Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2017-07-15 13:33

Bostadspriserna stiger allt snabbare säsongsjusterat

Som en uppföljare på förra inlägget om tramset från DI om att "det har börjat", så stiger i själva verket bostadspriserna allt snabbare säsongsjusterat. Förvisso inte lika snabbt som 2015, men juni 2017 stod för den säsongsjusterade snabbaste prisökningen sedan maj 2016. Detta mätt som 12-månaders prisförändring. Det finns alltså inga tecken på en avmattning i bostadspriserna än.
12-månaders bostadsprisförändring Sverige enligt Valueguards HOXSWE-index.
Det enklaste sättet att säsongsjustera bostadspriserna är att jämföra dem med priset för ett år sedan.

Och då ser vi tydligt att priserna nu stiger snabbare än de gjorde förra juni. Fallet i bostadspriserna i juni i år är alltså lägre än i juni för ett år sedan, vilket leder till en ökad takt i prisökningarna.

I själva verket är de aktuella 12-månadernas kvalitetsjusterade prisökningar i Sverige om 9.66% de högsta sedan de låg på 10.52% i maj 2016. Dock var takten avsevärt högre 2014 - 2015.

Tittar man historisk så föregås prisrasen 2008 och 2011 (det senare brukar jag bli utskälld för att ha haft fel om - men se själva ovan) tydligt av fallande säsongsmässiga prisökningar. Vändningen i bostadsmarknaden kommer inte som en blixt från klar himmel. 

Derivatan - lutningen på den kurva som bildas av förändringarna - är just nu positiv, vilket alltså för stunden säger oss att bostadspriserna ännu inte börjat vända ner. Allt vi sett är normala, rent av svagare än tidigare, säsongsmässiga sättningar.

Så alla som drömmer om bostadspriskraschen, somna om och dröm vidare. Det är inte dags att vakna än.

Med sedvanlig reservation för lokala förhållanden. Ovanstående gäller hela Sverige. Det ser dock ut på motsvarande sätt för exempelvis lägenheter i Stockholm, dvs snabbaste årstakten sedan våren 2016, specifikt april 2016. Se nedan.
12-månaders bostadsprisförändring Sverige enligt Valueguards HOXFLATSTO-index.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

41 kommentarer:

 1. Med året räknar du in förra höstens jätterally; volatilitet inte direkt typisk för marknaden - om du nu ska säsongsjustera och räkna på enstaka år måste du även kapa volatilt beteende. Det intressanta just nu är inte årstakten, utan i sådanna fall Q1/Q2 för Stockholm. I övrigt har vi inget spännande alls att titta på.

  SvaraRadera
 2. "Rasen 2008 och 2011". Fniss. Priserna föll med 5%.

  Såhär definieras "ras" i SAOL:

  stormande; häftig l. våldsam rörelse, våldsara o. förödande framfart

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur definieras "shock" eller "panik"?

   I ovanstående inlägg förklarar Lars i förbifarten vad ordet derivata betyder. Jag tror vi ska tolka målgruppen utifrån det.

   Radera
  2. Läste mig till att >95% går vidare till gymnasiet. Oklart om vi till för den målgrupp som utgör de där <5% som blev över, eller de procent som inte klarade av utmaningen att sitta på en stol sporadiskt.

   Det bör dock hursomhelst vara en målgrupp som läser gammla kvällstidningars digitala alster/missfoster.

   Radera
 3. Det är reallöneökningen som man får via bostadspriserna och inte via lönekuvertet. Hyresgäster är loosers. Priserna går upp 10% men hyresgästen får 1,5% i löneökning. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En tillgång är inte undervärderad för evigt. Gäller även fastigheter.
   Så nej, det kommer inte att gå upp 10% på årsbasis i Sverige framöver.

   Radera
  2. Men det fortsätter. Lindholmshamnen säljer ettor för 110 000 kr/kvm. Projektingenjören sa att det blir bara dyrare. Dom är inne på etapp 3 nu av totalt 6 etapper. Tror du att 1 rummaren om 4 år blir billigare eller dyrare?

   Radera
  3. Sannolikt svagt dyrare pga arbetskostnader med mera.

   Radera
  4. Förra året kostade dom 80 000 kr/kvm....och detta var alltså extremt undervärderat så nu fortsätter det. Hela Sverige är fel prissatt och det kommer fortsätta så länge jag och du lever Stefan. Man devalverar SEK o så behåller man köpkraften via bostaden. I EUR/USD kommer bostadspriserna följa inflationen till punkt och pricka.

   Radera
  5. Och om det blir svagt dyrare än 110 000 kr kvadratmetern om 4 år vad tror du då händer med dom 1orna som bara kostar 60 000 kr runt omkring?....Dom får sig kanske en dubbling i pris på 4 år. och vidare anpassas hela staden efter dom dyraste priserna.

   Radera
  6. Fast nu "devalveras" inte kronan längre. Tvärtom har den stärkts mot USD i år.
   Ser det faktiskt som osannolikt att priserna dubblas på 4 år. I bästa fall får vi en svag stigning eller stillastående i nominella värden.

   Radera
  7. Om jag nu ska ge någon kritik till de som tjatar om bostadsbubblan (gör väl alla nuförtiden i princip) är att de stirrar sig alltför blinda på pris/kvm och missar de andra faktorerna.
   Ja priserna i Sverige per kvm är relativt höga.
   Ja driftkostnaderna i Sverige är relativt låga.
   Summa summarum: Neutralt läge för tillfället utan vare sig stor upp- eller nedsida.

   Radera
  8. Det är bara tillfälligt som SEK stigit mot USD/EUR. FED och ECB kommer avsluta stödköp och höja räntan ännu mer och då kommer RB ligga kvar och vi kommer få se en fortsatt försvagning av SEK. RB kan inte sänka nu för det vore för uppenbart vad dom håller på med så istället väntar man på att FED/ECB höjer och sen avvaktar man för att folks sparande ska utarmas tills man tvingar in dom på den evigt stigande bostadsmarknaden som driver den svenska ekonomin. Det är knappast nån export som driver svensk ekonomi.

   Radera
  9. Kan berätta att Sandvik går som bara fan, så jo, den svenska exporten går bra. Dock USD-beroende.

   Radera
  10. Det är tillfälligt. Även den marknaden är mättad. Sandvik går bra p.g.a. ett fåtal stororder som är tillfälliga. Volvo går också som tåget. Volvo kommer anställa fler personer än vad Sandviken har invånare och det räcker inte men 2 företag står inte för hela ekonomin och det vet Riksbanken. Det som spelar roll för svensk tillväxt är kreditexpansionen. Du kan ta och fråga Sandvik hur mkt av vinsten dom skattar i Sverige?

   Radera
  11. Då borde ju du rimligtvis vara hyfsat negativ till framtiden då kreditexpansionen kommer att avta.
   Folk i Sverige tjänar för dåligt för att driva detta vidare i större skala. Alla har inte IQ 145 och tjänar 600 tusen netto per år även fast alla tycks tro det.

   Radera
  12. Den kommer inte att avta Stefan. Kreditexpansionen drivs inte bara utav dom med IQ 145 som tjänar 600 tusen. Dom driver knappt kreditexpansionen. Sverige är ett av få länder i Europa som tar emot invandrare. Dom kommer förr eller senare få ett jobb i Sverige och som du ovan nämner tjänar man rätt dåligt i Sverige och det kommer bli ännu sämre. Detta kommer dock ändå att räcka till att dessa nya människor 50-100 000 om året kommer kunna belåna sig trots sin inkomst. Detta kommer driva kreditexpansionen.

   Radera
  13. ... men de flesta som kommer hit får inte tillräckligt höga löner för att kunna driva ökade priser. Som du vet är det svårt att få lån större än 5 x bruttoinkomsten, och kommande "bolånetak" gör det ännu svårare. Det är rimligt att kreditexpansionen dämpas framöver. Priserna kan säkert gå upp en del ändå på sina håll men kanske inte så mycket som senaste åren.

   Förresten, Lindholmshamnen / Lindholmsvarvet -- PEAB har ju en massa ettor lediga för ~70k/kvm ungefär? Det verkar bara vara pyttelägenheterna på ~20 kvm som har extrema kvadratmeterpriser.

   Radera
  14. Ja vi får se.
   Verkar som att du är mer positiv till invandrarnas kommande sysselsättning än vad jag är. Och till vilka löner? Vilken bank ska låna ut? 5 ggr brutto blir/är en realitet så de kommer inte driva Sthlm som i sin tur driver resten av landet.

   Radera
  15. Blev lite kaka på kaka där. Såg inte din kommentar Joakim.

   Radera
  16. JP: Alla kommer ju givetvis inte bo i Göteborg. Sandviken kanske behöver nya invånare? I Skåne finns det gott om orter med industri som behöver billig arbetskraft och med villapriser på 1 miljon kronor. Ifall 50-100 tusen människor om året tar ett lån 1 miljon kronor på ngt sätt antingen för att starta en verksamhet eller för att köpa en bostad innebär det en tillväxt på 1-2% per år minst.

   Ang. Lindholmshamnen...Ja det finns dom för 70k/kvm och det finns dom för över 100k/kvm. Dom minsta är dom dyraste. Sen får du lägga till förenings belåning per kvm som ligger på 20 000 kr kvadratmetern och med en avskrivningstid på 100 år kontra 50 år om det hade vart ett hyreshus. :) Dyrt är det i alla fall men ändå undervärderat.

   Radera
  17. Stefan: Jag är positiv till invandrarna kommande sysselsättning då jag har en arbetslös mor och jag ser hur det ser ut längst ner i samhället. FAS3 är Sveriges största arbetsgivare och dessa slussas ut till småföretag och jobbar för sitt bidrag ca. 10 000 SEK i månaden. Dom yngre tröttnar till slut och tar lån och startar eget företag (pizzeria, butik, café) och gör likadant och det kommer 50-100 tusen nya om året som man kan utnyttja. Barn till dessa som inte lyckas utbilda sig blir billig arbetskraft till svensk industri och dom lånar också pengar och så fortsätter det. Sverige kommer säkert ha en befolkning på 11-12 miljoner inom 15-20 år.

   Radera
  18. Toni: De orter i Skåne där efterfrågan är hög på arbetskraft har inte villapriser på 1 miljon kronor. Däremot kan man hitta helt dugliga nybyggda hus i tex Höör och Eslöv för 3 miljoner vilket ändå är ganska billigt och överkomligt och är pendelavstånd till jobben.

   De där ettorna i Lindholmshamnen är inte heller oerhört dyra för tex en ingenjör som jobbar i området. Man kommer undan med låga 6-8000/månad i rena kostnader (8000/mån om man binder räntan i 10 år!). Då får man å andra sidan stå ut med att bo i en etta vilket kanske inte passar alla...

   Radera
  19. Men FAS3 samt egna företagare (som driver pizzeria, butik, café) får väl knappast bostadslån?

   Radera
  20. JP: Titta på Perstorp. Jag jobbar där nere så jag vet hur det är. Du kan få en nybyggd 3a 10 min från Helsingborg för 1,2 miljoner kronor. Du behöver inte tjäna mer än 15-17 tusen brutto för att köpa en sådan och då pratar vi Helsingborgs närområde. Åker du till Perstorp, Klippan o.s.v. så finns det rätt mkt jobb där och mkt billigare priser än så.

   Och som sagt om du inte tycker 90 000 kr kvm är dyrt så har vi alltså en extremt hög rabatt i resten av landet.

   Radera
  21. FAS3are får inte lån men det får däremot dom som driver företag. Dessutom kommer inte folk från Mellanöstern till Sverige tomhänta om du tror det Stefan. Faktum är att rätt många har råd att köpa en lägenhet kontant åt sina barn men det är inget man viftar med offentligt. Dom har oftast sålt rätt mycket och flyttar inte hit p.g.a. pengarbrist utan p.g.a. krig.

   Radera
  22. Jag kan nämna att min släkting flyttade till Sverige för 3 månader sen. Han kom hit med 500 000 Euro och har köpt byggmaskiner som han ska hyra ut till dom stora aktörerna. Hans plan är att tjäna in minst det dubbla på 5 år och sedan åka tillbaka och starta hotellverksamhet. Han har fått nys om hur mycket svenskar är beredda på att betala för bostäder och påstår att det är en guldgruva ingen annan lik i hela Europa.

   Radera
  23. Toni: Jodå, jag tänkte faktiskt på just Perstorp när jag såg priserna. Perstorp, Klippan och Bjuv har dock sett sina bästa dar kan man säga, det bor ungefär lika mycket folk i de kommunerna nu som i början på 90-talet.

   Det kan i och för sig vara som du säger att dessa ställen är nästa tillväxtcenter -- men jag är tveksam. Sådär hemskt mycket industrijobb finns där inte längre, den senaste nyheten var ju att Findus lägger ner sin fabrik i Bjuv.

   Ja, hade jag haft ett jobb eller annan anknytning i det området så hade jag utan att tveka köpt en villa. De kan gå upp väldigt mycket innan det blir dyrt.

   Jag skulle säga att Skåne överlag är helt OK prissatt. Det finns en del att köpa och allt (nåja, det mesta) känns överkomligt. Det är som vanligt en fråga vad alternativen är.

   För övrigt är det exakt sådana som din släkting som vi behöver! En rejäl byggboom skulle lösa upp alla knutar. Tyvärr är det ofta andra saker som håller emot, som till exempel tillgången på mark. Kommunerna vill inte att det byggs för mycket för snabbt, för då kan ju väljarnas villor falla i pris...

   Radera
  24. Joakim: Kul att vi tänkte på samma orter. Det är möjligt att det bor lika många där nu som i början av 90 talet men alla vet att prisökningar inte är förenligt med befolkningsökning. Kolla bara i norra Sverige där priserna ökar i kommuner som tappar invånare år efter år. I fallet Skåne är det lite speciellt. Det är en enorm arbetsmarknad (öresundsregionen med totalt 4 miljoner invånare) och avståndent är så pass små och infrastrukturen vågar jag nästan påstå är bäst i landet men det kommer inte ta stopp där. Skåne kommer få ännu bättre infrastruktur. Dom har redan bättre väg och tåg nät än Göteborg och Stockholm. Lämnar du Göteborg 5 km är du mitt ute i buschen. Det är knappt att telenätet funkar ens. Så är inte fallet i Skåne.

   Vad har min släkting med Sveriges behov att göra? Han kommer ju jobba för byggbolagen som har mycket att bygga men saknar arbetskraft. Han kommer ju givetvis ta fullt arvode för både arbetskraft och uthyrning men PEAB, SKANSKA o.s.v. kommer ändå tjäna på det. Han i sin tur kommer ta hit polacker som han kommer att tjäna på.

   Radera
  25. Jag skulle nog säga att det absolut har att göra med befolkningsökning i många fall om man tittar på prisnivån relativt då tex Helsingborg och Malmö. Vi kan väl vara överens om att det är billigt i alla fall och absolut kan bli stigande priser med fler jobb och fler invånare. Det är ju inte lönt att bygga nytt i Perstorp idag, men det kan bli det om några år.

   Det jag menar är att din släkting hjälper byggbolagen expandera sin produktion. Flaskhalsarna idag är ju precis som du nämner byggjobbare, så genom smarta entreprenörer och fri rörlighet inom EU så kanske vi kan få lite hjälp den vägen! Även om folk tjänar pengar i alla led så finns där fortfarande en underliggande efterfrågan på fastigheter, så kör hårt.

   Radera
  26. Det är ju fortfarande så i Skåne att även om man jobbar där kan man ju bo i Helsingborg. Dagens ungdom kanske inte vill bo i Klippan men Helsingborg växer ju. När priserna sen börjar stiga i Helsingborg så kommer ju även det sprida sig inåt landet.

   Det är som sagt ett nationellt intresse att prisnivån på bostäder inte avtar och att kreditexpansionen fortgår och man ska inte underskatta det. Det är därför marknaden är superreglerad i alla led.

   Radera
  27. Varje marknad får de priser de förtjänar.
   Vem vill bo i Perstorp, Klippan, Bjuv om man inte är född och uppvuxen där?

   Radera
  28. Känner folk som flyttat till Skåne p.g.a bostadspriserna i Göteborg. Finns dom som flyttar p.g.a. jobb. Invandrare har inte bott på någon av platserna så att bli placerad i Bjuv och få ett jobb där innebär att Bjuv blir deras hem. Vem vill bo i en förort till Göteborg om man inte är född där? Inte ens dom som är födda där vill ju bo där. :)

   Radera
  29. I att tjäna pengar syfte är det dock ändå bäst att köpa på den absolut dyraste marknaden för där följer priserna prisutvecklingen. Köper man en 2a i Sthlm innerstad för 5 miljoner så stiger den med 500 000 kr om året så länge den är undervärderad och fortsätter den stiga så är den undervärderad. Har man fel får man tillbaka sina pengar för i Stockholm vill ju ändå alla i världen bo.

   Radera
  30. Jag kan inte låta bli att undra om Toni får betalt av någon för att prata upp bostadspriserna. Du är en riktig pyramidspelsnisse som bara vill se sådant som pekar åt ena hållet. Fattar du inte hur mycket i världen som talar för en extremt gropig väg framöver? Du är sajtens MR BAU. Den exponentiella tillväxtens profet här på sajten. Läser du någonsin några artiklar som inte handlar om bostadspriserna?

   Radera
  31. Ja. Men du verkar bara läsa mina kommentarer om just bostäder. Tips: Blunda när du ser mina kommentarer så berörs du inte av dom. Du verkar vilja tysta den ena sidan men det kommer inte gå igenom. Än så länge har Sverige inte reviderat konstitutionen om yttrandefrihet. Ibland kommer jag av mig och glömmer bort att alla svenskar tänker likadant och när man inte gör det så blir man utfryst. Guess what. Jag skiter fullständigt i svenska principer och det kommer jag fortsätta att göra hur mycket du än retar dig på det.

   Radera
  32. Alla riktiga svenskar vet ju att vi har en BOSTADSBUBBLA!!!

   Radera
  33. Jag läser vanligen kommentarer via RSS i Feedly. Kommentarerna i alla kommentarstrådar hos Cornu blandas där till en enda ström och man ser inte med lätthet vem som kommenterar och än mindre i vilken tråd det sker. Man tvingas därför titta som hastigast på allt som skrivs om man alls tittar på RSS-flödet. Det gör att man kan irritera sig på folk som är för enträgna och fortsätter diskutera i äldre trådar lite för länge.

   Du är också väldigt duktig på att dra anekdoter om bostadspriser och liknande. Man blir ganska mätt på anekdoter efter ett tag, eftersom de bara säger vad man redan vet.

   Du har också en övertro på svensk ekonomi. Ja, på hela vårat samhälle. Du är religiöst övertygad om att politikerna alltid kommer rädda oss, eftersom de måste det. Politikerna är dock inte så allsmäktiga som du tror.

   Våra politiker är dessutom riktiga ärthjärnor. Kanske med några lätträknade undantag. De få undantagen klarar inte av att styra de andra rätt.

   Radera
  34. Hos Cornu är det ganska meningslöst att diskutera i trådar som är mer än ett dygn gamla, eftersom det bara är några få kvar som läser kommentarerna. Tyvärr är jag en av dem som tvingas läsa kommentarer i gamla trådar, så länge jag inte skippar RSS. Om du vill nå många läsare så måste du skriva medan trådarna är färska. Du slösar bara tid på att skriva blott för Östergren och Persson, som nog är de enda som fortfarande läser kommentarerna till den här tråden.

   Radera
  35. Kuckeliku: Jag är som du, fast läser via Feeder. Då kan jag välja vilka trådar jag vill bevaka.

   Ja, nackdelen med bloggar av denna typ är att diskussioner blir ren färskvara. Allt äldre än ~5 inlägg är det nog nästan ingen utom oss närmast sörjande som läser.

   Radera
  36. Kuckeliku: Intressesmurfarna hoppar. Du har självklart rätt till att yttra dig om hur och när jag bör skriva och till vem jag bör skriva. Det är din konstitutionella rätt än så länge. Jag har ingen övertro på svensk ekonomi. Om du läser längre upp ifrågasätter jag till och med ifall vi har någon bra ekonomisk tillväxt utan hävdar istället att vår ekonomi drivs av invandring, lätta jobb, billiga krediter och därmed kreditexpansion p.g.a. ökat invånarantal men det är väl som allt annat. Man ser det man vill se och hör det man vill höra.

   Radera