Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2017-06-04 16:41

Swish och skolavslutningar

Swish har förenklat skolavslutningarna rejält. Åtminstone de där tydligen obligatoriska presenterna, som de hårt prövade och underbetalda lärarna ska få som tack för terminens eller årskursens tjänstgöring.

Tydligen är det väldigt vanligt att lärare, åtminstone klassföresståndare, ska få någon present vid terminsslut eller kanske årskursens slut vid sommaravslutningen. Här visar Swish sin styrka.

Förr behövde följande steg:
 1. Någon förälder tar intiativet till pengainsamling och presentinköp.
 2. Lappar skrivs och tas med av förälderns barn till skolan och delas ut till alla i klassen. Något modernare är att e-post skickas ut till föräldrarna i klassen om denna är känd.
 3. Föräldern ska ta ut kontanter och växla ner dessa till önskat belopp. Kanske till 20:- eller 40:- SEK, eller en annan summa beroende på skolans upptagningsområdes socioekonomiska status. Då det bara går att ta ut 100:- SEK kan detta innebära problem.
 4. Pengarna ska placeras i ett kuvert med elevens namn.
 5. Kuvertet ska ges till eleven.
 6. Kuvertet ska ges av eleven till insamlande förälders barn.
 7. Insamlande förälders barn ska ge kuvertet till föräldern.
 8. Present köpes in.
Det finns några steg där det hela kan gå fel eller rinna ut i sanden.

Med Swish ser det istället ut som följer
 1. Någon förälder tar intiativet till pengainsamling och presentinköp.
 2. E-post skickas till klassens föräldrar och Swish-numret anges
 3. Föräldern Swishar direkt pengarna.
 4. Present köpes in.
Nu kan man kanske klaga på att barnen inte lär sig bära runt på en massa kuvert med namn och pengar på. 

Men tydligt är att Swish här är helt överlägset kontanter.

Annars kan den skojfriske föräldern lämna ett kuvert med 40:- SEK i form av de enkronor som blir oanvändbara om några veckor. Blir säkert jättepopulärt hos insamlande förälder...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Jag håller med om att Swish har gjort den här sortens saker väldigt mycket enklare och det är gott.

  Men en vanlig bankinsättning funkar ju också.

  2. E-post skickas till klassens föräldrar och bankkontonumret anges
  3. Föräldern sätter in pengarna på kontot
  4. Present köpes in

  Nästan lika enkelt, fast kostar ungefär en bankdag extra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. (Swedbank) Du måste logga in i din internetbank. Förmodligen finns inte den andra föräldern inlagda som mottagare så du måste logga in med dosa, lägga till kontonumret (med dosan igen för att verifiera) och sedan förra över pengar (och åter verifiera med dosan).

   Så mycket smidigare med Swish

   Radera
  2. Med Skandiabanken räcker det med en bank-id-inloggning, som man ändå måste göra när man skickar med Swish.

   Swish är enklare men att sätta in pengar på andra personers bankkonton var/är inte heller särskilt jobbigt.

   Radera
 2. Jag trodde man hade slutat med sådant här. Har inte råd/kränkta har ju gjort slut på klassresor och annat man samlar in pengar för. Man är ju nuförtiden livrädd att trampa någon på tårna och då är det bättre att lägga ner allt.
  Barn ska ju skyddas och som vuxen finns ju förstås inga "orättvisor och skillnader".
  Tror säkert att man på vissa ställen tonar ner födelsedagar, Påsk och jul för att inte kränka andra religioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bitter much? Det finns förstås inga krav på att bidra, och det står inte vilka elever som bidragit till gåvan. I äkta socialdemokratisk anda betalar de flesta och alla får åtnjuta frukterna av detta.

   Radera
  2. Ehm, de enda som blir kränkta av födelsedagars ev uppmärksammande är väl Jehovas, och de har väl ingen brytt sig om, nånsin?

   Radera
  3. Det handlar snarare om att inbjudan till fördelsedagskalas ska delas ut till alla om det sker i skolan, annars får det ske på fritiden.

   Radera
  4. Själv inte involverad i problemen då barnen har passerat skolålder. Men den svenska rädslan att inte vara korrekt gör att många gamla rutiner såsom ex insamlingar och resor inte längre är accepterade.
   Jag är inte expert men via mitt jobb hör jag många som jobbar i förskola och skola och deras mening?
   Man att samla in pengar till klassen mörkt är ju bra. Vissa mer, andra mindre.
   Problemet uppstår om det fattas pengar i slutet och att alla ex ska betala in 200 kr till och vissa inte kan betala.
   Själv hade jag just det problemet när dottern var barn och jag hade hand om klassens kassa.

   Radera
 3. Vi följer här en kognitiv utveckling kontanter -> swish -> krypto. Klockan går inte bakåt, så snart är vi vänner.

  SvaraRadera
 4. Det där med underbetalda håller jag inte med om. Lönerna har trissats upp rejält och lärare hoppar omkring på olika skolor
  Var nyligen på föräldramöte inför skolstart och skolan hade bestämt att man inte skulle ha klasser utan alla barnen i en årskull skulle gå i samma klass. 65 elever och dela på lärarna. De kommer visserligen delas in i grupper där de får spendera mest tid.

  Orsaken till att skolan gjort så här är att lärare hoppar omkring så mycket att sannolikheten att man har en och samma lärare hela den tiden som är tänkt är mycket låg.

  Jag säger inget om att lärare försöker få upp sina löner men skolsystemet är anpassat för kringhoppande lärare. Det blir väldiga problem för alla parter (lärare, elever och föräldrar).

  SvaraRadera
 5. Håller med "dopad". Jag arbetar i skolans värld och ser/hör snacket om att enda chansen att få upp lönen är att byta kommun. De som är kvar belönas inte med högre lön. Swish är fullständigt kanon! Det är numera lätt att ta initiativet att köpa present till fritidspedagogerna och mentorerna. Det går att leva med att "försök igen det är många som swishar just nu". Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
 6. Håller med "dopad". Jag arbetar i skolans värld och ser/hör snacket om att enda chansen att få upp lönen är att byta kommun. De som är kvar belönas inte med högre lön. Swish är fullständigt kanon! Det är numera lätt att ta initiativet att köpa present till fritidspedagogerna och mentorerna. Det går att leva med att "försök igen det är många som swishar just nu". Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera