Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2017-07-18 16:03

Öppnar Kreml via Zapad-17 en andra ukrainsk front i Rivne?

Terroristerna i Donetsk har nu utropat en gemensam republik, Lilla Ryssland. Samtidigt har det utropats Rivne Folkrepublik i Rivne i Ukraina, invid gränsen till Vitryssland. I september kommer upp till 100 000 ryska trupper att öva Zapad-17 i Vitryssland, vilket väcker frågan om Kreml avser att gå in i Rivne med trupp?
Det är fortfarande viss oklarhet i hur stor övningen Zapad-17 egentligen blir. En hypotes jag framfört är att den är en täckmantel för ett maktövertagande från Kreml i Vitryssland, vilket är en lågt hängande frukt i den ryska diktaturens ambition att återupprätta Sovjetunionens gränser.

Tydligt är att antalet bokade järnvägsvagnar inte matchar de officiella truppsiffrorna, utan vida överstiger dessas behov.
"Ryska armén - artigt folk"
Vanlig nationalistiskt
souvernirmotiv i Ryssland,
som alltså medger att det var ryska
armén och inget annat som
intog och ockuperade Krim.
Men det kan finnas en annan förklaring.

I strategiskt placerade Rivne har terrorister utropat Rivne/Rovno Folkrepublik. Rivne ligger intill vitryska gränsen och bägge europavägarna västerut från Kiev, E373 och E40, passerar genom republiken och huvudstaden skärs i princip av från väst om Kreml går in i området för att skydda ryssar utomlands.

Ukrainska staten har förstås gripit ett antal av terroristerna i Rivne, men detta kan alltså användas som en ursäkt för Kreml att gå in även här. Speciellt om terroristerna väljer att eskalera samtidigt som Zapad 17. Samtidigt kan inte Ukraina stå med armarna i kors vid en eskalering, vilket då kan användas av Kreml som en ursäkt för att gå in med artigt folk som gröna gubbar kallas i Ryssland.

Det har också gjorts motsvarande försök i Lviv, som sista europavägen, E50, passerar, men Lviv ligger åtminstone inte granne med Vitryssland och Zapad 17.

Samordnas terrorismen i Rivne, och det efterföljande ingripandet av Kreml, med en rysk offensiv i Donbass, kan Ukraina snabbt se sig förlora avsevärt territorium. Landet har varit i konstant krig med Ryssland i två och ett halvt år, och frågan är hur man klarar två fronter? Enligt FOI:s rapport i vintras (Gudrun Persson et al) har Ryssland inga problem att genomföra fullskaliga offensiva insatser på tre samtidiga fronter, samtidigt som man försvarar sig på övriga. Frågan blir dock om Syrien ska räknas som en av dessa fronter och om man alltså just nu är upptagen på en eller två fronter? Dock är som rapporterat Kreml på defensiven och passiva i Donbass just nu, och har alltså kapacitet för offensiv på annat håll.

Det blir en intressant höst. Om Norra Flottan inte återvänder efter paraden utan stannar kvar i Östersjön blir det en extraordinärt intressant höst.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Ronve eller Rovno. mycket olika städer.

  SvaraRadera
 2. Ronve och Rovne bör vara olika städer med, men ids inte googla.

  SvaraRadera
 3. Gränsen / Granica / mellan Vitryssland och Ukraina består inte bara av sandiga tallskogar - där även Tjernobyl ligger - utan även av de s.k Rokitno-kärren. Europas största sumpmark vilken de stridande armeerna i både första och även andra världskriget till varje pris ville undvika. Desa områden var så gott som helt i besittning av polska och sovjetiska partisaner.

  Den s.k "partisaneken" där många hängdes ligger i närheten av just Tjernobyl som ligger vid floden Pripyat och som är dessa kärrs centrala vattendrag

  https://en.wikipedia.org/wiki/Pinsk_Marshes

  SvaraRadera
 4. Hoppas de håller sig till Ukraina, spänd stämning i Georgien också och det är dit den långa sommarsemestern bär i år (tbilisi, yerevan, teheran, sulaymaniyah).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra turistmål just nu... Varför inte smita in om Raqqa på en shoppingrunda också?

   Radera
 5. På tal om ryska souvenirer är min favorit "hearts of russia":s t-shirt med fallskärmssoldater och texten "ryssar behöver inget pass", som jag själv äger. Även den med raketartilleri som säger "väderprognos: regn" är ganska bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller som passtjänstemannen till den ryske turisten: Ockupation?
   RT: No, just regular visit.

   Radera
 6. Har du någon länk till nyheten om Rovnos folkrepublik? Googlar, men hittar inget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittar inget när jag söker på Rivne heller. Vanligtvis brukar Corny ge källor, men nu måste jag ta det med en nypa salt.

   Radera
  2. Maskinöversatt text.

   http://sevendaynews.com/2017/04/29/in-western-ukraine-caught-the-separatists-advocating-peoples-republic-in-lviv-and-rivne-burned-the-agents-opened-orders-russian-curators/

   Radera
  3. http://ukropnews24.com/kiev-arrested-over-calls-for-the-establishment-rivne-peoples-republic/

   Radera
  4. Annars får du söka på ukrainska eller ryska.

   Radera
  5. http://en.interfax.com.ua/news/general/375531.html

   Radera
  6. http://ukropnews24.com/the-results-of-12-05-world-cyber-attack-the-goal-of-the-npt/

   Radera
  7. Tack! Intressanta länkar!

   Radera
 7. Lviv - Lwow - Lemberg...

  Omstritt landområde som tillhört både det gamla Habsburgska Österrike - Ungern, Polen och nu senast "Sovjetunionen"

  40 - 50 km till polska gränsen (sedan 45) i Przemysl och heller inte långt till flygplatsen i Rzeszow stor nog för att ta emot de största transportplanen. Händer något i västra Ukraina lär man står på helspänn i Warszawa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Händer något i västra Ukraina lär Polen ge sig in i leken.

   Radera
 8. Hittar heller inget om Rovno/Rovne.. står inget om detta heller i Kyiv Post. Länk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För övrigt, både Lviv och Rovne är extremt Ukrainsk-nationalistiskt. Tror inte att terroristerna har någon chans där. Finns inget lokalt stöd för rysk ockupation där.

   Radera
  2. Du kan alltid söka på Rivne, den ukrainska stavningen. Rovno är rysk stavning.

   Radera
 9. Med all rysslänkad uppståndelse i Washington så kommer Trump att behöva markera i sammanhanget relativt kraftfullt vid eventuellt ytterligare ryskt jäkelskap. Det vet ryssarna. Det finns säkert många eskaleringsalternativ i Kreml för Zapad 17. Förutom att bara öva och visa styrka så är ju Vitryssland ett tänkbart mål. Det finns ju en lös union mellan Vitryssland och Ryssland sedan tidigare. Kanske passar man på att under Zapad 17 så att säga presentera och skriva under ett underlag för en union fullt ut och att det meddelas att Lukasjenko samtidigt så att säga ser sitt uppdrag vara färdigt och så att säga kliver åt sidan... Samtidigt firar man i Minsk och Moskva att man äntligen återförenats, samtidigt som flera otacksamma högre vitryska statstjänstemän med familjer dyker upp i både Polen, Litauen och Ukraina och begär asyl.

  SvaraRadera
 10. En "sväng" ner till Lemberg nu i slutet av sommaren kanske inte vore så dumt.. ?
  Klassiska Polenfärjan från Ystad och sedan raka vägen ner till Przemysl. Ukraina är ju fortfarande visumfritt oc man kan ju även passa på att besöka Kiev och Tjernobyl. Själv missade jag ju Krim, med bl.a världens längsta trådbusslinje innan Putin kom och "stökade" till det med visumkrångel, speciella hotell och "turistpriser" mm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Strålande semestertips, speciellt Tjernobyl.

   Radera
 11. Stollepojken Zachachenko som basar i Donetsk har presenterat ett statsförbundskoncept på federal bas för Ukraina under det tsarryska härskarnamnet Lillryssland. Föll inte i god jord direkt. Inte ens hos kompisarna i Luhansk tydligen. Frågan är ju hur mycket som är kopplat bakåt till Kreml. Vill man så kan man ju se det som att utbrytarna nu gör fruktlösa försök att skapa fred och stabilitet i regionen. Något som till slut blir en del i förklaringen till varför ryssarna "måste" agera i samband med Zapad 17 för att säkerställa fred och ordning som då inte verkar kunna utverkas i förhandlingssammanhang.

  SvaraRadera