Cornucopia?

Aktuellt

Reklam: Få 200:- SEK om du skaffar ett Revolutkort

Detta inlägg bör ses som marknadsföring för Revolut, och är alltså reklam. Revoluts förpackning för deras premium metallkort. Jag ha...

2017-07-21 19:46

Fredagsmys: När får en minister gå för Transportstyrelsens läckor?

Dags för lite härligt fredagsmys. Frånvaron av ansvar för Transportstyrelsens läckor är total. När tar antingen regeringen ansvar och sparkar lämpliga ministrar, alternativt när agerar oppositionen opposition och lägger ett misstroendevotum mot minst Anders Ygeman och Anna Johansson?

Infrastrukturminister Anna Johanssons (s) meriter är att hon är dotter till Muteborgs gamla kung, Göran Johansson (s). Hon är en sk svågerpolitiker, det socialdemokratiska Sveriges blodsadel. Att hon är oduglig som minister borde vid det här laget vara uppenbart för alla, och hon bör avgå eller avsättas via en misstroendeförklaring från Riksdagen.

Till saken hör att skandalen har mörkats. Till och med inrikesminister Anders Ygeman (s) har hållit på informationen om läckan i minst ett och ett halvt år, men Anna Johansson (s) vill inte berätta hur länge statsminister Stefan Löfven (s) känt till det hela. Det har hon nämligen glömt ("minns inte"). Måste varit länge sedan.

Utan att media tagit tag i detta hade alltså allmänheten och de drabbade individerna och institutionerna inte känt till något alls, i vad som uppenbarligen handlar om ett försök att dölja hur inkompetenta och maktfullkomliga de socialdemokratiska inavlade politrukerna är.

Det är alltså dags för oppositionen att lägga ett misstroendevotum mot förslagsvis Anders Ygeman (s) och Anna Johansson (s), så får vi ett parlamentariskt besked om det finns ett politiskt stöd för dessa personer. 

Tredje statsmakten har alltså gjort sitt jobb i denna härva. Regeringen har det inte. Fd generaldirektör Ågren har snart fått sex fulla månadslöner där hon sitter tryggt i elefantkyrkogården och "jobbar" åt regeringskansliet. Vanliga dödliga skattebetalare hade fått sparken, möjligen med tre månaders uppsägningstid (i bästa fall) och sedan a-kassa. Med en GD:s höga lön följer att man knappast ska vara berättigad till mer än tre månaders lön om man får sparken eller "säger upp sig frivilligt". 

Borde för övrigt även gälla statsråd och riksdagsledamöter. Med dessas attraktiva och enorma kompetens kan det ju knappast vara svårt att få ett jobb på tre månader. Vid val är man ju dessutom förberedd i god tid på när anställningen kan ta slut och med opinionssiffror får man också bra sannolikheter för om man blir av med jobbet. Tre månaders avgångsvederlag torde räcka. Sedan finns a-kassan som alla vi andra förlitar oss på. Beslutad och instiftad av politikerna. Bör duga även för dem.

Antingen har vi en opposition i landet Sverige, eller så har vi det inte. En opposition lägger ett misstroendevotum. Annars är de lika medskyldiga till detta som regeringen. Trots allt lät även förra regeringen Ågren även vara generaldirektör på Naturvårdsverket under sin mandatperiod.

Angående Ygeman så är det nu över ett halvår sedan han gav polisen ett ultimatum att styra upp brottsbekämpningen i landet på sex veckor. Det har nu gått 35 veckor. Och oppositionen gör inget.

Speciellt inte Stefan Löfven, eftersom han som vanligt håller sig borta från frågor och media, så han slipper ljuga om att han inte hade en aaaaning om vad infrastrukturministern och inrikesministern visste, och utan att göra något åt saken.

Transportstyrelsens system ligger fortfarande i händerna på icke säkerhetsprövade personer, trots att problemet och lagbrottet alltså varit känt i minst ett och ett halvt år på regeringsnivå.

Så fortsatt fredagsmys på er alla. Krama varandra. Ingen annan kommer göra det åt er. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. Kan tycka att någon/några rent av borde skaka galler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan nog inte lasta desinformationsminister Ygeman för det här. Det är faktiskt hanses jobb typ, att missinformera folket i såsseriets bästa intresse.

   Radera
 2. I Finland. Införde man obligatorisk akademisk examen för ministrar strax efter befrielsen 1917. Vår Anna Johansson har inte ens en social studentexamen. Den ministern och flera utan kompetens för jobbet bör vi snarast befrias från.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer - samt ämbetsmannaansvaret skall återinföras

   Radera
  2. Sivan: Vad omfattade detta ämbetsmannaansvar som du tycker skall återinföras? Eller är det som jag tror bara något som du lite populistiskt häver ur dig utan att egentligen veta vad du vill återinföra?

   Radera
  3. Var gång någon skriver ordet ämbetsmannaansvar i en kommentar så är det någon "Anonym" som ifrågasätter det rimliga i att tjänstemän borde ta ansvar för sin tjänsteutövning. Det kanske vore bra om bloggaren skrev ett inlägg om detta ansvar så det blev en mer utförlig debatt om ämnet.

   Under en kommentar av "Bäst i test2016-03-04 14:14" i nedanstående blogginlägg är en liten tråd om detta där både jag och "Anonym" förekommer, men de bästa inläggen är gjorda av andra kommentatorer. Jag undrar vad som driver "Anonym" att kritisera allt som har med ämbetsmannaansvar att göra.

   http://cornucopia.cornubot.se/2016/03/rikspolischef-dan-eliasson-forstar-inte.html

   Radera
  4. @Anonym
   Ämbetsmannaansvaret var en reglering som innebar att en tjänsteman i offentlig förvaltning hade ansvar för fattade beslut och kunde bli föremål för disciplinåtgärder eller avsked vid förseelser.

   Genom ämbetsansvarsreformen från år 1975 avkriminaliserades stora delar av det straffrättsliga ansvaret för offentligt anställda. Straffansvaret för tjänstefel och de särskilda ämbetsstraffen avsättning och suspension avskaffades och ersattes av bland annat brott mot tystnadsplikt och mutbrott och finns reglerade i brottsbalkens 20 kapitel.

   Radera
 3. Ibland är det surt att vara sosse. Den förbannade "fredsrörelsen" har fortfarande för stort inflytande.

  SvaraRadera
 4. Svensk press och opposition är ovanligt förlåtande när det gäller socialdemokratiska ministrar, så jag skulle bli glatt överraskad om Anders Ygeman skulle tvingas avgå. En borgerlig minister kan få avgå för att denne inte har betalat tv-avgiften, en socialdemokratisk minister kan vägra betala hyra och förstöra andras egendom utan få sådana krav på sig.

  http://www.expressen.se/nyheter/snickarnas-miljonskulder-25-ar-efter-braket-med-ygeman/

  SvaraRadera
 5. Att bräka om att oppositionen (antar att du menar alliansen) ska agera opposition är löjligt när du har ägnat år åt att spy galla på SD här på bloggen. Utan SD, ingen fällning av Löfven. Fatta det någon gång, eller förbli en cuckservative.

  SvaraRadera
 6. Från Expressen och K-G Bergström
  "En annan diskutabel omständighet är att regeringen tycks hålla på att återgå till den utnämningspolitik som rådde före 2006 och som innebar att många offentliga uppdrag tillsattes med socialdemokrater. På torsdagen utnämnde regeringen Anita Johansson till ny ordförande i Transportstyrelsen. Johansson var i Göran Perssons regering socialdemokratisk planeringschef i statsrådsberedningen. Den nye generaldirektören Jonas Bjelfvenstam är före detta socialdemokratisk statssekreterare i näringsdepartementet. Man behöver inte vara särskilt misstänksam för att ifrågasätta hur öppna de kommer att vara med eventuell ny information som kan vara ofördelaktig för dagens S-regering.

  Den tidigare styrelseordföranden i Transportstyrelsen, Rolf Anneberg, har samma bakgrund, tidigare socialdemokratisk statssekreterare. Trots att regeringen känt till Säpo:s oro för den känsliga informationen i utländska händer i ett och halvt år fick han sitta kvar som styrelseordförande till alldeles nyligen, då han formellt själv begärde entledigande. Inte ens när förra generaldirektören Maria Ågren i vintras fick silkessnöret, ansåg S-regeringen att deras partivän behövde gå"
  http://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/fragan-ar-vad-statsministern-visste-och-nar/?social=fb

  SvaraRadera
 7. Alltså guldläge för alliansen... eller, nä de tar inte sitt ansvar. AKB et al resignerar inför det de är valda för, och låter Löfven et al att fortsätta att förstöra Sverige. Det är förstås inget problem så länge förstörelsen håller sig till de gulliga "probelemområdena" som SVT gillar. Värre är det när problemen når medelklassen, då jävlar kommer det att bli annat ljud i skällan. En "tipping point" om man vill tala klimatspråk, som ju är det nya politikerspråket. En förestående polarisering är förestående.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jopp, så länge vissa kolumnister i t ex Aftonbladet fortsätter att döva medelklassens ömmande egon så lär vanstyret fortsätta; den dagen den svenska Medelklassen inser att öppna gränser+öppen välfärd åt alla inte går ihop lär popcorn futures skjuta i höjden tills dess gäller att bita ihop, knyta näven i fickan och skriva syrliga kommentarer på div. bloggar.

   Den som tror att jag kommer att rösta på Åkesson har fel, lutar antingen mot Hanif Bali(urstark i Almedalen) eller Medborgerlig Samling.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Hanif Bali, är det ett parti eller? (Håller med om han är super, problemet är att han är med i ett vilset, kasst parti på nedgång)

   Du tänker alltså ge fortsatt stöd till cuckspartiet som inte ens klarar att sparka bollen i ett öppet mål nu?

   Medborgerlig Samling? Sluta, jag skrattar på mig.

   Radera
  4. Om Hanif Bali ställer upp så röstar jag på honom. Helt klart en modern framtid för modererna. AKB har gjort sitt och bör förpassas till sopkorgen. Hon står för det förgågna, det som inte ens gammelmoderater vill ta i.

   Radera
  5. Moderaterna har nu att accelerera sin framtoning. Hanif har vad som behövs för att göra dem stora igen.

   Radera
  6. Endast en invandrare kan tala klarspråk utan att hamna i rasistfacket. Och det är det vi behöver nu. Någon som tar tillvara våra intressen, en utlänning. För vi kan det inte längre inte själva tack vare MSM.

   Radera
  7. "Moderaterna har nu att accelerera sin framtoning." Det låter som en...utmaning (som det heter i MSM).

   Moderaternas kris är djup och långt ifrån över, de kommer med största sannolikhet göra ett mycket kasst val, max 14 månader dit..

   Radera
 8. När jag var yngre föreställde jag mig alltid statliga ämbetsverk som byråkratiska stelbenta organisationer som alltid följde lagar och regler till punkt och pricka. Kanske inte så roliga att ha att göra med, men pålitliga och rättvisa. Men mitt förtroende börjar urholkas alltmer, när man ser vilken lättvindig inställning generaldirektörer och ministrar har till sina uppdrag.

  Var finns de kunniga, ordningsamma, icke-korrupta tjänstemännen när man behöver dem? Alltmer av den offentliga verksamheten verkar styras av känslor och löst tyckande, och jag kan inte undgå att notera att såväl ansvarig minister Johansson som den redan avskedade direktören Ågren är av kvinnligt kön. Jag drar paralleller till Svenska Institutets kvinnliga generaldirektör och deras upprättande av åsiktsregister, inklusive den imbecilla ordväxlingen mellan deras kvinnliga redaktör och den kvinnliga privatperson som upprättade blockeringslistan: "verkar ju supersmart. Vår webmaster löser det :)"

  Jag har absolut inget emot kvinnor, men jag kan inte låta bli att undra om den uttalat feministiska regeringen vi har idag är en del av problemet. Är det feminismens fel att den här ansvarslösa kulturen uppstår i de statliga verken, eller är det bara socialdemokratisk svågerpolitik som ligger bakom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viljan att ha en kvinna på positionen riskerar förstås att man bortser från meriter i syfte att hitta en person med "rätt" kön. Det är den erfarenheten man har från kvoteringslagar i näringslivet. Men, det är knappast så att manliga generaldirektörer som Dan Eliasson, Anders Danielsson m.fl. är något kompetensunder, tvärtom. Vad dem har, som gör att dem kan gå från myndighet till myndighet är politiska kontakter. Det är här det stora problemet finns, dem som utses till generaldirektörer idag har starka politiska kopplingar men sällan någon större erfarenhet från myndighetens ansvarsområde. Det borde vara tvärtom, stor erfarenhet från myndighetens ansvarsområde och politiskt oberoende. Rör det en polischef så bör dessutom personen ifråga vara polis för att kunna komma på tal. Därtill så ska det förstås vara möjligt att omgående sparka generaldirektören om denna gör fel, agerar politiskt eller om denne inte uppnår önskade resultat.

   Nu när det dessutom börjar komma fram uppgifter att det var regeringens besparingsiver och pressade tidsschema som gjorde att Transportstyrelsen valde att bryta mot lagen för att komma igång med sin IT infrastruktur så visar detta också hur viktigt det är att den som är chef på myndigheten har en bra kontroll över myndighetens ansvarsområde och vilka konsekvenser ens agerande kan få samt hur viktigt det är att kunna stå emot pressen och säga nej om det behövs.

   Radera
 9. Förmodligen efter valet, om det är för att folk röstar in borgarna eller för att Svetsarn förstått att Ygeman helt enkelt är en för stor belastning för landet låter jag vara öppet.

  SvaraRadera
 10. Det viktiga är inte de olika partierna utan hur vi tänker runt ansvar. Jag tycker att det finns en tendens att ta ganska lätt på detta och att hitta olika förklaringar och ursäkter för att det gick fel. Hur var det nu han sa: Vi har varit lite naiva....

  SvaraRadera
 11. Det pratas om att flygvapenpiloters identiteter blivit röjda. Kan jämföras med tavelförsäljare från öststater under kalla kriget som knackade på hos yrkesmilitärer. Nu kan de få all info från databasen nu och använda Google Maps för att orientera sig.

  SvaraRadera
 12. Jag tror att Anna Johansson ryker inom de närmsta veckorna. Innan sommarens slut, kan vi säga. Det kommer att vara ett lågintensivt malande av den här historien i media till dess att hennes huvud ryker. (Lågintensivt pga svenska folket fattar ej vad det handlar om, därav ingen idé för tidningarna att braska på med de största rubrikerna.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är en oerhört allvarlig affär och regimen Löfvén spelar mycket högt när man synes försöka tiga ihjäl den, utan några bondeoffer. Låtsasstraff och fortsatt anställning i regeringskansliet är ju ingenting (+ en styrelseordf som gått "självmant" förvisso, men resten sitter ju kvar).

   Radera
  2. Håller med dig. Men så länge folket inte förstår/ bryr sig/ förmår ta till sig vidden av skandalen, så kommer Löfven inte uttala sig.

   Radera
 13. Jag har förstått följande:
  Sverige, som är en politiskt inavlad demokratur, styrs av DÖ, som säger att Sjuklöverns vänsterfalang ska regera 2014-2018. Först med riksdagvalet 2018 får Sjuklöverns högerfalang chansen att regera demokraturen.

  I Sjuklövern ingår alla riksdagspartier utom SD.

  I DÖ finns inget lagrum för att de olika falangerna ska försöka fälla den regerande falangen. Detta innbär att sittande regering sitter kvar, oberoende av den nyliberala utsorkningen av hemliga uppgifter till låglöneländer.

  SvaraRadera
 14. Men kom ihåg att det är ryska påverkansoperationer som gör att vi tappar förtroendet till våra styrande institutioner, inget annat!

  SvaraRadera
 15. Ingen minister lär tvingas avgå. Det är sossepampar som gjort fel och rörelsen håller sina egna om ryggen. Så länge som aftonbladet inte kräver avgång så kommer inget hända.

  SvaraRadera
 16. Det är ju sådana som dig som gjort att Alliansen inte vågar leda landet pga av vidröringsskräck för sd, istället leds vi av landets största clowner.. (även om hela bunten i 7 klövern är globalister och förrädare som skiter i landet och folket)

  SvaraRadera
 17. Alliansen utgör inte opposition till regeringen. De utgör passivt stöd. Det är därför sossarna har kunnat regera de senaste tre åren. Alla försök av Alliansen att låtsas framstå som oppostion är bara maskirovka. Hoppas alla inser det. Finns bara en oppposition i Sverige idag tyvärr..

  SvaraRadera
 18. Jag gillar det inte alls på något sätt men. Ytterligare fler väljare gick över till SD denna vecka.


  Ironin är att SD inte behöver göra något alls.
  Regeringen och "oppositionen", alliansen, gör jobbet åt SD genom att hela tiden skjuta sig i benen...

  SvaraRadera
 19. Jag var med när lagen om ämbetsmannaansvar avskaffades (det att 5000 tjänstemän inte längre kunde ställas till svars för tjänstefel). Det vet alla att den lagen senare inte avskaffats av vare sig vänster- eller högerregeringar, så på nåt sätt har alla fingrarna i syltburken. SD kanske utan att veta om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klintbergare. Bara i min kommun har minst tre socialsekreterare åtalats och fällts för tjänstefel.

   Radera
 20. Det är de "små" tjänstemännen som åtalas. Ju högre uppe i hierarkin de är, desto sannolikare är att de slipper undan. Låt oss se hur det utvecklar sig med Transportstyrelsen. Statsministern visste om eländet bra länge och bröt tystnaden först efter massiva påtryckningar. Sen säger han att han har fullt förtroende för sina statsråd, så där har vi en förhandsinfo om att ingen av de skyldiga kommer att åtalas. För övrigt, det finns en begreppsförvirring om vad "tjänstefel" betyder. Wikipedia sammanfattar det bra: Tjänstefel är ett brott enligt svensk rätt (20 kap. 1 § brottsbalken), som innebär ett åsidosättande, av oaktsamhet eller uppsåt, vid myndighetsutövande, av vad som gäller för uppgiften....Åtal och fällande dom leder till böter eller fängelse i upp till två år, men vid grovt tjänstefel kan fängelse i upp till sex år utdömas.

  En äldre brottstyp med samma benämning förekom i Sverige före författningsreformen och arbetsrättsreformerna på 1970-talet. För tjänstefel fordrades då inte att felet innebar myndighetsutövning. Denna distinktion innebär att mycket litet idag kan åtalas enligt brottsbalkens bestämmelse om tjänstefel, medan det fram till 1970-talet var möjligt att straffrättsligt ingripa mot de flesta felaktigheter som statstjänstemän ådagalade i tjänsten.

  SvaraRadera