Cornucopia?

Aktuellt

Reklam: Få 200:- SEK om du skaffar ett Revolutkort

Detta inlägg bör ses som marknadsföring för Revolut, och är alltså reklam. Revoluts förpackning för deras premium metallkort. Jag ha...

2017-07-29 12:16

Du kan få huset i vilken färg du vill, så länge det är vitt!

En oroväckande trend har identifierats. Nybyggda villor byggs i vitt, vilket ökar underhållsarbetet och underhållskostnaderna över tiden. Borta är den vettiga färgen faluröd, där bara detaljer som knutar var vita. Det råder alltså en vithetsnorm inom villabyggandet.
Vitt, vitt, vitt, vitt och vitt. Ur bild till vänster ligger också en nybyggd villa. I vitt, förstås. Och till höger ur bild ...
Sedan tidigare har vitt blivit den populäraste färgen på medelklassens fina nya bilar de senaste åren. Antagligen därför att färgen är billigast, rent av leder till avdrag på priset.
... ligger förstås ett vitt hus.
Vithetsnormen verkar nu även spridit sig till nybyggda villor. Och nej, det handlar inte om grundfärg, utan detta är den slutgiltliga färgen, baserat på finishen. Den klassiska faluröda färgen är ute, liksom tidigare års innovativa färgval bortom klassikerna rött och gult.

Vitt, vitt, vitt, vitt, rött, vitt, vitt.
Vitt har förstås en tradition på Västkusten. Med betoning på Västkusten. Ett hus i Bohusläns fiskelägen är lämpligen vitt, så saltet stormarna drar med sig i vinden inte syns på fasaden. Men idag är det väldigt få hus som byggs så nära havet på grund av strandskyddet.
Villaområde från 2006 - 2008. Ett vitt hus lite längre bort. Annars grått, gult och ur bild rött, brunt, rent av blått.
Och inåt land finns inget behov av vitt, om man nu inte råkar äga en herrgård och vill skryta med att man minsann har råd att låta herrgårdshjonen tvätta fasaden regelbundet.

Fast kanske är just det vitt signalerar. Från att ha signalerat kreditvärdighet rikedom i form av ny bil, så har det nu gått till att ge samma signaler för villor. Vitt som en herrgård, inte vitt som en fattig fiskare i nödtorftens Bohuslän.

Är den vita färgen en klimatanpassning för att göra husen svalare om sommaren?

Nu blir visserligen alla fasader lika skitiga - det är inget unikt för vit fasad - men det syns inte på t ex mörka fasader. Tänk er de vita områdena om några år. Då har man istället för medelklassvitt hamnat i en gråzon.

Framtiden kommer nämligen se ut som nedan. Det är illa nog med de vita detaljerna och knutarna på faluröda hus.
Vitt efter några år.
Vitt stuprör säger hej. Sedan vit träknut och sedan rött. Alla tre är lika smutsiga.
Om man nu inte avser att tvätta fasaden varje år. Helst med diskborste - högtryckstvätt tränger in i fasaden och leder till dålig mögelstämning.

Ja till listan av hus utan utskjutande takfot, utan lutande tak och med putsfasader som eventuellt döljer en sk enstegstätat mögelfasad, så bör även vitmålade hus läggas. Något att ta med sig till det där bostadsköpet. Eller nybygget.

Nu ska jag ta fram diskborsten.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

30 kommentarer:

 1. "vitt och fräscht"
  PK-generationen kör racet ända in i väggen. Allah är för fega att ha egen åsikt(färg). Trenden med vita bilar verkar vara i avtagande dock.
  I tillägg kubiska hus med platta tak som barn skulle kunna rita.
  Det vill ju mycket till för tidigare generationer med erfarenhet att välja platta tak och enstegstätade fasader för svindyra priser.

  SvaraRadera
 2. Skulle aldrig måla huset vitt, efter något år är det fullt med svarta snusränder. Linoljefärg blå kulör, färgen bryts sakta ned utifrån och in, färgen är till för att skydda fasaden, visserligen är det mer jobb att måla med linolje färg, modern vattenlöslig färg klafsar man på i tjocka lager, linoljefärg skall strykas ut i tunna skikt. Slamfärg är bra på mindre byggnader torp och stugor, med en tillsats av kopparsulfat så växer det inga alger på den.

  SvaraRadera
 3. Vitt signalerar ideologisk renhet och rikedom. Därav alla vita dyska premiumbilat med dieselfusk.

  Rött på stenfasad ser inte klokt ut. Falu rödfärg är en restprodukt, man tog vad man hade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I vårt område är 20 av 25 nybyggda hus vita. En intressant iakttagelse är att nästan alla med vita hus har stora volvo eller bmw-SUV medan vi med andra färger har "normala" personbilar.

   Radera
 4. Finns en annan anledning. Vitt ger en association till vitputsad fasad, sten alltså, inte målat trä. Vit puts står sig utmärkt utan påväxt och annat elände. Vit färg inte lika lyckat kanske, men det är nog putslooken de vill åt.

  Ska snart byta bil efter fem år, och det blir nog en vit misstänker jag. Varför betala 5-8000 kr mer för färgen när man ändå inte bryr sig om den efter en vecka. Lackerna är såpas bra att nan inte längre behöver klarlack ovanpå metallic för att det ska hålla, det håller bra i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mörkblå solidlack kostar dels inte någonting extra och är dels även mycket sobert samt signalerar stabilitet, trygghet och värde
   Min Skoda Kombi är just i mörkblå solid! ;-)

   Radera
  2. Har alltid gillat British Racing green. Bilens färg ser man ju varje gång man ska köra eller tittar ut genom rutan.

   Radera
 5. Det är bara att invänta rasiststämpeln för ägare av vita hus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Suck måste jag måla om fönster och husknutar nu? Färgen på övriga större ytor verkar acceptabel. Hängrännor och stuprör är som tur är likt bilen svarta.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Söder över runt medelhavet är vitt väldigt vanligt.

   Radera
  3. Vita medelålders hus har ju satt normen.

   Radera
  4. Har inte bil så behöver inte matcha färger.

   @Nanotec du kan ju få det ser fransk bretagneaktigt ut om du tex målar runt fönster och dörrar i någon starkt lite pastellig kontrasterande färg. Sägs enligt uppgift avskräcka myggor tex.

   Radera
 6. Vitt ger mindre temperaturchocker på träfasaden varje dag solen skiner än mörkare kulörer. Köp rätt färgsort så slipper du svartmögel, norsk färg är bra och billig (i Norge). Kolla Folksams färgtester. Det har kommit många nya förbättrade färgtyper på senare år. Skippa den gammaldags "äkta" oljefärgen, den har inte alls samma livslängd som de nya färgtyperna och torkar alldeles för långsamt, vilket betyder att den blir utsatt för nattfukt innan den är dammtorr även om du bara målar före lunch. Modern hybridoljefärg är dammtorr på två timmar. Sotränderna har också minskat på senare år, kanske har de danska och brittiska kol- och oljekraftverken som förr skitade ner allt på västkusten bytt bränsle till gas eller lags ner. Vit kulör är bäst för huset och inte alls ett så stort problem som för 10-20 år sedan.

  SvaraRadera
 7. Alcro Bestå.... Folksams färgtest.
  Men jo, t ex en mellangrå färg är guld värd oavsett färgproducent.

  SvaraRadera
 8. Hysj, hysj !!

  Håll tyst om detta eftersom annars genus- och mångfaldskonsulterna med examen från Södertörn kan slå klorna i ett nytt område och få ännu mera pysselsättnings-pengar i att undersöka och normkritiskt granska den potentiella RASISMEN i att hus numera målas vita !!

  SvaraRadera
 9. Falu rödfärg och vit linolja på knutarna för mig.
  Fasaden har hållt i över hundra år med hjälp av en gigantisk alm som skuggar söderfasaden.

  SvaraRadera
 10. Röd tegelfasad är det som gäller, ty de är i det närmaste underhållsfria. Klart bättre än vitmålade träfasder.

  Gamla AGA:s lokaler på Lidingö har röda tegelfasader. Där har man kvar originalfasaden på byggnader, som inte har blivit rivna. Dessa har stått i mer än hundra år.

  Nu bygger de bostäder i detta industriområde. Området kallas nu Dahlénum. Många av de nybyggda husen är i mörkrött tegel, vilket jag tycker är snyggt. Murningen görs dock inte på plats, utan teegelväggarna kommer i färdiga sjok, som bara skarvas ihop. Så hållfastheten är inte den mest optimala. Inte i jämförelse med en traditionell murning på plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får i hörn en lång rak vertikal fogskarv.

   Radera
 11. Själv är jag nöjd med min sibiriska lärk. Underhållsfritt, lång hållbarhet och i mina ögon väldigt snyggt.

  SvaraRadera
 12. Målade vårt hus vitt för tre år sedan. Funderar skarpt på byte redan nu. Alla spindelnät, vilka är många syns tydligt och drar till sig skit. Tvättat av fasaden lite lätt med vattenslang och borse varje år för att det ska se bra ut i en månad... På avstånd är det fint :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är på avstånd det räknas. Själva har vi målat huset grönt

   Radera
 13. Vit billack är delvis en annan sak. Dels är den så gott som aldrig kritvit (255, 255, 255) och dels syns inte vanlig smuts och vägdamm lika väl på en vit bil. Om en vit bil ser smutsig ut så ä-r den verkligen smutsig och i behov av tvätt.

  SvaraRadera
 14. Förr var dyr kalkbaserad vit färg högstatus medan röd falu var för allmogen. Därför kunde man se hus som är vita på en sida o röd på övriga

  SvaraRadera
 15. Bra satir det blev för övrigt.

  SvaraRadera
 16. Väldigt tillfredställande när man ser en nymålad fasad, vars färg ännu ej torkat, dekorerad med färskt fågelbajs.

  Skulle man kunna inte kunna dressera fåglar till detta? Nödvändiga medel kan resas genom crowfunding.

  SvaraRadera
 17. Lite OT:

  Tips till nytt bostadsrelaterat inlägg:

  Boverket sänker prognosen för behovet av nya bostäder från 710 000 till 600 000 bostäder fram till och med 2025.

  Det är ganska intressant, för vi ligger på ganska precis den byggtakten nu. I och för sig fäller väl konjunkturen byggandet som vanligt...

  SvaraRadera
 18. Där jag bor i Torslanda är många (nya) hus just vita. Befolkningen består till nästan 100% av vit övre medelklass.

  I mitt valdistrikt vilket jag även satt med och räknade var valdeltagandet 91,1% och SD fick 17,12% av rösterna till riksdagen...

  Så, tja... vita hus, vita människor, SD-röstare..

  http://www.val.se/val/val2014/slutresultat/R/valdistrikt/14/80/7064/index.html

  SvaraRadera
 19. I öppet o luftigt läge utan närliggande träd/buskage funkar vitt bra. Annars stor risk att svartmögel får fäste och då ser det för djävligt ut. Som alltid gäller kaga efter läge.

  SvaraRadera