Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-07-27 15:29

Löfven avgår ej - vem föredrar du som socialdemokratisk försvarsminister?

Till Dagens Nyheter säger nu Löfven att han inte kommer avgå om försvarsminister Peter Hultqvist avsätts av riksdagen. Därmed finns det bara två alternativ - antingen Peter Hultqvist som försvarsminister, eller en annan socialdemokrat. Vem föredrar du?
Försvarsminister Peter Hultqvist
Löfven har alltså insett hur hans uttalanden på presskonferensen kunde tolkas och har till DN förtydligat. Han kommer inte avgå och upplösa regeringen om Peter Hultqvist röstas bort av riksdagen. Istället kommer alltså en annan socialdemokrat ta över posten.

Så nu har vi endast två olika alternativ på den politiska utvecklingen framöver.

Att alliansen bildar en regering fram till valet är alltså uteslutet. Det enda som regeringskrisen nu handlar om är om försvarsministern ska avsättas mitt under en kritisk säkerhetspolitisk sommar, utan att man ens håller KU-förhör först.

Ni kan nu sluta drömma om ett regeringsskifte och att er favorit hos alliansen blir försvarsminister. 

Så vad föredrar du? Peter Hultqvist eller någon annan sosse som försvarsminister, för posten ligger på sosseriet. Alternativet att Miljöpartiet tar posten finns inte, tack och lov.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

21 kommentarer:

 1. Att säga Peter Hultqvist är ju ett direkt erkännande för att hela misstroende-grejen är ett populistiskt och politiskt drag som inte har något med den faktiska katastrofen att göra.
  Rätt ska vara rätt och om de andra får gå bör även Hultqvist gå. Felet som begåtts kommer alltså få större konsekvenser, då "annansosse" kommer fucka upp försvaret till nästa val.

  SvaraRadera
 2. Jag har funderat lite på vad jag tycker i sammanhanget och efter en del tid har jag nått en personlig ståndpunkt. Jag kom till den genom att tänka på en liknelse.

  Låt säga att jag äger ett företag, jag äger aktierna. Men jag anställer en VD som skall driva allt åt mig.

  Sedan framkommer det att för ett år sedan så stal någon 500 00 kronor från mitt företags konto. Och VD valde att inte meddela mig att detta hänt utan jag får istället reda på detta ett år senare och på andra vägar.

  Frågan är ju då om jag fortsatt har förtroende för den VD jag anställt. Kan jag lita på denne. Mitt svar är nej. Jag kan inte förstå och jag får inte heller någon förklaring på varför min VD inte meddelar mig vad som hänt och vad han gör i situationen för att lösa problemet.

  Känslan efter denna händelse är att min VD inte tänker på mig och mina pengar i mitt företag. Utan snarare försöker dölja saker från mig: En sådan VD skulle jag sparka.

  Slut på liknelsen. I verkligheten kan jag inte känna förtroende för en försvarsminister som döljer en sådan här sak istället för att berätta direkt till den han fått förtroendet ifrån vad som hänt och vad han gör för att hantera situationen. Det känns som han hellre döljer missförhållanden och det är helt oacceptabelt. En sådan person måste gå.


  Sen kan man spekulera i om det verkligen är så att statsministern inte informerades. Det är månne inte så troligt, men det är det vi måste förutsätta i nuläget. Annars är det istället statsministern som försökt dölja saker för mig, eller försvarsberedningen snarare, och då måste han gå. De är anställda av oss att lösa en uppgift. Inte för att dölja när de inte klarat sin uppgift på ett bra sätt. Finns minsta misstanke om att man hellre döljer när man inte lyckats perfekt än att vara öppen och redovisa läget för den som gett en uppdraget, ja då måste man bort.

  Det måste vara någon ordning på det formella, annars är man på ett sluttande plan. Det är mitt land, och de är mina anställda. Den som inte förstår det som politiker måste bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast Hultqvist har inget formellt ansvar för "företaget" som en VD har. Det är Anna Johansson som satt på den posten som kan liknas vid en VD. Om Hultqvist skulle meddela är som om en annan VD skulle gå och berätta det för "koncernledningen". Han trodde nog att det redan blivit framfört. Jag håller med om att det ska vara ordning på det formella, och det är väl just därför som detta inte skulle gälla Hultqvist då det inte ligger i hans ansvarsområde då det är ett helt annat departement som det berör. Försvarsmakten är offret i detta och har råkat bli utsatt i denna läcka, dom har inte varit delaktiga att läcka.

   Radera
 3. För kontinuitetens skull: är det möjligt att Hultqvist och Salestrand byter jobb med varandra?

  SvaraRadera
 4. De kan väl ta vilken Moderat som helst så vi får en riktig krasch i SEK.
  Vad sägs om Reinfeldt? Han var ju så duktig på allt.

  SvaraRadera
 5. Kan vi inte sätta Fridolin på posten?

  SvaraRadera
 6. Odenberg. Sosse eller ej, den enda utöver Hultqvist som duger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med i frågan.
   Odenberg visar kurage i motsats till mupparna som numera huserar i partiet.

   Radera
  2. Amen.
   Fast det ör väl troligare att de väljer Maj-Britt Theorin än Odenberg, men håller med om att han vore lämplig.

   Radera
  3. Mjo. Håller med om Odenberg.

   Radera
  4. Det finns ingen lag som säger att en minister i en sosseregering måste vara sosse. Förr fanns det partipolitiskt obundna ministrar, exempelvis Sven Romanus som var justitieminister i den första Fälldin-regeringen. Okej, de kommer ju inte att välja Odenberg, men möjligtvis kunde de välja en administratör på huvudkvarteret för att klara av ruljansen fram till valet.

   Troligen skulle våra regeringar vinna på att ha fler opolitiska kunniga ämbetsmän som ministrar istället som för nu, att utse sina partianslutna kompisar som inte alltid är kompetenta.

   Radera
 7. Hultqvist kommer att sitta kvar. Björklund meddelade att Alliansen blåst av extrainkallelsen och säger att de kan ta denna frågan i september under ordinarie session. På frågan om misstroendet kommer att kvarstå så sa han att det gör det I NULÄGET och det är ju en och en halv månad kvar tills dess.

  Om man följt politikers retorik över tid så betyder det att Alliansen just sänkte garden och om det finns något käckt i utbyte från regeringen så kommer man att kunna backa på misstroendet mot Hultqvist. En van förhandlare som Löfven missar inte den passningen. Det lär väl bli någon utebliven skattehöjning eller några kronor extra till polis eller försvar i höstbudgeten och vips är alla kompisar igen.

  SvaraRadera
 8. Ygeman, förstås.

  Han berättar inte för Löfven när ryssen kommer. Som följd av det kommer Sverige aldrig kapitulera.

  SvaraRadera
 9. Johan Westerholm kunde väl vara en kandidat. Han är sosse, pragmatisk och tidigare underrättelseofficer. Fast han är nog inte så omtyckt i partiet, efter sina synpunkter på den havererade migrationspolitiken.
  Men personligen, hade jag hellre sett honom som ny migrationsminister, isf Fritzon.

  SvaraRadera
 10. Jag skulle föredra Göran Persson. Han har byggt upp en avsevärd förmögenhet nu. Och har sålunda mest att förlora, om Ryssen kommer. Så han gör nog ett bra jobb.

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. I juni 1978 började Peter Hultqvist sin värnplikt på Dalregementet och var där i 57 dagar. Därefter sökte han vapenfri tjänst, vilket beviljades ett halvår senare. Han slutförde sin värnplikt genom expeditionstjänst inom Kriminalvården.

  SvaraRadera
 13. Den som har uttalat sig flitigast i misstroendefrågan igår är Ebba KD. Hon har ju inte ens möjlighet att väcka misstroende, eftersom hon inte sitter i RIKSDAGEN. Hon är ju vad jag förstår endast vald som ersättare till Adaktusson i EU-parlamentet. (Om det stämmer det jag skrivit nu, så undrar jag varför inte någon journalist har konfronterat Ebba angående detta?)

  SvaraRadera
 14. Dags att byta regering. Ingen såsse som försvarsminister är mitt svar.

  SvaraRadera
 15. Om inte stefan löfvèn inte behöver gå som endå är den ytterst ansvarliga i regeringen då finns ingen annledning att forsvarsministern skulle avgå??
  Att andvända "scapegoats" är en svag misslykkad ledares patetiska flykt från sitt ansvar.Det måste vara mer seriöst att styra ett land och inte gjöra mokkeri av svergie och folket.Ör svenskar så lätt att manipulera?Vi betalar hlg skatt i sverige och har rätt till att ha en riktig serils ledare som är mån om sina skattebetalare.Det är Vi som är Sverige!Inte en skurk som Löfvèn.

  SvaraRadera