Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2017-07-22 14:56

Öppet mål för SD - lägg misstroendevotum mot Anna Johansson (s)

Sverigedemokraterna har just nu alla möjligheter för straffspark på öppet mål. Allt de behöver göra är att lägga ett misstroendevotum mot infrastrukturminister Anna Johansson (s). Därmed skulle det blir tydligt för alla och envar huruvida allianspartierna stöder regeringens hantering av Transportstyrelsens läckor.

Allianspartierna försöker nu mumla om att de inte utesluter en misstroendeomröstning mot någon eller några ministrar på grund av Transportstyrelseläckan. Samtidigt kör Socialdemokraterna taktiken att "det är ju ändå inte så farligt" och att "alla hemliga uppgifter i hela Sverige har ju inte läckt" samt senast idag på Twitter "ingen kan ju bevisa att utländsk underrättelsetjänst faktiskt kommit över något".

Alliansen försöker alltså låtsas vara opposition och låtsas vilja utkräva ansvar. Socialdemokraterna låtsas att den värsta läckan sedan spionen Stig Bergling sålde ut svenskt försvar till kommunisterna i Sovjetunionen inte är någon fara och att det är helt okej att släppa hemlig information bortom all kontroll.

Vi vet ju alla att alliansen inte kommer göra ett dugg annat än låtsas vara opposition.

Här har alltså SD ett öppet mål. Sverigedemokraterna kan utropa en misstroendeomröstning mot Anna Johansson (s). Därmed kommer allianspartierna tvingas bevisa huruvida de är opposition eller om de passivt stöder regeringen.

Därmed har alliansen två val. Antingen medge att de är regeringens stödpartier. Eller rösta för ett SD-förslag, och alltså brunsmetas av statskontrollerad media och Aftonbladet. Oavsett vilket kommer SD framstå som segrare.

Å andra sidan kanske SD bara fortsätter sin befintliga taktik. Så länge de håller käften går de framåt i opinionen är det tänkt - så fort övriga partier öppnar käften så gynnas SD. Och så fort SD öppnar käften i frågan missgynnas SD och samtliga övriga partier måste omedelbart positionera sig med en annan åsikt. Bäst vore kanske om SD stödde regeringen i frågan om hanterandet av Transportstyrelsen, så alliansen måste lägga en egen misstroendeomröstning för att inte bli brunsmetade...

Om SD inte lägger ett misstroendevotum så visar de sig alltså vara lika mycket regeringsstödjare som alliansens partier, och allt snack om att de är "Sveriges enda riktiga opposition" faller.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Tyvärr är läget så beklämmande som du så cyniskt beskriver. SD har öppet mål och det är dags för SD att visa vad de går för.

  Det hävdas också att SD var det enda parti som motsatte sig lagring av transportuppgifter utanför Sverige men att de blev nerröstade av övriga partier...

  Så kanske ska SD göra ingenting?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där har väl inte med Transportstyrelsen att göra? Det är inget riksdagsbeslut som outsourcade TS IT-system, utan ett myndighetsbeslut.

   Radera
  2. Så verkar det vara. Transportstyrelsen ska ha lagrat sina uppgifter i Örebro, men icke säkerhetsgranskad personal (potentiellt serber lierade med ryssar, jag spekulerar) fick tillträde.

   Radera
  3. Cornu

   Bra att du korrigerar mig. Så här mitt i den långa tjänstemannasemestern så går hjärnan på lågvarv och jag svamlar mer än vanligt.

   Radera
 2. Det är helt riktigt. Förmodligen därför som SD hållit låg profil i denna affär. Det som kan konstateras är att M, KD och i viss mån L, har dryftat intention om misstroendevotum.
  Transportstyrelsedebaclet är en utmärkt åtel som är utlagd för att se vilka som närmar sig denna.
  Vi väntar med spänning på vad C tycker. De kanske tycker det är helt ok att statshemligheter är på vift i österled, ja för övrigt i vilken led man vill.

  Syn på Alliansen eller oppositionen som vissa kallar dem.

  SvaraRadera
 3. Satt man i SD:s situation är det väl närmast frågan vad som skulle vara vinsten av ett misstroendevotum mot en relativt perifer minister som Johansson. Det är en lågt hängande frukt och har så varit under lång tid.

  SvaraRadera
 4. Lövens damage control kommer förmodligen att vara att Johansson ryker för att detta inte skall spilla över på Ygeman (bluffen) och Damberg (den inbillade kronprinsen).

  SvaraRadera
 5. Ingenting alls kommer att hända så länge vi befinner oss i socialdemokratins religiösa huvudhögtid svenneramadam - ingenting alls överhuvudtaget!

  Svenneramadan = Den 40 dagar (vardagar) långa industrisemestern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Peter Andersson 16:52

   Svenneramadan :)

   Radera
  2. Svenneramadan har t.o.m sina egna matregler:

   http://www.truthfacts.com/july-17/zfpt8enk6ldw9s9m64k3wc2npf346z

   Radera
 6. Utsorkningen av Transportstyrelsens IT-kompetens till utlandet, är bara en försvinnande liten del av rötan inom statsapparaten i konungariket Sverige inom ramen för en fosterlandshatande, EU-vurmande ideologi.

  Det folkrättskriminella mot konungariket Sverige, som jag ser det, är att den regerande Sjuklövern sedan Bildtregimen 1991-94 och EU-inträdet har visat upp sitt fula tryne och anammat nyliberalismen* som sin prioriterade ideologi.

  Jag vill ha misstroendevotum mot och kännbara påföljder för alla fosterlandshatande nyliberaler.


  *) Nyliberalism innebär, dels avreglering, utförsäljning, privatisering av viktiga samhällsfunktioner så att dessa kan drivas av vinstmaximerande, kartellskapande, suboptimerande, utlandsägda oligopol, dels fritt flöde av människor, kapital, varor, dvärgbandmaskar och grov kriminalitet över nationsgränsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. EU är det bästa som har hänt Sverige sedan vikingarna paddlade ekjolle över Atlanten.

   Radera
 7. Ja det är en riktig röra i statsapparaten. Inte minst vad det gäller lagar och förordningar. Vilket riksdagen respektive regeringen till 100% styr över. Googla lite på lag, förordning, totalförsvar, civilt försvar, så kommer ni hitta runt 100-talet sådana.
  Läs dem och det är lätt att konstatera att de är otidsenliga, hänvisar till begrepp som inte idag kan definieras etc.
  Lösningen har i princip varit att myndigheter mm skall förhålla sig till dessa lagar och förordningar i TILLÄMPLIGA delar.
  Tacka tusan för att Marie Ågren inte tog svensk lagstiftning på särskilt stort allvar när hon fattade beslut om avsteg.

  De största nötterna sitter och har suttit (Tolgfors m fl)i toppen.
  Det är så ruttet dåligt att en amatör som jag ser att ingenting hänger ihop.

  SvaraRadera
 8. Om SD lägger misstroendevotum så kommer inte Alliansen att våga rösta för detta och inget kommer hända. Det vet SD om.
  MEN om Alliansen lägger misstroendevotum så kommer SD att rösta på det och då händer det saker. Och det vet Alliansen om, därför kommer antagligen inget att hända.

  SvaraRadera
  Svar

  1. https://nyheteridag.se/it-skandalen-centerpartiet-vill-inte-vacka-misstroendevotum-mot-regeringen/

   "Jag, och SD, stödjer förslaget om kriskommission från KD. Vi kommer också stå bakom misstroendeförklaringar, om inget unikt ändrar läget.

   — Jimmie Åkesson (@jimmieakesson) July 22, 2017"

   Radera
  2. Jaha, det var bla bla - som vanligt från politiker. Jimmie inget undantag. Och, även om inte Alliansen röstar med SD - vad skulle de ha att förlora på det? Jag tycker att politiker borde säga vad de vill, lägga förslag i riksdagen om det o sedan rösta. Får de inte tillräckligt stort mandat nu, kanske de får fler väljare nästa gång som tycker att de är någe att ha?
   Själv tror jag att jag, för första gången, kommer att rösta blankt. :-(

   Radera
 9. Jag trodde först detta var överdrivet först, men sen när jag läser om vad Maria Ågren gjorde låter det ganska sinnessjukt. Att ta ”avsteg från lagen", i vilket land gör man så förutom i Sverige.

  I USA skulle hon sitta i fängelse. Och ärligt talat, jag tror att hon är rysk spion. Hon måste vara det. Vem driver medvetet ett "avsteg från lagen" för att lägga all denna info medvetet i Serbien? Och sen försöker hon mörka att det skett. Enklaste förklaringen är att hon är rysk agent...jag fattar inte motiven annars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värdegrund, snippa, partibok...vad kan gå fel?

   Radera
  2. Postmodernism you know - alla lagar är lika mycket/lite värda - gör som du vill - gäller även ministrar tydligen.

   Radera
 10. Det märks att du inte är pokerspelare Cornu:

  SD bör ta en misstroendeförklaring mot hela regeringen, dvs mot statsministern. Detta kommer innebära två saker
  1) Något av partierna i det blå laget kmmer rösta emot denna misstroendeförklaring men själva lägga en misstroendeförklaring mot Johansson (och kanske någon till) som skademinimering. Blå laget törs ju inte riskera ett nyval just nu.
  2) SD kommer framstå som den enda riktiga oppositionen tack vare denna manöver. Något parti i det blå laget kommer begå politisk harakiri.

  SDs mål är alltså inte att fälla regeringen, utan att försvaa övriga partier inför 2018 ännu mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar din hårdkokta analys :)

   Hela ärendet är en stor skandal och oppositionens tystnad beklämmande.

   Radera
  2. Som sagt:SD bör absolut lägga misstroendeförklaring-emot enskilda ansvar.ministrar:Så att den så kallade 'Oppositionen' - Tvingas att "bekänna färg".

   Radera