Cornucopia?

Aktuellt

Reklam: Få 200:- SEK om du skaffar ett Revolutkort

Detta inlägg bör ses som marknadsföring för Revolut, och är alltså reklam. Revoluts förpackning för deras premium metallkort. Jag ha...

2017-06-02 12:48

Spotify kan inte svara om börsplaner

Spotify har svårt att bestämma sig om man ska börsnoteras hävdar svensk media. Det är förstås mycket möjligt att det stämmer, men det handlar förstås om att man inte kommer svara förrän ett beslut är taget. Oavsett behöver bolaget pengar och om man inte börsnoteras ska finansiärer mer ersättning för de konvertibellån som ställts ut.
Förra året finansierade sig Spotify genom ett konvertibellån på en miljard dollar. Givet börsintroduktion i år skulle konvertibeltecknarna få konvertera lånet till aktier med 20% rabatt mot introduktionskursen. 

Med start nu i vår ska den rabatten ökas med 2.5% per sex månader, dvs 25% nästa år och totalt 30% rabatt om börsintroduktion först sker år 2019.

Kort sagt tickar klockan för Spotify. Detta förstås oräknat att man bränner kapital i sin förlustmaskin, så det kommer behövas ytterligare kapitaltillskott. Tanken har rimligtvis varit att detta ska ske genom en börsintroduktion.

Att bolaget enligt mediauppgifter ena dagen dementerar att man ska börsnoteras (trots att förra årets konvertibelemission tydligt planerade för börsintroduktion) och nästa dag svarar vet inte, beror nog snarare på att man inte kan eller får säga något innan ett beslut och offentliggörande faktiskt sker.

Trots allt har man med amerikanska investerare att göra och de kan stava till ordet litigation.

Cirka tre åttondelar av läsarna har lagt prognosen att Spotify kommer börsnoteras i år. Då läsarna än så länge varit skickliga i sina prognoser så lutar det alltså mot att bolaget inte börsnoteras i år.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Vem bryr sig om Spotify nu när det är tungviktsmöte mellan Ohlsson och Björklund. Tippar på att Ohlsson knockar Björklund med en rak feministhöger innan året är slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller vi tummarna för, jag tippar att det skulle ta max ett år för toktanten Birgitta Ohlsson att föra "Liberalerna" under riksdagsspärren.

   Radera
  2. Fast det sköter ju Björklund så bra på egen hand.

   Radera
  3. Snarare ett feministslag under bältet skulle jag tro.

   Radera
  4. Jag tror Björklund vinner på höger krok - knock i 7:e "Juli"
   Hårda disciplin nävar biter bra på genus haka.

   Radera
  5. Björklund har väl aldrig vunnit något?
   Eller är 5% en vinst?

   Radera
  6. Och där rök Tobé som partisekreterare.
   Ni ser ju själva, en man har inte en chans mot en kvinna nuförtiden.

   Radera
 2. Varför överger inte ägarna spotify egentligen, de om några vet väl att företaget aldrig kommer gå med vinst och någon gång kommer det krasha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste ju ha någon att sälja till. Normalt kallas denna någon för "allmänheten" och det sker genom en börsnotering.

   Radera
  2. Streaming är framtiden, varför skulle skivbolagen, som är delägare i Spotify överge Spotify? Finns ju knappast någon som skulle kunna göra mycket bättre deal med musikbolagen vad gäller avgifter för rättigheter m.m.

   Radera