Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-07-27 09:08

Inga finansmarknadsreaktioner på svensk regeringskris

Finansmarknaderna har tagit den svenska regeringskrisen med ro och några speciella marknadsreaktioner har inte märkts hav. Marknadens tolkning är alltså att den svenska regeringen är irrelevant, vilket förstås är en korrekt analys.

Under gårdagen steg börsen något, räntorna föll något och kronan försvagades något. Inga rörelser var på något vis konstiga.

Den svenska regeringen och politiken har väldigt liten påverkan på landets ekonomi, som istället drivs av konjunkturen och det ekonomiska läget i omvärlden. Politiker vill väldigt gärna ta på sig äran för konjunkturernas cykler, men är mestadels helt irrelevanta. Det är mer en fråga om vilket politiskt läger som förstör minst, inte vilken sida som hjälper.

Det vore rent av nyttigt för Sverige att inte ha en regering ett tag, för att visa svenska folket att politikerna är är så viktiga som de påstår. Med oberoende svenska myndigheter kommer landet fortsätta att fungera även utan regering.

Det är egentligen bara om landets utsätts för ett väpnat angrepp som det behövs en regering, som kan ta beslut om aktivera de olika krigslagarna. Annars fortsätter allt som vanligt.

Klockan 10:00 10:45 är det presskonferens. Killgissar på världens flopp, då sosseriet helt enkelt är för maktkåta och för måna om att sitta vid köttgrytorna. Så regeringen sitter kvar och Löfven synar alliansens proklamation om misstroendeomröstning.

Oavsett tror jag inte på någon dramatik på marknaderna. Börsen styrs främst av utvecklingen i USA, justerat för växelkursen. Så faller svenska kronan kommer börsen gå upp om börsen i USA är oförändrad osv. Och stigande räntor ger starkare krona, fallande räntor svagare krona.

Att regeringen hela tiden skjuter fram tiden för presskonferens betyder att de inte har någon plan, inte är överens och inte vet vad de ska göra. Eller det som är utmärkande för regeringen: inkompetens.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

23 kommentarer:

 1. Nej ingen bryr sig om politiken på hemmaplan för tillfället.
  Detta som sker nu betraktas som en icke-händelse även fast vissa krönikörer försöker få det till något annat.
  För tillfället är det (iaf för egen del) fullt fokus på USD som är rejält svag trots rekylen igår vilket även gav en tillfällig börsuppgång i Sverige. Idag är USD svag igen och trenden är onekligen ner för USD worldwide. Som en naturlig följd har oljan gått bra sista tiden i takt med dollarfallet. S&P är på ATH.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt riktigt, generellt sett överskattas politikens effekter på marknaderna (undantag givetvis totala monetära regimskiften a la 1992 eller 1920-talets guldrevalvering), särskilt när företagen har så pass mycket verksamhet utomlands.

   Kolla in konjunkturbarometern idag, fortsatt jättestark (som väntat ett tag till). Får se hur länge vi kan ha såna stora bristtal på pappret innan åtgärder krävs.

   Radera
 2. Hur många landgångar har de proppat i sig vid det här laget? Jag killgissar på en maktschism fylld av prestige i förhandlingsrummet. Alla vet ju att Löfvén visste. Löfvén vill rädda sig själv och fortsätta styra. Tre tunga ministrar vill inte stå som syndabockar och avgå, utan har gaddat ihop sig och ställer krav på att Löfvén tar ansvar, vilket innebär hans och regeringens avgång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, Ygeman och Hultqvist har definitivt inte gaddat ihop sig.

   Radera
  2. Johansson får gå.
   Egentligen var det obegripligt att hon fick posten som infrastrukturminister efter hennes GBG-era. Extremt märklig rekrytering.

   Radera
  3. Jo, fast nu är det enda alternativet att alla tre avgår och accepterar att bli syndabockar för att rädda kvar Löfvén.

   Radera
  4. Varför måste alla tre gå?
   Nyktrast i frågan är ju faktiskt V som även ifrågasätter Alliansens roll i det hela.

   Radera
  5. Nyktrast? Snarare mest världsfrånvänd. Bara för att alliansen påbörjat outsourcing så betyder det ju inte att alliansen med det avsåg att det skulle ske på bekostnad av att landets lagar ska brytas.

   Radera
  6. Om alliansen fått bestämma hade hela landet varit outsourcat vid det här laget. Hur illa jag än må tycka om Socialdemokraterna så bävar jag inför en regering med Kristersson och gänget som styrande.

   Radera
  7. Det var minsann en rejäl överdrift och en överskattning av vad alliansen hann göra.

   Alliansen har inget med denna kris att göra, även om vänstern önskar det.

   Radera
  8. Det är väl inget problem i sig så länge kravspecarna gjorts korrekt. Där i ligger ju bland annat att de ska hålla sig inom lagarna.

   Radera
 3. En sak som jag gått och klurat på i några dagar och som jag inte sett någon djupare analys i media kring är följande: Under presskonferensen med Lövén, GD för TS, ÖB och Säpo chefen häromdagen så sa SÄPO chefen att man kommunicerat med dåvarande GD på TS (Maria Ågren) kring olämpligheten kring upplägget. Först en gång via ett brev och sedan ytterligare en gång i ett samtal på plats på TS. Så människan fick två explicita varningar av SÄPO och väljer ändå att fortsätta på inslagen linje. Då finns det enligt min mening två tänkbara förklaringar:

  1. Människan är en fullständig idiot.

  2. Hon var hårt pressad uppifrån (läs Näringsdepartementet eller Regeringen). Detta alternativ skulle ju också förklara varför hon slapp undan med dagsböter. Man ville helt enkelt belöna henne för att hon tog på sig skulden, för ett beslut som inte var hennes.

  Har någon annan sett något mediagräv (eller blogg-gräv) kring detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.breakit.se/artikel/8341/sa-kunde-it-skandalen-avvarjats-enligt-sakerhetsansvarig-anstalld

   Radera
  2. Förklarar ju bakgrunden lite. Men inte riktigt varför GD valde att trotsa SÄPO. Hade jag fått besök av SÄPO i min yrkesutövning så hade jag lyssnat jävligt noga.

   Hennes beteende verkar ju nästan lika trotsigt som när man säger till sin treåring att inte röra spisen, för att den är varm. Och så sekunden senare så lägger de handen på spisplattan och bränner sig.

   Pappa SÄPO: "Gör inte så!"
   GD på TS: "Så här?" *bränner handen* :D

   Radera
  3. Gissar på att GD var/är Ms Know it all-typen.
   Varför lyssna på andra när man vet/kan bäst själv?

   Radera
  4. dessutom så var hon alldeles färsk som GD för TS, ytterst märkligt att hon skulle göra detta på eget bevåg. Alt 2 är det mest troliga och det Löfven mest av allt inte vill skall undersökas.

   Radera
  5. Ärenden bereds förstås på tjänstemanna nivå. GD tar ställning till de underlag som läggs fram, så ansvaret ligger nog hos flera. Vem har åkt på fina konferensresor betalda av IBM?

   Radera
 4. Löfven och regeringen sitter kvar. Det är mitt tips. Samt att han enbart kickar direkt ansvarig minister. Då menar han att han tagit sitt ansvar för landet. Vidare så kommer en stor del av skulden för den nu uppkomna situationen att läggas på Alliansen. Men Löfven är en luring, så en brasklapp är på sin plats…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säga vad man vill om Löfven, i jämförelse med AKB och Björklund är han en grym taktiker/pokerspelare med esse i rockärmen.

   Radera
  2. Slänger in samma gissning så här 10 minuter innan teatern börjar. Regeringsombildning och tal om "dumma, dumma alliansen". KU-anmälningar och nya utredningar om att "stoppa den överdrivna outsourcningen inom offentlig sektor".

   "Vi tar ansvar för Sverige"
   "Alliansen är oansvariga"
   "Det ska vara ordning och reda [osv osv]"

   Radera
 5. Han kan införa undantagstillstånd

  SvaraRadera