Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2017-06-14 18:48

Ygeman: Döm svenska IS-terrorister på plats i Irak

Anders Ygeman (s) försöker dämpa uppmärksamheten hans värdelösa hantering av polisen fått, genom att nu göra ett tämligen självklart utspel. Svenska IS-terrorister ska stanna kvar i Irak, åtalas och dömas där. Dock är utspelet ren populism av Ygeman och inget kommer ske.
Inrikesminister Anders Ygeman (s).
Ygeman försöker få bort uppmärksamheten från hans usla hantering av svensk polis och rättsväsende. Åtminstone förstår han att ett sätt att minska belastningen på rättsväsendet är att låta svenska IS-terrorister, eller IS-resenärer, som det nya begreppet för jihadturism tydligen ska vara, dömas på plats i Irak.

"För det första vill jag bara säga att Sverige har inga likvidationspatruller. Sverige mördar inte svenska medborgare utomlands. Där är svensk lagstiftning ganska tydlig. Däremot menar jag att Sverige och EU kan göra mer för att stödja det irakiska rättsväsendet på plats för att samla in bevis och få fällande domar på plats. Det är inget självändamål för mig att någon av de här mördarna återvänder till Sverige. Utan mitt förstahandsalternativ är att de ska ställas till svars på plats och dömas där. Det är mycket lättare att utreda de här brotten på plats än i Sverige."
Sverige har iaf inga egna likvidationspatruller utomlands. Det betyder inte att vi inte har överenskommelser med andra länders likvidationspatruller. Det är Sverige som inte mördar svenska medborgare utomlands. Inom landet är det tydligen okej - kallas världens bästa sjukvård.

Så brittiska och franska likvidationspatruller kan mycket väl även ha svenskar på sina listor.

Sedan är det förstås fullt rimligt att om man begår terrorism och folkmord i Irak, så ska man åtalas, dömas och avtjäna sitt straff där. Det skulle antagligen också verka lite avhållande från att åka på jihadturism.

Utspelet är förstås ren populism. Ygeman menar detta, men kommer förstås inte lyfta ett finger för att faktiskt genomföra det hela utan försöker bara på detta vis putsa på sin snabbt falnande popularitet. Notera hur han nämner EU, för att ha någon annan att skylla på att inget sker kring det hela.

Jag ville ju, men EU har inte gått med på det...

Annars har ju Sveriges kommuner redan fixat boende åt jihadreturerna, så det är bara för polisen att hämta upp dem och lämna ut dem till Irak för åtal. Att man ångrat sig och med svansen mellan benen åkt hem till trygga Sverige gör ju inte att man ska slippa straff. Ångra sig är ju inte ett legitimt skäl att slippa åtal här i Sverige. För mer allvarliga brott än folkmord och terrorism, t ex skattebrott, duger inte ånger.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

29 kommentarer:

 1. Sverige har de politiker det förtjänar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tyvärr fått de politiker de flesta andra förtjänar?

   Radera
  2. Du förtjänar dem också Kallle7.

   Radera
  3. Förtjänar dem bara för jag skriver dumma kommentarer på nätet?
   Eller så är det ett straff för att jag alltid kör för fort, hursomhelst så finns det inget samband mellan de som styr och de jag röstade på.

   Men alla de som faktiskt röstade på de som styr idag, de förtjänar alla konsekvenser de där tomtarna ställer till med så de röstar annorlunda nästa val.

   För hur ska de annars läras sig att det finns ett samband mellan vilka man röstar på och antalet IS-krigare bland sina grannar.

   Radera
 2. Världen bästa sjukvård var det ja. Enligt en undersökning genomförd av Socialstyrelsens tillsynsavdelning tar "världens bästa sjukvård" årligen livet av ca 3000 patienter till följd av vårdskador inom somatisk slutenvård (kroppssjukvård). I storleksordningen 105.000 vårdskador årligen genererar ca 630.000 extra vårddygn. Inte undra på att vårdkostnaderna skenar.

  3000 förolyckade per år; det motsvarar uttryckt i mer lättbegripliga termer att en med svenska charterresenärer fullastad Airbus per månad havererar efter start på Arlanda och samtliga ombord förolyckas - vem skulle acceptera det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur står det sig mot övriga Europa måntro?

   Radera
  2. @Simplicio

   Eftersom vi gillar lättbegripliga termer så varför bry sig om just dessa 3000? Det är mycket värre än så i verkligheten nämligen - Dödligheten i Sverige ligger faktiskt på första plats i världen, på hisnande 100%!

   Radera
  3. Var ligger den inte på 100%?

   Radera
 3. Som sagt - idag
  Lööf vill satsa på tryggare utomhusmiljöer
  Centerpartiet vill under fyra år satsa 280 miljoner kronor på att göra utomhusmiljön tryggare. Det kan till exempel handla om att lysa upp mörka tunnlar och otrygga cykelvägar.
  - Man måste hitta andra lösningar. Helt enkelt planera smartare så att man kan känna sig trygg utomhus där man bor, säger Annie Lööf.
  -----------------------------------------------
  Den sista meningen saknar motstycke. Upp stiga orden - tanken stilla stå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säger Lööf som antagligen kan somna naken på gräsmattan utanför sitt hus, utan risk för att bli ofredad. Allting handlar om vilka grannar man och om SÄPO övervakar ens minsta steg. Hade hon haft Ben som granne så hade jag tvekat att skriva såhär.

   Radera
  2. Samtidigt planeras att man ska ta emot 35 000 asylsökande under 2017 som man inte heller kan ta omhand och lämnas i utanförskap. Om Annie fick som hon vill betydligt fler. Hur nu det går ihop?

   Radera
  3. Lööf full av tomma förslag utan finansiering kryddat med skattesänkningar, en sann populist.

   Radera
  4. Lööf som vurmar för multikulturen är liksom Ygeman en populist. Jag gissar att C är som starkast där avståndet till en flyktingförläggning är som störst, och att C:s stöd är som störst där bostadspriserna är som högst. Endast 3.7% av de utrikes födda sympatiserar med C.

   Radera
  5. Centerpartiet - För dig som anser dig så moraliskt överlägsen att du kan tänka dig att påtvinga andra vad du själv aldrig skulle acceptera.

   Radera
  6. Billigare med ett armband: "rör inte min boendemiljö"

   Radera
  7. Eller "Storasyster Annie vakar över din trygghet". Häpp där sparade jag 279,5 miljoner åt staten samtidigt som jag slog ett slag för (C). :-p

   Radera
 4. Närmast till hands ligger väl att skicka SOGen på dom. Det är väl bara för Ygeman att ta ett snack med Hultqvist som snackar med med Byde'n.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Hmm, undrar hur lång tid det kommer att ta för dom flesta att fatta att religioner är gamla sagor och påhitt ? 300 år till ? Eller kanske mer ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan redan ha hänt, men man kan ju gilla en religions regler för jordelivet utan att vara säker på att det finns nån fortsättning.

   Radera
  2. Beror på hur långt du har kommit i evolutionen, detta då det varit ett överlevnadsdrag att tro på något bättre efter döden för att kunna uthärda vardagen.

   Radera
  3. Man bör nog ha klart för sig att det inte nödvändigtvis är så att sammhället ser ut på ett visst vis för att någon hux flux skivit ned en "helig" text. Det är antagligen så att texten ser ut som den gör för att förklara/rättfärdiga varför samhället ser ut somdet gör. Dvs kvinnans svaga ställning I den Abrhamitiska religionerna har sin grund I den de samhällen som religionenerna växte fram I och den svaga ställning som kvinnor har I ett jordbrukssamhälle jämf med det moderna eller jägar- och samlarsamhällen.

   Radera
 7. Det som saknas är effektiva lagrum. Det måste få större konsekvenser av att åka till exvis syrien och eventuellt delta i konflikter.

  Mitt förslag; gör set i praktiken förbjudet att åka till en konfliktzon. Vill du engagera dig så får du göra det i förväg utvalda organisationer som röda korset, FN eller rädda barnen. Andra undantag är exempelvis journalister med presskort och en order från redaktören att du skall åka dit och dokumentera.

  Sedan måste möjligheterna att bara "komma tillbaka" kraftigt begränsas. Mitt förslag här är att i praktiken göra det möjligt för socialnämnderna att vägra dig hjälp om det kryper fram att du varit i exempelvis syrien och tramsat runt. Du har i ett sådant fall "förverkat" din rätt till bistånd då du försatt dig i en situation (aktivt åka till en konfliktzon) som du bortom allt rimligt tvivel kunde undvika. -Ingen lägenhet. -Inget soc. -Ingenting. Kanske kommunens matpaket och hänvisning till härbärge.
  Den vassaste effekten kommer nog dock vara när denna insikt sprider sig; jag tror inte att folk kommer att vilja ta de konsekvenserna, och det blir mindre attraktivt att åka från första början.

  -Ett mer direkt alternativ är ju att sonika lagstifta förbud om deltagande/resande till konfliktzon utomlands utan myndigheternas tillstånd, men jag vet inte om det går juridiskt....därför tror jag mer på alternativet att göra det så obekvämt som möjligt att vara krigsturist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man sökt asyl i Sverige för att undvika krig/konflikt och sedan åker hem igen för att aktivt delta i konflikten; då har man förbrukat alla sina rättigheter, inklusive medborgarskapet och bör utvisas omedelbart.

   Radera
  2. Ja, fast det är väl däri svårigheterna ligger. Det kan nog vara ganska svårt att bevisa att:

   a) Personen ifråga överhuvudtaget uppehållit sig i konfiktzonen. Såväl Syrien som Somalia eller Irak har ju "lugna" delar också.
   b) Även om personen varit vid fronten kan man ju hävda att man varit hjälparbetare.

   Radera
  3. Om det finns "lugna delar" så finns det inget behov av flyktingstatus alternativt lär det väl vara aktuellt att repatrieras! Som hjälparbetare ger man sig ju frivilligt in i krigszonen och har då heller inte längre något behov av asyl i Sverige! Eller?

   Radera
 8. "Så brittiska och franska likvidationspatruller kan mycket väl även ha svenskar på sina listor."

  Hur många Andersson och Svensson tror du åker ner och halshugger cornu? Dom är i så fall bara svenskar på pappret, inget annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett antal faktiskt, detfinns väl siffrorsom sager att ca 15% av IS-arna är konvertiter trots att deras del av muslimerna är 3%.

   Radera
  2. Ja, är M*kael Skr*mo därnere fortfarande?

   Och vad hände med den gamle fundamentalisten R*lf W*dman som gick från nazist till jihadist?

   Men säkert är majoriteten som reser ner personer med bakgrund i området, det gäller säkert IS som andra som deltar i strid för andra parter.

   Radera