Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2017-07-05 17:37

Påminnelse: Nytt säkerhetsläge - fotografera inte skyddsobjekt

Nationella Insatsstyrkan (NI) har gripit två män i Vällingby, som systematiskt fotograferat skyddsobjekt och lagt ut i sociala medier. Relaterat till min e-novell Berget, så tål det att påminnas om att det är ett nytt säkerhetsläge som gäller, och tålamodet med t ex urban exploration är numera begränsat.
Nationella insatsstyrkan grep under spektakulära former de två misstänkta, bland annat genom rappellering ner för utsidan av ett höghus i Vällingby. Det har ett högt signalvärde på att Humorklubbarna inte tycker det är roligt när allmänheten bryter sig in på skyddsobjekt och fotograferar.
"De två männen greps i en stockholmsförort och har nu anhållits av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Männen är skäligen misstänkta för grovt olaga intrång genom att under en längre tid ha tagit sig in på och fotograferat flera svenska skyddsobjekt. Fotografierna ska sedan ha spridits i sociala medier."
Likt i min e-novell Berget så har vi faktiskt ett nytt säkerhetsläge och det finns anledningar till att skyddsobjekt är skyddsobjekt. Har man inte tillstånd att fotografera ska man inte göra det. Punkt. Förhoppningsvis gör det faktum att man får NI med automatvapen in genom fönstret det uppenbart?

Har i övrigt precis besökt 18:e stridsgruppen, Stridsgrupp Gotland, där jag med tillåtelse tagit några foton inne på skyddsobjektet. Reportage kommer senare.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Är det ett MÖP intresse som gått över styr eller är främmande makt inblandad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Hur ska någon kunna svar på det tänker du?

  SvaraRadera
 3. Att NI används på ett så pass spektakulärt sätt tycker jag tyder på att Säpo har indikationer på att det är mer än några finniga urban explorers som postat skrytbilder på ett forum. Då hade det kunnat räcka med att skicka in ett par ordinära konstaplar.

  Det framgår ju av naturliga skäl inte vilka objekt som utsatts. Det finns ju en mängd olika även om inte alla har förbud mot avbildning. Sammanhanget som bilderna använts i och hur de har tagits kanske gett indikationer. Det kan ju även vara så att de gripna redan fanns på Säpos karta och att de upptäckt bilderna som ett resultat av spaning mot grupper och individer som på något sätt dragit till sig Säpos uppmärksamhet. I så fall kan jag tänka mig att Skyddslagen använts för att kunna göra ingripandet med en förhoppning om att husis och förhör ska kunna ge ytterligare information och eventuellt brottsrubriceringar. I så fall ingen dum idé eftersom det delvis är så Skyddslagen är gjord för att fungera.

  Om inte NI bara tyckte att det skulle vara ett bra tillfälle att öva skarpt men det känns långsökt i centrala Vällingby mitt på dagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant och hade det varit något slags spionage så hade det nog hanterats i det tysta. Finns mycket som klassas som skyddsobjekt, riksdagen, Rosenbad, hamnar, vattentäckter, telekom osv samt att NI sattes in pekar på terrorismrelaterat.

   Radera
 4. Jag bodde i Vällingby tills jag fyllde sju, och två kilometer därifrån tills jag flyttade hemifrån. Insåg aldrig att det fanns något värt att dölja i grannskapet. Fast det kanske var hela poängen.

  SvaraRadera
 5. Det handlar troligen om ett Instagramkonto där bilder har lagts ut från diverse objekt, främst från Stockholmsområdet. Vissa objekt som visats är säkerhetsklassade och omfattas utöver skyddslagen även av säkerhetsskyddslagen. M.a.o väldigt känsliga objekt.

  SvaraRadera
 6. De har kanske använt ett bergrum att odla centralstimulantia eller helt enkelt fornikera. Selfies för egot.

  SvaraRadera
 7. Det lite lustiga är att försvaret har inte brytt sig om någon sekretess under 10 år, lämnat ut mobilnummer och annat på nätet. Haft öppna dörrar på regementen mm. Nu har de skärpt upp det hela med högre operationell säkerhet. Men allt är ju redan kartlagt - inget lär förändras om FM inte får mer pengar. Inte svårt alls att räkna ut....

  SvaraRadera
 8. http://www.dn.se/sthlm/djurvolontarer-misstanks-ha-fotat-skyddsobjekt-en-haktas/

  SvaraRadera