Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-07-24 19:34

Lägre oljepris höjde svensk BNP med 0.8 procentenheter år 2015

Det låga oljepriset bidrog till en kraftig ökning av svensk BNP år 2015. Enbart de minskade importeffekterna stärkte BNP med relativt sett 0.8 procentenheter jämfört med år 2014 och förklarade mycket av den svenska tillväxten under året.
Oljeprisets påverkan på svensk BNP år 2011 - 2016. Datakällor: SCB, EIA, Riksbanken.
Sveriges BNP steg under 2015 med 4.1%. En del av detta kan förklaras med att staten lånade pengar och ökade sin konsumtion för att hantera asylfesten hösten 2015. Man kunde fått samma BNP-effekt om staten t ex lånat samma belopp och köpt festliga hattar till alla svenskar istället, det är inte så noga exakt vad man bränner lånade pengar på för att dra upp BNP. Eller kanske lånat pengar och lagt på upprustning av svensk välfärd?

Men extra intressant är att oljepriset dök kraftigt år 2015, vilket för ett importberoende land som Sverige är mycket positivt för BNP. På negativa sidan av BNP hittas som bekant import, och all vår oljekonsumtion är just importerad.

År 2014 importerade vi olja för nästan 76 miljarder SEK (GSEK), eller 1.9% av nominell BNP. År 2015 var importen nere på knappt 47 GSEK, eller 1.1% av nominell BNP. Skillnaden här är alltså relativt sett 0.8 procentenheter, vilket är den förstärkning som BNP fick direkt av det lägre oljepriset år 2015. BNP för 2015 var 3.8 %, varav alltså 0.8 procentenheter berodde på lägre oljepris.

Effekten fortsatte för övrigt år 2016, då BNP drogs upp ytterligare 0.2 procentenheter av 3.2%. Tar vi bort importoljekonsumtionens sänkning av BNP får vi nedanstående tillväxtgrafer för åren 2011 - 2016.
Oljejusterad BNP-tillväxt för Sverige 2011 - 2016.
Som man ser blir inte toppen i högkonjunkturen 2015 lika utmärkande om man tar bort de sänkande effekterna av oljepriset.

Dessutom visar det sig att svensk ekonomi var starkare 2014 än 2016, men sänktes alltså av ett högre oljepris år 2014. Skulle oljepriset varit det samma år 2016 som 2014 hade BNP snarare landat på 2.3% i tillväxt istället för 3.3% förra året.

Till detta kommer effekten av lägre inflation. BNP mäts först nominellt, eller i löpande priser. Detta justeras sedan till real BNP, vilket är det man normalt pratar om, dvs justeras för prisökningarna. Prisökningar är som bekant inte tillväxt av faktiskt värde av produktionen av varor och tjänster i landet och real BNP måste alltså justeras.

Lägre bränslepriser bidrog till lägre prisökningar och med det en lägre BNP-deflator, vilket ytterligare drar upp BNP genom en lägre nedräkning för inflationen.

Därtill leder lägre KPI-inflation till relativt sett lägre styrräntor från Riksbanken vilket ytterligare lånedopar svensk BNP. Frågan vi i dagens lågräntedopade nollräntesamhälle måste ställa oss är hur ett återställande av oljepriset till över 100 USD kommer slå mot svensk BNP?

Man kan titta motsvarande på övriga länder inom EU. Exempelvis är Grekland och övriga lånedopade skuldkrisande PIIGS-länderna de som är de mest oljeberoende i EU. Lägre oljepris har bidragit starkt till att rädda dessa länders ekonomier, betydligt mer än fallande oljepris dopat svensk ekonomi.

Naturligtvis tog den socialistiska regeringen på sig äran för tillväxten år 2015, men mycket av den berodde alltså på ett lägre globalt oljepris, vilket knappast är regeringens förtjänst.

Detta bygger förstås på en lång rad antaganden och ska ses rent teoretiskt. T ex kan vi valt att importera något annat (platt-TV!!!) istället för olja. Dock är större delen av priset i butik på konsumtionsvaror inhemska påslag och hamnar på den positiva sidan av BNP-beräkningarna och inte negativ som import. T ex kan man importera en sko för 10:- SEK från Kina och sälja för 300:- SEK i butik. Netto blir det +290 SEK på BNP. Medelårspris på Brentoljan har använts, liksom medelväxelkursen för USDSEK.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Varför skulle oljepriset upp i 100 USD? Känns mest som febriga fantasier inom peak oil-sekten.
  Däremot TROR jag att det mesta är taget nu vad gäller BNP, börs etc.
  Anledningen till det är den svaga US-dollarn. Detta ger börsnedgång och vad som följer på börsnedgång kan ni säkert lista ut själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns jub tvärtom så att vi kommer att ha billig energi framöver, inte minst genom att solenergi blir effektivare/billigare. Oljebranschen genomgår nu välbehövlig effektivisering, frackarna blir allt vassare osv.

   Tom i Pyongyang börjar el-iten få stabil tillgång till ström, i alla fall de som bor såpass högt att de kan montera solceller. Vilket plötsligt gjort högre belägna lägenheter mer attraktiva, det brukade vara tvärtom.

   Radera
 2. Svar
  1. Beror ju lite på hur man räknar och i vilket land och valuta man handlar i. Som svensk i SEK har man ju varit ganska rökt den senaste månaden med ett minus på 5% i SIXPRX. Detta har logiskt nog skett samtidigt med en USD-försvagning mot SEK med 5.8%. Så som amerikansk investerare i svenska papper i SEK har det varit en svag uppgång medan svensken i SEK tappat sina 5%.

   Radera
  2. Rickard
   Nu var jag mer ute efter att efter börsnedgång kommer BNP-nedgång, stigande arbetslöshet etc.

   Radera
  3. Och nej, det är inte kronan som är stark som vissa tycks tro.
   Det är USD som är svag.

   Radera
  4. Stefan, vill du utveckla lite hur senaste veckornas svenska börstapp hänger ihop med försvagning av usd? Du skrev logiskt nog men jag ser inte logiken

   Radera
  5. Vem vet, kanske får vi ett minusår till slut. Kan säkert nånstans passa bra med en konjunkturnedgång.

   Radera
  6. hejsvejs
   Sjunker USD sjunker de svenska exportbolagens vinster.

   Radera
 3. Vi har en stor raffinaderikapacitet och exporterar därför mycket oljeprodukter. Har du tagit hänsyn till detta?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Putin är nog glad att vi hjälper ryska oljebolag med raffineringen. Var hälften av vår oljeimport därifrån förra året..?

   Radera
  2. Jo visst blir Putin glad åt våra raffinaderier, men samtidigt exporterar vi mer olja och oljeprodukter (62,56 miljarder 2016) än tex vad vi exporterar järn och stål.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 4. Om TV-parentesen var en strategisk pungspark mot de svenska ekonomiska debatternas samlade dumhuvuden så är du min favorit igen.

  Om inflationen bara tar fart lite ska jag köpa en platt TV och ett halvledarminne. Sen är det fest.

  SvaraRadera
 5. OT : Blir man förvånad?
  http://bit.ly/2vEph7O

  SvaraRadera