Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2017-07-30 13:42

Ljuger Ygeman eller sammanträder säkerhetsrådet i osäkra lokaler?

Fd inrikesminister Anders Ygeman (s) hävdar att han inte informerade statsminister Löfven om Transportstyrelsens läcka då det inte fanns någon säker lokal. Men en gång i månaden träffas regeringens säkerhetspolitiska råd (säkerhetsrådet i rubriken för att korta ner). Antingen diskuterar regeringens viktigaste ministrar säkerhetspolitik i en osäker lokal, eller så ljuger Ygeman om frånvaron av säkra lokaler. Vilket är bäst?
Ljuger inrikesminister Anders Ygeman (s) eller sammanträder regeringens säkerhetspolitiska råd i osäkra avlyssningsbara lokaler?
2014-2015 inrättade statsminister Löfven ett säkerhetspolitiskt råd. Permanenta medlemmar är statsminister, utrikesminister, försvarsministern, inrikesministern, alla socialdemokrater, samt vice statsministern från Miljöpartiet. Därtill kan statssekreterare och andra delta vid rådets sammanträden, t ex representanter från Försvarsmakten och tjänsterna (Säpo, Must, FRA mfl).
Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark.
Enligt en interpellationsdebatt mellan moderaten Hans Wallmark och Löfven sammanträder rådet ungefär en gång i månaden. Rimligtvis kan antalet sammanträden vara något färre än tolv per år, pga t ex semestertider över sommaren.

Detta betyder att ändå att man i det säkerhetspolitiska rådet har hållit upp mot femton sammanträden sedan dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (s) informerades av Säpo om Transportstyrelsens läckor.

Enligt Aftonbladet hävdar Anders Ygeman att han inte berättade för Löfven då det inte fanns någon säker lokal (=avlyssningsbar och med begränsad tillgång, så endast personer med tillräckligt hög säkerhetsklass har tillgång - förutom som alltid städpersonalen, som knappast har säkerhetsklass två eller ett) att förmedla detta i.
"[S]amtidigt måste man veta att det här är information som man inte kan prata om på fikarasten eller i fikarummet, utan att det krävs att man är i speciella lokaler för att kunna delge den här typen av information."
Det finns minst två sådana här kända lokaler inom regeringskansliet. Dels regeringens säkra ledningsplats i källaren på Rosenbad, och dels den mer legendariska avlyssningssäkra lokalen på vinden på UD. Rimligtvis finns även sådana här lokaler på åtminstone Försvarsdepartementet.

Och här kommer logiken in, vilket väcker frågor om varför ingen i media konfronterat Löfven eller Ygeman om detta.

Med åtminstone femton möten i säkerhetspolitiska rådet sedan Ygeman underrättades om Transportstyrelsens läcka har man antingen varit i säkra lokaler för säkerhetspolitiska rådets sammanträden eller  sammanträder Sveriges säkerhetspolitiska råd i osäkra lokaler.

Uppenbarligen finns det alltså ytterligare ännu en stor säkerhetsrisk inom regeringen och regeringskansliet, eller så ljuger Anders Ygeman (s). Det är nu upp till en kvalificerad journalist med tillräcklig begåvningsnivå att ställa Löfven och Ygeman mot väggen om säkerhetspolitiska rådets sammanträden.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Svar
  1. Han är nog inte den enda som ljuger i denna soppa. Förskolan Nyckelpigan sköter informationshanteringen bättre än regeringen.

   Inte heller den så hyllade Hultkvist tog upp den allvarliga säkerhetsläckan/hotet under dessa möten. Man undrar då vad de diskuterar under dessa möten som är ännu viktigare? Man tar sig för pannan.

   Jag killgissar att Löfven kände till historien för länge sedan men att sosseriet nu gör allt för att skydda statsministern eftersom de inte har någon ersättare till Löfven och skulle tappa stort i opinionen. Vi är en läcka från en mycket allvarlig regeringskris.

   Radera
  2. Du behöver inte gissa--självklart har det varit känt av svetsarn. Ygeman fick bli bondeoffret för att rädda kungen.

   Radera
 2. Det lutar väl åt att dessa möten inte skett öht, det var väll för jobbigt att ta sig till de säkra rummen, för hårda stolar etc.

  SvaraRadera
 3. Han är ju sosse så ja, han ljuger. Precis som tomhylsan Hultqvist.

  SvaraRadera
 4. Om man vill vara hemlig är det väll bara och gå ut i skogen.

  SvaraRadera
 5. Ljuger Ygeman?
  Skiter björnar i skogen?

  SvaraRadera
 6. Någon tidigare statssekreterare hävdade ju på Twitter att på hans tid sammanträdde Statsministern med chefen för Säpo en gång i veckan för att få en aktuell säkerhetsöverblick.

  Om statsministern har regelbundna möten med chefen för Säpo är det naturligtvis helt uteslutet att en sådan här viktig fråga inte skulle tas upp av Säpo-chefen.

  Av detta följer således att antingen ljuger Löfven om att han inte kände till något, och han skyddas av sina ministrar. Eller så har statsministern inte några regelbundna möten med chefen för Säpo, vilket ju i sig är skäl för misstroendeförklaring mot statsministern eftersom denna absolut måste hålla sig informerad i dessa frågor. Slutligen kan det vara så att Säpo-chefen och statsministern har regelbundna möten men att Säpochefen har låtit bli att informera statsministern i denna fråga. Då måste Säpo-chefen sparkas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ena behöver inte utesluta det andra. Sannolikt kände Löfven till affären tidigare än vad som sagts, om inte annat på grund av det pontentiella skitregn som kunde komma när historien blev känd. Samtidigt har ju Löfven visat ett minimalt intresse av att hantera frågor relaterade till kris- och säkerhet "hands on". Vid sin regeringsbildning inrättade han inrikesministerposten och gav den ansvaret för alla frågor som rörde inrikes säkerhet, civil krishantering och -beredskap. Han delegerade även ledningen av regeringens krishanteringskansli till inrikesministern från att tidigare legat i statsrådsberedningen direkt under statsministern. Det verkar därför inte otroligt att Löfven inte idats ha täta och regelbundna sittningar med Säpo även om tidigare statsministrar haft sådana. Sånt trist har Ygeman fått ta.

   Sedan har Ygeman, och Hultqvist, givetvis briefat SL om ärenden. Precis som Maggan säkert berättar lite om vad som är på G i finansen.

   Om det sedan är ett rimligt sätt att organisera styret av landet? Svaret på det är nog de flesta, utom Greider och en handfull andra hårdnackade partister, hyggligt eniga om.

   Radera
 7. Ljuger Ygeman?
  Har grodan en vattentät stjärt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vet jag inte, det sistnämnda dvs...

   Radera
 8. De borde ju finnas info om var dom hållit dessa nästan 15 möten. Om dom varit i nån av dessa "säkra" rum eller inte.

  SvaraRadera
 9. Gör som Kekkonen, håll de viktiga mötena i bastun, lätt att upptäcka dold utrustning....

  SvaraRadera
 10. Ygeman är nog den lustigaste politiker jag sett. Broilers finns det många av men talat om ny S-ledare? Samma med Damberg, usel. Johansson, katastrof. Löfven, Är han vid vettet alls? Ibland kommer det frågor där han verkar vara med lite men sen...ja...Nej. Tillsatt för att underhuggarna skulle besluta.

  SvaraRadera
 11. Skulle gissa att det är mer eller mindre nedlusat med säkra lokaler på rosenbad. Har svårt att tro att man inte säkrat statsministerns kontor exempelvis vilket skulle underlätta för Ygeman att säga något. Det är ganska logiskt att statsministern ska kunna ha kvalificerat hemliga samtal i sitt arbetsrum snarare än behöva springa runt.

  SvaraRadera
 12. Man kunde väl bara skriva en lapp och bränna upp den sekunden efteråt om man nu är skraj för avlyssning. Kan man delge vem som helst var som helst. Om den överordnade ej reagerar har man i alla fall frånhändat sig ansvaret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om brandlarmet i så fall skulle gå skulle han bli misstänkt för mordbrand. Goa rubriker "inrikesministern försöker innebränna regeringen"

   Radera
  2. JUST NU Rosenbad i lågor
   Ygeman: - "Skulle skriva lapp."

   Ja varför inte.
   Radera
  3. Nänä Brandlarmet löser inte ut om man bränner en liten pappersbit

   Radera
 13. Kan i och för sig ej ha hänt och Ygeman är bondeoffret som sagt.
  Det luktar ändå dåligt fabricerat skyll att hävda att det inte fanns säkerhetsklassade rum.

  SvaraRadera
 14. Hur vet man att en politiker ljuger?

  Man ser att munnen rör sig.

  SvaraRadera
 15. Tycker en analogi från TV-serien Ozark passar ganska bra här.
  Vi har upptäckt att regeringen mörkat en enskild händelse. Vi vet sedan att en av ministrarna ändå är rätt go att ha, och att hans del i det hela kanske ändå inte var så stor. Vad ska vi göra? Ska vi sparka även denne ministern för en liten lögn eller ska vi nöja oss med en varning och en skarp tillsägelse?

  Svaret på gåtan är följande:
  Det är naturligtvis inte första gången regeringen medvetet mörkar information, bara första gången vi ertappar den med det. Avgå alla

  SvaraRadera
 16. Han ljuger antagligen lika mycket som den oumbärlige Hultqvist och Löfven.

  SvaraRadera
 17. Fast det är ändå ett tecken att Löfven får ett ökat förtroende hos medborgarna enligt SVT... S blir somvanligt det självklara valet för plus 30% i valet...

  SvaraRadera
 18. Frågan är dock ifall det behövdes så mycket säkerhet. Jag menar om det var så topphemligt att detta inträffat så skulle det ju inte har uppdagats.

  Det låter som sagt vara ett rejält svepskäl. Det borde ju finnas säkra rum, men frågan är om det behövts ens...

  SvaraRadera