Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-07-16 20:13

Klocknörd rånad i hemmet - kartlagd i forum på Internet

Det sägs ibland att polisen inte har ett enda exempel på någon som utsatts för inbrott eller rån pga det man skrivit på Internet. Nu finns det dessvärre ett motexempel då en samlare av dyra prestigemärkesklockor ("klocknörd") utsattes för ett hemrån efter en kartläggning.
Min enda klocka, en Seiko Sports 5 Automatic inköpt för drygt 1000:- SEK.
Ni har kanske alla någon gång träffat dem. Klocknördarna. Det visar sig att de som t ex äger en Rolex inte äger en Rolex. Utan tvärt om är det alltid ett utfall av en hobby, som består i att samla på prestigemärkesklockor, rent av investera i dem. Några av bloggens mer lyckade läsare hittas i den skaran.

Platsen på Internet för dessa heter Klocksnack.se, och man har också träffar över en öl eller tre där man pratar klockor eller bara livet i största allmänhet. Antagligen och enligt uppgift trevliga tillställningar, då inträdesbiljetten verkar vara intresse för finare klockor, vilket ställer en del krav på deltagarens redlighet och ekonomi.

Det hävdas ibland att oron i att skriva för mycket om sig själv på Internet är obefogad och att polisen inte har ett enda exempel på att någon blivit utsatt för inbrott eller rån på grund av det de skrivit på Internet. Detta kan nu absolut avfärdas.

En klocknörd har nu rånats i hemmet. Trots att han inte framträder med fullt namn har han lyckats kartläggas så in i detalj att rånaren visste exakt vad för klockor han hade i sin ägo. Fast de riktigt dyra klockorna förvarades på annan plats, så rånaren kom "bara" undan med prestigemärkesklockor som skulle betinga hundratusentalet kronor i nypris.

Ni kan själva läsa klocknördens redogörelse för rånet här, inklusive listningen av det som stulits och dessas serienummer.
"Jag vill inte gå in på allt för mycket detaljer men både min dotter, fru och jag blev hotade till livet med pistol och sedermera bundna/tejpade.Det var helt klart att det var min klocksamling han var ute efter för det var det han sa efter att ha trängt sig in och sagt att han skulle döda oss om vi inte gjorde som han sa.
Han visste mycket väl vilka klockor jag ägde då han blev vansinnig då han märkte att jag inte hade de dyra klockorna hemma utan bara något billigare ”beaters” samt min AP Jumbo jag hade på armen. (Mina fina klockor förvarar jag på annat ställe lång från hemmet).Han sa uttryckligen att han (de?) hade kartlagt mig och han ville ha de dyra klockorna annars skulle det gå oss illa."
Allt tyder på att klocknörden alltså kartlagts just på Klocksnack.

Klocknörden har nu lämnat bort samtliga sina klockor för försäljning av tredje part och kommer aldrig mer ha några dyrbara klockor ens på armen.

Det tål alltså att upprepas - kartläggning sker, inbrott och väpnade hemrån sker. Håller du minsta hög svansföring på Internet kan du inte ha något stöldbegärligt i hemmet eller på din person.

Som pseudokändis förvarar jag inga som helst stöldbegärliga föremål i hemmet eller äger ens några sådana, om man nu inte räknar en Seiko-klocka som kan köpas för 1000:- SEK från Hong-Kong. Min platt-TV är från 2006 och går inte att sälja på Blocket ens för en hundralapp.

För er som innehar fysisk ädelmetall så tål det att upprepas att denna ska aldrig förvaras i hemmet. Jag har heller aldrig rekommenderat något annat. Förvara aldrig något i hemmet du inte utan ens en sekunds eftertanke är beredd att omedelbart släppa ifrån dig. Kom också ihåg att försäkringsbolagen inte ersätter kontanter över 5000:- SEK, och i princip ska man inte ens som prepper aldrig ha mer kontanter än några hundra kronor på sig eller i hemmet. Sannolikheten för inbrott eller hemrån är större än sannolikheten för SHTF.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

32 kommentarer:

 1. Fråga: Om nu försäkringsbolagen ersätter 5 000 kr kontant (så är det för mig också (Länsförsäkringar)), varför skulle man då bara ha några hundralappar hemma?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att 5000:- kan vara värt risken att råna, men 500:- är det inte.

   Radera
  2. Det har du rätt i. Problemet nu är att upptäcktsrisken är alldeles för låg. Straffen är inte lika viktiga i busets kalkyl så "hårdare tag!" hjälper inte så länge som det inte finns trovärdighet bakom risken att åka fast.

   Radera
  3. Tjuven vet knappast om du har 500, 5000 eller 50000 hemma, om du inte är dum nog att skriva om det offentligt. Alltså samma risk.

   Radera
 2. Kan klocknörden ha sig själv att skylla? Han kan ha provocerat fram ett rån genom att prata och visa sina tillgångar och vi vet inte vad gärningsmannen har i bagaget, han kan ha en helt annan uppfattning om vad som är rätt och fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga brottsoffer har sig själva att skylla. Eller är du en sådan som anser att våldtagna kvinnor får skylla sig själva?

   Radera
  2. Eeeh, en halmgubbe eller... Det verkar vara en gängse uppfattning i rättsväsendet. Inte jag men Polisen har inte mycket övers för alla dessa på senare tid våldtagna kvinnor iaf. Är de uppe i 15 nedlagda fall om dagen nu.?

   Radera
  3. Då medger du att brottoffret inte har sig själv att skylla.

   Faktum är att inte ens om man lämnar sin dörr upplåst har man sig själv att skylla. Det är nämligen olagligt att gå in även genom en upplåst dörr.

   Radera
  4. Jag tycker inte man ska jämföra en rånad klocknörd per decennium med 13 om dagen våldtagna kvinnor.

   Radera
  5. Jag ser ingen jämförelse, var ser du det? Jag ser bara ett ytterligare exempel som bygger på samma princip som ditt Hamid-Heidari - Offret får skylla sig själv...

   Radera
  6. Färre klocknördar blir rånade än kvinnor blir våldtagna, men klocknördar får skylla sig själva? Färre män än kvinnor våldtas, om vi ska prata om våldtäkter. Får de männen också skylla sig själva?

   Radera
  7. Ja, det är väl inte antalet som är intressant utan att vissa verkar ha större personligt ansvar när de utsätts för brott...

   Radera
  8. Måste det vara så svartvitt? Lämnar man dörren upplåst ökar risken för att man ska bli bestulen. Det gör det inte lagligt eller okej.
   Det är inte offrets fel att någon annan begår olagliga handlingar, men offret kan sannerligen påverka riskbilden med sina handlingar.

   Radera
 3. Med tanke på att huset var övervakat med högupplösta kameror borde det väl inte direkt vara olösbart ens för Kling och Klang...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste här skilja mellan kunna och vilja, tydliga inspelningar har ratats förr.."spaningsuppslag saknas". En bekväm variant är annars att efterfråga inspelningarna först när dessa auto raderats.

   Ett alternativ till att inte ha klockor i hemmet är naturligtvis att flytta till ett land med fungerande polis. Vi har nog bara sett början på det här med "hembesök"..

   Radera
  2. 6-10 "Vi har nog bara sett början på det här med "hembesök""

   "hembesök" som du kallar det har pågått i tusentals år, du måste vara väldigt långlivad om du "sett början" av det...

   Radera
  3. Mattias, tänk lite nu. När banken ökade säkerheten ökade värdetransportrånen. Vad tror du buset gör när kontanter försvinner?

   Radera
 4. Läser regelbundet din blogg och tycker för det mesta lika. :) Gällande kontanter hemma är jag dock lite tveksam. Om du har säg 5000 kr hemma så är väl inte det något du skyltar med? Skulle du slumpmässigt bli rånad tror jag också att de flesta läsare här kan leva med den förlusten? Känns som större sannolikhet att korthanteringen går ner några dagar? En lagom mängd kontanter tror jag ändå är en klok riskminimering. Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förvisso är det långt troligare att kontanthanteringen går ner ett par dagar. Jag har varit med om det sistnämnda ett antal gånger, MEN det har aldrig varit så att jag direkt saknat kontanthanteringen när detta hänt (ej heller har jag saknat korthanteringen heller när den gått ner).

   Det där med behovet av kontanter verka överdrivas av endel preppers som gillar att springa omkring och vifta på armarna för varenda ilands-problem.

   Radera
  2. Bara stå i kön i mataffären när korthanteringen går ner motiverar att ha med sig en mindre summa kontanter. Visst man klarar sig utan i ett sånt läge men bli av med en tusenlapp vid ett rån känns mindre betydelsefullt. Och risken att bli rånad är på de flesta platser i sverige fortfarande mycket låg.

   Radera
 5. Mest intressant av allt anser jag är att klocksnack.se verkar ha packat ihop fullständigt och inte längre vill vistas på nätet? Har de som sajt insett problemet med sin verksamhet? Oerhört intressant....

  SvaraRadera
 6. Spännande tider!
  Såg ett inslag i regimmedia, där en herre från NOA berättade på ett ungefär hur ligorna är uppbyggda. Hundratals inblandade. Ankarplatser med individer som är lokala spindlar i näten åt utländskt flexibla kriminella.
  Tydligen har de olika ankarpersonerna i näten ett gott samarbete sinsemellan och kan dela kriminella resurser, om jag förstod saken rätt.

  Det är synd om stackarn som blev rånad. Men bra att han pratar om det.
  Ett ännu större problem är huruvida inrikesdepartementet verkligen "gör/gjort sitt jobb" och detta är bara början och ett av alla sätt som samhällskontraktet visar sig vara brutet.

  Vilka hjälper en om rånaren är pressad och skadar en?
  Finns det operationssalar, läkare, koordinatorer mm.?
  Jag hör illavarslande snack... men det är kanske bara snack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samhällskontraktet,vilket?
   😁
   Limmet i samhället är snart helt upplöst så att säga.

   Radera
  2. Vad för snack, vad menar du sas?

   Radera
 7. Puh,med min Casio F-91W kanske jag inte behöver känna rädsla ändå.
  Men olustkänslan hägrar ändå.

  SvaraRadera
 8. Har själv utsatts för inbrott vid olika tillfällen och upplever att Polisen har ordinerats att uppvisa en hög aktivitet mot oss brottsoffer, man kommer o besiktigar brottsplatser o tar in spår MEN min absoluta övertygelse är att det bara är teater för att lugna allmänheten, för sen sker ABSOLUT inget mer. Det finns ingen politisk vilja att komma åt brottslingar.
  Med dagens register o teknik borde det inte vara några som helst problrm att lösa egendomsbrott. Senast belyst av cykeltjuvarna vid en festival som gick fria./Knutte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så verkar det riskfritt att sälja stöldgodset på blocket. Jag menar att genom att bara granska säljarna där skulle man kunna komma åt en hel del stöldgods.

   Radera
 9. Brott mot privatpersoner/familjer är garanterat framtiden här i landet i takt med att vi blir allt mer internationella och med stigande GINI-koefficient. Relativt välmående personer lever relativt fritt i Sverige idag utan att antastas allt för mycket. Samtidigt blir rån, stölder etc av företag allt svårare att utföra pga ökad säkerhet och minskad kontanthantering.

  I de flesta länder utanför Europa har välbeställda familjer, och nu pratar vi inte miljardärer utan folk med i storleksordningen 1M USD/år eller mer i inkomster, väldigt ofta någon form av privata säkerhetsarrangemang för att skydda sig och sina familjemedlemmar. Detta för att mota bort kriminella organisationer som framgångsrikt lever på att kidnappa folk mot lösensumma.

  Om du har din klocksamling/investeringsmetall/dyra båt/bil etc förvarad bakom ett dussin lås på annan ort spelar ingen roll. Du kommer snällt hämta den för att sedan överlämna den till din dotters kidnappare. Och i Sverige är det fantastiskt enkelt för kriminella lagda åt det hållet att genomföra underrättelsearbete för att hitta lämpliga offer även om du själv inte yppar ett ord om dina ägodelar på något forum...

  SvaraRadera
 10. Ocke, kan du ge några exempel på privata säkerhetsarrangemang utomlands? Livvakter? Gärna även fysiska säkerhetsåtgärder. Helst m länkar etc där jag kan läsa mer. Tack!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grundnivån är oftast någon form av skalskydd och åtgärder som fördröjer inträngande i bostaden samtidigt som man väljer "bättre" skolor/affärer/områden med vakter och skalskydd åt barn och familj och ev en "skottsäker" bil. Nästa steg blir privat chaufför som även fungerar som livvakt och säkerhetsrådgivare.

   Lokala förutsättningar och lagstiftning är dock oftast det som bestämmer vad som är rimligt/möjligt. Googla "residential security" samt "executive protection" och du kommer finna en del även om branschen inte är speciellt transparent.

   Fördelen med skyddsåtgärder är att ligor som livnär sig kidnappning, utpressning, stöld av mer värdefull egendom mm oftast är mycket rationella. De börjar underättelsearbetet brett och väljer sedan det offer som innebär bäst risk/reward varför relativt kostnadseffektiva åtgärder kan ge bra uteffekt så länge omgivningen fortsätter som vanligt.

   Och ska du avlöna någon säkerhetsrådgivare motsv så rekommenderas starkt att vederbörande håller en certifiering från ASIS International. Då kan du vara trygg i att det inte rör sig om en pajas, vilka det finns gott om i branschen, utan att personen faktisk är ett riktigt proffs.

   Radera
 11. jag har en 300 krs seiko klocka på armen och en gammal tv med några fel på och en digitalbox som fältar då och då och mobilen är en såndär med knappar

  SvaraRadera