Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2017-07-01 16:39

Nej, det är inget fel på dagens ungdom - inte mer än vanligt

Det gnälls alltid på innevarande ungdomsgeneration och har alltid gjort så. Men verkligheten är att det inte är mer fel på dagens ungdomar än det var på din egen generation på sin tid. Och nej, värnplikt är inte till för att få ungdomar att mogna, och den återinförda värnplikten kommer inte leda till detta, ens om den utökas. 
Framför allt gamla gubbar (=män 40+ i ålder) gnäller över dagens ungdom och hur lata, odugliga, omogna och värdelösa de är, men att de själva minsann var så rekorderliga och dessutom mognade till av att göra militärtjänsten.

Men det är förstås ett falsarium, vilket jag också berör i min ledarkrönika i Göteborgs-Posten idag, om än med den tryckta tidningens krav på begränsat antal ord.

Verkligheten är att vad som fick dagens gubbar att växa till sig var att de lämnade hemmet, inte att de gjorde lumpen. Dessutom skedde detta i en ålder där man mognar väldigt snabbt, även om den där mognadsprocessen fortsätter hela livet (se bara på hur omogen undertecknad är fortfarande 26 år efter värnpliktsutbildningen).

Själv kan jag inte säga att jag mognade ett dugg av att göra lumpen. Jag hade när jag ryckte in 1991 redan bott ensam i tre år, då jag flyttade hemifrån vid 18 års ålder. Jag bodde och redde mig själv de sista två åren av gymnasiets tredje och fjärde år, och sedan jobbade jag ytterligare ett år innan jag ryckte in. Det fanns inte så mycket värnpliktsutbildning kunde tillföra mognadsmässigt.

Det väsentliga är att komma hemifrån, och lära sig klara sig själv och träffa nya människor - det finns inget unikt med värnplikten där. Att t ex flytta hemifrån och börja studera på universitet och högskola, ta ett sabbatsår och resa jorden runt, eller för den delen göra som de flesta faktiskt gör - skaffa sig ett jobb, duger gott och väl.

Ändå fortsätter gubbar ständigt att gnälla och hävda att det var värnplikten som fick dem att mogna och att dagens värdelösa ungdomar skulle må gott av att få tvingas göra värnplikt likt dessa gubbar. Fast bara genom att gnälla på det viset visar ju gubbarna på sin egen omognad och frånvaro av analytisk förmåga och visdom.

Man hör i princip aldrig kärringar (=kvinnor 40+ i ålder) gnälla över hur dagens ungdomar borde tvingas göra värnplikten för att växa upp. Antagligen därför att dessa kärringar själva klarade av alldeles utmärkt att faktiskt mogna utan att behöva göra värnplikten och faktiskt besitter den vishet som behövs för att skaffa sig en analys.

Och det är inte något fel på dagens ungdom. De är precis som ni och jag var i samma ålder. Deras intressen är kanske riktade åt andra håll, men bara för att föremålen för intresset bytts ut så är det faktiskt inget fel på dem.

Tvärt om blir jag alltid imponerad av ungdomar jag träffar i åldern 18 - 25 (normala definitionen av ungdom i statistiken, kan även vara 19-24). Nu kan säkert någon alltid dra något anekdotiskt undantag, men anekdoter är inte intressant - det intressanta är helheten. Och dagens ungdomar är inte ett dugg sämre än tidigare. Tvärt om tror jag de faktiskt är bättre.

De är ambitiösa, intresserade, kritiska, ifrågasättande, skickliga, drivna, och mer än tillräckligt villiga att göra det som krävs. Det är bara det att de inte är som du var när du var ung, för världen står inte stilla utan utvecklas, och med det utvecklas också vad det innebär att vara ungdom. Det är möjligen gubbarna som slutat utvecklats och drömmer om gamla DDR-Sverige, som att det var en så fantastiskt tid. Nej, det var det inte. Det var bara det att du var ung och slapp ta en vuxens ansvar. För dina föräldrar var det ännu jävligare än det är för dagens föräldrar, men det märkte du inte för du var så himla självupptagen.

Oavsett så diskvalificerar varje person som skriker efter värnplikt för att ungdomarna ska växa upp sig från all försvarspolitisk debatt. Värnpliktsdebatten ska enbart handla om personalförsörjning av Sveriges totalförsvar, så att gnälliga 40+ gubbar kan behålla sin åsikts- och yttrandefrihet och gnälla på ungdomar.

Värnplikten kommer ej ens i utökad form leda till ökad mognad hos dagens eller framtidens ungdomar. Inte mer än de hade uppnått ändå. Så sluta med ert självbedrägeri och lumpennostalgi. Världen har gått vidare, även om ni lever kvar i det förgågna.

Och nej, det var inte bättre förr. Det är du som har ett selektivt och dåligt minne. För att orka med livet har vi människor en utmärkt förmåga att glömma bort, förminska och ignorera negativa minnen och upplevelser, och förhärliga och förstärka de positiva. De som saknar denna förmåga finns inte hos oss längre, eller blir kunder hos psykiatrin. 

Så sluta vara gubbe och sluta tro att värnplikten gav dig någon unik mognad. Det gjorde den inte, och det är inte och ska aldrig heller vara dess syfte. Dess syfte var att producera en köttmur att ställa i vägen för fienden. Dagens försvar kan aldrig vara en köttmur, utan är en skalpell. En vass sådan, där bara de allra mest skarpa får plats. Och det ska du vara tacksam för, gubbjävel!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

52 kommentarer:

 1. Det var faktiskt skönt att gå i uniform och att alla andra tvingades göra detsamma.
  Den satt bra och hade massor med fickor, fanns liksom inget annat att behöva välja på.
  Sen lärde man sig att sova precis överallt och att lura den erfarna vetrin.. öh läkaren riktigt övertygande för att slippa från plågsamma övningar.
  Disciplin med hot om konsekvenser kan man ju få uppleva på andra håll, precis som mobbing och andra förtryck.

  Man blir såklart en massa erfarenheter rikare men det viktigaste är nog som sagt att komma långt bort från mamma och få klara sig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En välsittande uniform? I vilket försvar gjorde du lumpen?

   Radera
  2. Pansar..Kanske bara hade tur, likadan med långärmade undertröja och gröna skjortan, jag gillade materialet och de passade fint. Men vi borde verkligen inte fått leka med rökgranater och knallskott eller åtminstone så borde de haft bättre koll på det. Precis som med drogtest, det skulle varit obligatoriskt.

   Radera
  3. Luke:
   Man kunde byta persedlar och få precis den passform man ville, varje torsdag eller nått.
   På vintern bytte man till ett nummer större av allt, var bara att gå till persedelförrådet på deras öppettider.

   Radera
  4. @Nils
   Precis och sen när man hittade nåt som satt bättre, så behöll man det och hade mamma till att tvätta det på permisen.

   Radera
  5. Med kronans materiel är det inte materielen som råkar passa dig, det är du som råkar passa materielen.

   (Har också alltid passat som hand i handske med kronans persedlar) XD

   Radera
 2. Problemet med dagens ungdom samt 70-,80- och 90-talister saknar respekt för auktoriteter och äldre generationer. Börjar så klart med uppfostran från föräldrar, skolans roll samt militärtjänstgöring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ju en absolut fördel i att lyssna på äldre, så slipper en ny generation göra om eventuella misstag. "Att uppfinna hjulet" på nytt i varje generation är onödigt slöseri och tidskrävande.

   Radera
  2. Jag tillhör generation 80-talet. absolut känner jag igen mig, har extremt svårt för auktoriteter. Speciellt svårt har jag för sånna som du, en mellan chef på ett pappersbruk någonstans i sverige som ser sig som auktoritär på grund av ålder. vilket jävla skämt. Kör upp något i baken och sluta inte trycka förrens du känner något kittla i gommen. Respekt förtjänas inte något man bara får för att man är äldre.

   Radera
  3. "Respekt förtjänas inte"

   Du har även svårt med kommateringen, ser jag :-)

   Radera
  4. "en mellan chef på ett pappersbruk någonstans i sverige som ser sig som auktoritär på grund av ålder. vilket jävla skämt. -" Upp stiga orden tanken stilla står" - Kan det vara typiskt för generation 80 talet :- )

   Radera
  5. 6-10: "Du har även svårt med kommateringen, ser jag :-)" Och du för ".". Vad menar du Sivan? Att högre ålder per definition ska innebära högre auktoritet?

   Radera
  6. OK Alexander, din sopa, jag siktade bara in mig på det som gjorde ditt inlägg otydligt, för att inte säga möjligt att feltolka pga att du inte kan formulera dig i skrift. Men OK.

   Såna stavas med ett s. Sverige skrivs med stort S. Ny mening inleds med stor bokstav. Mellanchef särskrivs inte, förrän är bättre i skrift än ditt talspråkliga förrens.

   Jag brukar försöka undvika att vara viktigpetter, men med ditt undermåliga sätt att skriva riskerar du att bli missförstådd, pojspoling :-)

   Radera
 3. Jag är en sån där +40 sur gubbe men tror inte ett smack på att värnplikten fostrade en. Mest ett ca 1 år bortkastad tid och rätta in sig i ledet, även om det var helgalet. Däremot tror jag att 50-60-talister genom utbildning och vettig uppfostran är bättre än dagens bortskämda, curlade, dåligt skolade pga betygsinflation och i många fall totalt ointressanta av samhällsfrågor och politik. Många unga låter bli att rösta pga att dom inte är insatta. Vi födda då fick en mångt mycket bättre utbildning än våra föräldrars många gånger bara 6 åriga skolgång. Idag kan man inte säga samma om dagens unga och den nedtrappning som sker på de flesta håll i utbildningsmiljö. Bortskämda tror många att Sverige är ett självspelande piano som alltid kommer att spela vackrast o bäst. När det alltid behövs träning och kunskap för att bibehålla och tom förbättras. Risken är stor att att Sverige kommer att hamna på efterkäklen då det finns många hungriga unga i andra länder som vill framåt. Det finns det gamla talesättet blad företag och dess förvaltning. Generation ett förvärvar. Generation två förvaltar och den tredje generationen fördärvar.
  Jag hoppas jag har fel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har en helt annan uppfattning. Jämfört med dagens ungdomar som tar för sig , gör karriär och inte bryr sig om jante, skulle en direkt jämförelse med oss vid samma ålder rendera oss 40+ som lätt efterblivna. Mina ungar och alla i deras bekantskapskrets har på bara några år nått en standard och välstånd som jag jobbat för i 35 år. Omkörd på slutspurten, med hästlängder...

   Radera
  2. Vi får väl se hur de tar sig igenom kommande depression. Minnet av 90-talet verkar ha förbleknat. Det var ju inte sådär jättekul på en skala..

   Radera
  3. BW. Inte speciellt konstigt om man tänker standard som välstånd. Skillnaden nu är väl att man gör det med lånade pengar medans man som 50-60-talist inte vill sätta sig i skuld. Skenet kan bedra med fina bilen, huset, resor, kläder och över huvud taget en standard du beskriver. Jag må kalla mig efterbliven om det är att vara högst belånad som kallar sig smart.

   Radera
  4. Det finns inte så många alternativ. Var glada för att barnen skuldsätter sig och håller igång ökenomin så det finns lite pension kvar till 40/50 talisterna.

   Radera
  5. Det finns en anledning att en skuld också kallas skuldbörda. Och en börda är inte bättre ju större den är. Men tydligtvis de sista 15-20 åren har ordet börda omvärderats.

   Många unga av idag verkar ha så fruktansvärt brottom. Boende, bilar, resor, upplevelser. Och det med skuldsättning. Livet är långt och det är väl bra att ha något att sträva mot?

   BW. Du är imponerad av de unga som sprungit ifrån dig. Men är det inte bättre med samma standard dessutom utan skuldbörda.

   Radera
 4. Vissa ungdomar behöver lära sig vad respekt är och kunna lyda auktoriteter utan att bli kränkta... men de som verkligen behöver göra militärtjänst kommer att gallras bort😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lära sig hata auktoriteter och planera mörda dem när de sover menar du?

   Radera
 5. Håller helt med om att fostrandeargumentet är helt ovidkommande i sammanhanget, det handlar enbart om kompetens- och personalförsörjning.

  Det är antagligen minst lika utvecklande och fostrande att flytta hemifrån för studier, arbete, eller resor som det är att göra lumpen. Å andra sidan ska inte erfarenheter från lumpen förminskas eller förlöjligas, som ofta är vanligt bland vänsterliberaler.

  SvaraRadera
 6. Dagens kränkta "tunnisar" som blivit curlade ända från späd ålder skulle nog MÅ BRA av lära sig leva tillsammans med 15 andra, gå upp kl. 0600 när lysrören i taket obönhörligen tänds, äta vad som bjuds i matsalen - INTE tal om vegan, laktos-fri eller krav-, svanen-, "vietnamesisk stinkpadde märkt och certifierad" mat utan ärtsoppa med FLÄSK och pannkakor VARJE Torsdag...

  Bädda sängen så att man kunde studsa ett mynt på det blå eller orange påslakanet och var man inte snabb till duschen så var varmvattnet kallt!

  Hålla ordning på sakerna i skåpet så att man inte fick skäll vid visitationen mm.

  Sur gubbe +40, S3 Boden 1987

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så för att man väljer bort kött i sitt dagligaintag så behöver man fostringsanstallt? varför inte bara köra ut dem till ssu och lobotimera hela högen direkt? Så slipper en 40+ som du känna sig så kränkt över andras matvanor.

   Radera
  2. +1 Bengt och det är tydligt vilken generation som blir kränkt.

   Radera
  3. Bengt lyckas, förmodligen ofrivilligt, väcka frågan om vem det är som är mest kränkt egentligen.

   Radera
  4. Haha, Bengt beskriver verkligen en kränkt och hunsad mans värnpliktstid väl.

   Radera
  5. Glömde ju TOTALT bort att någon "halal-mat" heller INTE fanns att få i försvarets matsalar !!

   Radera
 7. Så olika bild man kan ha, Cornu. Även jag är gubbe med en försvarlig mängd månader i grönkläder bakom mig och jag skulle säga att flertalet av dem jag känner som är för värnplikt saknar egen erfarenhet av det själva.

  SvaraRadera
 8. Jag hade pluggat en termin när jag ryckte in och tycker i efterhand att det var en brottslig stöld av min tid, med tanke på hur försvarspolitiken sedan kom att utformas. Jag ifrågasatte då inte det sexistiska i att endast män tvingades göra värnplikt. Det värdefulla med lumpen var att tvingas leva nära personer jag annars inte hade särskilt mycket gemnsamt med och den delade erfarenheten med alla andra svenska män.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo att få veta att man är inte ensam utan tvingas acceptera att man är beroende av andra för att få funktionen, inte att man ska utnyttja andra som ju ofta kan funka i det privata där man kan vara egoist, man blir inte dödad om man är ensam i det privata, man kan 'resetta', då det ju är förbjudet att döda.
   Att du anser det vara en stöld av ditt liv.
   Jo naturligtvis, det är inte din överlevnad utan landets, lumpen är alltså värdelös för ditt livs egoistiska framgångar.
   Lite som busstidtabellen eller tunnelbanan, dom står inte och väntar på att man ska behaga komma.

   Radera
  2. Att tvingas leva med personer, som man inte har något gemensamt med - efterblivna lantisar - i ett år har en påverkan på ens karaktär. Jag är rätt säker på att den inverkan inte är positiv. Men tycker man att man färgar in med idioterna så varför inte...

   Radera
  3. BWs självkänsla skulle nog inte tåla att leva med människor så tätt inpå att han insåg att flertalet av dem var smartare än han själv.

   Radera
  4. Tvingas lära vilsekomna 08:or till småsprättar, hur man håller ut och kultiverar sitt pannben i ett år.
   Var nice ändå.
   BWs upplevda ickegemenskap kan han glömma.

   Radera
  5. Nils Lundholm, jag skrev "som försvarspolitiken sedan kom att utformas". I och med att man gav upp försvaret och började nedvärdera nationalstaten Sverige. Ett land som pissar på dem som försvarar och försörjer landet kan inte överleva och förtjänar inte att överleva.

   Radera
 9. Det finns en karaktär i filmen Nionde Kompaniet som mot slutet blir deprimerad och uppgiven inför det faktum att lumpen närmar sig slutet. Han kommer från någon håla där han inte har några framtidsutsikter och har i lumpen känt sig behövd, uppskattad och som en i gänget och gemenskapen. Denna typ av individer har absolut något att vinna på att göra lumpen. Personer som redan är drivna, flyttar hemifrån och startar företag tidigt har inte samma behov. Likaså skulle en allmän värnplikt, likt förr, kunna utgöra en mycket bra integrationsåtgärd, inte bara mellan öfverklassungar och arbetare utan naturligtvis även mellan svenskar och invadrarungdomar.

  Med det sagt, är det försvarets uppgift att åstadkomma ovanstående? Nej, naturligtvis inte utan värnplikt är först och främst en bemanningsform och de som skulle behöva göra GU kommer förmodligen inte att göra det i någon större omfattning då värnplikten kommer att baseras på frivillighet och de bästa kommer att tas ut.

  SvaraRadera
 10. Erfarenheter är givetvis olika , jag gjorde "lumpen" -82 och fick lära mig att samarbeta med folk som jag egentligen inte gillar av olika orsaker .
  Jag blev även mer tålmodig mot obekvämligheter samt blev motiverad att lösa problem själv istället för att besvära andra .
  Att bli "förpassad" från Solna till Arvidsjaur var också bra för den sociala utvecklingen eftersom man tvingas att anpassa sig till annat än det som man var van vid hemma !
  Visst var det jobbigt DÅ . . Men jag vill heller inte ha det ogjort ! !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt ! Att kunna "härda ut" och att acceptera att alla inte är lika och stöpta i samma (övre bildad medelklass) form som en själv! Att INTE "irritera" sig på småsaker hos andra och i livet. Att inte kunna kräva att ständigt bli sysselsatt eller direkt få sina önskningar uppfyllda

   Radera
 11. Har träffat många arbetsgivare som är an en annan uppfattning, kanske för att de är över 40. Finns en hel del kompabilitetsproblem med unga anställda och arbetslivets krav. Gå in på valfritt bygge och räkna svenska ungdomar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Träffat många unga hantverkare och byggare, inkl de som grävde min fiber, som jag bloggade om.

   Men de jobbar kanske inte åt idioter, utan väljer bra arbetsplatser där de slipper höra obelagd skit från gubbjävlar.

   Radera
  2. På landet... Hemna i stan är det många duktiga polacker, litauer, ester osv som dominerar på byggena. De orkar med skiten från gubbarna.

   Radera
  3. Anekdoter finns det gott om. Naturligtvis finns det mängder med unga med vett och etikett. Liksom äldre som är riktiga praktärslen. Men ser man på PISA undersökningar och skolans nedmontering i stort. Hur många som vill läsa naturvetenskap. Att allt man lär sig är via sociala medier och allmänt avsaknad av hyfs blir jag i alla fall orolig.
   Jag tror nog idrott fostrar mer än vpl. Och åter igen. Om man nått topposition inom en lagsport kan mal väl inte sluta träna och utvecklas. För det gör alla andra lag. Blir bättre och bättre. Tillståndet är inte permanent bara för man vunnit SM. Jag tror inte det är självklart bland många unga.

   Radera
  4. Hamid. Sen är väl bygg det sämsta exemplet då facket förstört hela branschen. De sk "gubbarna" klagar väl mest.

   Radera
  5. @Hamid: Och VRFÖR tror du att de finns så många "..polacker, litauer, ester " på bygena ?

   För att de skulle vara så OERHÖRT mer kompetenta , snabbare etc. än svenska ?

   För att de kan anställas för närmast en bråkdel av den lön en svensk byggare skulle ha ?

   Ja, gissa själv ;-)

   Radera
  6. Mmm, men de gnäller inte (tror jag). Angående lönerna så sätts de av en fri och öppen marknad, där kan även svenska ungdomar konkurrera.

   Radera
 12. Förstår inte din aggressiva ton mot män 40+. Lite svenskt kanske? Äldre människor i omgivande länder respekteras men i Sverige är de ett skämt (Hasse & Tage).
  Värnplikten hade väl positiva och negativa sidor. Men det var en plikt - alltså ingen valfrihet. Som någon skrev - jag skulle inte vilja ha den ogjord.
  Basse 1963 - 64 i Skövde (pansarregementet P4)

  SvaraRadera
 13. Det naiva, ängsliga och ungdomsfixerade landet Sverige...

  Horace Engdahl:

  "..–I Tyskland finns ett bredare spektrum av tillåtna grundhållningar, exempelvis en idébaserad konservatism, som ger spännvidd till debatten. Folk är mer pålästa och det ställer högre grav på saklighet och formuleringskonst. I tv-debatter förekommer också människor som är över 40 år och 70–80-åringar kan läsa lusen av yngre generationer.

  Annars är likheterna förbluffande stora, tycker han.

  –Jag skulle säga att Tyskland är ett Sverige för vuxna..."

  https://www.svd.se/tillbaka-fran-berlins-kafeliv

  SvaraRadera
 14. Tack vare värnplikten insåg jag att det fanns en massa sjysta kula smarta typer runt om i vårat land, vilket gjorde att jag fick en enorm lust att lämna min gamla hembygd. Jag är otroligt tacksam för det. Annars lärde jag väll mej inte så mycket, supa kunde man ju sen innan, alla andra i plutonen oxå. Skolgången var dock en kravlös historia, nu är det dock försent att lära sej stava och uttrycka sej i skrift. Skit oxå, jag hade gärna sadlat om och blivit författare, en alkoliserad sådan.

  SvaraRadera
 15. Nu får man ju nog ändå dela upp det här. Mognadsmässigt ÄR det skillnad på olika generationer, men du har rätt i att det inte beror på "lumpen". Det har snarast berott på att man tidigare tvingas bli vuxne och delta i försörjningen av familjen mycket tidigare. Framförallt på landsbygden där många bärgade jobba redan från skolålder. Det är nog fortfarande en del som minns till exempel betlovet...Men i takt med att samhället förändrats har barn och unga kunnat vara barn och unga allt längre. Inte alla, men allt fler. Unga idag är generellt mer valhänta än förr, det lyser igenom på många områden, de är mindre vana vid att hugga i, de är mindre vana vid att ta order från andra. Vi uppfostra våra barn till att bli allt mer "självständiga" vilket är det samma som allt mer egoistiska och allt mer ovilliga att lyssna på andra och alltid hävda sina rättigheter - men vara totalt lomhörda för skyldigheter. Det går säkert att få ut bra soldater av detta material också, men det krävs troligtvis andra metoder än förr.

  Även fysiken har försämrats drastiskt över de senaste generationerna. Visst finns detta alltid undantag - men det som är intressant är den stora puckeln på normalfördelningskurvan och där ser det inte jättebra ut för dagens unga.

  SvaraRadera
 16. Det kan ligga något i vad du säger, men många ungdomar - främst unga män - bor hemma hos mamma och spelar dataspel hela dagarna. Så till en grad att det är ett samhällsproblem. Själv så flyttade jag hemifrån när jag var 16. Gjorde vpl gick kadettskola och sen officersskola och jobbade lite i försvaret samtidigt som jag läste enstaka kurser för att sen läsa en masters. Jag finansierade utbildningen med flera repövningar, civil väpnad skyddsvakt och jobb som väpnad personskyddsvakt. Hade bil och lägenhet som en "normalt vuxen" person redan i tidiga 20-årsåldern. Fick ett lägre chefsjobb direkt när examen var klar med stöd av militär teknisk utbildning och ledarskapsmeriter. Jag lärde mig på detta sätt vid unga år att leda, kontrollera, lyssna, samverka, vara underställd, hantera min och andras rädsla och oro, vad uppdragstaktik innebär, ta hand om mig själv, skapa en förtroendeingivande bild, samt - oskuldens viktigaste förmåga - att kunna säga NEEEJ. Dessutom på ett vänligt sätt. Jag berättar ibland för min unga släktingar denna historia och hoppas att de åtminstone funderar på vägalternativet. Militärtjänst är i mina ögon en formidabel skola + att man är kvalificerad prepper när man lämnar.

  SvaraRadera