Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2017-07-09 10:05

Envarsgrep stöldliga - som släpptes direkt av polisen

I samband med Bråvallafestivalen grep några entreprenörer en stöldliga om fyra personer, som lastade en skåpbil full med cyklar. Stöldligan släpptes omedelbart av polisen, som inte ens gjorde en anmälan.

"Cyklarna som hittades i den utlandsregistrerade skåpbilen lastades på en polisbil för tillbakatransport till festivalområdet och de gripna, som varken sade sig kunna tala svenska eller engelska och vars bil visade sig vara registrerad i Ukraina, släpptes och tilläts åka vidare."
Genom att inte upprätta någon anmälan så ser förstås statistiken bättre ut. Och det är förstås omöjligt att styrka brott eller hitta några spaningsuppslag ens när man har fyra gripna med stöldgodset.

Så den förmodat ukrainska ligan (baserat på bilens registrering) släpptes för att åka vidare på sin stöldturné.

En av de envarsgripande entreprenörerna skadades. Deras talesperson säger till Norrköping News:
"– Det är ju nästan så att man börjar tro att polis på högre ort, som fattar besluten, har detta som en medveten strategi, för att få ned antalet så kallade mängdbrott i statistiken, säger Tommie Kyrk. Inrikesminister Ygeman och rikspolischefen säger ju att mängdbrotten minskar i antal. Men det är ju inte så man upplever det som samhällsmedborgare."
Det är inte utan att man undrar. I Falkenberg tog sig ett gäng in i en lägenhet och slog sönder den. Lägenhetsinnehavaren försvarade sig och greps således av polisen, misstänkt för misshandel. Ingen i det vandaliserande gänget greps av polisen.  Luktar dock väldigt mycket kriminell uppgörelse, men ingen blir ju förvånad över att polisen griper offret. I Norrköping blev åtminstone inte de envarsgripande gripna av polisen.

Tillägg: En polis har bekräftat att stöldligan släpptes utan anmälan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

57 kommentarer:

 1. Visumfritt från 11 juni! Nu kommer de som inte har råd eller som har annat syfte än att turista/jobba/älska etc...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oroa er inte! Jag har hört från säkra källor att världens bästa smartaste tjejgäng jobbar på problemet! Just nu arbetar man utifrån antagandet att någon Brioche baserad lösning borde införas för plebejerna.

   Radera
  2. Cykelstölden beror på Carl Bildts ansträngningar på visumområdet, som har gjort det visumfritt för kriminella ukrainare att åka till Sverige. Länge höll Nederländerna emot men fick till slut ge sig för "Mr Five Hundred Percent". Detta är bara början på nästa brottsvåg som kommer drabba konungariket Sverige. Än en gång, tack som faan Bildt!!

   Radera
  3. I praktiken var det fritt för kriminella ukrainare att komma hit även tidigare.
   Via Polen. Polen och (väst)ukraina har starka kulturella band. T.ex ordnade man fotbolls-EM ihop. En ukrainare fick alltid visum till Polen och i o med schengen var dörrarna vidöppna vidare in till Sverige. Ingen skillnad nu mot förr för den som ville redan då

   Radera
  4. @Brolle 14:41
   Det är skillnad nu, i och med att det är visafritt för ukrainare inom Schengen, läs Sverige. Jag tror dock att UK och Irland klarar sig undan den värsta ukrainska stöldvågen tack vare att de inte är med i Schengen.

   Radera
 2. De borde väl kunna skära sönder däcken på bilen åtminstone? Och hälla socker i tanken. En civilisation som är så mesig som den svenska kommer gå under.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mesig? Land ska med lag byggas. Ett land utan lag upphör snart att vara ett land, utan kollapsar i anarki och laglöshet. I ett sådant land sker ingen utveckling, ingen utbildning, ingen innovation, inget företagande. Problemet är inte att svenskar är laglydiga och civiliserade. Problemet är att strukturerna för att upprätthålla lag och ordning urlakats. Det är annars vår civilisations styrka att vi fram tills nu hållit på lag och rätt. Jämför vår konkurrenskraft med Afghanistan eller Somalia så ser du att jag har rätt.
   Ett land där alla är sin egen lag, där har vi snart inget kvar av det som gör oss så bra.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. ErikG, du har alldeles rätt, land ska med lag byggas !!!

   Radera
  4. Karl XV:s valspråk.

   Radera
  5. Visst går den under,när folk inte får hjälp får man hjälpa själv så att säga.
   Grupperingar har funnits på vissa ställen i åratal sedan myndigheterna övergett dom.
   Snart kommer vanliga svenssons börja försvara sig med,intressant.

   Radera
  6. Vi behöver smartare lagar. Eller robocops, robolawyers och robojails. Eller kanske gps-spårare på allt, även på bilar som besöker landet. Eller något annat. Så här kan ju saker inte fungera.

   Radera
  7. Håller med men WROL light står ju redan och stampar i farstun. Samhällskontrakt. vart tog du vägen? :(

   Radera
  8. Lagen är inget fysiskt objekt utan är något som bara existerar så länge polisen upprätthåller lagen. Så laglösheten kommer inte av att folk gör motstånd utan av att polisen redan lagt ner lagen.

   Radera
  9. Vore det omöjligt med en lag om att alla utländska fordon måste vara utrustade med en gps-spårare som måste vara i funktion hela tiden, annars kan ens fordon beslagtas?

   Radera
  10. @ErikG 10:24

   Sverige har västvärldens mest inkompetenta och fosterlandshatande politikerklass! Det förklarar en hel del! Bl.a. varför rättstaten konungariket Sverige håller på att gå under till följd av en alltför EU-vurmande, destruktiv massinvandringspolitik. Och till råga på allt så är det svenska journalistiska etablissemanget intellektuellt inavlat med den inkompetenta, fosterlandshatande politikerklassen. Läget är således mycket allvarligt för Sverige.

   För mig är det obegripligt varför inte polisen ”ute på fältet” tog hand om de ukrainska tjuvarna i Bråvalla. Jag spekulerar i att det beror på tillämpad NATO-politik som kadaverdisciplinerat följs av sagda politikerklass, där den styrande dogmen är att Västukraina är ett så ”fint” land, och att det är ryssarna som det är fel på. Åtminstone säger ju all officiell svensk retorik detta. Så ingen skugga må falla över västukrainare, även om de är tjuvar och tas på bar gärning i Sverige, varför man här troligen genom inblandning från högsta politiserade polisledningen enligt styrande dogm, låter tjuvarna löpa.

   Radera
 3. Öppna gränser verkar vara problemet.

  SvaraRadera
 4. Man har slutat att förvånas hur polisens arbete bedrivs. Det finns väl otaliga fall där uppslag finns. Grips på bar gärning. Bilen full med stöldgods osv. Polisen lägger ner omgående. Måste vara bra signalvärde för brottslingar från Baltikum och österut. Åk till Sverige på stöldturné. Det är riskfritt. Åker du dit så släpps du omgående. Det är bara om medborgare själva tar saken i egna händer, men det är ju inte så vanligt. Självklart kommer sådant syfte att öka.

  Själv drabbad av villainbrott för några år sen. Enligt polisen typiskt tillvägagångssätt av Balter och naturligt nedlagt omgående. Nu för tiden larmat hus för 500 kr/månad som en förhoppningsvis hyfsad trygghet. Det får kosta de 6000 kr/år för att förhoppningsvis slippa nya inbrott. Skulle inte förlåta mig själv om jag inte gjort vad man kan för att försöka undvika detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och du bör ha slutat förvånas för länge sedan. Det du bör göra är undersöka och ta reda på varför folk i beslutande position fattar beslut som ju faktiskt de gör.

   Naivitet är för övrigt ingen juridiskt hållbar ursäkt för en ansvarig person i det offentliga. Du skall kunna lagen.

   Radera
  2. Du menar att det finns otaliga fall där polisen gripit, därefter skitit i 24:8 förhör, skitit i att kontakta åklagaren och sen själv släppt tjuvarna. Det här skulle vara otroligt så du måste verkligen länka några exempel. . Sanningen är att det grips, förhör hålls, tjuvarna anhålls, ofta häktas de, polisen försöker knyta så många brott som möjligt, rättegångsfullmakt skrivs, tjuvarna släpps av åklagaren och sen dömer tingsrätten böter och ej utvisning. Ofta begås det en massa brott under tiden som det blir åtalsunderlåtelse för. Det är lustigt att polisen får skit när de gör sitt jobb. Sen att folk röstar för partier som ser till att relativ straffteori gäller det reflekterar de inte själva över. Sanningen är att minsta motståndets lag gäller, tjuvarna vet att de om de grips i Sverige så döms de inte till fängelse, därav att de vallfärdar hit, precis som Sverige är ett land med en enorm pullfaktor för människor som vill leva på bidrag. Så kommer det förbli så länge politikerna vill att det ska vara så.

   Gällande ditt villainbrott så är det för jävligt. Otroligt kränkande med stöld genom inbrott. Problemet är att det är svårt att säkra spår och även om det säkras DNA så betyder det absolut ingenting för tingsrätten. Ibland får jag känslan av att postmodernisterna hittat även dit.
   https://www.sydsvenskan.se/2017-06-17/trots-dna-fynd-27-aring-frias-fran-inbrott-i-hollviken

   Larmat hus begränsar iallafall minst tiden tjuvarna uppehåller sig i bostaden.

   Givetvis kommer det gå åt skogen. Tänk så här.
   Vi har enligt Säpo 2000 jihadister och 1000 höger och företrädelsevis vänsterextremister i Sverige, på det säger polisen att det finns 1500 medlemmar organiserade i stöldligor, sen har du de vanliga grupperna med tjuvar från andra länder som vida överstiger de 1500, på det har du romerna som sitter och tigger men som även sköter piller handeln i svenska städer nu, ja gamla tanten som sitter och säger hej hej utanför ica säljer knark och tjejer, Sen har du alla vanliga missbrukare som stjäler i butiker och gör taffliga inbrott, på det har du åldringsbrotten som utförs av samma människor som tigger, på det har du tusentals gämgmedlemmar som skjuter hej vilt i Malmö, Stockholm och Göteborg. Och så vidare. På detta har du ca 6000 poliser i yttre tjänst. Där 1000 st är föräldralediga eller har semester och resterande defintivt inte alla jobba samtidigt. det är ansträngt och värre ska det bli. Att vara kriminell i Sverige är paradiset.

   Radera
  3. I stort uppfattar jag det som att gemene man inte vet alls hur det fungerar i Sverige. Tydligen många som tror att man blir gripen om man kör rattfull eller drograttfull. Eller att man får fängelse för de brotten. Finns ju dem som tror att man får fängelse om man gör det om och om igen. Så är det inte.

   Radera
  4. Inget svårt att länka. Lyssna och hör många som är drabbade. Sen huruvida på vilket sätt det läggs ner är väl ovidkommande. Det är väl den totala oviljan att utreda och därmed lägga ner trotts att det finns vittnen eller gripits på bar gärning.

   https://www.svd.se/polisen-struntar-i-bostadsinbrott

   http://www.ostrasmaland.se/kalmar/polisen-struntar-i-butiksstolder/

   http://www.aftonbladet.se/debatt/article22408848.ab

   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/polisen-hinner-inte-utreda-brott-otroligt-allvarligt?

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/polisen-for-fa-for-att-hinna-med-att-utreda-brott

   Radera
  5. Hur ska man kunna dokumentera exempel? Dessa händelser kommer aldrig med i någon statistik av just orsaken att man skiter i att göra allting. Polisen bryr sig inte längre om brott som är krångliga och tar tid att utreda eller för låga straff på straffskalan. Detta är såklart nödvändigt för polisen att göra eftersom de är grymt underfinansierade och underbemannade (detta inkluderar felallokering av resurser).

   Detta är sanningen, fråga vem som helst som blivit utsatt för eller bevittnat ett brott senaste tiden. Jag höll kvar en man (tillsammans med busschauffören) som sexuellt trakasserat min fru på bussen när hon var på väg hem från nattpass på jobbet. Polisen skickade inte ens en bil, de brydde sig inte ett skvatt. Min fru fick stå på sig i telefon för att de ens skulle upprätta en anmälan. Vi hade mannen och bussen var utrustad med kamera som dokumenterade allting. Vi båda har helt tappat förtroende för polisen som myndighet efter detta och jag vet exakt hur jag skulle agera om situationen sker igen, då ringer jag inte polisen utan istället tvivelaktiga bekanta för att lösa situationen.

   Radera
  6. "I stort uppfattar jag det som att gemene man inte vet alls hur det fungerar i Sverige."
   Undrar vem som är mest naiv? Brottslingar kan begå brott. Blir fasttagna, hållas kvar. Inte minst det som hände i Brovalla är väl ett klart bevis på polisens tillkortakommande. Undrar vem som ska vakna upp.

   Radera
  7. Ingen av de länkar du skicar innehåller exempel på att folk som grips på bar gärning och där bilar är fulla med stöldgods släpps och så läggs ärendet ner. Du hittade således bara på.

   Gällande villainbrott så är det i majoriteten av fallen så att det inte finns några säkringsbara spår. Finns det så skickas de på analays och jämförelse. Finns det inga spår eller att analys inte ger träff så finns det inte spaningsuppslag och det läggs ner. Vilka andra utredningsåtgärder anser du skall göras?

   Sen säger du att brottslingar kan begå brott. Absolut de gör dem hela tiden. Om de blir fasstagna kan de hållas kvar, absolut det gäller det med och en privaperson kan envarsgripa i alla fall där det finns fängelse i straffskalan. Men en polis kan exempelvis inte gripa en snattare om denna har id. Jag är inte naiv, jag vet hur regelverket fungerar. Problemet är att det vet inte du.

   Angående Bråvalla så nämner du det svepande. Oklart vad du menar. Jag vet att ett par har griptis där. Om de sedan har släppts är det ju inte polis som har släppt dem men det vet du säkert.

   Radera
  8. Nä. Om polisen struntar att åka ut på brott grips naturligtvis ingen.
   Inget brott har ju begåtts samtidigt hålls statistiken nere. Det håller dock inte den drabbade med om som aldrig fick någon hjälp. Enligt ditt sätt att se det har ju inget brott begåtts? Är du högste polischef i Sverige?

   Radera
  9. Fast nu verkar vi prata om olika saker. Om det är så att polisen inte åker ut på brott, vilket kan hända typiskt i norrland etc till tex vid ett bostadsinbrott så får man anmäla via internet, PKC eller station. Det är ju inget som försvinner i hanteringen utan anmälan skrivs. Läggs den ner så syns det ju i statistiken. Dock var det ju inte det vi pratade om utan bl a att du hävdade att det grips på bar gärning, bilar fulla med stöldgods och de släpps direkt. Det har du ju hittat på. I stort är det svårt att pratade dig då du inte förstår gången. Jag är inte högste polischef i Sverige och även om jag var det så förstår jag inte vad det skulle spela för roll. Jag får känslan av att du har byggt upp en bild av hur det är men du vill inte erkänna att du har fel eller att du inte förstår. Du nämnde något om bråvalla, vad gällde det?

   Radera
  10. Jag hade en fråga om vilka fler utredningsåtgärder du tyckte skulle göras. Vad hade du för förslag där?

   Radera
 5. "Den enda notering vi har om detta, är tyvärr att gripandet hävts och att man omhändertagit fem cyklar..." - Polisen

  Bra gjort! Brottsliga cyklar skall förstås omhändertagas och förpassas bakom lås och bom. Och det är ju superviktigt för förtroendet att polisen förklarar sitt agerande på ett adekvat sätt.

  SvaraRadera
 6. Förstår inte varför inte polisen tar till kraftfulla åtgärder. Var alla armbanden slut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Danielsson tar till kraftåtgärder. Nu tilldelades polisen tydligen tio miljoner extra till utredning av det prioriterade området hatbrott, mot tex journalister.

   Radera
  2. Du gissade rätt,armbanden var faktiskt slut.
   Kanske kunde man "smätta" dom värsta brottslingarna med armbanden?

   Radera
 7. Lagen sitter i dom egna händerna och har man inte kraft nog i händerna så skaffar man sig en Peacemaker.

  SvaraRadera
 8. Jag tycker det låter konstigt. Utländska stöldligor svämmar det över av i Sverige, Georgiska, baltiska, polska, rumäner och bulgarer. Dessa grips i parti och minut. En stöld i sig ger ju inte inte automatiskt att de skall gripas eller i att ett gripande skall bestå. Gripande, anhållande och häktning är ju en del av utredningsåtgärder och inte ett straff vilket de flesta inte verka förstå. Häktningsskäl går ju genom anhållande ner till gripande, i detta fallet gäller RB 24:2 punkt två dvs de saknar hemvist i riket vilket ger att man till och med kan gripa och ta med till stationen för ett snatteri eller ringa stöld som det nu heter. Poliser släpper aldrig någon (med vissa undantag) utan de griper och sen är det åklagaren som släpper. I detta fallet hade det normala i 99/100 varit om polisen övertagit gripandet och sen längre fram hade åklagaren inte brytt sig om att anhålla (trots att de saknar hemvist i Sverige med största sannolikhet). Det är inte ovanligt men där är det åklagaren som häver. Men att man inte övertar gripandet och skriver anmälan är konstigt.

  SvaraRadera
 9. Fortsätter det såhär så kommer man ju den vanlige medborgaren behöva se polisen som fienden förr eller senare om dom aktivt motverkar rättsskipning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en gåta att polisen har högt förtroende hos allmänheten.
   Dom är ju helt enkelt så djävla dåliga.
   Har själv upplevt en historia som liknade ovanstående, men polisen brydde sig ingenting där heller. Dom orkade inte. Dom är så notoriskt djävla lata eller så är det något annat genomgående fel hos myndigheten.

   Radera
 10. Angående Falkenberg så förstår jag inte problemet. Där har varit skadegörelse i en lägenhet och kanske hemfridsbrott, det finns inga gripskäl, man har personernas identitet och kommer kalla till fler förhör. Brottsplatsundersökning har givetvis gjorts. En person har knivskurit en annan det vill säga misshandel i någon grad, han frihetsberövades för att förhöras på stationen, han hävdar nödvärn. Det innebär att han ju erkänner brottet misshandel och hävdar ansvarsfrihet. Brottet är ju begått bara det att han hävdar ansvarsfrihet. Han har därefter släppts då det inte finns någon anledning att anhålla, finns inte kollusion, recidiv eller flykt.
  Jag förstår verkligen inte vad som är fel agerande i Falkenberg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste vara byråkrat !

   Radera
  2. Hur menar du? Hur skulle åklagaren kunna anhålla efter 24:8? Ärendet har ju skötts precis som det ska. Eller hur menar du att det skulle ha skötts?

   Radera
 11. Ser inga åtgärder så tror vi är på väg mot en punkt där polisen kommer att vara helt maktlös mot kriminaliteten. Kriminella kommer att vara bättre organiserade, ha mer vapen och är dessutom smartare och helt samvetslösa jämfört med den fortfarande naiva polisen. Dessutom kan man hota rättsväsendet och korrumpera. Och vänsteretablissemanget/media kommer att fortsätta förneka problemets dimension tills det imploderar.

  SvaraRadera
 12. Vad gör allas vår hjälte inrikesminister Ygeman åt saken ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingenting. Förvänta dej ingenting i framtiden heller.

   Radera
 13. kan det vara så att polisen under industrisemestern enbart har resurser för att utreda mord ? allt annat låter man passera ?
  Det är då inte så stor skillnad på Sverige och Venezuela snart. Har Löfven och hans partivän Nicolas Maduro haft ett kulturutbyte ?
  typ som man tidigare hade med Kuba....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man prioriterar väl fildelning och folk som råkar sträcka onaturligt mycket på högerarmen...

   Radera
  2. Tror inte det är så hög prio på det. Sen datalagringsdirektivet föll så satte det inte bara käppar i hjulet för att komma åt pedofiler och mördare, HÖK existerar inte längre. Utan det gäller ju även ip och inte bara sms och samtal. Men även innan dess känns det som att man inte lägger några egentliga resurser där. Polisen är underbemannade på alla fronter och varje utredning kräver mer och mer då bevisbördan är absurd i Sverige.

   Radera
 14. Felet är ju helt klart att de tillkallade polisen!
  Bättre att låta bovarna försvinna lite diskret i någon sjö eller så...

  SvaraRadera
 15. Brott, straff, respekt för lagen och medborgarnas frustration över Polisens förfall kommer att bli viktiga frågor i valrörelsen.

  SvaraRadera
 16. I stort sett all skit, såsom ukrainska stöldligor, som drabbar Sverige kommer tack vare EU-medlemskapet och Schengensamarbetet.

  Man bör fråga sig om EU-medlemskapet, som kostar de svenska skattebetalarna årligen ca 45 GSEK och gör Sverige till ett närmast balkaniserat, laglöst land med parallella samhällen, är värt det?
  Ledtråd: Britterna tyckte inte det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är riktigt. Den fria rörligheten inom EU är bra på många sätt men på andra sätt katastrof. Det aär llmänt känt att man inte åker i fängelse i Sverige för stöld motsvarande varför kriminella från hela Europa dras hit. Inte så konstigt. Men folk röstar ju för partier som vill ha det Så här så jag förstår inte varför desamma gnäller.

   Radera
 17. Här gäller allas lika värde. Varför ska en ukrainere behandlas på ett annat sätt än en svensk, ny som gammal. OBS GÄLLER EJ en gammal skattebetalare. Bra polisen!

  SvaraRadera
 18. I det här fallet så är det väl dags att upprätta en anmälan om tjänstefel mot polispatrullen ifråga?

  Då finns det ju någon form av pappersärende om det hela, även om det med största sannorlikhet kommer att läggas ner lika fort som anmälan är upprättad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre hänga ut polispatrullen i media...

   Radera
  2. Istället för att uppvigla så kan du ju själv begära ut händelserapport med involverade personer. Och sen lägga ut det. Inget hindrar dig.

   Radera
 19. Jag minns en tidningsartikel i Sydafrika för ca 15 år sedan. En man hade kommit in i en bar med en machete och ett avhugget huvud i vardera hand. Ingen polisanmälan gjordes. ANC ville förbättra landets mordstatistik.

  SvaraRadera
 20. Finns det någon motsvarande KStN och stellengruppen för den svenska polismyndigheten?Skulle vara kul och se vad övriga 24000 anställda på polismyndigheten gör om dom inte är i yttretjänst.

  SvaraRadera
 21. Dölja brott blir viktigt annars protesterar svensken genom att rösta på SD, inte mycket annat medelsvensson kan göra.

  SvaraRadera