) nämndes.Mycket underhållande. Alliansen har uppenbarligen inte förstått att de målat in sig i ett hörn och kan endast ta sig därifrån genom att ta djävulen (SD) i båten och ta regeringsansvaret. Om de tror sig kunna vinna något genom att släppa igenom en fortsatt Löfven-ministär utan Hultqvist är de uppenbarligen helt iq-befriade. Om de vill fälla populära centrala statsråd är det per automatik misstroende mot statsministern och därmed bör regeringen avgå. Om de tillåter Löfven att fortsätta har de bränt allt förtroende (förutom möjligen Lööf som verkar ha tagit över MP:sväljare..

  SvaraRadera
 17. I morgon förmiddag kl. 10.00 vet vi vad som händer härnäst!
  Ovh det skulle inte förvåna mig ett ögonblick om Löfvén planterar en särdeles het potatis mitt knät på Alliansen.

  SvaraRadera
 18. Ett problem för både Alliansen och S+V+MP är att SD:s väljare har gemensamt att de har inget eller nästintill inget förtroende för respektive blockledare (Löfvén och AKB framför allt). På så vis är det många potentiella proteströster som kommer i ett valscenario läggas på SD. Detta ger att om sjuklövern fortsätter bete sig på ett sätt som av SD:s sympatisörer fortsätter uppfattas som pajkastning och trams så riskerar de att förlora båda på det.
  Nu ser det ut som de försöker spela ut varandra i hopp att få den andra att se sämre ut.
  Det är inte säkert de kommer klara av att samarbeta såpass snyggt att de både vinner tillbaka väljare och löser faktiska problem, utan ser mer ut som att försöken att beskylla varandra och dra undan mattan inför valet 2018 kommer fortsätta.
  På det viset är det lite märkligt att man kräver försvarsministerns avgång. Det blir den avgörande punkten liksom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Kan väl tilläggas att det kan bli väldigt spännande om Sverige har regeringskris samtidigt det är två stora militärövningar i Östersjöområdet.

   Radera
  3. Den stora fördelen är ju att eftersom det enligt stasiministerns är svensk myndighetskultur att inte föra information mellan myndigheterna, så kan Försvarsmakten utkämpa ett mindre krig nu under hösten, men vi som medborgare får inte reda på resultatet förrens våren 2019 eller så.
   Oavsett vilket så kommer stasiministern inte ha en aaaaning om vad som hänt. Om det ens har hänt något.

   Radera
 19. Var ska Löfvens dra gränsen?

  Det började med att han fick regera ett år med en Alliansbudget, sen har det talats om misstroendevotum mot Magdalena Andersson om hon inte drar tillbaka skattehöjningar. Och nu misstroendevotum mot tre av hans statsråd. Kanske får han även en Alliansbudget även i knäet i höst.

  Extraval i all ära, men det parlamentariska läget kommer knappast bli bättre för Löfven. Antingen blir Alliansen större, eller så blir det som tidigare men med ett ännu större Sverigedemokraterna.

  SvaraRadera
 20. En M+Kd regering med Fp+C+Sd som stödpartier skulle funka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt, så slipper lipsillarna i L och C sitta i en regering med stöd av SD. Hahaha.

   Radera
 21. Extraval är inte så troligt, gå till val på att inte skött säkerhetspolitiken ett år innan ordinarie val skulle endast gynna den andra sidan.
  Avgår statsministern så tror jag mer på en m-ledd regering som huvudsakligen kommer agera expeditionsministär med direkt stöd av c och l och indirekt av SD som vill visa sig ansvarstagande.

  SvaraRadera
 22. en expeditionsministär med (m+kd) är inte helt fel tänkt--då kan m ägna ett helt år att skylla alla problem på (s), fast vete fan hur effektivt det skulle vara--(m) och övr allians sitter lite i glashus trots allt
  Skulle gissa på regeringsombildning i 1a hand
  Avgång och ny regering i andra hand
  Extravalskortet har svetsarn redan hotat med och det funkar inte länge och en regering som sitter ca 6 månader vill inget parti ta i med tång--blir i så fallen bunt gamla överspelade och ofarliga politiker som sitter helt still i båten --plausible deniability hela vägen

  SvaraRadera
 23. Det är märkligt att något som endast gav böter i straffskalan kan leda till detta.

  Mona Sahlins osanna intyg var väl något motsvarande i utdömtstraffvärde 80 dagsböter. Man kan nästan tro att maxstraff för politiker är en halv månadslön oavsett brott.

  SvaraRadera
 24. Löfven släpper inte ifrån sig makten så frågan är väl bara på vilket sätt han agerar för att behålla den.

  Enklast vore ju att sparka ut några ministrar men han kanske finner någon annan väg att behålla makten.

  SvaraRadera
 25. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera