Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2017-06-16 06:43

Spotify räknade fel på 837 MSEK

Spotify har uppenbara ledningsproblem, och den icke existerande lönsamheten har varit ännu sämre än tidigare redovisat. I bokslutet för 2016 skriver man upp förlusterna för 2014 och 2015 om sammanlagt 900 MSEK.
Spotify har bland annat missat att ta upp 90 MSEK som bonus till ledningen (ett bonus uppenbarligen inte kopplat till vinst) som en kostnad. Man har även missat att ta upp kostnader på en halv miljard för royaltyutbetalningar. Detta enligt Breakit.

Förlusterna i boksluten för 2014 och 2015 skrivs upp med totalt 837 MSEK.

Det är ganska tydligt att Spotify har uppenbara ledningsproblem. Nu återstår att se hur investerarna i den senaste investeringsrundan juridiskt ställer sig till Spotifys redovisningsutmaningar. Senaste finansieringen skedde förra året och baserade sig förstås på det felaktiga bokslutet för 2015.

Ur detta perspektiv är det förstås inte konstigt att Spotifys förluster skenar. Ledningen har inte haft koll på de faktiska kostnaderna för bolaget, inklusive sin egen bonus. Spotify har haft problem med sina bokslut förr, 2014 lämnade man in sitt bokslut för sent.

Förhoppningsvis för bolaget så är majoriteten av de framtida finansiärerna i allmänheten, när befintliga investerare ska hoppa av, så gamla att de inte minns IT-bubblan. Ett och annat larm låter...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. Kanske även underdimensionerad eler för stor ekonomiavdelning? Underprioriterat område?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I något läge så måste entreprenören bli mer administratör, rätt typ av vd krävs i övergången.

   Radera
  2. Sannolikt är det så.

   Radera
  3. Ryktet går att det är mer fest för ungdomarna på ekonomi än faktiskt hantering av redovisningen..

   Radera
 2. Nä men vi får väl hoppas att Sporify går i graven så att vi alla kan bli tillbedjande av äpple-sekten och översteprästerna Jobs/Cock, eller?

  SvaraRadera
 3. Att man överhuvud taget kan plocka ut bonus ur ett bolag som inte går med vinst?
  Vad händer vid KK. Som fordringsägare vill man stoppa in pengar i verksamheten och inte i ägarnas privata fickor?

  SvaraRadera
 4. Glömt och glömt, det finns väldigt många sätt att försöka tolka redovisningsprinciper lite väl optimistiskt. Denna gången funkade det inte hela vägen.

  SvaraRadera