Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2017-07-04 17:33

General Ben Hodges: USA är fortsatt engagerad i europeisk säkerhet - med höjd budget #almedalen

På Försvarsmaktens seminarium om försvarsövningen Aurora 17 förtydligade den amerikanska arméns befälhavare i Europa, generallöjtnant Ben Hodges att USA är fortsatt fullt engagerad i europeisk säkerhet och genomför allt förra presidenten sagt, men med en utökad budget på en miljard dollar. Han kallade också svenska arméns män och kvinnor för fantastiska.
Generallöjtnant Ben Hodges.
Den amerikanske generalen och befälhavaren över amerikanska armén i Europa, Ben Hodges, förklarade på Försvarsmaktens Aurora-seminarium ombord på HMS Carlskrona, varför USA deltar i den svenska försvarsövningen i september.

För det första handlar det om träning för att öka sina förmågor. Hodges sade sig älska utformningen av övningen och den ger också USA möjlighet att öva tillsammans med "the terrific men and women of the Swedish land forces", medan tidigare övningar framför allt handlat om flyg och marinen. Dessutom kommer detta ske i för USA okänd terräng.

För det andra handlar det om mänsklig och teknisk interoperabilitet för framför allt marktrupper. Samkörningen av marin och flyg har redan skett i stor omfattning, men nu handlar det om att samordna marktrupp, dessutom under svensk ledning istället för tvärt om.

För det tredje handlar det om att ge en tydlig signal till svenska folket. USA är fortsatt fullt engagerad i europeisk och även svensk säkerhet och allt förra (Obama)regeringen sagt kring Europa och även Sverige genomförs nu, men med en ökad budget på en miljard dollar.
"The US is committed to security in Europe. [...] Everything the previous administration said is happening this year, but with a one billion dollar budget increase. That's a billion with a B. [...] US actions speak louder than words."
Kort sagt bekräftar Hodges de uttalanden som bland annat förre vicepresidenten Joe Biden sade angående Sveriges okränkbarhet, specifikt riktat mot Ryssland.

Av utländskt manskap som deltar i Aurora står USA för följande, alla siffror cirka: 100 man med luftvärnsrobot Patriot, ett luftburet kompani (LRS) med 100 man, ett tungt marinkårskompani med 185 man och Abrams-stridsvagnar och Bradley-stridsfordon, en UAV-enhet med 35 man, fyra attackhelikopter AH-64 Apache och fyra Chinhook med totalt 80 man i manskap, två Arleigh Burke-klassens jagare med totalt 750 man, utländskt baserat marinflyg med 10 man och 15 man C2/CSE.

Totalt är det amerikanska deltagandet 1 275 man av internationellt deltagande i Aurora om ca 2 000 man.

Tillsammans med främst finskt jakt- och attackflyg, ett finskt motorskyttekompani, svenska 181:a pansarksyttekompaniet, 31:a luftburna bataljonen från K 3 Livregementets Husarer, 193:e jägarbataljon från K 4, kommer de amerikanska förbanden agera B-styrka under Auroras försvarafas söder om Stockholm, ledda av svenska 3:e brigadstaben. Som B-styrka kommer man alltså fortfarande att öva samverkan och interoperabilitet med svensk trupp och svensk brigadstab.

Auroraseminariet hölls i tälten ombord på HMS Carlskrona, här flankerad av HMS Nyköping, som
är inne för bunkring under sjöövervakningsuppdrag. 
Generalerna Svensson, C PROD, Engelbrektson chefen armén, Hodges, chef amerikanska armén i Europa.
När generalerna lämnade seminarietältet dök det upp en UAV över det begränsade ISPS-området. Därtill
råder det flygförbud över Almedalsområdet och Visby innerstad.
Lite proportioner på UAV:ns höjd. Ryska flaggan råkar av en slump
synas på en mast till vänster. Kan förstås vara polisens UAV.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Troligen polisens UAV, de skrev att de skulle använda dessa för övervakning i år.

  SvaraRadera
 2. En elegant detalj att han använde 'terrific' - kanske slump, kanske retorisk anspelning på Mr P's användning av detta epitet för sina gröna gubbar, dvs specialförbanden som intog Krim.

  SvaraRadera
 3. Samma modell(kropp) som polisens UAV

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Command & Control/Communications Support Element törhända?

   Radera
 5. Trumphatarna får fel på ännu en punkt. Sverige skulle ju vara ryskt och ha bytt till Cornus flagga med den dubbelhövdade örnen vid det här laget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trump har ju bytt position, angående NATO och Europa, fullständigt sen han blev president så det är ju inte så konstigt att det blir svårt att lita på honom då och att förutsägelserna blev fel. Vem kunde ha gissat att han inte hade en aning om vad han pratade om...

   Trump angående NATO

   Radera
 6. Är det egentligen inte lite fånigt att vi inte är med i NATO när vi ändå samarbetar och övar med dom hela tiden? Det är ju inte direkt så att vi skulle bjuda in ryssar på motsvarande sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som kulturvänstern inte fattar är att beröringsskräcken för Nato de facto drivit Sverige rakt in i ett bilateralt samarbete med satan själv: USA. Istället för mer samarbete med Danmark och Norge om vi tajtat upp relationen med Nato. Ganska komiskt faktiskt. Putler och hans propagandalakejer har inte heller kunnat hantera detta då de också satsat allt på Natokortet för svensk del.

   Radera
  2. +1 sälen

   NATO är inte = USA som många Putinister eller vänsterkramare försöker få det till. Våra närmsta demokratiska grannar är med i NATO och det är dessa vi borde samarbeta mycket mer med än vi gör idag - med eller utan eget NATO medlemskap.

   Radera
 7. Har denna miljard tillkommit pga Trump? Vore ju väldigt intressant isf, med tanke på hans tidigare retorik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet med Trump är att man inte vet var han står. Det visar sig efterhand.

   Radera
 8. Jag är erkänner genast att jag både är en petimeter och besserwisser men "terrific" är väl i det här sammanhanget snarare "förträffliga" än "fantastiska"?

  SvaraRadera
 9. Terrific är ett knepigt ord som kan betyda både underbart och vedervärdigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En vidareutveckling av ordet terror kanske?

   Radera
  2. Fucktastic är ju betydligt bättre

   Radera
 10. Extremt lågt och dåligt av den BEVISAT ryss-älskande president Trump att öka budgeten på det här sättet :)

  Dags för en pudel snart eller kommer den om 3-4 år på klassiskt backtrader-vis?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det budgetbeslutet togs under förra administrationen...

   Radera
 11. Utfästelser av en general är väl ännu mindre värda än de av en president. Knappast något att luta sig mot.

  Om USA agerar i Sverige så är det i eget intresse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, jänkarna lär vara ganska negativa till en rysk flottbas i Göteborg, eller flygbas på Sturup eller Landvetter.

   Radera
  2. Det kan visa sig att det inte är värt nåt vid skarpt läge. NATO hade känts betydligt säkrare.

   Radera
  3. NATO kan visa sig inte vara värt något vid skarpt läge.

   Man kan alltid fråga polackerna vad de tyckte om att lämna över större delen av sitt territorium till Stalin och sedan hamna under Sovjetunionens styre. Kanske tackade de sina allierade för det.

   Radera
 12. Amerikanarna agerar väl mest lite yvigt för vår skull just nu för att skyla över det svenska bottenlösa försvarshålet som även försvårar läget för Nato.

  Bakom stängda dörrar har väl amerikanarna sagt till försvarsminister Hultqvist på skarpen att nu måste Sverige rampa upp
  rejält.

  SvaraRadera