Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-07-28 08:52

Bekräftat: Förhandlingar pågår om höjd försvarsbudget redan i höst - fler än tre brigader på sikt

Försvarsminister Peter Hultqvists pressekreterare Mariette Nyh Radebo bekräftar till bloggen att förhandlingar pågår i den sk försvarsgruppen om en höjd försvarsbudget redan i höstbudgeten, som alltså omfattar 2018. Detta är i linje med Stefan Löfvens uttalande igår om att regeringen förbereder en höjning av försvarsutgifterna. Från flera andra håll kommer uppgifter till bloggen om att svenskt försvar är på väg mot utökad numerär och utökade förmågor, även om det inte är angivet i tid. Vi kan prata om rent av fler än tre brigader, kontra dagens två.
Försvarsminister Peter Hultqvist och pressekreteraren Mariette Nyh Radebo.
Försvarsgruppen utgörs av de partier som står bakom försvarsöverenskommelsen och inriktningsbeslutet år 2015 om återtagande av svensk försvarsförmåga. Det handlar om regeringspartierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet, samt allianspartierna Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. V och SD släpptes aldrig in och Liberalerna valde att stå utanför så att de kan plocka poäng på att alltid säga att de vill göra ännu mer och satsa ännu mer pengar, utan att berätta varifrån finansieringen ska komma.

Mariette Nyh Radebo (MNR) bekräftar till bloggen (LW) att förhandlingar pågår inom försvarsgruppen om ytterligare budgetförstärkningar för svenskt försvar, och det blir redan nu i höstbudgeten, som alltså handlar om år 2018, men är förstås förtegen om omfattningen och inriktningen på dessa förhandlingar.
LW: På dagens presskonferens sade statsministern att regeringen just nu förbereder ytterligare ökade försvarsanslag. Vad kan ni berätta?
MNR: Förhandlingar pågår i försvarsgruppen inför budget 2018. Vi återkommer när de är klara.
Kort sagt, det blir en ökad försvarsbudget i höst. Sedan ska försvarsgruppen komma överens om omfattningen och prioriteringarna.

Andra uppgifter till bloggen gör gällande att ytterligare förmågor kommer återtas inom bland annat armén. Omfattande försök med vissa förmågor har genomförts, som kanske kan klassas som bydénare. Armén planerar också för en avsevärd volymökning, men detta är förstås inte något som kommer redan 2018.

Det pratas inte om att bara öka till tre brigader, för vilket det finns kvalificerad utrustning i den sk förbandsreservens depåer, utan ta höjd för mer än det, även om ytterligare brigader kommer ha en annan risknivå och utrustningsnivå. En tredje mekaniserad infanteribrigad skulle kosta mellan 600 och 3 000 MSEK om året, beroende på beredskapsnivå och mängden repetitionsövningar. Utöver en tredje sådan brigad blir kostnaderna annorlunda, då vi inte längre pratar om mekaniserade förband med hög skyddsnivå, utan i så fall förband med mjuka fordon, dvs lätt motoriserat skytte, luftburet skytte och amfibieskytte.

Man kommer också behöva göra en del reduceringar i officersbemanningen i dessa brigader, speciellt på stabsnivå. Egen slutsats är att dessa kommer bemannas med äldre pliktplacerad personal i åldern 30+, när dessa flyttats bort från de idag två och i framtiden tre mest kvalificerade tunga brigaderna. Men här pratar vi om 2021+ i tiden. Oavsett är det ur detta perspektiv man måste se återinförandet av värnpliktsutbildning. Man kunde med justeringar av personalpolitiken bemannat nuvarande insatsorganisations volymer, men inte en armé som kommer öka hundratalet procent i omfattning.

Man ska vara medveten om att planering för mer än dagens två brigader är just planering. Det vore tjänstefel av Försvarsmakten i en tid av allt sämre säkerhetsläge i närområdet att inte färdigställa planering för detta. Det betyder inte att politikerna kommer ta besluten, men om sådana beslut fattas så kommer Försvarsmakten stå redo att genomföra.

Att införa fler brigader har ett antal flaskhalsar. Jag kan endast se att det går att lösa genom pliktplacering av 30+ när dessa utgår från krigsorganisationen i befintlig organisation. Det finns idag inte befäl eller infrastruktur att utbilda mer parallellt, utan fler brigader måste bemannas med personal utbildad tidigare. Däremot finns mobbförråden för deras utrustning.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

61 kommentarer:

 1. V och SD släpptes aldrig in....

  Kan nog förstå att V inte släpptes in men varför inte SD.
  Gissar att SD är det största partiet bland soldater, de som utbildats för att försvara och eventuellt dö för Sverige. Hur motiverar man att då att SD inte släpptes in i försvarsgruppen. Man förutsätts ställa upp och dö för sitt land men det parti man röstar på får ingen representation.
  MP, vars försvarsvilja verkar vara begränsad, får tydligen vara med, har lite svårt att se logiken där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Källa på störst bland soldater eller drömmer du bara? Enda anledningen till störst bland soldater skulle vara att partiet är störst bland män och 80+% av FM:s anställda är män. Frågan du bör ställa dig är om SD är större eller mindre än i landet totalt hos FM.

   Jag har träffat många FM-anställda. Få av dem har visat upp värderingar som SD står för.

   Radera
  2. Ingen källa, skrev därför gissar just på grund av det du säger "störst bland män och 80+% av FM:s anställda är män".
   Är det en dålig gissning?
   Och av de kanske 50 tal soldater och hemvärnare jag träffat så tror jag inte gissningen är så fel.
   Så åter till frågan - man förutsätts dö för sitt land men ens parti representeras inte. Jag tycker inte det är rimligt och skulle gärna höra ett motargument förutom att jag drömmer.

   Radera
  3. Försvarsmaktens anställda är beredda att gå i döden för personer vars åsikter de inte delar, rent av personer som avskyr dem. Det är försvarets demokratiska kärna. Om man inte tycker det är rimligt så har man inget i försvaret att göra.

   Radera
  4. Gör du inte en halmgubbe nu?
   Ursprungsfrågan var det rimliga i att ett av de största partierna med troligen lika stor andel försvarsmaktsanställda inte har representation i försvarsgruppen. Ingenstans i konversationen antyds nåt om tveksamma lojaliteter.

   Radera
  5. Försvarsmaktens soldater försvarar kung och fosterland, dvs familj, släkt och vänner samt den svenska nationen. Knappast islamisterna i Rinkeby. Här är du helt fel ute. Blev kallad till en 'värdegrundsutbildning' för en av hemvärnsbataljonerna, bara en person deltog i spektaklet.

   Radera
  6. Riga, i en demokrati låter man aldrig mer än lite dryg 50% bestämma. Så kommer det alltid vara, se mer på

   http://cornucopia.cornubot.se/2015/03/sallan-mer-drygt-50-stod-for-makten-i.html

   Radera
  7. Man brukar ofta få höra att Sd:s väljare mest består av lågutbildade, arga, unga vita män. Försvarsmaktens soldater består av lågutbildade, arga, unga, vita män men just dessa skulle alltså av någon magisk anledning rösta annorlunda. Det är rent komiskt hur SD-hatarna krumbuktar sig för att få "argumenten" att passa in i varje given situation.

   Radera
  8. Om jag skulle gissa utifrån observationer i mitt förband så är andelen Sverigedemokrater något högre än landet som helhet. Det är inte lätt att välja parti efter säkerhetspolitiska ambitioner idag.

   Radera
  9. Gustav: Där blev han svaret skyldig...

   Radera
  10. @Riga 09:38
   Instämmer! SD borde ingå i Försvarsgruppen, om gruppen vill kalla sig seriös och ge sken av att göra breda försvarsöverenskommelser. Försvarsfrågan är ju en mycket viktig fråga hos SD och SD:are. Det är ju också mycket som talar för att SD kommer bli ett relativt stort parti i Riksdagsvalet 2018.

   Men det går inte att föra några vettiga diskussioner med Cornucopia? i den här frågan. Hen är en krigshetsande Natovurmare. Hen förstår inte begreppet och innebörden av försvara och dö för fosterlandet (= Sverige). När jag talar om hoten mot fosterlandet (den destruktiva massinvandringspolitiken) så kallar hen mig för Sverigehatare. Känns rätt tråkigt att höra då jag älskar mitt fosterland Sverige.

   Sedan är det en orimlighet att försvara det militärt alliansfria konungariket Sverige med en personalförsörjning via yrkessoldater. Det är värnpliktsförsvar som gäller om man ska kunna ha en tillräcklig numerär. Så tre brigader kan det realistiskt sett inte bli frågan om, om man inte drar igång värnplikten. Detta är allmänt känt i Finland och var allmänt känt i Sverige innan EU-anpassningen.

   Radera
  11. @gruelse "Hen" ;-)

   Skämt åsido, det är givetvis så att äkta försvarsvänner samtidigt är Sverigevänner och åtminstone delvis sympatiserar med SD även om man kanske inte röstar på dem i slutändan. Sen har vi socialliberala MÖP:ar som Cornu som lever i en låtsasvärld där Ryssland är ett megahot samtidigt som massinvandringen och mångkulturen är bagateller.

   Radera
 2. "Bydenare": Cykelskytte? :-)

  SvaraRadera
 3. Intressant och nu med uppskov på avgångskrav bör förhandlingar om innehåll och finanser fortsätta. 46% av M-väljare tycker det var rätt av S att behålla makten enligt text-tv.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. 46 %. Intressant. Undrar varför. Kan det möjligen vara så att om priset för att behålla Hultqvist är att låta S sitta kvar vid köttgrytorna till nästa val så kan jag förstå det. Jag har aldrig röstat rött i hela mitt liv (är asgammal) men kan ändå inte se ett bättre alternativ än Hultqvist just nu.

   Radera
 4. Stridsvagnarna räcker inte för en 3e brigad utan i så fall bör ytterligare 90 vagnar avskaffas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anskaffas. Vem har sagt något om stridsvagnar. Det finns materiel till en tredje mekaniserad infanteribrigad, med enbart mekskyttekompanier, eventuellt tre mekskyttekomp och ett PV-komp per bat (eller tre mekskyttebat och en separat PV-bat).

   Det är alltså inte en tung mekbrigad med stridsvagnar.

   Radera
  2. 120strv/10komp=12 strv prt komp. Sätt ett strvkomp per mekbat och två pskytte per bat så har man nog med strv för tre medeltunga brig plus stridsgrp gotland. Eller kolla om Schweiz eller Spanien vill sälja några 2a4:or. Ofgicersbrist, kolla om Finland har några över.

   Ps. Varför är det här inte fredagsmys?

   Radera
  3. Visserligen borde det finnas begangnade Leopad 2 att köpa in men det borde även gå att köpa in 120mm torn till Strf90 vilket gör den till en Infanterikanonvagn.

   Detta kan ju vara en vettig lösning om man sätter upp en ren Strf 90 brigad. Denna brigad borde logiskt vara en norrlandsbrigad eller mekaniserat infanteri !

   Radera
  4. @gbd crvx
   För att smeta ut de fåtal stridsvagnar man har på fler enheter har ju traditionellt visat sig vara ett framgångskoncept?

   Förövrigt skrev ÖB Gustafsson följande på DN debatt 20/10 -93 i samband med att Försvarsmakten lämnade in systemplanen för införande av 200 Leopard 2 (122) stridsvagnar.

   Uppgiften att möta angrepp över kust är den som ställer störst kvantitativa krav på förband med stidsfordon. Genomförda krigsförloppsstudier visar att en rimlig förmåga för att lösa denna uppgift kräver fyra pansarbrigader och fyra mekaniserade brigader. Därutöver behövs mekaniserade förband på Gotland och i övre Norrland. Den nu inplanerade anskaffningen täcker sålunda mindre än hälften av behovet för denna uppgift. Det är ett av skälen till att vi endast kan möta ett begränsat angrepp med nu fastställd krigsorganisation.
   Även uppgiften att möta strategiskt överfall ställer krav på mekaniserade förband för att slå såväl luftlandsatt som landstigen fiende. Några av dessa förband måste ha hög skyddsnivå och överlägsen eldkraft, det vill säga utgöras av pansarförband med en modern stridsvagn, så att de snabbt kan slå ut en luftlandsatt fiende samt ta och hålla för vår operationsfrihet väsentlig terräng. Ett strategiskt överfall riktar sig mot hela landet. Förband av denna typ behöver därför vara företrädda i hela landet på det sätt som nu planerats, vilket innebär en anskaffning av cirka 200 stridsvagnar.

   Radera
  5. "För att smeta ut de fåtal stridsvagnar man har på fler enheter har ju traditionellt visat sig vara ett framgångskoncept? " De skulle vara samlade i brigaderna i alla fall, och inte vara förrådsställda. Det skule bli motsvarande en stridsvagnsbat per brigad och borde relativt enkelt gå att ordna samt även utöka från en triangulär till kvadratisk bataljonsstruktur om pengafen kom på besök. Men visst det behövs mer, mitt förslag har blandat mycket bark i brödet och jag tycker att man borde gå ut och kolla på begagnatmarknaden för att se om Schweiz, Spanien eller kanske någon till har nåt till Salu, samma sak med annan materiel...

   Radera
 5. Hur påverkar det uppkomna politiska läget tempot i försvarsgruppens diskussioner, liksom beslut om nytt luftvärn? Risken är stor att allt fördröjs. Illa.

  SvaraRadera
 6. Så istället för att Sverige tas på tre dagar, så tar det istället fyra dagar med en extra brigad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige intas inte förrän den siste mannen eller kvinnan har lagt ner sitt vapen. Jag gjorde värnplikten i sossarnas Sverige och jag är stolt över mitt land, särskilt som vi har en regering och en minister som tar säkerhetspolitiken på allvar. Över min döda kropp att jag ger upp mitt hemland på tre till fyra dagar till en främmande makt. Trots alla brister som Alliansen ställt till med under årens lopp. Om jag så bara har en högaffel att ta till så sätter jag den i en inkräktande soldats rygg om det blir krig. Och högafflar har de gott om på alla byggvaruhus som etablerats sig överallt i vårt avlånga land. Det är det nutida mobbförrådet det.

   Radera
  2. Ok, så efter valet 2018, när SD eller alliansen bildar regering, ställer du upp då också?

   Radera
  3. Ja. Jag strider förvisso inte för Alliansen eller SD. Men jag kan strida för rätten att få rösta bort dom i nästa val. Om plikten kallar strider jag för kung och fosterland.

   Svenska kungars (Gustaf VI Adolf) valspråk: "Plikten framför allt [innefattar även SD och allians-regeringar] - för Sverige i tiden (Car XVI Gustaf).

   Radera
  4. Fast är inte du typ 15 år och har aldrig hållit i ett vapen?

   Radera
  5. Eller det kanske bara verkar så på dig när du skriver?

   Radera
  6. "Hear, hear...!" (Lovord som används i det brittiska underhuset).

   Radera
  7. Förresten menar du nog snarare efter valet - när det lilla som blivit kvar av "Alliansen" OCH SD bildar regering. Makthungern är för stor för Moderaterna.

   Radera
  8. Cornucopia;

   "Typ" 15 år? Jag är "typ" något äldre än så. Vad som kan betraktas som vapen är upp till dig. AK4, AK47:a, M16, AK5:a, brödkaveln, KSP, GRG, handgranater av olika typ, knivar, k-pisten, strvm4 och 5, högafflar, jaktgevär, transportfordon, mm. Det mesta kan göras om till vapen. Det sista vapnet är inte uppfunnet ännu.

   Propagandavapnet är nog det farligaste och det är det vapen som du leker med. Vårda det varsamt.

   Radera
  9. Cornucopia;

   "Vad hade Jöns egentligen gjort? Varför förtjänade han det öde som drabbade honom? Han hade ju ändå bara tolv följare på Twitter?..."

   Något liknande hade jag kanske skrivit om jag varit 14-15 år idag. Men det var inte jag. Det var du som skrev detta i april 2017.

   Radera
  10. Du verkar lite hysterisk. Mår du bra? Hoppas att allt är bra med dig och att det går bra och du är lycklig annars.

   Radera
  11. Cornucopia;

   Vi får hoppas att det bara är någon finnig liten sommarjobbare på 14 vårar som tagit över ditt kommenterande denna vecka.

   Radera
  12. Frihet: jag befarar att du ej hade klarat säk-intervjun för dagens FM.

   Radera
  13. ""Typ" 15 år? Jag är "typ" något äldre än så. Vad som kan betraktas som vapen är upp till dig. AK4, AK47:a, M16, AK5:a, brödkaveln, KSP, GRG, handgranater av olika typ, knivar, k-pisten, strvm4 och 5, högafflar, jaktgevär, transportfordon, mm. Det mesta kan göras om till vapen. Det sista vapnet är inte uppfunnet ännu. "

   Misstänker att du mest fantiserat om detta medans du spelar rundor av Call of Duty och Battlefield.

   Förövrigt låter det där lite som en av 4-chans eviga copypastas: "I'll have u know that I'm a Navy Seal..".

   Protip: Navy Seal och dylika förband behöver aldrig skryta om sina bragder.

   Radera
  14. Att nämna AK47 och M16 är ju rätt avslöjande om kompetensnivån och erfarenheten tänker jag...

   Radera
  15. Cornucopia;

   Hörru, Lars. Lägg ner ditt skitsnack. Kompetensnivån inom det militära kan förhoppningsvis höjas hos både dig och mig. Men jag har mer att göra i livet än att sitta dagarna i ända och lusläsa gamla nummer av officerstidningen och alla försvarsmaktens utgivna publikationer och böcker. Du får gärna göra detta dagarna i ända och sammanställa det på en blogg som jag kan läsa gratis, som tar några minuter av mitt liv någon gång då och då.

   KnownUnknowns;

   Skulle aldrig kasta ut pengar på nåt så onödigt, tidskrävande och löjligt som dataspel. Jag är sparsam och håller hårt i slantarna om jag inte får något vettigt tillbaks.

   Radera
 7. Centralfigurerna i försvarsgruppen är väl nästan desamma som en gång i tiden satt i den sk genomförandegruppen?

  SvaraRadera
 8. Kan vara ett sätt för Löfven att blidka alliansen för att kunna få behålla Hultqvist. Sett ur det perspektivet är det ju korrekt att stå på sig om misstroendeförklaring om Hultqvist och inte bara ge sig för att vara schysst mot Löfven.

  SvaraRadera
 9. De största flaskhalsarna för att skapa fler brigader ligger i stödfunktionerna för ledning, indirekt eld, (luftvärn, vet inte om det ens finns i (de) den uppfyllda brigaden), fältarbeten och underhåll. Dvs allt det som konstituerar begreppet brigad.

  Men det här är inget politikerna skall bry sin hjärna med i detta skede. De skall koncentrera sig på sin huvuduppgift som beställare. Att formulera den beställning av förmåga som skall lämnas till ÖB, vilket verkar vara nog så besvärligt.

  SvaraRadera
 10. "SD släpptes aldrig in", nä de har ju haft en vettig försvarspolitik hela tiden så det är klart att de andra kappvändarna inte vill ha med dem. Detsamma gäller en rad andra politikområden.

  SvaraRadera
 11. Det stora problemet är inte antal brigader i armén som det mals på om här på bloggen utan att vi har en helt patetiskt anorektisk flotta med obsolet bestyckning och detta utan några som helst nyanskaffningsplaner för att återta de fartyg vi snabbt skrotade av efter blackouten -04 eller att anskaffa ens planerad bestyckning för de fartyg vi har i form av t.ex luftvärn. En "pangsarvagn" mer eller mindre i Skövde avskräcker inga angrepp.

  Nu när Navyskipper och Wiseman mer eller mindre kastat in handduken i bloggandet och bara synd i någon lokaltidning vore det bra om denna blogg som är en av de största på området tog upp även de blå-grå vapenslagens problematik på en tydligare nivå. En gemensam ansträngning mellan Cornu, Skipper och Wiseman med Cornu som plattform för maximal spridning vore en välgärning om det är så att KB-elevens kompetens inom området inte räcker till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om det är det största problemet. Varje vapengren säger att de har det största problemet. Ett problem jag stött på när det gäller att täcka marinen är att man är betydligt hemligare än armén.

   Det är helt korrekt att skalskydd är steg ett, och som jag uppfattat det är det basresurserna som är det stora problemet. Som jag skrivit förr så fokuserar politikerna på saker som smäller, men det kan inte smälla utan logistik. Så man fixar lite sjömålsrb, men har inte stödsystem för fartygen i hamn.

   Jag tar gärna inbjudan för studiebesök för att få en bättre bild av läget, men intresset har varit måttligt till avvisande.

   Det blir iaf nya, om än färre, och kanske inte helt ändamålsenliga ubåtar påfunna under den strategiska blackoutens tid.

   Jag har skrivit om frånvaron av lv på våra fartyg. Nu fick jag uppgifter om planering för fler brigader. Det betyder inte att det inte finns planering för marinen och flygvapnet också. Men de uppgifterna har inte nått mig.

   Men jag tar till mig detta och kan skriva mer om blått och grått om så önskas.

   Radera
  2. Tillägg: Mycket av t ex flottans resurser finns på SO-anläggningar och som sådana kan och bör de inte beskrivas. Det finns bevarat förmågor som i allmänhet anses avvecklade, och som kan sättas in igen, men det är svårt att skriva om det av sekretesskäl.

   Radera
  3. Kan alltid glädja dig med att interiörer från HMS Helsingborg finns med i kommande Höstsol.

   Radera
  4. Flottan är definitivt anorektisk, kanske mer anorektisk än andra vapenslag. Men det krävs sofistikerad teknik för ytenheter om man skall gå utanför öarna. Östersjön är trots allt ett innanhav som behärskas av landbaserat flyg.
   Det som är svårare idag m h t "krigets natur" är hur man skall väga av den operativa balansen mellan mark-, sjö- och flygsystem för att få maximal effekt både i ett konfliktavhållande perspektiv och den rena krigssituationen.
   Denna svårighet förenklas inte av att politiker sitter och petar i enskilda systemkomponenter i tidigt skede av planeringsprocessen. Det här är inte lätt.

   Radera
  5. Hej,

   Det du skriver uppskattas och jag förstår det till stor del, men samma problematik kan ju appliceras på t.ex flygvapnet eller arméns luftvärn som ändå analyseras in i absurdum många gånger gällande sensorer hit och AESA dit enligt en amatör på området som mig.

   Som gammal vpl flottist och numera civilt maskinbefäl kan jag nog tycka att mycket relevant information är öppen, iaf om man ser till förmågor, antal, bestyckning etc som ju är det primära. En detaljerad beskrivning av SLC förstår jag att marinen inte vill släppa bara sådär.

   Ser man på axplock från t.ex Navyskipper analyseras mycket minst lika möpigt som armén på denna blogg men tyvärr har Ns och Wis gått i dvala av förklarliga skäl.

   Just ubåtar och avskaffad materiel "redo" att ta tillbaka hade i mina ögon varit otroligt värdefullt att diskuteras t.ex den planerade ombyggnaden av två Göteborgskorvetter till vedettbåtar resulterade i att dessa två skrov blev liggandes för att ruttna bort samtidigt som man degraderade (med viss bibehållen förmåga - vilket även du skrivit om faktiskt) Stockholmskorvetterna vilket helt enkelt minskade korvettbeståndet med 4 enheter i ett väldigt luddigt slag.

   Ubåtarna som byggs går också att diskuteras, jag tror att dessa säkert blir riktigt bra men, samtidigt avskaffar man befintliga enheter som mycket väl skulle kunna segla vidare lång tid framöver med minskad numerär som följd. Detta i en tid där upprustning står på agendan - är detta rätt eller skall man kräva att politikerna skjuter till de summor som krävs för att bibehålla samtliga befintliga plus de nya?

   Budgetering handlar ju som bekant om prioriteringar och som du säger ser politiker bara saker som smäller och glömmer strukturerna bakom. Flottan behöver mer av allt, men inte ens det som smäller lyckas dom få några korvören till. Detta förklaras nog till stor del av att ÖB alltid tillhört de andra vapenslagen även om dom borde vara kompetenta nog att se helheten.
   En annan stor anledning kan också vara att det kostar 3 miljarder att få en brigad på land, men det kostar lika mycket att få en "ynka" ubåt.
   Självklart ser det bättre ut i media och i fikarummet om man förhandlat sig till en smällande och snyggt marscherande brigad jämfört med en kanske flera gånger så viktig, men betydligt osynligare konservburk som det inte ens är meningen att någon skall se.

   Dessutom har flottan åtminstone sedan 70-talet varit en hackkyckling pengamässigt och verkar leva kvar i rollen att man inte skall kräva allt för mycket eftersom man då mest riskerar att dra på sig uppmärksamheten och bli fråntagen ännu mer.

   Just denna brist på att vara duktig på att "sälja in sig" hos den breda massan är något som den grå firman misslyckats med fatalt och behöver bland annat din och andra opinionsbildares hjälp med. Armén säljer sig själv, speciellt då den absoluta majoriteten av befolkningen haft kontakt med just armén medan flottan/marinen redan på invasionsförsvarets tid var en parentes rent bemanningsmässigt och därmed folkförankringsmässigt.

   Samtidigt lyckas KBV nästan magiskt stjäla uppmärksamheten på vattnet och med den pengarna. Egna tv-program och allt verkar skydda dom mot ifrågasättande Även denna galenskap med två självständiga marina myndigheter är värd en hel serie inlägg.


   Ser med glädje fram emot Höstsol och lade igår en förhandsbeställning på ett rykande färskt exemplar! Keep up the good work!

   Radera
  6. Vill marinen marknadsföra sig bättre är det bara att de hör av sig och bjuder in mig.

   Brigad på land 0.6 - 3 miljarder om året. Ett örlogsfartyg för 3 miljarder håller iaf 20 år. Kostnaden per år är inte den samma.

   Ja, KBV är ett sorgligt kapitel för sig. Skrev om det som slöseriombudsman förra året, bland annat "kajseglingen" för att få sjöersättning, dvs att man byter hamn att ligga i till annan än hemmahamnen (Slite-Visby, Karlskrona-Karlshamn) och därmed får besättningen mkt bättre betalt, men åker hem på kvällen som vanligt...

   Radera
 12. Jag undrar om det någon gång inom den närmaste framtiden kommer att bli tal om att återuppföra nerlagda regementen, eller bygga nya.

  Men för det krävs väl en avsevärt mycket högre budget än vad man är beredd att tilldela, även efter den här ickespecificerade kommande ökningen.

  SvaraRadera
 13. Den tredje brigaden blir troligen P7 och den fjärde brigaden blir troligen I1.

  Köper man in tilläggsoptionerna på Patgb 360 så borde man få precis nog till en infanteribrigad.
  Archer finns ju till samtliga Brigader också.
  Så den 4:e brigaden bril inte jättedyr utan snarare en eventuell 5:e får den äran

  SvaraRadera
 14. Ang Bydenare, skulle man t.ex krigsplacera civila hkp och förare och köpa in nåhot som detta? (Så i krig så monteras det, men i fred så är helikoptrarna utan)
  http://www.maceaviation.com/index.php?cID=167 )

  SvaraRadera
 15. Då blir det snart dags att lämna tillbaka snödräkten, necessären, de fyra handdukarna och skoputsutrustustningen och lite annat "vitalt" vi fått i Hv.

  SvaraRadera
 16. Hur i allsindar har "Lövet" missat Cornu som försvarsminister? Han är ju ett fynd.

  SvaraRadera
 17. Det blir nog en Cronstedt vart det lider.

  SvaraRadera
 18. En sak jag funderat på är varför man har reducerat antalet sjöhelikoptrar till fem från beställda nio? Borde ju vara tvärtom så att man ökade sjöförmågan med fler i denna version eftersom vi köpte in 18 land baserade blackhawk. Kan någon förklara detta för mig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte det om 5 sjö operativa Hkp14, men Sverige köpte bara in 15 Hkp 16 (blackhawk)

   Radera
 19. Sen undrar jag om försvaret skulle kunna använda sig av sina sk60 operativt idag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte om någon motverkan utöver finkalibrigt kan påräknas.

   Radera