Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-07-27 18:08

Alliansen skjuter upp Hultqvists avsättande till starten av Zapad-17

Alliansen backar på en punkt angående försvarsminister Peter Hultqvists avsättande. Han ska nu röstas bort av riksdagen först när riksdagen öppnar den 12:e september. Det är två dagar före den ryska invasionsövningen Zapad-17 drar igång i och runt Östersjön och sämsta tänkbara tidpunkt att stå utan försvarsminister.
RFS Pjotr Velikij. Foto och upphovsrätt: Copyright (c) 2017 Erik Gustafsson


Alliansen och som konsekvens deras stödjare i Sverigedemokraterna skjuter alltså upp misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist till riksdagens öppnande den 12:e september. Officiellt börjar den massiva ryska västra invasionsövningen Zapad-17 (Zapad uttalas za-pat, med riktigt z och ett svagt t, inte sapad, tänk [d]za-pa[t]) två dagar senare, och Sverige riskerar då stå utan försvarsminister, eller åtminstone med en helt grön ny försvarsminister.

Tidpunkten kunde inte varit sämre, men vi får åtminstone sitta med en insatt, respekterad och kompetent försvarsminister med upparbetade internationella kontakter i våra grannländer under sommaren, medan Ryssland nu fört in de första trupperna i Vitryssland och stora delar av Norra flottan in i Östersjön.

För övrigt kommer inte de stora örlogsfartygen från Norra flottan att delta i örlogsparaden i S:t Petersburg, som sker på floden Neva. Endast mindre fartyg deltar där. Slagkryssaren RFS Pjotr Velikij, kryssaren RFS Marshal Ustinov och kärnvapenrobotubåten RFS Dmitrij Donskoj kommer bara finnas vid Kronstadt. Dit kommer endast lokalbefolkningen på Kronstadt ha tillträde och det är rent av olagligt att sälja vidare sina biljetter till paraden till utomstående. I S:t Petersburg kan man dock se de stora fartygen på en storbildsskärm.

Man flyttar alltså in sina största ytstridsfartyg och största ubåt in i Östersjön, men kommer inte visa upp dem för miljonstaden S:t Petersburg, annat än på teve. Något som kunde gjorts även om de var kvar på Kolahalvön. Mycket styrkedemonstration för lite tevetid alltså.

Alliansen taktiserar förhoppningsvis. Genom att fördröja omröstningen mot Hultqvist kan man låtsas inte vika en tum och fortsätta låtsas vara aggressiva i media just nu. Sedan kan man successivt öppna för att ta ansvar för det allvarliga säkerhetspolitiska läget och låta Hultqvist sitta kvar. Tillägg: Källor uppger till TT att den uppskjutna omröstningen är för att man ska kunna dra sig ur omröstningen med äran i behåll. Så tidigare formulering kan ses som bekräftad.
C PROD generallöjtnant Johan Svensson skakar hand med amerikanske generalen Ben Hodges vid
Almedalspresentationen av försvarsövningen Aurora. Lägger förstås ut just denna bild för att förarga "Sverigevännerna",
USA-hatarna, "fredsrörelsen" och rysstrollen. Ofta uppfyller samma personer 2-4 av dessa roller samtidigt.
En vecka efter avsättandet den 12:e september drar den svenska försvarsövningen Aurora igång. En övning som planerats och skett under Hultqvists försorg, men som alliansen nu alltså vill förvägra honom. Man får hoppas att han som försvarspolitiker blir inbjuden av Försvarsmakten ändå.

Mer om tidplanerna och detaljer kring Aurora i ett senare inlägg.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

44 kommentarer:

 1. Liiiiite väl skitnödigt att kräva Hultqvists huvud, Alliansen kunde väl ha nöjt sig med en utskällning i något Försvars-utskottet?

  Dock bör både Johansson och Ygeman ställa sina platser till förfogande, speciellt Ygeman.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att konungariket efter riksdagens öppnande och en därefter följande misstroendeomröstning eventuellt kommer att stå utan en kompetent försvarsminister framstår i sammanhanget som varandes ett pseudoproblem.
   Det reella problemet är av - även för den subnormalt begåvade - lätt insedda skäl att vi inför de stundande ryska aggressionerna, på grund av vårt ickemedlemsskap i den Nordatlantiska fördragsorganisationen står utanför dess i artikel 5 reglerade ömsesidiga försvarsgarantier...

   Radera
  2. Hade Löfven omgående gett Johansson och Ygeman sparken då dessa hade huvudansvaret för området, påpekat att Hultqvist gjort ett misstag då han borde ha informerat statsministern men att han inte ser detta misstag tillräckligt allvarligt för avsked så hade han förmodligen kunnat rädda Hultqvist kvar. Nu har en riksdagsmajoritet uttalat att man inte har förtroende för Hultqvist, vilket kommer vara svårt för dem att backa ifrån såvida man inte kan peka på väldigt goda skäl varför förtroendet har återskapats.

   Radera
 2. En samvetsgrann person som Hultqvist har alla gånger informerat sin chef Löfven om att den kanske största informationsläckan hotande rikets säkerhet har skett redan tidigt 2016 när han själv fick klart för sig detta. Allt annat är trams. Löfven var sloppy och lät sin adept Ygeman ratta detta, vilket ledde till noll och nada. Johansson tror jag inte de ens bemödigade sig att blanda in, hon hade ändå ingen koll på något.

  Hultqvist röjer inte sin chef, så han sitter där han sitter i ett klister. Dock tror jag som Cornu att det lättar efter hand och att man ser att det allvarliga omvärldsläget spelar in. Dessutom vet ju alla att Hultqvist i verkligheten gjorde sitt jobb och informerade. Även Alliansgänget i regeringsroll hade gjort på samma vis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Högst troligt.
   Johansson verkar riktigt inkompetent f ö

   Radera
  2. Spakryckarn;

   Sommarjobbar du på en bordell? Plugga till hösten så kanske du kan få ett riktigt jobb nån dag och slipper vara avundsjuk på folk med finare titlar.

   Radera
 3. Hej Lars

  Bara för kännedom.
  Jag har varit många gånger med tankbåt uppför "Neva" till St. Petersburg (120 m lång, 12 m bredd och 8 m djupgående lastat).

  Att ta dessa båda örlogsmän till St Petersburg är omöjligt och redan "Kronstadt" kräver mycket god sjömanskap för att klara det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet. Det gör det dock väldigt intressant att man alls för in dessa fartyg i Östersjön, då de som sagt inte kan delta fullt ut i paraderna.

   Radera
  2. Lars

   Det gör skillnad att visa upp dessa fartyg på en storbildsskärm när de bara ligger några sjömil från StP än om de låg i Pazifik...

   Förresten, bra iscensatt från Alliansen det hela med Hultkvistaren...klart att han stannar på sin post.
   Det finns "strateger" i alla lager, man har tänkt igenom de fem möjliga! scenarier i förväg och hade en plan för alla...från alla inblandade.

   Att kalla Löfvens beslut för "genialiskt" (så som jag läste i SvD idag) är skrattretande med tanke på vad som var realistiskt i sammanhanget.
   Men visst, sämre drag kunde han ha gjort.

   Radera
  3. Jo, straffläggning i division 6 kan ju vara intressant att titta på, det med.

   Radera
 4. På två månader har det lugnat ner sig, Löven har pratat med fyrklövern och de har kommit överens om att Hultqvist är oumbärlig i detta prekära läge som vi befinner oss i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Moderaterna, KD och SD är väl bara treklöver?

   Radera
 5. Får verkligen hoppas att oppositionen tar sitt förnuft till fånga och backar ang. Hultqvist. Är man beredd att kasta ut landet i ett enda kaos ett år innan valet så kan man knappast hävda att man ser till landets bästa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man kastat in landet i kaos under åtta år är man nog beredd att göra det igen.

   Radera
  2. OK. Om försvarsministern heter Hultqvist, så är det alltså ordning. Om försvarsministern heter något annat, så "kastas landet ut i kaos".

   Med det argumentet kan vi lika gärna avskaffa allmänna val. Man måste rösta på sossarna för att garantera att försvarsministern heter Hultqvist, vilket tydligen är det enda sättet att garantera att vi inte får ett Mad Max-samhälle.

   Radera
  3. Nu handlar det inte bara om försvarsministern. Kaos är att ordna med världens dyraste sjukhus, statens sämsta affär någonsin, sälja ut de lönsammaste statliga bolagen till ockerpriser, avskaffa den välfungerande fastighetsskatten och istället införa avgifter, dödssjuka som tvingas arbeta, lyxlirare som får statliga bidrag i form av skatteavdrag, avskaffad värnplikt (samtidigt som spänningen stiger i våra granntrakter), budgetunderskott efter budgetunderskott, låta de nedt högavlönade få skattesänkningar men låta pensionärer få skattehöjningar, en finansminister som inte vill göra ett ”jota” utan istället låta marknaden styra sig själv, en kulturminister som inte betalat sin tv-licens på 16 år, en sjukskriven arbetsmarknadsminister som ej själv tvingas in i ”arbetslinjen”, en statsminister som vill öppna folkets hjärtan till vilket pris som helst (så länge som hans egna privata kompisar tjänar på det) med mycket mera elände = KAOS.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Sommarcirkus. Tur att Löfven och Hultqvist sitter kvar. Presskonferenserna igår och idag kändes som Superettan/korpen vs CL (fotboll).
  Ta tillbaka Odenberg och stå upp för er värdegrund i "moderaterna". Vad står ni nu för? Neoliberal marknadsfundamentalism à la Lööf (så sorgligt i sig, med tanke på Centerns historia där man har bidragit till Sveriges utveckling) eller något annat/mer?
  Björklund framstår plötsligt som den mest resonabla och dugliga ledaren i fyrklövern. Han (och Lööf) ska också ha ett erkännande för att de står fast vid sitt motstånd mot den nuvrande partiledare som firade med alkohol och nidvisor på ett fartyg att Sveriges statsminister och en trebarnsfar lönnmördades mitt i Stockholm.

  SvaraRadera
 8. Ser ut att sluta med en antiklimax för hönsen i Alliansen, lika bra det när man inte kan vet eller vill, men en eller flera ståtliga farser i KU lär det väl bli i alla fall.

  SvaraRadera
 9. Jag tror att Alliansen inväntar opinionsmätningar som visar om S backar eller håller sig flytande efter detta klavertramp. Om det visar sig att S rasar om ett par veckor finns naturligtvis ingen anledning att "benåda" Hultqvist, då ser man till att han får gå och spöar samtidigt sossarna ännu mer. Det är bara för en liten klick "försvarsvänner" (läs antinationalistiska Natovänner) som Hultqvist är någon slags husgud. De flesta vet knappt vem karln är och många är nog tämligen glada bara om en sosse får bita i gräset.

  Cornucopias idol Hultqvist är som en Ygeman i försvarsministertappning, en lealös pratkvarn. Ygeman har dock haft massinvandringens konsekvenser att hantera, vilket Hultqvist har sluppit eftersom de frågorna inte ingår i hans ministerportfölj. Därför har Hultqvist framstått som mer kompetent och handlingskraftig än vad han egentligen är. Det avlägsna militära hotet från Ryssland går liksom inte att jämföra med dagliga våldtäkter, IS-slödder i förorten, marockanska "gatubarn", tiotusentals illegala invandrare som vägrar lämna landet mm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Isak...

   Lustigt att SD:s hantlangare ofta vill ha hebreiska namn. Hellre en respekterad toppolitiker som Hultqvist som smygidol än den galne massmördaren och självutnämnde führern Adolf Hitler. Som i slutet av sitt misslyckande liv både förgiftade nyblivna frun och sköt sig själv.

   Radera
 10. Och hur skulle det se ut om regeringen avgått i sin helhet? Hur ser det alternativet ut??
  Men intressant se hur Miljöpartiet agerar nu när det blåser. Borta med vinden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alternativet är en rasistisk SD-minister som skulle välkomna Sverige in i Putins militärallians.

   Radera
  2. Varför inte Ekeroth som försvarsminister han är ju en slugger.

   Radera
 11. Jaha, då har den ytterst viktiga analysen och diskussionen kring konsekvenserna och åtgärder efter transportstyrelsens illegala och medvetna läckage av ytterst känslig information drunknat i blockpolitisk debatt om ministras nivå av duglighet, inrikespolitisk taktik och storleken på avgångsvederlagen.

  Puhhh, man tar sig för pannan. Det finns en större och betydligt farligare värld utanför ankdammen Sverige.

  Vad händer nu med alla viktiga frågor som måste ställas, och med de åtgärder som snarast måste genomföras för att begränsa effekterna av läckan?

  Med hopp om snar tillnyktring...  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gäller det militära försvaret så åtgärdades det hela direkt när de blev informerade av Säpo februari-mars 2016. I april var alla åtgärder genomförda för Försvarsmakten. För övriga var samtliga icke-behöriga borta till juli 2016y.

   Radera
  2. Läckan är alltså inte pågående.

   Radera
  3. Och när informerades försvarsutskottet? Eller var detta så betydelselöst att oppositionen ej behövde informeras?

   Radera
  4. ORSAKEN till läckan var pågående i nio månader utan en tillstymmelse till att vilja försvara Sverige från en försvarsminister.

   Det var ju andra gången som han inte ville eller tyckte att det inte är hans jobb att försvara Sverige.

   När någon med uppsåt läcker försvarshemlig sekretess till främmande makt så anser vår försvarminister att det inte ligger på hans bord att stoppa denna person.

   Sedan anser vissa att han är mest lämpad som försvarminister. Jag anser att han borde sitta bakom lås och bom.

   Radera
 12. Hur många liter grå färg gick det åt till att måla den där?

  SvaraRadera
 13. Hultqvist kommer sitta kvar, alliansens tråkiga fulspel dör ut, detta var ett spel som lyckades från alliansen, de fick bort de två de ville men blandade in Hultqvist just därför. Alliansens fortsatta sänkning av Hultqvist kommer slår tillbaka. De största vinnarna är tyvärr SD antagligen.
  Fram till nästa kris ser regeringen ut som den gör, det kunde faktiskt blivit värre.

  Å andra sidan hade en fälld regering livat upp lite, vi (ska) har ju trots allt självständiga myndigheter och som medborgare behöver vi se att vi faktiskt klarar oss kortsiktigt utan regering, vi har för stor tilltro till myndigheter och politiker i detta landet. Men mtp sommarens händelser i Östersjön är det synnerligen dålig tajming att försöka sänka Hultqvist också.

  SvaraRadera
 14. Jag gillar Hultqvist och tycker att han gjort ett bra jobb i att fixa till försvaret.
  Dock har han ju misskött sig grovt i den här frågan så han måste gå, det som är synd är inte att han sparkas utan att han misskött sig !

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilket sätt har han misskött sig?

   Radera
 15. En försvarsminister har inget med det operativa att göra, såsom krigsövningar. Han behöver inte vara militärt utbildad och kan med fördel vara vapenvägare. Hans huvudsakliga roll är att äska pengar hos finansministern åt Försvarsmakten.

  Om han närvarar vid dessa övningar är han bara åskådare och middagsgäst etc. Så det spelar ingen roll för krigsövningarnas genomförande eller utveckling om Hultqvist avsätts eller ej.

  Sedan har Sjuklövern förstört konungariket Sveriges territorialförsvar, och ersatt det med en natoanpassad, globalt offensiv expeditionskår under Natobefäl. Sverige har de facto blivit USA:s säkerhetspolitiska bitch, enligt finländska, kunniga, försvarspolitiska bedömare, inom ramen för det mellan USA och Sverige bilaterala säkerhetsavtalet med de hemliga bilagorna från 2016.

  ”Sveriges nyligen undertecknade samarbetsavtal med USA väcker debatt mellan svenska och finländska politiker. Varför ska Sverige ligga med USA? frågar Carl Haglund i Visby.”
  https://svenska.yle.fi/artikel/2016/07/05/sveriges-usa-avtal-vacker-fragor-i-finland

  Sverige är alltså underställd USA. Så det är väl mer vad som händer inom amerikansk aggressiv geopolitik under formell ledning av Donald J. Trump, som kan påverka övningarna i endera riktningen. Så eventuell cirkus om misstroendeförklaring gällande Hultqvist blir därmed av lätt insedda skäl än mer dimunitiv, och är de facto bara svensk inrikespolitik.

  Sveriges militära erfarenhet (ISAF 2002-2014) att pröva på att vara USA:s bitch, inom ramen för USA:s geopolitik i Afghanistan, vars enda bestående resultat är utvecklingen av den årliga åkerarealen [hektar] med opiumvallmo (se tabell nedan), har tydligen fallit svenska säkerhetspolitiker på läppen varför man 2016 har formaliserat ”bitchförhållandet”:
  2001_____8000
  2002____74000
  2003____80000
  2004___131000
  2005___104000
  2006___165000
  2007___193000
  2008___157000
  2009___123000
  2010___123000
  2011___131000
  2012___154000
  2013___209000
  http://www.unodc.org/documents/crop-monitoring/Afghanistan/Afghan_report_Summary_Findings_2013.pdf

  SvaraRadera
 16. Du Lars och dina beundrare borde kanske läsa vad som står i denna länk?

  https://parnassen.wordpress.com/2017/07/27/lofven-talar-oversittarsprak-hultqvist-star-och-ljuger/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en konstig blogg du länkade till. Kossan eller kvigan (vad jag förstod så beskrev hon sig själv så på sidan ”om mig”) måste ju vara en korsning mellan skämtaren David Batra och Jimmy Åkesson i en folkdräkt från 1934... fast som kvinna. Med extra kursiv och fet stil om zombie-blick mitt i texten. En kviga som glor för många timmar (vilket hon själv erkänner) istället för att ta hand om djuren på gården. En kviga som beskriver bilder ordagrannt istället för att låta betraktaren själv få avgöra. Detta är tydligen attraktivt i vissas ögon.

   Är det detta som du beundrar?

   Radera
 17. Kan någon förklara vilken skillnad valet av försvarsminister skulle göra för vårt försvar i dag? Om Hultqvist avgår i dag så påverkas väl inte försvarets operativa förmåga en millimeter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnaden kan vara lika stor som den mellan Odenberg och Tolgfors. Det påverkade försvaret mer än en millimeter.

   Radera
 18. Alliansen ställer till det. Och hårt arbetande socialdemokrater får som vanligt städa upp efter inkompetenta tomhylsor, griniga moderatkärringar och hånflinande överklassyngel.

  2011 skrev Reinfeldt: ”det är önskvärt att en större del av myndigheternas it-behov tillfredsställs med hjälp av outsourcing”. 2014 avbröt man avtalet med Trafikverket som tidigare tillhandahållit IT-tjänsterna och 120 anställda fick sparken. Maria Ågren fattar senare eget beslut om att göra avsteg från gällande lagar och regler för att skynda på den försenade processen med de privatiserade IT-tjänsterna. Antagligen under påtryckningar av moderata politiker som känner att medeltiden (Reinfeldt-eran) närmar sig slutet. När infrastrukturministern fick information om saken så fick generaldirektören omedelbart sparken (januari 2017). När förundersökningen var klar sparkas även de övriga ansvariga i transportstyrelsen.

  Den ansvariga infrastrukturministern gjorde rätt. De enda som gjorde fel var de som skyndsamt ville tillfredsställa Reinfeldts privatiseringsfetish samt alla ni som valde att åter ta Reinfeldt till era hjärtan i valet 2010.

  SvaraRadera
 19. Aktuellt i Fokus tidslinje:

  ”2011: Riksrevisionen granskar outsourcing inom svenska myndigheter. [eftersom Alliansen+SD har majoritet i riksdagen]. Slutsatsen är att svenska myndigheter borde kunna bli bättre på att lägga ut verksamheter till upphandling.

  2012: SÄPO kritiserar säkerheten vid myndigheternas upphandlingar.

  2013: Daniel Karlsson, it-direktör på Transportstyrelsen, intervjuas i Computer Sweden och berättar om myndighetens moderniseringsarbete som bland annat innebär att it-driften ska gå till upphandling. MSB producerar en vägledning om informationssäkerhet i upphandling för myndigheter.

  2014: Transportstyrelsen, med Stefan Widlert som GD [utsedd av regeringen Reinfeldt], lägger ut sin it-drift på entreprenad.

  2015: IBM vinner upphandlingen av Transportstyrelsens it-drift. Kontraktet skrivs på innan Maria Ågren tillträder som ny VD.

  Ågren tar under sommaren 2015 beslut om avsteg från personuppgiftslagen (PUL), offentlighets- och sekretesslagen (OSL), och säkerhetsskyddslagen. [eftersom myndigheten annars tvingas att stänga ned hela sin IT-drift]

  SÄPO rekommenderar att outsourcingen stoppas.” [vilket borde ha gjorts redan 2012]

  Källa: http://aktuelltfokus.se/sa-baddade-regeringen-reinfeldt-for-it-skandalen/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kort sagt, alla påskrifter har skett 2015, under sosseregimen.

   Radera
 20. Kort sagt, ja. Du har så rätt. 8 års vanstyre löses ju inte på några få månader när man dessutom inte har majoritet i riksdagen. Att lägga ned hela IT-arbetet inom en hel myndighet är nog inget lätt beslut. De ytterst ansvariga fick lämna sina jobb redan hösten 2014.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och att de lämnade sina jobb, det ska du tacka sossarnas väljare för. Jag tar tacksamt emot tacksamheten.

   Radera