Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2017-06-17

Vad blir nästa bydénare?

Det har nu gått ett tag sedan senaste beskedet att Försvarsmakten ökar svensk försvarsförmåga genom att ta tillbaka något från malpåse eller depå, en sk bydénare. Frågan är vad som kommer härnäst?
Överbefälhavare Micael Bydén.

Det går att spekulera vitt och brett om vad som står i Försvarsmaktens lador, antingen i depå eller i malpåse, och som med relativt enkla medel kan förbandssättas och åter tas i bruk. Grundregeln för en bydénare är att det ska ske inom ram. Personal bör finnas, men kan förvisso pliktplaceras ur rullorna. Materiel ska finnas.

Tidigare är antagligen återinförandet av tung kustrobot det bästa exemplet på en bydénare.

Andra materielsystem kan tänkas åter tillföras såväl hemvärn som det reguljära försvaret. Man ska dock inte överskatta möjligheterna att hemvärnet tillförs materiel, som kan kräva omfattande utbildning eller regelbunden övning. Det gick dock att införa granatkastare till hemvärnet, så det bör vara möjligt.

Exempel kan vara
 • Återinförande av pansarvärnsrobot, inklusive HeliTOW på helikopter. Annars kan pansarvärnsrobot tillföras hemvärnet.
 • Förbandssättning av lätta attacken, dvs skolflygplanet SK60. Att dessa likt förr placeras i markattackroll, i en separat division. Trots att planet är omodernt så kan lågt flygande attackflyg i svensk terräng fortfarande ha en roll att fylla. Planen flygs, det finns uppenbarligen piloter som klarar av att använda dem.
 • Återinförande av luftvärn för amfibiebataljon. Har tidigare haft robot 70, men nu när robot 70 fasas ur för nytt luftvärn får vi absolut enheter över. 
 • Eldrörsluftvärn till hemvärnet. Gamla akan kan återföras till hemvärnet och kraftigt höja dessas förmåga att både försvara mot enklare flyg (helikopter och UAV), såväl som förmåga mot markmål. När dessa avskaffades hade man dessutom rätt avancerad förmåga med halvautomatisering mot eldledningsradar för att kunna skjuta ner t ex kryssningsrobotar.
 • Brigadluftvärn. Dagens mekbrigader har bara eldrörsluftvärn på lvkv 9040. Luftvärnsbataljonerna är istället en försvarsgemensam resurs, som kommer användas för strategiskt bruk om befolknings- och logistikcentra eller flygbaser. Det är inte säkert att brigaderna får undrestöd av robotluftvärn. Man skulle kunna aktivera robot 90 igen, eller föra över robot 70 till brigaderna.
 • Jag har sämre koll på marinen, men även här finns det rimligtvis fartyg och förmågor att aktivera igen. 
 • Berghangarer. Berget på Ärna utanför Uppsala är fortfarande aktivt, men flygvapnet skulle kunna aktivera exempelvis Aeroseum på Säve och anläggningen i Nyköping som krigsflygbaser igen. Samtidigt är inte detta något man skulle medge - kanske finns redan planering för detta.
 • Krigsflygbaser. Råda ska redan ha börjat användas igen. Rimligtvis finns det fler krigsflygbaser som kan färdigställas igen.
Att tillföra avställda pansarfordon, till hemvärnet känns mindre sannolikt. Dessa kräver omfattande anläggningar och underhåll, och passar kanske inte heller in i den roll som hemvärnet fyller som snabba och lättrörliga förband.

Så vad tror ni gömmer sig i ladorna och åter kan tas i bruk i förmågehöjande syfte, utan att bli en dyr affär eller kräva ytterligare personal? Fördelen med hemvärnet är att man kan minska personal på kompanier och föra över till nya förmågor, likt granatkastarna. Det är ändå sällan kompanierna kommer uppträda i sin helhet i en och samma roll.

59 kommentarer:

 1. Sverige något av en äggkläckningsmaskin när det gäller militant islamism som utgör en av dom största hoten för Europas medborgare och den största utmaningen för civiliserade länders försvar, Sverige med låga trösklar för att resa och ansluta sig till folkmordsgrupper och med bidrag i bagaget och en trygg hamn att återvända till funderar man om att bomba Rosenbad är en lika effektiv åtgärd för att minska terrorn i Syrien som att bomba i Syrien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Islamister är inget reellt hot jämfört med ryssarna. De flesta islamister är moderata och kan beväpnas av oss utan anledning till oro vilket fungerat bra bland annat i Syriendilemmat.

   Radera
  2. Byden kan ju upprätta Jihadist självmordsförband. Det är inget problem utan en utmaning. Alla människor ska ses som outnyttjade resurser. Tack för att ni valde Sverige, Reinfeldt kan sättas som kommendant.

   Radera
  3. De flesta muslimer är moderata.

   Radera
  4. Ja det är möjligt men ca 40% av muslimer i tex UK vill ha sharialagar i landet. JAg vet inte helt vad övriga 60% vill.

   Radera
  5. 63% av siffrorna på nätet är dragna ur arslet

   Radera
 2. Luftvärn inom brigaderna finns redan.
  - 61.Luftvärnsbataljonen ingår i 2.Brigaden
  - 62.Luftvärnsbataljonen ingår i 3.Brigaden.

  Införa RBS55H på det 12 Hkp 15A (4 st TOW-robotar, 2 på varje sida) som man hade på Hkp9A, för att kunna agera som understöd och agerar offensivt mot ``fi´´ fordon. Fast lite väl extremt nog.

  SvaraRadera
 3. Inte heller helt insatt i marinen, men minspärrarna, minlinjerna eller vad dom kallas borde vara nära till hands att bydéna och dessutom höja tröskeln för framtida (enligt sveriges radio; tyska) ubåtar.

  SvaraRadera
 4. Finns väl ett Styrsö-skrov och 2 st Göteborgs-skrov i Karlskrona som det borde vara läge att få ordning på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Önskar gärna Göteborgskorvetter tillbaka men knappast inom ram. Samtliga Styrsö tillhör marinbasen (arbets-och dykfartyg). Skaftö är numera ledningsfartyg i 17.bevbkomp. Arholma/Landsort är två fd Minröjare som ligger och ruttnar i Karlskrona men troligen bortom all räddning. Kvalificerade fartyg är inte lätt att återställa när de plundrats på all utrustning under många år!

   Radera
  2. Gick lite fort där Spårö och Sturkö är naturligtvis fortfarande minröjningsfartyg

   Radera
 5. Nya värnplikten borde ge möjligheter att trolla fram halvkvalificerade stödförband, typ ingenjörssoldater/pionjärer, transportförband osv, inte bara bevakningskompanier, åt minstånde på ett par års sikt.

  SvaraRadera
 6. Mtrl som tillförs Hv? Jotack. Just nu är det precis tvärtom. Man tar mtrl från Hv-förbanden, för att övriga delar av FM skall kunna genomföra Aurora.
  Det nuvarande systemet, med att "MAP:a" mtrl med årliga mtrl fördelningsordrar är en fullständig katastrof. FMLOG far runt och tömmer ladorna och inget vet hur det faktiska mtrl-läget ser ut.

  SvaraRadera
 7. Gav man inte bort 40mm lv-akan till baltikum på 90 talet, när allt eldrörsluftvärn skulle bort för att ha råd med rb 23 bamse som man ändå inte hade råd med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vi skänkte bort en bataljon per land. Resten byggdes om till att vara till för att verka mot luftlandsättning. Däremot om något sådant finns kvar överhuvudtaget vet jag inte.

   Radera
  2. Just verka mot luftlandsättning var vad det kompani jag gjorde rekryten på sent 80-tal hade som uppgift. För det hade vi 40mm LV akan utan radar vilket gjorde att vi bara behövde vara eldberedda dagtid. De stackare som hade LV system 48 med radarriktade pjäser fick hålla igång hela dygnet.

   Radera
 8. Motorisera bevakningskompanierna inom hemvärnet med "överblivna" tgb 11/20 från insatskompanierna. Därmed har vi ökat rörligheten markant till en mycket liten kostnad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag också föreslagit. Men åsikten är att de är miljöfarliga och trafikfarliga, så det kommer inte att ske.
   Just miljöaspekten, var skälet till att skrota ut tusentals Bv 202 isf att sälja dem.

   Radera
 9. Avsevärd höjning av reaktionsförmåga skapas genom att tilldela HV förband grundvapen för förvaring i hemmet likt tidigare. Ställ som baskrav godkänt vapenskåp. Rimligen har åtminstone typ 40% av soldaterna redan sådant hemma.

  SvaraRadera
 10. Får man vara lite nostalgisk så hade väl BK 90 till Fpl39 varit mumma mot eventuella oroliga ryssar i Slite...

  SvaraRadera
 11. Klart det går att bydéna hit och dit, men försvaret behöver ändå mer pengar. Mer luftvärn, till brigaderna, till Stridsgrupp Gotland, och av enklare sort till hemvärnet. Och gärna några attackhelikoptrar på det ^.^

  SvaraRadera
 12. Minor?

  Eftersom minlinjer etc. redan nämnts tänker jag här en jävla massa landminor till hemvärnet som bildar minläggartroppar och plutoner?

  En annan billig förmågehöjning är väl att utöka hemvärnet till någon typ Volksturm?
  Mauser finns det ju säkert ett par hundratusen av och kan man lura svenson att börja träna krig på helgerna så skulle det ju vara lite mer avskräckande med 800.000 skyttesoldater än dagens 800?

  Självmordsbombare har ju redan någon paxat, en given och snorbillig förmågehöjare :)

  SvaraRadera
 13. En förmågehöjning är att man börjat flyga från vägbas igen. https://www.facebook.com/72fightersquadron/posts/1777453692570679

  SvaraRadera
 14. Robot 90 till flygvapnet eller upprättande av luftvärnskompanier 70 hos hemvärnet skulle gå att lösa med mindre tillförsel av pengar.

  SvaraRadera
 15. Kriterierna "befintlighet" och "lätt att utbilda" ger rätt litet urval? Rb70 lär behöva mycket drill och därmed olämpligt för Hv. Rb90 bättre? Varför inte förbandssätta Rb23... Vad hände med Rb56 Bill? Kanske 9cm Pvpjäs till Hv? Finns väl något KA-batteri som inte hunnit fyllas igen helt... Tror nästan vilket artillerisystem som helst för indirekt eld skulle vara ett lyft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Robot 90 kräver i princip samma utbildningsmängd om inte mer än robot 70 och är "större" iom fler fordon.

   Radera
 16. Grk-plut til Gotland kanske ligger närmast...

  SvaraRadera
 17. Sett till marinen har vi en hel del att bydéna.

  Robotbåtarna Ystad / Norrköping som avskaffades strax efter modernisering 2005 finns kvar.
  Korvetterna Göteborg / Kalmar ligger slaktade i Karlskrona med halva livslängden kvar.
  Korvetterna Stockholm / Malmö är nedrustade till patrullbåtar från korvett men med t.ex robot kvar. Kan återställas.
  Patrullbåten HMS Hugin ligger redo på Maritiman i Göteborg, nyservad och klar.
  Vedettbåten Jägaren är avskaffad men hade kunnat återtas.
  Finns nog många stridsbåt 90 liggandes.
  Ubåtar har vi gott om som inte utnyttjas.

  Skrov finns det många - utrustning bör det finnas berg av med tanke på alla fartyg ur varje klass som skrotats ut de senaste åren. Varför lägga miljarder på att bygga skrov när man kan ta befintliga fungerande och fylla med modern beväpning om det från 2005 inte duger?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är "inom ram"... Vill vi ha skrov som rör på sig på havet så, javisst, men om du är sjöingenjör vet du att det kostar en slant att återställa ett fartyg som slaktats. Och var får du "ubåtar har vi gott om" från?

   Radera
  2. Ja men kustrobot kan ju inte heller räknas som "inom ram" då man plockade in avyttrad material. Med inom ram menar jag material som finns inom och strax utanför FM som varit i drift fram till i förrgår och det i stort sett "bara" är att vrida om nyckeln i. Finns gott om folk som gjort vpl eller tjänstgjort på dessa enheter i väldigt nära tid så personal är inte heller ett problem om man bara vill.

   Med slaktats menar jag att allt ovan däck strippats i form av stridsledning, beväpning etc. Maskineri och fartygstekniska system förutsätter jag finns kvar.
   Jägaren, bägge robotbåtar och patrullbåten Hugin är alla i drift fortfarande fast i privat regi.

   Ubåtar? Vi har 2 Södermanland och 3 Gotland - fem enheter som skall bli två (Gotland) plus två tillsammans med A26. Finns alltså potential att ha fler ubåtar än de som är i drift nu om man bibehåller de vi har (5) och bygger två nya (totalt 7).
   Sen står HMS Neptun står på land redo att sjösättas igen om du känner för det. :)

   Ingenting är gratis, inte heller kustrobot, men det är bra mycket billigare att börja använda de enheter vi redan har än att utveckla och bygga nya. Iaf är det ett sätt att öka förmågan här och nu i väntan på modernare ersättare.
   Inga av de ovan nämnda enheterna avskaffades pga att dom var slutkörda utan på grund av den strategiska blackouten som fortfarande sprider sina ringar på vattnet.

   Radera
  3. I ombyggnaden och livstidsförlängningen av HMS Stockholm och HMS Malmö så ingår just det du säger, att dom snabbt ska kunna återställas till korvetter igen om så skulle behövas. Därmed så behövs ingen Bydenare vad gäller dessa.

   En viktig åtgärd att snabbt återställa slagkraften hos ubåtsvapnet vore att stoppa planerna på att ta HMS Östergötland ur tjänst nästa år, och livstidsförlänga även henne (precis som man ämnar göra med systerbåten HMS Södermanland). På så sätt så skulle man bibehålla fem operativa ubåtar under överskådlig framtid.

   Att rusta de två avrustade korvetterna HMS Göteborg och HMS Kalmar till korvetter skulle kosta 3,5 miljarder enligt FMV som undersökt detta. Däremot så skulle man kunna rusta dem som patrullfartyg till en betydligt lägre kostnad.

   Att sätta korvetten HMS Gävle i tjänst igen vore också en Bydenare. Hon har legat i malpåse sedan dec 2012 i avvaktan på ett politiskt beslut om halvtidsmodernisering.

   Radera
  4. Man vinner INGENTING på att återställa Sto/Mmö till korvetter! De har fortfarande de "robotbåtsförmågor" de konstruerats för! Kan bära sjb och därmed vara "bombbåt" i samverkan med t ex korvett. Ögd ja, ökar på sikt antalet. Summan du nämner för "återställning" Gbg/Kmr innehåller också ett mått av "ovilja" gissar jag? Hellre pilla med ett långsiktigt nyanskaffningsprojekt... Återigen, om tidsfaktorn är avgörande GÅR det att få igång Gbg/Kmr snabbare än att invänta en nyanskaffning! Gävle måste efter fem år ändå gås grundligt igenom. Troligen vettigt att låta det projektet ha sin gång men beställning brådskar!

   Radera
  5. Dom har t.ex ingen ubåtsjaktsförmåga kvar.
   Att det skulle kosta 3,5 miljarder för GBG/Kalmar låter otroligt men då förutsätter jag det handlar om att dom utrustas med system motsvarande Visby eller ännu modernare och inte det som redan satt/sitter i som antagligen står i en lada någonstans.

   Att fartygstekniska system som huvudmaskiner etc skulle slaktats till förmån för systerbåtarna vet jag ingenting om, men det är ju inte raketforskning vi snackar om så nya reservdelar från maskintillverkaren och dom är uppe o går igen. Dom är väl inte officiellt redo för skrot utan står väl fortfarande i en politiska limbo angående vad som skall göras och att slå av strömmen och kasta nyckeln utan luftfuktare etc borde ju i så fall klassa som tjänstefel av ansvarig officer.

   Oavsett så kommer det ta BETYDLIGT längre tid och kosta BETYDLIGT mer att ta fram, bygga och testa ut ersättare än dessa två korvetter.

   Radera
  6. De har aldrig haft ubåtsjaktförmåga...;-) (Bara ubåtsjaktsystem) I övrigt är vi överens!

   Radera
  7. Dom 3,5 miljarden är väl för att återställa dom till korvetter, hur ser priset ut om man ska ha ut dom som patrullbåtar?

   Nu är jag ju mest ute efter att få ut dom som fartyg på vattnet och eventuella vapensystem och förmågor går ju att bygga på i efterhand.

   Radera
 18. Det måste anses vara på gränsen till tjänstefel att inte redan medel tillförts försvarsbudgeten för att återinsätta korvetterna Göteborg och Kalmar som enligt uppgift är i gott skick och snabbt kan tas i bruk. Behövs för marin förmåga både i Östersjön och utmed västkusten samtidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det räcker med att titta på en bild för att inse att de (Gbg/Kmr) inte "är i gott skick"... Jag håller med om att det borde ha gjorts ändå! Förmodligen är kostnaden i paritet med nyanskaffning MEN kan (förmodligen)göras mindre än på halva tiden!

   Radera
  2. Slutar du med underhåll av färg ser en båt snabbt dålig ut på ytan utan att den för den delen är i dåligt skick. Inuti är dom förutom särkerligen tömda på en hel del utrustning för strid i skick att startas upp igen. Poängen med malpåse är just det, konservera för att kunna återställa, inte bara låta ligga och förfalla.

   Tanken (hål i huvudet) var att dom skulle bli vedettbåtar vilket istället Stockholm/Malmö blev.

   Detta gjorde att 5 Visby, 4 Göteborg och 2 Stockholm - alltså 11 korvetter -
   blev reducerade till totalt 7 korvetter och 2 patrullbåtar.
   En enorm nedgång i förmåga.

   På samma sätt skall 5 moderna ubåtar bli 4 istället för 7 som hade passat omvärldsläget bättre.

   En modernisering tillsammans med nedgradering och numerärminskning är inte en upprustning som politikerna vill få folket att tro på samma sätt som att 60 Gripen E inte väger tyngre än 196 Gripen A/B/C/D...

   Radera
  3. Håller helt med. Mitt ordval syftade inte på skicket på färgen utan på att grundförutsättningarna finns för att snabbt kunna ta i bruk igen, om viljan finns.

   Radera
  4. Tidsaspekten är i sammanhanget mycket viktig. Finns inga garantier för att vi i lugn och ro kan fundera i flera år vilken förmåga vi eventuellt ska ha 2025 som försvarsministern tycks tro då förslag på höjda anslag bemöts.

   Radera
  5. Till Sjöingenjören: Gbg/Kmr ligger inte i "malpåse". De är inte avfuktade och strippade på all materiel över däck och förmodligen lika mycket av drivlinor mm. Grejerna har alltså hamnat någon annanstans (läs: Gle/Svl). Eftersom systemen ombord är gamla saknas möjligheten till "återstart". Troligen måste många system (inklusive ledningssystem) bytas helt (SESYM -> CETRIS). MEN om viljan fanns så...

   Radera
 19. Om man tittar på den struktur som finns för mekbataljonen i länken, så om man modifierade den något och införde en triangulär struktur (2 pansarskyttekompanier och 1 strvkomp) så borde det räcka till ca 10 mekbataljoner (12stav per bat), speciellt om man kan klämma in eventuellt gamla pbv 302 på mindre utsatta positioner (mektross, piplut osv). Det blir med tre bat per brig tre brigader plus en batstrigrupp på Gotland. Naturligtvis en artbat per brig och stödfunktioner.

  http://www.ointres.se/strv_121_och_strv_122.htm


  SvaraRadera
  Svar
  1. Förresten med tanke på att Finland minskat sin sin numerär något kanske man kan tillåta "arbetskraftinvandring för att fylla vissa befälsposter?


   http://samhlleochfrsvar.blogspot.se/2017/05/finlandsk-forsvarsmaktsreform.html

   Radera
 20. K-pist m45. I var mans hem. Mycket smidig.

  SvaraRadera
 21. Ledningscentralen Elefanten ;)

  SvaraRadera
 22. Hur många K-pistar m45 finns uppskattningsvis kvar i Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske något hundratal, till de tävlingsskyttar som fortfarande tillåts ha licens på dem.

   Radera
 23. Räknas jag som bydénare? Dammar av vpl-stjärnan och joinar hv om en dryg vecka 😁 mest tack vare Bydén.

  SvaraRadera
 24. Cornu skrev om att aktivera Rb 90 igen. Är det någon som vet vad det blev av alla de PS-91 som systemet använde sig av? De skulle ju behövas i så fall. Blev de skrotade? Suck, en av världens bästa när-lv radar, skulle vara modern än idag.
  /Ulf

  SvaraRadera
 25. Om någon gräver fram en 103c så håller jag järnhögen igång. Säga vad man vill men effektiv på upp till 4000m är riktigt bra.

  SvaraRadera
 26. Vad det gäller granatkastare till hemvärnet så ska man vara medveten om att här var det reservofficerare med just granatkastarplutonchef som bakgrund, dvs mer än 2 års utbildning, som låg bakom det lyckade införandet. Dvs det var inga vanliga hemvärnare...
  Enklaste sättet att höja eldkraft och uthållighet är granatkastare till alla hemvärnsförband samt moderna pansarvärnsrobotar och stinger. Brigaderna utökas till 5 och fler stridsvagnar inköps modell Finland. Brigaderna får nya pansarvärnsrobotar samt Iris-T som brigadluftvärn. En fördelning skapas för 3 av brigaderna och den har förutom fördelningsartilleri även Patriotmissiler.
  Sist men ack så viktigt - man behöver tillföra underhålls- och ingenjörsförband.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men räckewr befintliga stridsfordon för detta?

   Radera
 27. F13 Norrköping finns ju kvar, borde definitivt bli krigsbas det finns ju till ock med Berghangar !

  Ta i bruk förbandsreserven genom att kalla in värnpliktiga till Tre bataljoner Strf90 och en Bataljon Archer. Tas dom värnpliktiga från vissa regioner kan bataljonerna ställas i Mobbföråd där.

  Frågan är om inte Pansarfordon tex Strf90 skulle funka för hemvärn som finns i anslutning till P4 P7 I19 eller Ledningsregementet vilka använder Strf90.
  Vore nog fullt möjligt att hitta personal till Mekaniserade insatskompanier som har Strf90 kunskap.

  SvaraRadera
 28. Lägg ut minlinjer i större hamnar !

  SvaraRadera
 29. "•Återinförande av pansarvärnsrobot, inklusive HeliTOW på helikopter. Annars kan pansarvärnsrobot tillföras hemvärnet"

  Skule man kunna inventera det civila beståndet av helikoptrar och krigsplacera dessa och civlia piloter, kanske förbereda för beväpning också om möjligt till rimlig kostnad, typ en Frivillig helikopterkår (FHKPK?)

  SvaraRadera
 30. vad skulle det kosta att bygga en ny korvett visby då? nu när allt är gjort och testat?

  SvaraRadera
 31. Använder försvarsmaketn 550 cv 90 ? finns de hos hemvärnet ? kan detta vara aktuellt?

  SvaraRadera
 32. Verkar som att driftsättning/förbanmdssättning av "Bamse blev en Byhdenare"
  https://www.dn.se/nyheter/sverige/robotforsvar-aktiverat-pa-gotland/?fbclid=IwAR2F8v-9rr9W0pPneHivi5-zRehQnLq8PptsReZl4AJcoEruA3nrQ9Lk4o4

  SvaraRadera