Cornucopia?

Aktuellt

Reklam: Få 200:- SEK om du skaffar ett Revolutkort

Detta inlägg bör ses som marknadsföring för Revolut, och är alltså reklam. Revoluts förpackning för deras premium metallkort. Jag ha...

2017-07-29 18:33

Foton: Förberedelser för ryska flottparaden i S:t Petersburg

Förberedelserna för den ryska flottparaden S:t Petersburg (Piter nedan) i morgon klockan 10:00 lokal tid (09:00 svensk tid) pågår för fullt och örlogsfartyg från inte bara Norra flottan, utan även Svarta Havsflottan har stärkt upp Östersjöflottan. Bloggen kommer bildrapportera live i morgon 09:00 svensk tid.
Svarta Havsflottans fregatt RFS Admiral Makarov på plats på Neva i Piter. Fregatten är av typen projekt 11356 och
är via sina Kalibr-kryssningrobotar en kärnvapenbärare. Ni ser svenska fredsrörelsens vilda protester på fotot.
Förberedelserna för flottparaden pågår för fullt i S:t Petersburg. Ett redan pressat land, där befolkningen inte sällan uppför sig som att man befinner sig i krig med väst, utsätts för ännu högre säkerhetsåtgärder. Periodvis har stränderna runt Neva varit nedstängda, inklusive vägarna och befolkningen har inte kunnat komma till och från jobbet.

Själva Kronstadt är stängt och endast lokalbefolkningen och en mindre andel särskilt utvalda får tillträde till paraden med de största fartygen, som inte kan gå längre in i den muddrade rännan till S:t Petersburg och Neva.
Kärnvapenubåten RFS Dmitrij Donskoj med sina potentiellt 200 kärnvapenstridsspetsar ombord ligger
ankrad vid Kronstadt tillsammans med slagkryssaren RFS Pjotr Velikij. Även Pjotr Velikij är en kärnvapenbärare, om
än av taktiska sjömålsrobotar med kärnvapenstridsspets. Båtarna runt skeppen är inte svenska fredsrörelsen. Bägge
fartygen är från Norra flottan.
Polisen har blivit instruerade att särskilt kontrollera biljetter och legitimation, då biljetterna är olagliga att sälja. De kostar ändå ca 800:- SEK på svarta börsen, vilket är ungefär en halv månadslön i mindre ryska städer. Löneläget är dock högre i Piter.

Vill man köpa sig en plats på ett "tryggt, säkert och lagligt" tak med utsikt mot den stora paraden kostar det motsvarande 300:- SEK, men inne i Piter är den mindre paraden på Neva gratis.

Flera fartyg är redan på plats inne på Neva.
Korvetten RFS Stojkij, projekt 21381, ankrad på Neva.
En icke-identifierad Kilo-klassens ubåt på Neva. Sannolikt en av Östersjöflottans två egna ubåtar.
Broarna över Neva är dekorerade. Här även med övervakningskamera.

Kranar på varje sida om Neva har vanjrar mellan sig, som en kamera ska löpa fram och tillbaka på för att filma paraden.
Paraden drar igång i morgon klockan 10:00 lokal tid, vilket så här på sommartid innebär 09:00 i Sverige.

Bloggen kommer bildrapportera från paraden någorlunda live i morgon vid 09:00.

Önskar svensk media köpa foton går det bra att kontakta bloggen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Det hade varit intressant om herr bloggare gjorde en lite djupare analys av denna parad och dess betydelse för det ryska samhället på marken, dvs hur vanligt folk ser på detta.

  SvaraRadera
 2. Annars är definitivt "svenska fredsrörelsen" något som det borde grävas djupt i. Det är ett reportage jag hade sett fram emot!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska fredskommitten får väl anses vara rätt marginaliserad idag, kanske finns andra varianter som är mer aktiva. Fredsrörelse som idé jämfört motsatsen måste ändå vara mer angenämt.

   Radera
  2. Som idé ja men i praktiken är det väl oftast annorlunda. Jag roade mig med att gå in på "Nej till NATOs" hemsida och även om det finns en och annan genuin pacifist så domineras diskussionerna av tre andra grupper, konspirationsnötter, USA-hatare och rätt så uppenbara Rysslandsapologeter.

   Radera
 3. Släpper de in bloggarjäveln i Ryssland?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bloggarjäveln har från kvalificerade källor fått rådet att aldrig korsa ryska gränsen för hans hälsas skull. Bloggen kan dock rapportera utan att bloggarjäveln själv behöver närvara. Finns någorlunda moderna telekommunikationer i Ryssland, och tjänster med tung krypto att använda...

   Radera
 4. Sjöblad fick 6 månaders löneavdrag efter krigsrätt för att han attackerade den betydligt större ryska styrkan i strid mot sin chef Wachtmeisters order. Långt senare blev Sjöblad befordrad. 103 döda svenskar mot över 2000 ryssar.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inlägget ovan hamnade fel, men eftersom det är detta sjöslag som är grunden för ryska flottans stora dag så får det stå kvar.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera