Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2017-07-09 22:37

Förmodat falsklarm med VMA i Stockholms län

Vid 22 gick VMA, "Hesa Fredrik", igång i hela Stockholms län. Samtidigt är både polisen.se och msb.se nere. Enligt myndigheterna är VMA-larmet (osäkert exakt vilken signal - flyglarm, mobilisering, VMA etc) ett falsklarm.

Händelsen är intressant och urholkar förtroendet för VMA. Att både Polismyndighetens webbtjänst och Myndigheten för samhällskydd och beredskaps sajter är nere samtidigt bådar förstås inte heller gott.

Frågan blir om vi någonsin får reda på vad som utlöste larmet. Då det gick ut i hela länet måste det handla om ett centralt fel, som skickat ut att signalen ska sändas. Det kan röra sig om ett hackerangrepp, men är så här en halvtimme efter inte möjligt att avgöra.

Inför ett potentiellt angrepp, ej avgränsat till en specifik tid, är det viktigt för angriparen att etablera ett läge där sådana här signaler inte tas på allvar. Baserat på reaktionerna tog åtminstone många detta falsklarm på allvar och undrade vad som hänt. Men om falsklarm upprepas tillräckligt ofta kommer folk till slut tröttna och inte bry sig. Sedan kommer angreppet på riktigt.

Det betyder inte att avsikt att angripa Sverige finns. Däremot kan det finnas planering och krigsförberedande åtgärder ej avgränsade i tid. Minska förtroendet för VMA kan vara en sådan förberedelse, som är bra att ha om ett behov av angrepp uppstår längre fram.

MSB:s Twitterkonto Krisinformation säger att det är ett falsklarm. Dock är förstås inte uttalandet signerat och kan vara osäkert. Ej heller har faran över blåsts.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

47 kommentarer:

 1. Har en sån där på taket här ovanför i Solna och blev lite förvånad

  SvaraRadera
 2. Det var ett VMA-larm (7/14). Min puls steg markant eftersom det aldrig signalerade för farna är över samt att P4 inte nämnde någonting och tv4-nyheterna som var igång inte nämnde någonting. När det händer på riktigt är det precis vad jag förväntar mig. När de nämner någonting i P4 är när det brinner eller dylikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utöver detta, katastrof att både polisen.se och msb.se blir "ddosade" av trafiken av oroliga människor i Stockholmstrakten, hur ska sidorna fungera när det sker på riktigt?

   Radera
  2. Det är ett problem. Lösningen är naturligtvis att lägga siterna i stora datacenter som kan skala upp ett kluster automatiskt. Tex google och amazons
   cloud computing datacenter. Tillsammans med deras automatiska CDN cache funktioner bör sidorna stå pall :)

   Problemet är ju dock att man antagligen inte vill lägga sidorna utomlands i händelse av krig... Så tillbaka på ruta ett.

   Radera
 3. Varje meddelande av innebörd, att motståndet skall nedläggas, är falskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Meddelanden med den innebörden får vi ju lyssna på varenda eviga dag nuförtiden.

   Vi blir hjärntvättade att inte ens försöka kämpa emot och istället acceptera, försöker lura oss att tro att det är nåt fel på våra känslor för vad som är rätt, fel och logisk följd. Och att inte våga lita på vad vår intuition säger oss.

   Radera
 4. Det var först på tredje signalen jag reagerade här i Sundbyberg.
  Trodde det var bussen eller spårvagnen som hängde på signalhornet av okynne som vanligt. Tråkigt att signalen kan förväxlas med numer vanliga normala stadstutningar. Jag noterar också att i de moderna väl ljudisolerade husen hörs knappt signalen, kanske dags för en modernisering/uppdatering av signalen.

  SvaraRadera
 5. Ser fram emot Ygemans intervjuer under morgondagen, där han försvarar händelsen samt att både MSBs och Polisens hemsidor kraschade. Jag vet inte vilka floskler han kommer dra till med, men gissar på att han gillar gensvaret från allmänheten, att det är bra att sajternas kapacitet testas, att...

  Nej, jag vet inte. Förtroendet är borta iallafall.

  SvaraRadera
 6. Först trodde jag det var nåt hysteriskt inbrottslarm, sedan insåga jag det var hesa fredrik och började fundera på Oskarshamn / Forsmark och precis som jag rafsade år mig kläderna och var på väg till bilen så tystnar bara larmfan. Och Krisinformationsappen har ännu ingen info. Ich precis som nämns ovanblpses inte gatan över etc etc. Jävla inkompetenta lallande idioter...

  SvaraRadera
 7. Tack för info. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har förmodligen fått psykbryt och befinner sig nu i en psykisk kris, ty ”Faran över” har ännu inte ljudit.

  Eller så MSB i sann nyliberal anda utsorkat funktionen "Faran över" till en underleverantör i ett låglöneland, med känt kvalitetsresultat.

  Jag blev väldigt förvånad att höra larmet när jag var ute och cyklade. Av en händelse var jag strax efter 22:00 utanför byggnaden på Kostervägen 5 där den ryska fasadflaggan visade upp sig i ett stolt erigerat tillstånd och där det var en viss aktivitet i vestibulen. Behöver dock inte finnas någon koppling till larmet, utan det är nog vilda konspirationer från min sida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är riktigt förbannad över att man ännu inte ljudat och antagligen inte kommer ljuda faran är över. Det är jätteviktigt även vid ev. fellarm. Annars kommer folk inte ta att det inte ljuder seriöst.

   Radera
  2. @Tim 23:25
   Instämmer!
   Åtminstone borde P4 på FM-nätet nämnt att faran är över och att det var ett falsklarm om det nu var det.

   Radera
  3. "– Att faran är över signaleras när det är kopplat till ett ärende, eftersom det var ett fel nu har vi istället gått ut via Sveriges radio. Vi får titta på hur vi ska göra framöver, säger Claes Pekkala."

   Så nästa gång det bränns av kanske ett beredskapslarm och vi krigsplacerade är på väg att bege oss till mobförråd, då ska man anta att det bara är ett tekniskt fel och surfa på SR i 1h? Eller hur vill de att man ska agera?

   Radera
  4. "Eller så MSB i sann nyliberal anda utsorkat funktionen "Faran över" till en underleverantör i ett låglöneland, med känt kvalitetsresultat. "

   Bara i en vänsternisses hjärna. För både du och jag vet att de inte har lagt "faran över" i något låglöneland.

   Det vi precis har sett nu är planekonomi in action. En felaktig signal skickades ut, myndigheters hemsidor som har gått ner och två timmar för MSB att gå ut med att det var ett falsk larm!

   Jämför med hur privata företag och civilsamhället har fungerat, det som vi nyliberaler vill ha.

   Jag kunde läsa om det fyra minuter efter det hänt på Facebook. Någon skrev en kommentar på bloggen (som driftas av Google) och Cornu skrev artikel om det en halvtimme senare. Flashback och privata DN har också spridit information om falsk larm. Inga krascher där.

   Det här var en triumfens dag för spontana ordningar och ett epic fail för socialismen.

   Radera
  5. Sos alarm är ett företag med vinstkrav på sig. Det är en bit ifrån myndighetsansvar, socialism och planekonomi.

   https://www.svd.se/agare-kraver-hogre-vinst-i-sos-alarm

   Radera
 8. Insåg nu hur mitt kris-förberedande-orientering efter information ser ut: Svt, Flashback och sen cornucopia :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. SVT?
   Ah det är iingen fara här, det är bara anmälningsbenägenheten som ökat..
   Öppna era hjärtan och ytterdörren också.

   SVT skulle nog inte hjälpa oss om "rätt" fiende anföll, möjligen förleda oss.

   Omvänd ordning i så fall när det gäller sånt här, kanske lite andra alternativa "hatsiter" allra först faktiskt.

   Radera
  2. DET ÄR BÖGARNA FEL!

   Radera
 9. Ryssarna hämnas kanske anhållandet av två fotografer eller så handlar det om att att försvarsmakten vill ha sina två extra miljarder.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Att larmet gick var väl inte det stora problemet. Att det inte kom något "faran över" är däremot illa på riktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, väntade länge med stängda fönster. Mycket, mycket dåligt skött.

   Relevantast info snabbt efter larmet fick jag via "crowden" på Flashback. SR/SVT lallade vidare..

   I ett normalt land ska chefen för MSB avsättas efter ett så pass stort fail, vi får väl se vad som händer i ursäktande Sverige?

   Radera
 12. I brist på vederhäftig information funderar jag fortfarande på vad som utlöste falskalarmet. En hypotes är att det är en hämndaktion från kretsen kring det muslimska brödraskapet.

  För några dagar sedan publicerade MSB en avslöjande och skrämmande rapport om det muslimska brödraskapet i Sverige. Rapporten väckte osedvanligt stor vrede i vissa kretsar, som ville att rapporten skulle dras in, vilket inte gjordes.

  https://www.msb.se/Upload/Kunskapsbank/Studier/Muslimska_Brodraskapet_i_Sverige_DNR_2107-1287.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med "en hypotes" synes du mena "min hypotes"? Eller menar du att någon annan framlagt den, vem/vilka isf?

   Radera
  2. @6-10 00:34
   Min hypotes. Detta tycker jag framgår i inledande mening i 00:16.

   Radera
  3. Skriv det då :-)

   Tycker du att händelsen bär prägeln av brödraskapets MO?

   Blir alltid lite nyfiken när någon vill lansera hypoteser som leder åt annat håll, whatabout brödraskapet lixom..

   Radera
  4. Och hur i helskotta skulle medlemmar i brödraskapet lyckas med det? De kommer inte i närheten av kritiska säkerhetspositioner.

   Att svenska media utmålar dem som offer yadayada är en sak, men i "deep state" finns det fortfarande tjänstemän med intakta hjärnor som stoppar detta, såtillvida de inte har en chef med politiska aspirationer som därför säger annorlunda och är beredd att sälja ut rikets säkerhet för detta. Det förekommer...

   Radera
  5. @6-10 01:05 , Richard Ohlin 08:28

   Er godtrogenhet beträffande graden av sunnimuslimsk infiltration i det svenska journalistiska, politiska , militära etablissemanget är, vad ni uppenbarligen visar, monumental.

   USA deltar på grund av oljan i ”The Long War”, vilket i grunden också är en kamp mellan Sunni och Shia i Mellanöstern, och stödjer där Sunni, eftersom det oljerika Saudiarabien är Sunni. Bevekelsegrunden är att USA med petrodollarn får kontroll över världens oljehandel. Saudiarabien får i gengäld militär säkerhet av USA.

   Förmodligen är Saudiarabien USA:s viktigaste vän. Detta vet Saudiarabien och ställer därför krav på USA att de bekämpar Shia och stödjer allsköns sunnimuslimska rörelser, där det muslimska brödraskapet är en sådan. T.ex. stödde USA Muhammad Mursi som kom till makten i Egypten 2012 efter den s.k. arabiska våren. Mursi var utbildad på ett amerikanskt universitet, University of Southern California, och medlem i det muslimska brödraskapet.

   Konungariket Sverige har ett bilateralt säkerhetsavtal med hemliga tilläggsprotokoll med USA. Carl Bildt är de facto USA:s biträdande utrikesminister. Sverige är de facto USA:s säkerhetspolitiska bitch och följer och stödjer USA i dess geopolitik till nästan 100 %.

   Detta har lett till att Sunniislam har blivit en maktfaktor i det svenska etablissemanget, och som har infiltrerat den svenska statsapparaten. Den muslimske brodern Mehemet Kaplan blev t.o.m. minister. Sunnimuslimska moskéer byggs i en allt snabbare takt i Sverige. Det officiella Sverige har till för något år sedan visat sig extremt inställsam till all form av sunnimuslimsk massinvandring, inklusive till jihadister och det muslimska brödraskapet.

   Så när MSB publicerade på sin hemsida en kritisk rapport om det sunnimuslimska brödraskapet i Sverige, där Magnus Norell var medförfattare, väckte det ont blod och hämndbegär inte bara bland sunnimuslimer utan även bland högt uppsatta svenska fosterlandsförrädare som gullar med sunniislam. MSB vägrade, trots upprepade påstötningar från dessa Sverigefientliga tillika sunnivänliga grupper, att ta bort länken till sagda rapport på sin hemsida.

   Så i brist på förklaring från statsmakterna till varför man kunde höra ett falskt alarm utan påföljande ”Faran över” 22:00 igår, så spekulerade jag utifrån hämndmotiv vem som skulle kunna göra ett attentat mot och misskreditera MSB. Valet blev då mot bakgrund av ovan kretsen kring det sunnimuslimska brödraskapet. Vi vet alla vad sunnimuslimer är kapabla till (tips 9/11).

   Radera
  6. @ gruelse

   Det är inte ofta jag kallas godtrogen (oftast blir det cyniker, av någon anledning) så lite omväxling förnöjer.

   Tom John Travolta kan flyga en 747, det betyder inte att han även kan ta över VMA. Nej, det mesta talar mot brödraskapet (exv MO, sofistikation, tidsfaktor). Men det är förvisso intressant hur vissa försöker knöa in radikal islam/brödraskap i allt.

   Radera
 13. Faran över fungerar inte heller.
  Bara lugn,dom ljuger för att lugna oss får.
  Snart ett större shutdown på g?
  Den 16 november vore passande med ett treveckorsavbrott,kanske bra för oss att få lite beredskapsövning live.
  Många nya bekantskaper lär det bli när folk sitter och myser,och hjälps åt.
  Undrar om grannarna mfl vill smaka på mina får då?
  Hoppas dom har cash..

  SvaraRadera
 14. Min initiala tolkning var att man signalerade för att Stefan Löfvén återvänt till Stockholm. Att sedan inte även signalera "faran över" kändes således helt logiskt.

  SvaraRadera
 15. Min tolkning av detta är att vi har ytterligare en myndighet/samhällsfunktion som inte fungerar eller fungerar sämre och sämre. Att lägga till skola, polis, sjukvård, försvar, infrastruktur-underhåll, e.t.c. Så går det när pengarna tar slut.

  SvaraRadera
 16. De kan lika gärna lägga ner flyglarmet, det härrör från propellerplanens tid. Ingen svensk skulle bry sig så mycket att man verkligen går till ett skyddsrum. Var ligger förresten "mitt" skyddsrum? Idag är inte förstaslaget en våg med bombplan över våra storstäder som 1940, utan spetznassabotörer som osedda släpps ned i fallskärm från 20000 m höjd upp till åtta mil från deras nedslagsplatser och som spränger viktiga noder i elnäten, kommunikationsnät och samfärdsel, och dödar ett antal viktiga befälhavare. Någon front mot fienden kommer vi aldrig att kunna etablera eftersom snabba attackhelikoptrar
  (snart 600 km/h)drar in över svenskt territorium i trädtoppshöjd och rensar vägarna från alla militärfordon i våra tafatta försök till frontframflyttning. Efter en vecka är allt över. Problemet för fienden är att det idag inte går att gruppera sig för ett attack någonstans utan att det syns på satellitövervakningen. Så ovanstående kommer aldrig att hända. Skrota flyglarmet!

  SvaraRadera
 17. Det kanske är ett fel orsakat av bristande genusperspektiv?

  SvaraRadera
 18. Moderna hus är väl ljudisolerade. Jag hörde inte larmet förrän i slutet. Trodde först att det var något svagt missljud i TVn innan jag insåg att det kom utifrån. Men när jag irriterat öppnade altandörren för att kolla vad det var hade det stängts av. Ett synnerligen dåligt och otidsenligt sätt att varna. SMS, FB, push-notiser, och liknande torde fungera betydligt effektivare.

  SvaraRadera
 19. Varenda blaska och nätbutik nuförtiden kan/vill ju skicka ut push-notiser till kunderna. Varför kan inte MSB det undrar man?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man gör försök för att utvärdera detta.
   Mobilnätet är det första man släcker efter elnätet i en krissituation så låt oss hoppas Hesa Fredrik är kvar.

   Radera
  2. Det flesta krissituationer, åtminstone lokala, behöver inte påverka vare sig el eller mobilnät.

   Radera
 20. Hmm, hittade krisinfo-appen som har just push-notiser. Då ställer sig frågan om varför de inte gått ut med reklam om den till alla medborgare?

  SvaraRadera
 21. Och nu ser jag i appen att man från 1 Juli kan få viktiga sms. Fick dock inget SMS igår. Borde skickas ut som test vid test av systemen.

  SvaraRadera
 22. Jag hörde inte men min dotter ringde och frågade om jag hört och hade själv direkt kollat MSB samt satt på radion. Tycker ansvarig i tjänst på radion genast ska bytas ut. Radion tog vansinnigt för lång tid. För att statuera exempel bör nog några fler på högre nivå också bytas ut. Skälet till detta är att cheferna inte skärpt in betydelsen av radions ansvar.

  Skönt att Cornucopia? reagerar på en halvtimme. Radio och tv först dagen efter eller?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 23. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 24. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 25. Det som gjorde mig seriöst orolig var att mobilnätet slutade fungera exakt samtidigt. Försökte läsa nyheterna på mobilen men de första 5 minuterna gick det inte att komma ut någonstans. Även min fasta lina låg nere, men kom igång efter 2-3 minuter. Det nämns inte i media.

  SvaraRadera