Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-07-22 21:02

Åtalet mot Ågren bekräftar: Transportstyrelsen har läckt hemliga operatörers identiteter

DN:s Mikael Holmström bekräftar i en artikel det jag bloggade om för en vecka sedan. Transportstyrelsen har läckt polisens, Säpos och Försvarsmaktens militära underrättelsetjänst hemliga särskilda operatörers identiteter. Detta bekräftas av gärningsbeskrivningen i åtalet mot fd GD:n Ågren. Tillägg: En av serberna som fick tillgång till allt var fd serbisk militär - som har tätt samarbete med Ryssland.
Inga hemliga operatörer här, men en bra bildillustration.
Bloggen skrev redan för en vecka sedan att Transportstyrelsen via generaldirektör Maria Ågrens fullt medvetna och underskrivna lagbrott att avsiktligt frångå svensk lagstiftning läckte ut svenska topphemliga särskilda operatörers falska identiteter, sk kvalificerade skyddsidentiteter.

Sveriges bästa försvarsjournalist i traditionella medier, Mikael Holmström, bekräftar ikväll detta i en artikel hos DN.

Det allra viktigaste beviset är att i gärningsbeskrivningen i åtalet mot fd generaldirektör Maria Ågren så hänvsas specifikt till brott 18:e kapitlet §5 offentlighets- och sekretesslagen. Denna punkt handlar om just enbart om kvalificerade skyddsidentiteter.

Ur lagen 18:e kapitlet §5 offentlighets- och sekretesslagen:
"Kvalificerade skyddsidentiteter5 § Sekretess gäller för uppgift som hänför sig till ärende enligt lagen (2006:939) om kvalificerade skyddsidentiteter, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den ansökande myndighetens verksamhet motverkas."
Åtalet, som Ågren gick med på ett strafföreläggande om böter på 70 000:- SEK, bekräftar alltså att Transportstyrelsen läckte de kvalificerade skyddsidentiteterna. 

Det handlar om svenska operatörer från polis och underrättelsetjänst inom och utom landet, som använder falska identiteter som täckmantel. Det kan handla om infiltration av kriminella nätverk, terroristorganisationer eller regelrätt särskild inhämtning (spioneri) utomlands.

Dessa operatörer har alltså röjts av Transportstyrelsen. Man får förmoda att eftersom principen är att om något läckt, så har värsta tänkbara mottagare fått informationen, så har ett antal svenska underrättelseoperationer nu avbrutits och operatörer med eventuellt åratal av infiltrationsarbete har kallats hem.

Från regeringen hörs inte ett ord, annat än att "det är väl inte så farligt" respektive "begränsad omfattning". Svenska spioner har alltså avslöjats...

Nu finns det inte så mycket mer att läcka. Det skulle möjligen vara Sveriges fullständiga krigsplanering, samt krigsdagböcker från samtliga svenska hemliga insatser inom och utom landet.

Spionen Stig Bergling fick på sin tid livstids fängelse. Ågren fick 70 000:- SEK i böter och kan inte straffas igen för detta brott.

Tillägg: Nyheter Idag konstaterar att en av de serber som fick tillgång till allt hos Transportstyrelsen var fd serbisk militär. Serbiens militär har ett tätt samarbete med Ryssland, bland annat årliga gemensamma övningar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

31 kommentarer:

 1. Fjärde statsmakten har talat. Tack för att du finns!

  SvaraRadera
 2. 70 000 och elefantkyrkogården...
  Det är nästan man vill att ryssen invaderar och styr up landet...

  SvaraRadera
 3. Från illa till tja FUBAR, antar jag:

  https://nyheteridag.se/nyheter-idag-avslojar-serbisk-militar-fick-full-tillgang-till-transportstyrelsens-it-natverk/

  *FACEPALM*

  Snälla Kosovo, kan ni skicka en mission hit för att styra upp vårt land?!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öh, inte i min förort tack. Här har vi det bra som höginkomsttatagare. Inga problem. Men gärna där de håller på och eldar bilar och så. Man blir ju så störd av nyheterna närt de håller på så där. Tröttande är det. Man vet inte hur länge man orkar.

   Radera
  2. Kosovoalbaner är inte lösningen på våra problem, och Serbien är inte problemet. Inte geller Ryssland eg. Problemet är muslimer och invandrare.

   Radera
  3. nej, i det här fallet är politikerna 100% av problemet.

   Radera
 4. Jag hoppas att hela historien egentligen är en stor kontraspionage operation för att med falska uppgifter röka ut spioner.
  Tyvärr är det bara ren inkompetens och dumhet av en politisk placerad nickedocka som hamnade i sitsen att behöva fatta ett riktigt beslut.
  Vem gav direktivet till GD?

  SvaraRadera
 5. Svar
  1. Ja, det är bara ett steg från Reinfeldt.

   Radera
  2. Reinfeldt och co, de är lite skumma nu va?

   Radera
  3. När Reinfeldt fick hjärnblödning och satte agendan för politiken med sitt "öppna era hjärtan tal" visade han att han är att Sveriges fiende. Han gjorde mycket gott men hans tokerier betalar vi för nu

   Radera
  4. Vad har detta med Reinfeldt att göra?

   Radera
  5. Eller tillsattes hon under den perioden måhända?

   Radera
  6. Svårt att veta för vi har ju ingen aning om alla får körkort eller om man tycker det räcker med pass + idkort för många som ska jobba utomlands. Och normalt sett undrar jag varför man ska krångla till det med fiktiva identiteter i de fall det inte är känt att personen är anställd av staten. Kan det vara gentemot ISIS och såna som kan förväntas ge sig på familjen om de avslöjar en operatör? För att minska risken att nån som röjs blir dubbelagent pga hot?
   Kan vara så att körkort är vanligast inom landet, gentemot kriminella, för att skydda anhöriga den dagen operationen övergår till öppen dvs gripanden osv.

   Radera
 6. Planer går att göra om. Men resurser i form av individer och materiel är det de är.
  F ö kan vilken major/övlt i nästan vilket land som helst göra en plan för hur de mikroskopiska resurserna skall användas i ett försvar av Sverige. De kommer att hamna i samma lösning som oss.

  F ö har vi har ett försvar som INTE är budgeterat och framtaget för att försvar landet. Inte ens den tidigare målsättningen för insatser är uppnådd.

  Vi har ett försvar som klarar av varken eller. Tack Björklund och Tolgfors.

  SvaraRadera
 7. Trodde Nyheteridag var klassat som en hatsite... ska genast ta bort dom från min host-fil där nyheteridag.se pekar mot 127.0.0.1 så jag kan läsa vad som skrivs där.

  SvaraRadera
 8. Att valet blev Serbien för utsorkningen av Transportstyrelsens IT-kompetens, beror sannolikt på att EU gör "föranstalter" för att få med Serbien i EU.

  SvaraRadera
 9. Att super socialdemokraten Stefan Östergren, som har svar på allt. Är tyst (och har varit om allt om det här) säger det mesta om hur illa det är!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det bevisar ju att han inte har svar på allt.

   Radera
  2. Super socialdemokraten, ja oftast.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 10. Blir det ingen alliansregering utan SD, så sätter sig Annie Lööf i Stefan Löfvéns knä nästa mandatperiod. Nu vet vi det.

  SvaraRadera
 11. Det är inte 70-tusen, utan 70-dagsböter, den utan inkomst skulle fått 3500kr, 70 motsvarar inte fullt halvvägs till fängelse, eller motsvarar fyllekörning under 0,7-prommile,eller olovlig körning 2:a gången, eller sex med en häst, hakkors på sin väst när han deltog i en cruising i Falköping. Märket leder till 100 dagsböter.
  Barnpornografibrott 100-dagsböter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom hon erkände fick hon strafföreläggande som inte kan bli högre än tusen kr per bot, smart.
   Samt högre lön för att kunna betala och få bättre avgångsvederlag.

   Radera
 12. När och på vems order utfördes upphandlingen. Hur såg regleringsbreven ut från transportstyrelsen startade 2009. Vi har här ett av de sämsta myndighetsminimeringen i mannaminne. Ban.-funkade. Sjöfart-funkade. Väg-funkade. luftfart-funkade. Trafikverket-inte bra. Och Transportsyrelen -jag tror att vi kan säga att Gd inte hade en susning, men någon drev detta projekt, kanske avlönad av IBM.

  SvaraRadera
 13. Brist på ansvarskänsla, brist på omdöme, brist på kunskaper. Kvaliteten i offentlig sektor har under en 20-årsperiod fallit sakta men säkert. Bra folk jobbar inte längre där. Man duger som man är är valspråket. S-ideologin och feminismen gräver landets grav. Som man bäddar får man ligga.

  SvaraRadera
 14. Nu har jag satt mig in i detta och det absolut värsta är att detta bara är ignorans och inkompetens från en maktfullkomlig Ågren och hennes chefer i regeringen - det är helt jädra otroligt att detta kunnat hända.

  Tänk själv, du är chef och skall fatta ett beslut, dina sakkunniga i organisationen avråder dig starkt och hänvisar till lagbrott och säpo knackar på och ger en kraftig varning.

  Din chef i regeringen säger åt dig att köra på ändå, förmodligen utan att ha hela bilden klara för sig, för att dom inte bryr sig,

  Och du väljer att göra vad dina overlords kräver utan vidare eftertanke.

  En sån OTROLIG arrogans, noll integritet, noll ansvar och inte en gnutta respekt för dugliga medarbetare.

  Sen får Ågren minsta möjliga straff och ansvarig i regeringen kommer undan.

  - nu tycker jag så här, brottet i sig var inkompetens, straffbart men inkompetens, att dom nu kommer ge alla frikort är för arrogant och jag hoppas detta utreda i detalj som det skall efter de lagar vi har för rikets säkerhet med stenhårda straff som följd och för ALLA som kände till detta, även om det betyder att hela regeringen får skaka galler!

  SvaraRadera
 15. Kom ihåg att Annie Lööf var på Bilderbergmötet.

  Hon är alltså nästa statsminister oberoende av valresultatet, antingen med S eller med alliansen, dock inte SD.

  On ni nu inte redan listat ut detta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Johan Näsmark 08:46
   Tack för informationen. Instämmer!

   Lööf är mycket Bilderbergsfähigt. Hon är EU- och Natovurmare, försvarar den svenska minerallagen, vill ha gigantisk massinvandring samt är nyliberal ut i fingerspetsarna.

   Radera
 16. Det här är verkligen inkompetens på kriminell nivå. Inte ens i min vildaste fantasi kunde jag tänka mig att folk kunde vara så pass stora idioter och ändå nå så pass välbetalda uppdrag. Fy fan vad dåligt.

  SvaraRadera