Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2017-06-12 14:15

Skatteverkets webplats fortfarande nere - företag får sju dagars tidsfrist

Skatteverkets webplats är fortfarnade nere utan prognos om när den kommer upp igen. Därmed är Sveriges kanske viktigaste E-myndighet satt ur spel och inget fungerar. Även back office-system är drabbade och t ex kan man inte få ut ID-kort. Detta sker samtidigt som företag och deras redovisningfirmor idag hade deadline för deklarationer av moms och arbetsgivaravgifter. Sju dagars tidsfrist ges dock, från att tjänsterna börjat fungera igen, vilket tyder på att det här kan bli långvarigt.

De som idag skulle lämna in inkomstdeklaration med anstånd, samt Sveriges alla företag som idag skulle redovisa moms och arbetsgivaravgifter från en veckas extra tidsfrist. I övrigt fungerar i princip ingenting hos myndigheten. Skatteverket skriver:
"Skatteupplysningen har starkt begränsade möjligheter att ge service och hjälp.
Servicekontoren har begränsade möjligheter att hantera ärenden när e-tjänsterna ligger nere. Det går inte att ansöka om id-kort.
Servicekontoren kan hantera akuta behov av personbevis.
Skatteverket har förlängt tidsfristen för att deklarera moms- och arbetsgivaravgifter samt punktskatter. Tidsfristen förlängs med 1 vecka från när e-tjänsterna fungerar igen.
Skatteverket har också förlängt tidsfristen för att lämna inkomstdeklaration för de som har byråanstånd. Tidsfristen förlängs med 1 vecka från när e-tjänsterna fungerar igen."
Enligt kommentarer till media är felet lokaliserat, men inte åtgärdat. Uppgifter om när det åtgärdas finns inte. Det ska inte handla om ett externt angrepp, vilket man förstås oavsett aldrig skulle medge.

Intressant är att Skatteverket som viktigaste E-myndighet i Sverige, med allt från folkbokföring till skatter, har en single-point-of-failure, som rent av även drar ner deras back office-system så man inte ens kan få hjälp via telefon. Detta bådar inte gått utifrån framtida angrepp mot myndigheten.

Samtidigt har telefonin på polisens icke-akuta 114 14 gått ner och det går alltså inte längre att anmäla att man blivit utsatt för brott. 112 gäller som bekant bara vid pågående brottslighet. Kanske är det lika bra, då polisen ändå bara lägger ner 50% av alla anmälningar pga brott kan ej styrkas, spaningsuppslag saknas (trots foton, namn och telefonnummer på den misstänkte), eller bara vi utreder inte brottsoffer som har otur. Statistiken kommer åtminstone snyggas till för polisens del.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:


 1. Inbrottet i Robertsfors vattentorn?

  SvaraRadera
 2. Någon som raderat personregistret. Alla får skattskriva sig hos kungen i Stockholm.

  SvaraRadera
 3. Kul. Då får jag inte mina EGNA tusingar tillbaka på obestämd tid.

  SvaraRadera
 4. Jaså. Fortfarande. Herregud. Ju mer jag hör om IT-problem, desto mer hårresande enkla problem uppenbaras i efterhand.

  SvaraRadera
 5. Även solen har fläckar. Skatteverket har annars varit ett föredöme när det gäller e-tjänster. Men det är klart, det måste avsättas pengar och personal till drift, underhåll och rimlig redundans också, och det är väl typiskt inte lika skoj på mellanchefsnivå som att introducera nya fräcka funktioner.

  SvaraRadera
 6. Någon som klickat på en Wannacry-länk och krypterat rubbet inklusive backuper ;-)

  SvaraRadera
 7. Ni får flytta till Danmark:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6716548

  SvaraRadera