Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-06-08 17:47

Spotify har inte betalat STIM:s räkningar från 2016 - svenska låtskrivare och artister får ej betalt

Det svenska succébolaget och förlustmaskinen Spotify har fortfarande inte betalat räkningen från STIM för fjärde kvartalet 2016 rapporterar läsare som normalt ska få kaffepengar från Spotify den vägen. Svenska låtskrivare och artister får alltså inte betalt från Spotify via STIM alls just nu. Enligt STIM:s hemsida gäller det även resten av 2016.
Spotify vill alltså inte hedra ingånget avtal med STIM och vägrar betala sina fakturor. Den svenska upphovsrättsorganisationen för musik, STIM, skriver i ett utskick till upphovsmännen:
"Då Spotify ännu inte betalat våra utställda fakturor för Q4 2016 kommer ersättningen från Spotify inte vara med i utbetalningen från Stim den 15 juni. Detta på grund av att vi och Spotify har olika uppfattning om villkoren enligt gällande avtal.
Vi beklagar detta och arbetar intensivt i kontakter med Spotify för att få fakturan betald så snart som möjligt. Vi återkommer med information så snart vi vet när pengarna kan betalas ut."
Man får väl hoppas att Spotify får fason på sina finansiering framöver, men som det är nu får alltså inte svenska låtskrivare och artister ("verkarrangörer") som normalt får sin betalning via STIM betalt från Spotify.

Tydligt är annars att Spotify i sina desperata försök att bli lönsamma bryter mot avtal för att slippa betala de pengar de faktiskt är skyldiga sina musikleverantörer. Sannolikt vill man omförhandla så att man betalar ännu sämre till upphovsmän, artister och skivbolag.

Enligt STIM:s hemsida har Spotify inte heller betalat för första, andra och tredje kvartalet 2016, så det är ett helt års pengar Spotify håller inne för STIM:s del. Vilket väcker frågan hur dessa uteblivna betalningar redovisas i bolagets bokslut och hur bolagets finanser egentligen är. Inför den förmodade börsintroduktionen är det ju intressant om man undanhåller sådana här tvister från informationsmaterialet till de som deltar i nyemissionen.

Spotify har en tjänst där butiker och andra publika inrättningar kan hantera sina STIM-avgifter via ett Spotifyabonnemang. Detta bör dock sorteras under Spotify Business SE, som verkar betala sina räkningar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. http://digital.di.se/artikel/accel-toppen-folk-trodde-att-avito-grundarna-var-ett-skamt

  SvaraRadera
 2. Fodringsägare kan alltid begära Spotify i konkurs om de vågar. Men detta låter mer som ett steg i avtalsförhandling.

  SvaraRadera
 3. Ditt näst sista stycke ser inte ut att stämma. På denna sida hos STIM står det att 2016q3 för Spotify betalas ut 11 april. Så det verkar bara vara ett kvartals betalning som Spotify håller inne, inte ett år som du påstår.
  Dessutom verkar inte Spotify vara den enda online-musiktjänsten som ligger efter med STIM-betalningarna. Även Tidal, Rhapsody/Napster och Deezer ligger efter enligt STIM-sidan du länkar till.

  SvaraRadera
 4. Är det inte STIM som står bakom CopySwede som pressar elektronikbranschen på pengar på maffialiknande maner? De kallar det kassettavgift. Fast kidsen aldrig sett en kassett.

  I så fall är det väl lite poetisk rättvisa här. Go Spotify, go!

  SvaraRadera
  Svar
  1. STIM är en av ett 15-tal "kulturskaparorganisationer" bakom Copyswede. Korporativism i all sin prydno och brunskimrande glans. Klart att upphovsmän ska få betalt men det är inte bra för framtoningen att det sker med maffia-inspirerade metoder med statens välsignelse. Sådant brukar benämnas ett fult ord som börjar på f och slutar på m.

   Radera
  2. Du bör inte blanda ihop stim med copyswede. Stim fakturerar företag som använder musik i sin verksamhet och fördelar pengarna bland sina medlemmar (man köper en licens). En liten del av intäkterna är ersättning för privatkopiering som alltså vi demokratiskt beslutat ska gå till upphovsmän som ersättning för förlorade intäkter därav. Folk är mest sura för att de är snåla och vill att musik, film, tv-spel mm ska vara gratis

   Radera
 5. Jag har dålig koll på Stim. Trodde det hade med radio (som spelar till många människor) att göra. Varför ska Spotify betala?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stim bevakar upphovsmännens (inte artisters) rättigheter till betalning när musik framförs live, på restauranger, i radio osv. Den som vill spela musik köper en licens. Stim representerar sina medlemmar och inte alla upphovsmän eller staten

   Radera
  2. STIM tar in alla betalningar till kompositörer/arrangörer för användning av deras musik, dvs radio, teve, konserter, krogar, varuhus, streamingtjänster och skivor (det sistnämnda via nordiska samarbetet NCB, men pengarna går sen ut via STIM).

   Radera
 6. Kan låtskrivarna kräva sina pengar från STIM trots att STIM inte fått betalt?

  Är det låtskrivarna som ska ha den ekonomiska risken eller är det STIM?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stim fördela sina intäkter till medlemmarna. Stim är inte ett vinstdrivande företag utan alla pengar delas ut (dvs nettot efter drift)

   Radera
  2. Bara för att det är ett icke vinstdrivande företag betyder väl inte att de tar en del av kakan?

   Det sitter ju många med en rejäl lön på STIM och de äger några fastighetsbolag.

   Postkodslotteriet är ju inte heller vinstdrivande på pappret.

   Radera
 7. Lika bra att hålla inne så mycket pengar som möjligt till organisationer vars förkortning börjar på S, det står oftast för Staten.

  SvaraRadera