Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-07-19 15:55

58% av min bokförsäljning var elektronisk året fyra första månader

Under årets fyra första månader var 58% av min bokförsäljning elektronisk, räknat i antal böcker. Övriga 42% handlar om fysiska pocketböcker och inbundna böcker.
Formatfördelning bokförsäljning Lars Wilderäng januari - april 2017.
Över året varierar min bokförsäljnings omfattning och karaktär. I antal finns det spikar runt pocketsläpp av senaste boken, samt släpp av ny bok i juli - augusti. Därtill finns det julhandel och den ökade försäljningen av böcker under sommaren.

Därför kan det vara intressant att titta på årets första fyra månader, när alla mina titlar är "gamla", eller backlist, som det kallas i bokbranschen. Visserligen är senaste boken fortfarande på inbunden, men utanför rean är försäljningen relativt sett låg.

Till och med april har jag sedan 2011 sålt ca 222 000 böcker, fördelat på ca 124 000 böcker i Stjärnklartserien och ca 98 000 böcker i Midvintermörkerserien. Mest som individuell titel har Stjärnklart sålt med 61 000 exemplar, följt av Midvintermörkers 56 000. Då Midvintermörker nu är sex år gammal, medan Stjärnklart bara har tre år på nacken, så blir skillnaden per år desto större.

Men mest intressant blir det att titta på fördelningen av formaten. I bokbranschen generellt sägs 1-2% av bokförsäljningen vara e-bok.

För min del var 12% av försäljningen under årets fyra första månader just e-böcker.

Samtidigt var otroliga 46% ljudböcker i elektroniskt format - nedladdning eller strömningstjänster. Fysisk försäljning, uteslutande av pocket och inbundet, då utgåvorna av Midvintermörker, Midsommargryning och Stjärnklart på CD i princip inte säljer något alls stod bara för 42% av försäljningen.

För de allra äldsta böckerna i Midvintermörkerserien är andelen fysisk försäljning ännu mindre och är nere på 30 - 35%. Som man ser avviker Stjärnklart och i synnerhet Stjärnfall en del. I fallet Stjärnklart beror det på att den säljer mycket bra på pocket och nått den läsekretsen. I fallet Stjärnfall beror det på utförsäljningen av de sista inbundna böckerna i samband med rean. Jag har sedan köpt de sista 200 inbundna själv, och ni kan liksom de andra böckerna köpa dem signerade direkt av mig framöver, då den nu ej ska finnas till salu generellt.

Totalt dominerande på ljudbokssidan är strömningstjänsten Storytel. Konkurrenterna som Nextory och Bookbeat har långt att gå.
Kort sagt är min bokförsäljning på sätt och vis nära det man säger sig uppnått i USA, dvs 50% elektroniskt, om än inte just e-bok. Detta oräknat släpp av nya släpp på pocket eller inbunden.

Min nya roman Höstsol, den första delen i en ny serie böcker utan koppling till tidigare utgivning, släpps i slutet av augusti. Det är en säkerhetspolitisk och militär thriller, baserad i den verkliga världen och utifrån aktuellt säkerhetsläge plus några år. Den bör falla de som gillade Midvintermörker-serien mer i smaken än Stjärnklartserien. De som gillade den första boken i Stjärnklartserien nog kan hitta några förtjänster även i Höstsol.

Releasesigneringar blir hos SF-bokhandeln i Stockholm fredagen den 25:e augusti och SF-bokhandeln i Göteborg lördagen den 26:e augusti. Jag återkommer med exakta tider.

Boken släpps som inbunden, e-bok och ljudbok för nedladdning och strömning i slutet augusti. Det är sagt att första tryckningen av den inbundna boken kommer ha lite finare blankt omslag med förhöjd text, men jag är inte säker på att det blir så.

Enligt flera av mina provläsare är Höstsol min bästa bok hittills, inklusive att den innehåller de bästa inledande kapitlen än så länge. Det är också min längsta bok hittills och jag har fått korta ner och stryka en hel del för att inte ge ut en tegelsten.


Tills dess kan ni förstås läsa sista boken i Stjärnklartserien, Stjärndamm, nu i sommar.

Om ni redan läst allt av mig har jag själv publicerat två av mina noveller, som korta e-noveller. Berget är en säkerhetspolitisk thriller, medan Oscar är en dystopisk eller utopisk science-fictionnovell. Ni kan göra som 12% av mina läsare och läsa dem som e-bok, t ex på datorn, telefonen, surfplatta eller läsplatta. Det finns gratis programvaror för detta, t ex Adobe Editions på datorn eller iBooks på din iPryl. Novellerna finns också direkt på iBooks om ni har iPrylar. Använder du Kindle rekommenderas Bokon, som kan konvertera och skicka e-novellerna direkt till din Amazon-läsplatta.

Alla siffror är avrundade och avser enbart försäljningen i Sverige, då Stjärnklart började säljas i Polen först i juni. Stjärnklart finns i polska bokhandeln, eller online som e-bok. Som ljudbok hittas den på polska Storytel. Övriga böcker i serien kommer i Polen senare i år och bokserien kommer även i Finland framåt slutet av året.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

5 kommentarer:

 1. Jag har massor av tid i pendlingen att lyssna men ingen tid att sitta o läsa hemma. Elektroniskt i fortsättningen.

  SvaraRadera
 2. Hur stor är skillnaden i intäkt mellan de olika utgåvorna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inbunden ungefär 3-4x pengarna kontra pocket eller strömningstjänster. Nedladdning beror på om det är till ursprungligt fullpris eller senare pocketpris. Ungefär samma som inbunden respektive pocket. Strömningstjänsterna betalar ungefär pocketpriser.

   Det där varierar stort beroende på vad man har för avtal. Jag kan bara prata generellt och inte vad som gäller för min del.

   Radera
  2. Funderade mest på om streamingtjänsterna betalade lika uselt som spotify sägs göra till artisterna. Men då kan man tryggt köpa en epub eller storytel utan att känna att man blåser författaren

   Radera
 3. Synd bara att det inte blir en tegelsten, det hade vi gillat!-)
  Men ser ändå fram emot denna nya serie, låter riktigt intressant.

  SvaraRadera