Cornucopia?

Aktuellt

Reklam: Få 200:- SEK om du skaffar ett Revolutkort

Detta inlägg bör ses som marknadsföring för Revolut, och är alltså reklam. Revoluts förpackning för deras premium metallkort. Jag ha...

2017-06-25 16:35

Skatten höjs med 3.75 öre per kWh el

Från halvårsskiftet slår ännu en av socialistregeringens höjda skatter mot samtliga svenskar. Nu handlar det om att elskatten höjs med tre öre, vilket totalt gör elen 3.75 öre dyrare när momsen är lagd ovanpå skatten. För en normal villa landar skattehöjningen på runt 50:- SEK i månaden. Till detta kommer indirekta kostnadsökningar.
Skatten på energi ska alltså höjas igen. Energiskatten på el höjs med tre öre, och ovanpå detta kommer det 25% moms vilket totalt ger höjningen 3.75 öre per kWh. Ett villahushåll med 16 000 kWh i årsförbrukning, vilket är någorlunda nära nationellt medel, får alltså en höjning på 600:- SEK per år, eller 50:- SEK per månad. 

Detta ska som bekant betalas med redan skattade pengar, vilket för de som betalar marginalskatt på 50% innebär att 100:- SEK av lönen äts upp varje månad. För den egna företagaren som också ser arbetsgivaravgifterna så märks det av att ca 132:- SEK i bruttointäkter försvinner till skattehöjningen varje månad.

Företag ser dock till att skicka vidare sina ökade kostnader till sina kunder, så hushållen får i slutändan betala ytterligare via högre inflation på varor och tjänster, som alla i något eller några led förbrukar el.

Man ska komma ihåg att den socialistiska regeringen endast har en lösning på exakt allt, och det är höjd skatt. Lustigt nog existerar det trots detta problem i Sverige, och höjda skatter har än så länge inte fått dem att försvinna. Målet är dock inte att bli av med problemen, utan genom en konfiskatorisk skattepolitik minska människors frihet och möjligheter att själva forma sina liv. I slutändan hägrar Pyramidens socialistiska utopi, där vi alla äter exakt samma gratis mat i den gemensamma matsalen, och där det inte finns något alternativ att handla för din lön.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. Hej

  Ännu ett argument för att lägga solpaneler på taket...vilket jag gjorde för 10 dagar sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funkar så länge anläggningen inte är så stor och relativt få gör det. Socialister gillar inte självständiga människor som försöker bryta sig ur kollektivet; så du kan vara säker på att det smids planer för att hantera din anläggning också.

   Radera
  2. Hej Saul

   Om man inte ligger långt under fattigdomsgränsen.
   Har ett torp utan kollektiv el, vatten, sophämtning med 5000 m2 tomt där jag kan skörda grönsaker och ved.
   Finns: en brunn, solceller, ett litet vindkraftverk, torrdass och ett och annat som förenklar livet...

   Skattemässigt finns torpet inte utan enbart tomten.

   Det går att överleva där med ytterst få medel och ännu mindre taxering.
   Skulle dagen kommer då man vill taxera detta...då finns inte ens skatteverket kvar antar jag.

   Radera
  3. Berätta i vinter hur mycket el det genererar samt hur mycket diesel du hade kunnat få till ett diesel aggregat (så du kunnat haft tillförlitlig elförsörjning) för installationskostnaden.

   Radera
  4. Hej A nonym

   Anläggningen är på 5,4 kW för en totalkostnad av 132.000 :-.
   Jag räknar med en årsproduktion av 5000 kWh vilket motsvarar halva min elförbrukning inklusive luftvärmepump.
   Avkastningen är ca 4% skattefritt med dagens elpris...i alla fall än så länge.

   Radera
 2. ..fast klart, rätt som det är beskattas även detta, och sedan något annat och seden ytterligare något.
  "Det är en (socialistiskt) evighetsmaskin"...

  SvaraRadera
 3. Om några år kör Svensson elbil och då får ni se på elskatt :)

  SvaraRadera
 4. Fast dessa skattehöjningar finansierar väl den sänkta skatten på produktion av vatten- och kärnkraft, eller har man hittat på ytterligare skattehöjningar?

  SvaraRadera
 5. Shit, 50 spänn dyrare el i månaden! Får bli nudlar framöver istället för oxfilé på måndagarna. Är detta månde den ekonomiska SHTF som vi fasat för?

  SvaraRadera
 6. Om skattehöjningen på en ändlig resurs hade kompenserats med motsvarande på en oändlig, dvs arbetskraft hade det varit grön skatteväxling. I grunden enda sättet att lösa resursbristen. Kräver en ordentlig omprogrammering av S o V dock.

  SvaraRadera
 7. Ja, vi svenskar förbrukar ju OSOLIDARISKT för mycket elektrisk ström i jämförelse med exv. Somalia, Jemen eller [annat valfritt korrumperat U-land] där man inte använder lika mycket "ond manlig elström" utan är mer inriktad på biologiska och ekologiska energikällor..
  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror på allvar att det finns områden i Midsommarkransen, Aspudden m fl söderställen där folk, eller ska man säga puckon... tänker så...

   Radera
 8. Slutsatsen är att miljöpartiet vill att jag ska elda diesel istället för att köpa el från vattenfall.

  Bara att damma av den gamla oljepannan. Och kanske ett elverk till belysningen, kör jag elverket inne så tar jag ju tillvara på överskottsvärmen. Lite värmeväxlare som värmer inkommande vatten med avgaser så tar jag även tillvara på kondenseringsenergin ur avgaserna och når därmed över 100 % verkningsgrad.


  Diesel 13 kr/litern a 9,8 kwh = 1,3 kr/kwh och jag betalar nog mer för elen idag inklusive nätavgifter.

  Tack för det Romson!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar du varför tradarna från Öst" har så stora dieseltankar ?
   De betalar INTE 13.-/l för dieseln utan betydligt mindre!
   Åk ut till exv. "Stigs Center" och där på smågatorna omkring - INTE på den officiella lastbilsparkeringen - kan du köpa diesel för 9-10:-/l i dunk... Dunka har du med dig själv ! ;-)

   Radera
  2. Eller egenföretagare, åkerier mm som värmer huset med diesel på företagets bekostnad. Du är ju nere på nästan 10 kr utan momsen, och eftersom det är oskattade pengar så motsvarar det ju snarare 5-6 kr litern.

   Fast ved är ju ett annat alternativ.

   Radera
  3. För något år sedan eller två såg jag ett "udda" fordon på 45:an norr om Kungälv på väg söderut...

   En vit Volvo Amazon Kombi med släpkärra. På släpkärran stod någon form av stationär traktormotor som med sitt lodräta avgasrör spred en svart rök. Denna stationära motor drev uppenbarligen en generator för mellan släpet och Amazonen gick det grova kablar.

   Amazonen var tydligen ett hemmabygge och konverterad till elbil och släpkärran ett överskott från försvaret i form av en elverkskärra.

   Olja för drift av "stationära" motorer torde ha en lägre skattesats drog jag slutsatsen...

   Radera
  4. Finland har ju kvar sin billiga "röddiesel". Bara som ett tips bara. Behöver inte åka till öststaterna.

   Radera
  5. Dizeln(!) från "öst" är INTE färgad!!

   Skulle farbror blå, för att bättra på statistiken och för att de inte vågar gå in i NGZ, få för sig att kontrollera ditt innehåll i tanken så blir det domstol och dryga böter! Ett ALLVARLIGT BROTT du vet.. ;-)

   Borta i östra Turkiet säljs förresten något som kallas för "motorin", dvs en slags billigare och "sämre" diesel... ;-)

   Radera
  6. Farbror blå kollar inte bränslet numera, det har arbetsmiljöverket satt stopp för. Farbror blå ska inte behöva få diesel på fingrarna.

   Radera
  7. "Riktiga MÄN luktar diesel!"

   Brukar finnas T-shirts med denna text att köpa på olika marknader ute i landsorten på sommaren! ;-)

   Radera
 9. Lite roligt att Cornu kör med "socialist"-stämpeln på all beskattning. För faktum är ju att samtliga klassiska ekonomer ville skatta bort den "hänga i hängmattan" genom att t.ex spekulera på börsen och den vägen suga ut andra (vilken Cornu och den här bloggen hör reklam för att man ska göra). Japp, det gäller även de klassiska liberala ekonomerna, såsom Stuart Mill och Adam Smith. Såsom ekonomiprofessor Michael Hudson brukar påpeka skiljde Mill och Adams på "earned income" och "unearned income".

  Mill skrev t.ex:
  If some of us grow rich in our sleep, where do we think this wealth is coming from? It doesn’t materialize out of thin air. It doesn’t come without costing someone, another human being. It comes from the fruits of others’ labors, which they don’t receive"

  Alla klassiska ekonomer ville bort från det feodala samhället - de ville bort från det feodala samhället där feodalherrarna sög ut de livegna bönderna. Mill skrev också:


  Den här bloggen propagerar för motsatsen – hur man kan ligga på sofflocket och suga ut andras arbeten genom aktiespekulation etc.
  Ekonomiprofessor Michael Hudson:

  ”Classical economists developed the labor theory of value to isolate economic rent, which they defined as the excess of market price and income over the socially necessary cost of production (value ultimately reducible to the cost of labor). A free market was one free of such “unearned” income – a market in which prices reflected actual necessary costs of production or, in the case of public services and basic infrastructure, would be subsidized in order to make economies more competitive. Most reformers accordingly urged – and expected – land, monopolies and banking privileges to be nationalized, or at least to have their free-lunch income taxed away.”

  Hudson har skrivit en bra bok om den parasitism som den här bloggen så varmt omhuldar, bör läsas: "Killing the Host- How Financial Parasites and Debt Destroy the Global Economy"

  Enligt Hudson ska mao inte el beskattas för det gör produktionen för ett landet dyrare och landet får svårare att konkurrera.

  Så frågan är snarast - vilka ska skattas?Parasiterna (som den här bloggen som sagt omhuldar)eller skatt på arbete? Som Hudson påpekar i sin bok ovan kommer matningen av parasiten till slut äta upp och döda den verkliga ekonomin.

  Det sjuka är att alla partier är till HÖGER om Mill och Adam Smith - t.om vänsterpartiet. Alla partier vill, liksom Cornu och hans tillbedjare, göda den finansiella parasiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Parasitstopp

   Du förmedlar mhav andras tankar helt klart dina poäng...men även parasiter har sitt berättigande i livets vävnad.
   Först när de tar överhand och tar kål på sin värd går det åt fanders...även för parasiten.

   Det gäller att hitta den rätta balansen.

   Definitivt har det blivit för många parasiter i det svenska samhället, både vad som gäller inhemska arter och uthemska sådana.

   Vilka av de som är "hemskast" återstår att se.


   PS
   Man kan säga mycket om "bloggarjävln" (Lars´s eget epitet)...men lat är han då rakt av inte!!!
   DS

   Radera
  2. Det svenska socialförsäkringssystemet bygger på att det enbart är ett visst maximalt antal som använder sig av det och att det är syndigt skamfyllt och skuldbelagt att använda det.
   Vi har dock de senaste åren fått ett stort antal användare som inte är uppfostrade med denna synd, skam och skuldmentalitet...
   Detta är inte i längden hållbart!

   Radera
  3. Hej Bengt

   I längden?
   Det är redan ohållbart nu...vilket 3,75 kr/kWh på elen är ännu ett bevis på!

   Radera
  4. P-stopp. Om du på allvar tror att investera i aktier på något sätt skulle bidra till att "suga ut" andras arbete så har du inte begripit mycket.
   Tvärtom skapar investeringar arbete och välstånd. Det första som länder som gått ifrån kommunismen brukar göra är att inrätta en kapitalmarknad.
   En marknadsplats för värdepapper och penningmarknadsinstrument. Så att investeringar kan göras.
   Alla länder som skapat en kapitalmarknad då socialismen kraschlandat, har plötsligt fått en växande ekonomi och ett växande välstånd för sitt folk.
   Bara kolla hur levnadsstandarden ökat i östeuropa efter kommunismens fall.
   I Asien kan man jämföra Nordkorea med Singapore till exempel, och kolla vilket system som funkar bättre. Inkomst,livslängd,utbildningsnivå,miljömässigt,levnadsstandard. Ett land med utvecklad kapitalmarknad utklassar de utan kapitalmarknad hur mycket som helst. Enough said.

   Radera
 10. "..den gemensamma matsalen.."
  kallas för "Bamba" här på västkusten...

  Likheten är också den att även om de ätande skulle vilja köpa någonting annat än den mat som serveras i "Bamba" och har pengar till detta, exv till en "halv special" och en Pucko mjölkchokolad i den närbelägna korvkiosken, så är de av Bambapersonalen, även kallade för "bambatanter" i bästa solidariska socialistiska stil FÖRBJUDNA att göra detta!

  ALLA skall äta de kalla "gummipotatisen" !!

  SvaraRadera
 11. Efterfrågan på el sjunker om man tar ut mer skatt på den. Väldigt många använder betydligt mer el än vad de egentligen behöver, dvs så kallad överkonsumtion av el. Elen är på tok för billig!
  Precis som nämns i en av kommentarerna ovan är det bra om fler fastighetsägare kan installera solpaneler.

  SvaraRadera
 12. En stark person kan kanske skapa 0,2 kW el per timma till en kostnad av ca 300 kr.
  Då borde en KWh el kosta 1500 kr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med det resonemanget skulle en liter bensin kosta x antal tusen kr, då det går åt många personer och mantimmar att skjuta en bil 1 mil.

   Radera
  2. Hej Saul

   Det är inte bara ett resonemang...så är det!
   Rom har byggt sitt imperium på billig energi, dvs slaver.
   Vi bygger "vad det nu kan vara vi bygger" på billig energi i form av olja, gas, kärnkraft och vatten mm

   Same, same only diffrent name...

   När slavmarknaden inte fungerar längre, så bryter även "vårt" imperium ihop...
   svårare än så är det inte.

   Radera
  3. Det är en låg timkostnad för en managmentkonsult. Alltså gör en sådan bara lite mer nytta än en kWh...

   Radera
  4. Helt rätt Kap Horn, den fossila ändliga energislaven för att inte tala om den fossila fosfor vår alldeles för billiga mat och hela den destruktiva monokulturen är beroende av eller alla andra ädelmetaller som krävs för den tekniska Messias som alldeles för många hoppas på ska kunna rädda oss.

   De finns de som inte ser längre än näsan räcker och de tror även att alla ska kunna köra elbilar på jorden och ha robotar som jobbar utan att vi behöver ha dåligt samvete för miljön.

   Radera
  5. Jesper alla kommer inte köra elbilar men nästan alla kommer med stor sannolikhet att åka i självkörande fordon som drivs av el.

   Fosfor kommer vi samtidigt bli bättre på att återanvända och kanske utvinna ur våra sandhögar vid järnmalmsgruvor i Norrland (finns för över 1000 års dagsbehov). En annan möjlig källa är havsvatten. En tredje källa är fosfor från lite djup under fälten via lämpliga växter.

   Nu till gym för lite träning.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 13. Om det vore som Cornu påstår att höga skatter minskar människors frihet så borde svenskar vara ett av världens ofriaste folk. Men jag tror det är tvärtom. Vi är ett av världens friaste folk, kanske bla tack vare dom höga skatterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ju högre skatt desto friare? Du försöker vara lustig? Och på vad bygger du uppfattningen att vi är ett av världens friaste folk?

   Radera
  2. Fördelningspolitik ger alla samma möjligheter ur ett ekonomiskt perspektiv. Så är det inte i länder med dålig fördelningspolitik.

   Problemet är att fördelningen gärna går överstyr och verkar hämmande på individers möjligheter.

   Radera
 14. Ungefär som att tro maten blir godare med högre matmoms.

  Folk behöver energi för att kunna överleva. Det man får göra är att straffbeskatta den elproduktion som är miljöfarlig. Nu har vi väldigt liten sådan i Sverige, men politikerna vill mjölka skattebetalarna på pengar (i miljöns goda namn) så de kan köpa röster och ha kvar jobb / förmåner.

  Problemet är när avgaser kommer i kontakt med människor, då det kan leda till cancer och andra sjukdomar. Det är vad vi ska stoppa. Att köra en bensindriven bil genom Stockholms city medför mycket större skada än att köra samma bil i Norrland på någon skogsväg.

  Här måste man bygga system som tar hänsyn till skada, t.ex genom en GPS-sändare, eller helt enkelt förbjuda personbilar som släpper mycket avgaser att köra i innerstaden.

  SvaraRadera