Aktuellt

Allt är inte en politisk handling

Allting här i livet är inte en politisk handling. Proffs kan faktiskt ha en personlig åsikt, som på inget sätt påverkar deras yrkesutövnin...

2017-06-01 17:23

Svenska Institutet upprättar nytt åsiktsregister - polisanmälan mot kuratorn

Statliga Svenska Institutet (StaSI) har upprättat ett nytt åsiktsregister, komplett med namn. Detta över de som anmält att de vill bli borttagna från StaSI:s åsiktsregister i form av en blocklista på Twitter. Den tidigare kuratorn har nu polisanmälts av moderata politiker.
Statliga Svenska Institutets kontor. Foto: Okänd. Tack!
Statliga Svenska Institutet upprättade som bekant ett åsiktsregister över personer som var böghatande nazister, eller i framtiden kunde bli böghatande nazister. Detta i form av en blocklista på Twitter, som man sedan upprepade gånger gick ut med var en lista över just böghatande nazister (och motsvarande). Det fanns en möjlighet att efter en anmälan och efterföljande åsiktskontroll bli stryken från listan. Sagt och gjort upprättade StaSI ett nytt personregister.
Moderaterna Henrik Sundström och Jan Ericsson, som var två av de som utpekats som böghatande nynazist, har nu lämnat in en polisanmälan mot den tidigare kuratorn för Sveriges aktuella @sweden-konto, som fick myndigheten att upprätta åsiktsregistret. Sundström råkar dessutom vara advokat och det finns en lång rad av punkter på vilka personregistret brutit mot lagen enligt polisanmälan. Dessutom har personregistret förts ut ifrån EES-området, vilket i sig är olagligt.

I övrigt bryr sig inte utrikesminister Wallström om att en av hennes myndigheter upprättar åsiktsregister. I sitt svar till moderate riksdagsledamoten Jan Ericsson menade hon enligt Ericssons blogg: 
"Wallström sa bara att Svenska Institutet är en självständig myndighet som måste ta ansvar för sina egna beslut. Inte ett ord från Wallström om att hon som departementschef för hela Utrikesdepartementet och alla dess myndigheter borde agera eller ens beklaga det som hänt."
I socialdemokraternas Sverige är det alltså åsiktsregistrering inget som regeringen lägger sig i. Nu återstår att se om polisen lämnar ärendet vidare till åklagare, annars kan förstås advokat Sundström och Jan Ericsson förstås driva enskilt åtal i tingsrätten ändå.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Tja att en sosseminister som gillar åsiktsregistrering... hmm har jag hört det förut ;-)

  SvaraRadera
 2. Idealscenariot nu vore förstås om någon av de romer som just fått skadestånd p.g.a blivit registrerade även visar sig finnas med på den här listan. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. He he ... Där har du en poäng. Samma galla sosseskit som vanlig med andra ord. Då IB Nu STaSi. När ska svensken fatta?

   Radera
 3. Om du sätter foten i skit, klampa för fan inte runt då...

  SvaraRadera
 4. Ja, vad ska man säga. Skandalen vore totalt om inget händer efter detta avslöjande. ingenting kommer att ske. Allt kommer att tystas ner. Sverige, Sverige fosterland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I en internationell jämförelse är det här landet så sjukt kontra sin självbild. Favoritexempel efter att ha studerat några saker som helt enkelt inte fungerar i mer utvecklade länder är att det inte sker någon märkbar politisk korrumption i Sverige - för vi har inga regler mot det.

   Det är lite samma här. I länder där man inte kan trampa på medborgarna hursomhelst är det en jätteskandal, här är det brus; en del av att rätta sig i det statliga ledet.

   Studerar man svensk historia tycker åtminstone jag att det är lite oklart hur det blev såhär. Jag besökte nyligen Ungern, och var det något som var påtagligt var det just den logiska tråden mellan medborgares beteenden och landets moderna historia. I Sverige har vi liksom lyckats göra det här mot oss själva.

   Radera
  2. Det är inte bristen på regler, utan hänsyn till VEM som gjort detta. Denna gång en god myndighet. Hade det varit (riktiga) nationalsocialister som upprättat ett åsiktsregister på sina motståndare hade de varit halvvägs till rättegång.

   Rättvisan är selektiv i Sverige. Är du bara rätt sort gäller inte lagarna.

   Radera
 5. Känner du dig ängslig över att missa den senaste stormen på mikrobloggen? Är du en kvart sen har mobben redan kastat sig över nästa enorma mikroskandal som en flock hungriga vargar.

  Ingen fara, här är bloggen för dig: Cornucopia - din primära källa för det senaste twitterskvallret!

  SvaraRadera
 6. Det här kommer och bli dyrt. För Romregistret i Malmö verkar ett par hundratusen kronor för varje registrerad bli praxis. Hur mycket kan skadeståndet bli här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte att det blir något. Pratet om allas lika värde verkar bara vara en klyscha.

   Radera
  2. Alla misstänks vara vita böghatande nazister eller misstänks kunna bli det får automatiskt ett lägre värde, särskilt om det är en vänsterislamistisk kvinna som för fram misstankarna som då inte heller på något sätt behöver styrkas.

   Radera
 7. Polisregistret hängde MSM i med ett år minst. Detta politiska åsiktsregister levde i två dagar i MSM. Min gissning är att det ej skrives mer om detta i MSM.

  SvaraRadera
 8. Vart är Sverige på väg ytterligare bevis på att vi inte har någon demokrati!
  En röst på sossarna en röst på Sveriges undergång!!!!

  SvaraRadera