Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-07-21 12:58

Försvarsmaktens fordonsregister läckt utomlands av Transportsstyrelsen

Transportstyrelsen fortsätter att gå från klarhet till klarhet. Nu hävdar SVT att Försvarsmaktens fordonsregister flyttats utomlands och alltså låg öppet för främmande makt enligt tidigare. Expressen hävdar att Transportstyrelsen också listade svenska stridspiloter i sina register.
SVT hävdar alltså att det militära fordonsregistret fanns hos Transportstyrelsen, och att det alltså flyttats utomlands utan kontroller av de som har full tillgång till registret.

Detta är förstås mycket allvarligt. Vad Sverige har för stridsvagnar är allmänt känt, liksom deras antal, liksom t ex nya pansarterrängbil 360. Detta är importordrar och som sådana genomlysta av t ex Sipri (och media). Värre är det med svenska leveransöer. Hemliga uppgifter är t ex hur många stridsfordon 90 vi har, även om siffror ibland dyker upp i olika offentliga dokument hos regeringen.

Mest allvarligt är dock att fordonsregistret avslöjar understödjande förmågor, som annars surfar under radarn. Exempelvis hur många fordon vi har för att stödja flygbaser eller vad för särskilda fordon som finns hos specialförbanden, och deras antal, vilket kan röja specialförbandens storlek och förmågor.

Just specialförbandens fordon är inte allmänt kända, även om det dykt upp fordon utan känd beteckning foton på officiella foton hos Försvarsmakten. Dessa figurerar dock på internationella övningar och insatser, och torde vara en illa bevarad hemlighet.

Men mest allvarligt är att de understödjande förmågorna avslöjas. Hur många flygplan kan vi samtidigt bogsera in i sina fickor på krigsflygbaserna? Hur många tolofordon har vi? Hur många granatbärande fordon för att ladda om Archerpjäserna med? Exakt hur många tungtransportfordon har vi för att snabbt kunna omgruppera svenska tunga mekförband över riket?


Hur exakt det ska ha gått till är dock oklart. Transportstyrelsen hanterar endast civila flygcertifikat, och Försvarsmakten ger inte sådana till sina piloter. Det kan eventuellt handla om överskottsinformation, då läkarintyg hanteras på Transportstyrelsens blanketter. Expressens uppgifter är att betrakta som diskutabla

Expressen anger att det handlar om civila flygcert, och det händer naturligtvis att flygintresserade stridspiloter har sådana för att flyga på fritiden. Det betyder att de i så fall finns i listor på (tio)tusentals andra med flygcert. Inget specifikt bör peka ut dem som militärer. Att vara stridspilot innebär inte att man har civilt flygcertifikat, utan det är något man i så fall skaffat privat på sin fritid.

Och fd GD:n fick bara 70 000 i dagsböter, och bibehåller sin lön där hon sitter på elefantkyrkogården i regeringskansliet. Statminister Stefan Löfven gör som vanligt och håller käften, vilket är ordinarie krishantering från regeringens sida.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

50 kommentarer:

 1. Får inte en minister gå för detta så är det en praktskandal och oppositionen har därmed visat att de lämnar fullständigt Carte Blanche till regeringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kårandan är stark i riksdagen.

   Om oppositionen vill fälla regeringen kan de göra det när som.
   Glöm inte det.

   Radera
  2. Löfven har Lööf att tacka för väldigt mycket.

   Radera
 2. Det viktigaste i Sverige är att vi har rätt sorts kompetens på myndigheter och förvaltningar. Det får ni tolka som ni vill. Ju mer samhället politiseras av värdegrundstänkandet, desto mer dysfunktionellt blir det. Se på regeringen, skolan, räddningstjänsten, Polisen, rättsväsendet, media mm. Om vi åtminstone kunde slippa Gröna Khmererna efter nästa val.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Sverige är inte en bananrepublik eftersom vi är en monarki och vårt klimat inte lämpar sig för bananodling.

   Så vi får väl kalla oss för en potatismonarki. För odla potatis det kan vi!

   Radera
  3. Sverige är inte en potatismonarki. Snarare en skogsmonarki då 2/3 av Sverige täcks av skog, varav en stor del är odlad och, skött och ansad.

   Radera
 3. Med nuvarande styre så behöver vi inga fiender. Främmande makt kan omöjligt rasera landet snabbare än vad vår inhemska politiska adel kan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är en "fungerande" försvarstaktik;)

   Med förfallet faller ju motståndsförmågan kanske snabbare än en fiende kan bryta ner den. Det blir då inte rationellt att angripa Sverige och bryta ned motståndet.

   Dessvärre är en sådan taktik inte långsiktigt hållbar...

   Radera
 4. Vi har en rent pavlovsk regering; ministrarna reagerar upphetsat vid minsta lilla varningssignal för SD, men reagerar inte alls på några andra varningssignaler då betingning saknas.

  Och Pavlov var väl ryss - well played vänsterpsykologer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr så är situationen prekär. Statsmedia dinglar med klockan, men folket lyssnar inte, och politikerna vet inte vilken fot de skall dregla med. Det hela är upplagt för en populistisk polarisering av guds nåde. Vi är populistiskt som USA fast bara några år efter. Men asylfesten kommer ikapp och baksmällan skall betalas. Jag befarar att det blir riktigt fult i nästa val. AKB står vid ett vägskäl och velar mellan satan och belsebub, medan Åkesson nöter på. Resten av alliansen är mer såssar. Möjligen får vi se nästa regering som en allians mellan såssar och halva nuvarande alliansen, tillsammans med det kommunistiska initiativet som alla vet alltid havererar alla länder de får inflytande i (ex vis Venezuela, toapapper - bunkrar). En svensk Trump lurar i vassen.

   Radera
 5. För mig är det nu bevisat, Sverige har råkat ut för en statskupp, en oblodig sådan. Exakt när den påbörjades kan man spekulera i men det är inte längre folket som bestämmer över landet.

  Såg en lista över information som läckt, herre jävlar säger jag bara. Man kan ju undra vad som fortfarande är hemligt....
  Det är för många led som måste fallera för något sådant här skall kunna inträffa. Det låga straffet är också ett starkt bevis på att det är många involverade. Straffet är mer av symbolisk handling, men man skyddar varandra

  SvaraRadera
  Svar
  1. De ryska påverkansoperatörernas tentakeler når in i regeringen nu...

   Radera
 6. Den första frågan som dyker upp, för min del, är varför i herrans namn Transportstyrelsen överhuvud skulle befatta sig med militära fordon liksom hemliga identiteter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @L L
   För att någon vill komma åt uppgifterna.

   Radera
  2. Tja, sedan några månader finns stridsvagnshinder på Essingeleden. Den här historien förklarar varför: OM det skulle köra stridsvagnar där så ska de inte kunna komma undan trängselskatten! Pilluttan dig!

   Radera
 7. Kanske har det blivit så därför att miljörörelsen är emot BÅDE civila och militära transportfordon - för dem är det samma sak - allt bensindrivet är WMD riktade mot Moder Jord - Postmodernism du vet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt att anledningen till att man har gjort på det sätt som man har beror på postmodernism. Transportstyrelsen kultur är genomsyrad av människor som tror att narrativet är viktigare än verkligheten - (som det finns tveksamheter kring om det finns något som kan kallas verklighet). Därför kan man ifrågasätta om det verkligen finns exvis militärfordon - dessa kanske bara är 1:or och 0:or i detta register? Ändrar vi dessa, så ändrar vi verkligheten.
   Frågan är dock om vi kan övertyga lede Fi att det är så oxå...

   Radera
  2. Då citerar vi den gamle vänsterflummaren Philip K Dick:

   “Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.”

   Radera
  3. "Kära lilla krumelur, jag vill aldrig bliva stur"
   passar bättre som motto för Sveriges myndighetschefer. (Utom ÖB, förstås).

   Radera
 8. Alla bara gnäller lite på nätet och vill att nån annan ska göra nåt. Ut och demonstrera! Det är ju fint väder så varför inte en sittstrejk i stadens park?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sosseväder här, grått blött och deprimerande.

   Radera
  2. Demonstrera hjälper inte mot sånt här heller. Och sen känns det dessutom odemokratiskt att demonztrera, vänsterdagizfasoner där folk tror att gap o skrik gör att man får sin vilja igenom eller att något faktiskt blir bättre av det.

   Folket har demokratiskt röstat även för den här soppan tyvärr, men de flesta kunde nog inte föreställa sig ens en bråkdel av alla konsekvenser deras senaste val skulle leda till.

   Vid valet 2018 kanske de minns vad de galna politikerna ställt till med och röstar på något bättre.

   Man kan ju hoppas åtminstone.

   Radera
  3. Har sittstrejk på altanen medan jag kontemplerar solglittret över vattnet med en öl. Det är faktiskt inte så illa att strejka. Rekommenderas varmt.

   Radera
 9. Vad som läckt hittills

  Alla misstänkta och polisens anteckningar över dem.
  Hela brottsregistret.
  Register över kvinnor med skyddad identitet.
  Poliser som jobbar med grov brottslighet.
  Register över stridspiloter.
  Information om vägar, broar, tunnlar och dylikt som är viktiga för infrastruktur.
  Samtliga Försvarsmaktens fordon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När regering och ansvariga kommer tillbaka utvilade från semestern tar de säkert kraftfullt tag i detta.

   Radera
  2. Ligger det som en Torrent nånstans eller hur får man tag i den informationen?

   Radera
 10. Jag läste någonstans i media att även försvarets stridspiloters bostadsadresser finns åtkomligt för utomstående . .

  Stämmer detta så är det dags för Löfven och gänget att se sig om efter helt annat jobb ! !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att svetsa är ett hedervärt hantverk, när tror du Löfven svetsade sist? Hur många år av sin anställning på Hägglunds ägnade Löfven åt att svetsa?

   Radera
 11. Nyheter idag har fler uppgifter, verkar som om hela outsourcingen var ett sätt att akut spara pengar dikterat av Magdalena Andersson.

  Vi vet ju alla vad som kostade enorma summor 2015 och gjorde att alla statliga myndigheter och bolag brandskattades på likviditet...

  SvaraRadera
 12. Är det inte EU-vänner vi delat uppgifter med? Ingen fara....

  SvaraRadera
 13. Jag har svårt att förstå följande:

  Lagrat på en molntjänst i Sverige = datan är 100% säker.

  Lagrat på en molntjänst utomlands = lika bra att skicka det till Ryssland direkt.

  Dessutom har det ju framkommit att det inte är olagligt att lagra liknande data utomlands så länge det finns ett tillstånd.

  Datalagring i Sverige är ju inte 100% säkert heller - se hacket mot Telia/CGI.

  https://computersweden.idg.se/2.2683/1.505012/sa-hackades-logica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket nationalistiskt fjoll också. Motparten som skrev på kontraktet var IBM. Jag har jobbat i en liknande organisation, och jag kan lova er en sak: Det läcks inte.

   Om en enda lite jä-a fjuttgrej skulle läcka från ett konsultuppdrag så är konsulten slut samma vecka. IBM driftar så många stora aktörer att det skulle bli en finansiell katastrof om kunderna tappade förtroendet för dem.

   Att IBM har kunder som konkurrerar med varandra är inte konstigare än att Citibank har det.

   Nå, bortsett från det borde GD ändå skickas till Iran för spöstraff.

   Radera
  2. Inte alls. Varför litar du på IBM då om man ska dra det till sin spets? Stor amerikansk leverantör med tydliga band.

   Innan outsourcingvågen så hanterades lagringen av statens egna bolag Dafa Spar. IBM levererade utrustningen men driften var helsvensk.

   Radera
  3. Ingen data har flyttats utomlands som jag förstått det, utan det är driften av IT systemet som man flyttat utomlands till IBM. Detta innebär att IBM och dess personal fått administratörsrättigheter till TS IT system och därmed fått tillgång till all data TS förfogar över. Någon säkerhetskontroll av IBM's personal, vilket lagen kräver, har samtidigt inte gjorts.

   Radera
 14. ÄNTLIGEN får Anna Johansson - Kung Görans dotter - en chans och möjlighet att gå klart gymnasiet och ta körkort mm...
  ;-)

  SvaraRadera
 15. Måhända bör vederbörande f.d Generaldirektör dras inför ståndrätt, androm till varnagel?

  SvaraRadera
 16. Vad exakt gör Ågren för jobb i elefantkyrkogården?
  Varför ska hon ha ett nytt jobb, när hon visat sig oduglig?
  Kan hon åstadkomma vidare skada?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssarna hjälper så klart till och vill ha sin operatör kvar.

   Radera
  2. Så länge hon har lön och titel är hon lojal. Om existensen blir hotad kommer hon att berätta varifrån ordern kom...

   Radera
 17. Sådan är nyliberalismen.

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. Rotorsaken är systemfelet att staten har skapat ett så högt kostnadsläge att man måste outsourca delar av sin egen verksamhet. Det är riktigt sjukt att det är tillåtet att använda utländska bemanningstjänster av kostnadsskäl. Varför ska något företag verksamhet i Sverige överhuvudtaget om inte ens staten själv har råd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det underhållande med logiken i den nyliberala nationalekonomin. Lönsamhet ur statligt perspektiv innebär att lägga ner inrikes produktion och istället köpa in identiska varor och tjänster från utlandet. Suboptimering, någon? Högre syfte och självspäkning? - ja sannolikt.

   Radera
  2. Har inget med nyliberalism att göra, det är helt vanlig idioti.

   Radera
 20. Nu hävdar transportstyrelsen att de inte har det militära registret.

  SvaraRadera
 21. Kommer vi nånsin få reda på allt. Synnerligen allvarligt detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det viktigaste kommer vi nog få veta fast en del först om många år - likt andra världskrigets många hemligheter.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 22. Stor härva det här... Det läskiga är just att så många personer som redan är utsatta nu måste leva i skräck för vilka som kunnat få reda på identitet/address. Vad tycker du att konsekvenserna för det här borde bli? Jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-5613/tycker-du-att-fredrik-reinfeldt-borde-avga-efter-s

  SvaraRadera