Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2017-07-09 13:33

Ensam vårdnad - vägen runt föräldraförsäkringens tvång

Det finns ett mycket enkelt sätt att komma runt kravet att bägge biologiska föräldrarna ska ta ut föräldraledighet, som gör att 100% av föräldraledigheten tillfaller den ena föräldern. Det kallas ensam vårdnad och kan lämpligen avtalas direkt vid födseln.

Om den andre föräldern går med på detta kan en förälder skaffa sig ensam vårdnad om ett barn. Är bägge föräldrarna överens om detta behövs inte någon förhandling i tingsrätten, och man kan också komma överens ömsesidigt om eventuellt underhåll. Spricker förhållandet längre fram, kan man förstå stämma varandra i tingsrätten för att få gemensam vårdnad och/eller underhåll.

Därmed tillfaller 100% av föräldraförsäkringens dagar denne förälder och man kommer snabbt och lätt runt de sk pappamånaderna.

Inget hindrar att två föräldrar, trots att de bor ihop och delar samma säng, gemensamt skriver vårdnaden på den ena föräldern.

Det finns också andra fördelar, som att alla dokument från myndigheter, inklusive uppfostringsanstalten förskola och skola, bara behöver undertecknas av en förälder.

Upplägget kan vara mycket ekonomiskt fördelaktigt vid stora inkomstskillnader. För att maximera skatteåterbäringen skriver man vårdnaden på föräldern med högst inkomst.

Ett annat tillämpbart fall är när den ene föräldern inte följer normen och inte har inkomst av tjänst, utan enbart lever på inkomst av kapital, t ex utdelning från eget aktiebolag eller t ex lever på trading, vilket några av bloggens läsare gör.

Har man ingen deklarerad förvärvsinkomst utan lever på kapital blir också föräldraförsäkringen minimal vid uttag av "pappamånader" och det är då bättre ekonomi att låta den andra föräldern få ensam vårdnad och samtliga dagar i föräldraförsäkringen.

När sedan föräldraförsäkringens dagar är uttagna, så ordnar man om man så vill gemensam vårdnad om barnet igen.

Med ensam kan man gå runt allt socialistiskt tvång med att föräldraförsäkringen inte är till för  det som är bäst för barnet, utan för att driva jämställdhetspolitik. Ensam vårdnad ger tillbaka makten över föräldraledigheten till föräldrarna, oavsett vad "Liberalerna" vill tvinga fram.

Och ja, detta är inte något påhitt av mig, utan jag har träffat personer som gjort just detta där ena föräldern levt på inkomst av kapital. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

39 kommentarer:

 1. Intressant.
  Tipsande likt detta väcker ilska hos vissa,skönt att våga när man själv kan komma i hatfokus.
  Bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett socialistiskt förslag för att komma runt ett socialistiskt "tvång".

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Ja, elaka staten som tvingar dig att ta emot bidrag. Om något är socialistiskt i det här så är det väl föräldrapenning i sig. Och det enda tvånget är att jag (och du) måste betala för andras ledighet.

   Radera
  4. Men... visst är det mycket enkelt att helt slippa detta socialistiska förmynderi! Sök inte någon föräldrapenning, då undviker man mycket effektivt den socialisktiska samhällsfunktionen Försäkringskassan. Det finns ju kapital att leva på, eller ärligt arbete.

   Radera
 2. Väldigt riskabelt upplägg för den förälder som avsäger sig vårdnaden, i händelse att förhållandet krackelerar. I händelse av vårdnadstvist, så kan det också bli skämmigt att förklara inför Tingsrätten att beslutet fattades på ekonomiska grunder. "-Jag stannade hemma lika mycket med barnet trots att X tog ut föräldrapenningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror på om vi tar hänsyn till influenser från annan kultur i rättsväsendet. TR kan behöva ta hänsyn till mer än äktenskap, http://www.dagensjuridik.se/2016/02/sharia-i-svensk-domstol-hd-provar-om-svensk-eller-iransk-lag-ska-galla-aktenskapskontrakt

   Radera
  2. Ja, fast du glömde att berätta att HD faktiskt beslutade tvärtom.

   HD-dom: Brudpenning gäller inte i Sverige

   "Tvister om mahr, islamisk brudpenning, gäller inte i Sverige. Det slår Högsta domstolen fast – och en iransk kvinna nekas därmed sin hemgift efter en skilsmässa."

   Radera
  3. Inget hindrar från att avtala på förhand hur vårdnaden ska fördelas vid skilsmässa heller. Det är faktiskt mycket mer relevant för flertalet än ensam vårdnad så länge förhållandet "pågår". Avtalsfrihet råder - och skydd mot orimligheter finns ändå, kan inte avtalas bort. T ex vid misshandel och liknande.

   Radera
  4. Är du säker på att man kan göra så Magnus?
   Mycket intressant!

   Radera
  5. Angående HD-domen så är det officiellt riktigt men i verkligheten kan det vara annat, https://ledarsidorna.se/2017/01/helene-bergman-wahhabismen-flyttar-fram-sina-positioner-i-sverige/ säkert Fake News så du har nog rätt att alla följer HD...

   Radera
  6. Hur kan det "i verkligheten vara annat"? Nu har vi en bra prejudicerande dom i HD som fastställer något självklart, nämligen att svenska lagar gäller i Sverige.

   Självklart ska man kämpa mot salafisterna på samma sätt som andra antidemokrater såsom Hizb Ut-Tahrir (googla gärna). Det finns inget som tyder på att deras irrläror blir svensk lag -- tvärtom.

   Radera
  7. Så då oroar jag mig i onödan för parallella samhällen i Sverige... att veta att svensk lag fortfarande respekteras av allmänheten, tack!

   Radera
  8. HH: Nej, men du råkade plocka ett exempel som visar motsatsen.

   Radera
  9. Har man förnuft och marknadsvärde nog att skaffa en vettig partner är enda risken att denna partner blir psykiskt sjuk eller dylikt. Finns mer troliga hemskheter att oroa sig över.

   Radera
  10. Underbart att plocka fram en HD-dom som fäjknjos!!!

   Radera
 3. "Upplägget kan vara mycket ekonomiskt fördelaktigt vid stora inkomstskillnader. För att maximera skatteåterbäringen skriver man vårdnaden på föräldern med högst inkomst."

  Gäller detta enbart när det kommer till att ta ut föräldradagar? Eller har jag missat något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. gäller väll inte ens för föräldrapenning om säg den ena tjänar 40k och den andra 100k i månaden. de får samma föräldrapenning men den med högre lön tappar mer i månaden.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 5. Bra där! Hoppas Försäkringskassan får upp det på hemsidan på svenska, serbokroatiska, somali, arabiska, polska, finska, engelska, hindu, spanska, persiska och andra i språk som är populära i Sverige.

  SvaraRadera
 6. Du behöver inte ens avtala om ensam vårdnad. Det är huvudregeln när föräldrarna inte är gifta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte det även att göra med om fadern är känd eller okänd?

   Radera
  2. @Teheimar

   Nej inte alls. mamman får ensam vårdnad om man inte är gifta, får att vårdnaden ska bli tex gemensam så måste mamman skriva under ett papper för att så ska bli fallet. Det är helt frivilligt för mamman att avstå gemensam vårdnad.

   Huruvida en fader är känd eller okänd är en icke-fråga i sammanhanget.

   Radera
  3. Om mamman inte skriver på blir det en vanlig vårdnastvist av det däremot.

   Radera
  4. Javisst kan det bli så. men om man tänkte fortsätta ha en relation blir det väldigt underligt att driva en vårdnadstvist samtidigt. Så då får vi räkna med att man separerar i samband med att mamman inte skriver på papper för gemensam vårdnad. Sannolikheten får att gemensam vårdnad utdöms i ett sådant fall, där barnet i princip är nyfött, får betraktas som mycket små.

   Utöver det ska man också ha de ekonomiska musklerna att driva ett sådant fall vilket långt ifrån alla har.

   Radera
  5. Tilläggas bör att det gäller bara första barnet. Finns det tidigare gemensamma barn med delad vårdnad, kommer följande barn få delad vårdnad per automatik.

   Radera
 7. Funkar så länge relativt få gör det, men skulle det sprida sig och bli populärt skulle det kryphålet täppas till ganska omgående.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns massor med populära kryphål i Sverige som är spridda i hela världen och varit öppna länge så varför skulle just detta täppas till?

   Radera
  2. @Saul

   Hur tänkte du dig att det skulle täppas igen när mamman redan har full bestämmanderätt över ett barns vårdnad om föräldrarna inte är gifta.

   Radera
 8. Väldigt intressant att ur ett visst perspektiv så är det som en struktur var tänkt eller är tänkt till stora delar att påbjuda frihet från (dvs ojämlikt ansvarstagande för barn) blir så tvingande att just det den är till för att jänka från är lösningen.

  SvaraRadera
 9. Avskaffa föräldraförsäkringen, den kostar statsbudgeten 42 miljarder årligen

  Vill man ha ekonomiska resurser så får man spara. Kan tänka mig ett skattebefriat konto, jämför med bgsparkonto som finns för unga i Norge. Avskaffa också gärna barnbidraget, 27 miljarder till.

  Kombineras med avskaffad statlig inkomstskatt, höjt grundavdrag och att man tillåter arbetsveckor längre än 40 timmar.

  Vill man sen hjälpa de som är fattiga så får det ske aha socialbidrag / försörjningsstöd. Finns ingen anledning att de som kan betala ska få bidrag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som tur är finns inget riksdagsparti som delar dina uppfattningar.
   Din modell finns ju redan, i utvecklingsländer. Kanske dags att emigrera?

   Radera
  2. Ersätt barnbidrag med barnavdrag. För att göra bloggens traders nöjda kan barnavdrag lämpligen göras även på kapitalvinster.

   Ett litet bidrag till att långsiktigt minska barnfattigdomen.

   Radera
  3. "Som tur är finns inget riksdagsparti som delar dina uppfattningar."

   Svårt i ett land som nästa bara består av socialister och konservativa, som antingen vill ha mer bidrag, eller bevara allt som det varit. Det finns ingen liberal motkraft i riksdagen (ännu)

   "Din modell finns ju redan, i utvecklingsländer. Kanske dags att emigrera?"

   Utvecklingsländer har andra problem, så som dåligt stöd för privat äganderätt, regleringar, byråkrati, statlig censur, tullar, inflation mm.

   Radera
 10. Måste nog hålla på Hamid här. Det går knappast att täppa till så länge det är i samhällets ekonomiska intresse att hålla öppet för föräldrarnas återförenande i den andra änden, det vill säga förhållanden som trots allt senare repareras och återupptages någonstans på bortre sidan av en hätsk domstolsuppgörelse. Då skulle det behövas en lag som sade att alla skilsmässodomar och avtal upphörde direkt i samma minut som ex-hanen åter tillåtes flytta in i ex-honans sängkammare på mer än one night-basis.

  SvaraRadera
 11. Hesa fredrik tjuter i Stockholm och MSB.se är nere..

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.dn.se/sthlm/hesa-fredrik-skramde-stockholmarna/

   Radera
 12. Kan man fixa ensam vårdnad trots man är gift?

  SvaraRadera