Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-06-29 16:44

Ryska opinionen: Stalin och Putin är väldshistoriens mest framstående personer - alla nationaliteter

I en färsk rysk opinionsundersökning namnger ryska folket den kommunistiske massmördande diktator Stalin och Rysslands nuvarande fascistiske diktator Putin som världshistoriens mest framstående personer. Detta gäller alla nationaliteter och hela världshistorien. Endast tre personer på topp-20 är icke ryssar/sovjeter.
Världshistoriens fjärde viktigaste person enligt ryssarna - Lenin.
Journalisten och författaren Kalle Kniivilä uppmärksammar den ryska opinionsundersökningen på sin blogg Glasnost.
"I alla fall, de tillfrågade i undersökningen fick fritt nämna tio personer som de ansåg vara ”framstående” (выдающиеся). Det intressanta med listan är inte bara att massmördaren Stalin kommer på första plats (han nämndes av 38% av de tillfrågade) och Putin på andra plats (34%), utan också och framför allt det faktum att det inte finns en enda utlänning bland tio i topp. Alla är ryssar, förutom Stalin som var georgier men knappast heller kan räknas som utlänning i sammanhanget."
Opinionsundersökningen är intressant, då den visar på den ryska åsiktsbubblan och den massiva propagandaapparaten, som genomsyrar allting i Ryssland. Kniivilä igen:
"Det talas mycket om åsiktsbubblor i Sverige, men de är blygsamma jämfört med den enorma bubbla som huvuddelen av den ryska befolkningen med berått mod och med stor hjälp från de statsstyrda, navelskådande massmedierna har låtit stänga in sig i. Sedan Ryssland inledde aggressionen mot Ukraina 2014 har bubblan blivit betydligt tjockare och ryssarna ännu mer isolerade från omvärlden."
Man ska också vara medveten om att denna propagandaapparat även återspeglas i ryska läroböcker från skolan och gymnasium. Samt antagligen även på universitetsnivå. Nedan ser ni några utdrag ur den nya ryska "historieboken" för skolan, där invasionen och ockupationen av Krim ges mer plats än Sovjetunionens fall.Det finns väldigt lite hopp att vända utvecklingen i Ryssland, med tanke på den bokstavliga hjärntvätt som pågår. Med språkbarriärer i form av dålig till obeftintlig undervisning i engelska, samt en tröskel att lära sig det latinska alfabetet är också möjligheterna att nå fram till ryska folket med en mer korrekt världsbild svårt.

Dessutom flyttar progressiva och upplysta ryssar från diktaturen, vilket gör att det till slut bara är hjärntvättade kvar.

34% av ryssarna angav Putin som världshistoriens mest framstående person. Första plats innehas av Stalin, fjärde plats av Lenin och på tredje plats hittas poeten Pusjkin, som reformerade det ryska språket. De enda icke-ryssar/icke-sovjeter som finns på top-20 är Newton, Einstein och Napoleon och uppenbarligen är världshistorien centrerad kring Ryssland.

Ni kan läsa hela Kiiviläs artikel här.

Nämn nu bara inte Gyllene Horden för en ryss...

Vilka tio personer anser du är världshistoriens tio största personer, alla nationaliteter? Är det Tage Erlander, Stefan Löfven, August Strindberg, Olof Palme, Gustav II Adolf, Christer Fugelsang, Selma Lagerlöf, drottning Kristina, Olof Thörnell och Gustaf Fröding? Inte? Då tänker du inte som en ryss.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

46 kommentarer:

 1. Ronald Reagan. Han knäckte ju Sovjetunionen så han måste ju vara större.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde det var Kommunismen som knäckte Sovjetunionen...

   Radera
  2. Sant, du har en poäng där.

   Men Reagan hjälpte det lite på traven med kapprustningen som kommunisterna försökte hålla jämna steg med med sin undermåliga ekonomi.

   Vi får se om Putin gör om samma misstag nu när han är trängd mellan kapprustning och en befolkning som vill ha reformer.

   Radera
 2. Är det någon som är förvånad...

  SvaraRadera
 3. Stalin har väl åkt tunnelbana i Moskva, ergo han är ryss!?

  SvaraRadera
 4. Hur kan du inte ha med Gustav Vasa? Hatar du Sverige? Intressant att de har med Napoleon dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min första tanke också. Han måste ju vara världshistoriens viktigaste person! :)

   Radera
 5. Alexander Fleming är störst, långt ner till tvåan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. En bit ner bör Fritz Haber och Carl Bosch hittas. Kanske att jag skulle få med en svensk om jag gjorde en topp-50 lista. Kanske Alfred Nobel kan komma in där.

   Radera
  2. John Holmes var väl störst, långt ned i tvåan.

   Radera
  3. Kristina Lugn är stor i vissa kretsar.

   Radera
  4. Fast John Holmes var väl inte riktig frisk? Då är det nog bättre att ha lite Djingis Khan i sig.

   Radera
  5. Han var väl kärnfrisk, HIV-testet var ju oerhört positivt?

   Radera
  6. Misstänker att han skippade HIV och gick all in i AIDS. Han knarkade väl även för att vara på den säkra sidan.

   Men helt klart en av filmens största.

   Radera
 6. Åtta procent av alla nu levande människor har lite DNA i sig som härstammar från Djingis Khan - Given etta på världslistan! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åtta procent av centralasiens befolkning, har jag för mig. Men, det är gott så.

   Radera
  2. Eller så är det helt enkelt ännu en skröna ...

   Radera
 7. Är inte Pushkin nummer tre där? På sätt och vis rejäl självtrollning då av de tillfrågade. Pushkin var ju knappast en stor beundrare av sin tids regim.

  SvaraRadera
 8. Information betyder mest så skrivkonsten fast där vet vi inte första uppfinnaren så det får bli tryckkonsten och där var någon kines först så det får bli löstagbara typer och därmed Gutenberg.

  Eller är det 0-an som uppfanns i Indien och senare gav arabiska siffror (som egentligen är indiska) men dubbel bokföring från araberna möjliggjorde stora geografiskt spridda ekonomiska företag. Ja inget namn.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 9. i övrigt verkar det ryska folket vara närsynta. de flesta på listan över världshistoriens största personligheter är från 1900 - talet. Alla är också män, det skulle fi eller svensk statlig media aldrig acceptera.
  Varför är inte Gagarin, Bubka, Krutov och Karelin med på listan ?
  Skämt åsida så borde väl Djingis Khan, Mao och Alexander den store vara med. Jesus, Buddha, Konfucius och Muhammed borde inte heller saknas på listan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gunilla Bergström med sin påhittade låtsaskompis Molgan borde ju också få vara med bland dina stora tänkare som tillfört människan så mycket värdefullt.

   Radera
 10. Hitler, Jesus och Pat Boone.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Honken, Tomten och Louis Pasteur.

   Radera
  2. Knatte, Fnatte och Tjatte.

   Radera
  3. Elaka Rune och Sune....

   Radera
  4. Äschm nu blev jag ju sugen på kanelbullar ju.

   Radera
 11. Hallå!

  Harald Blåtand är garanterat världshistoriens viktigaste person. Namngett bluetooth

  SvaraRadera
 12. Det måste ju då på tekniska grunder vara mitokondriella Eva och Y-kromoson Adam från vilka alla nu levande människor härstammar.

  SvaraRadera
 13. Resultatet av den här undersökningen är inte något annat än en statistisk artefakt, så som den presenteras här i alla fall. Anta att det finns 20 kända ryssar och 1000 kända utlänningar. En ryss som ombes nämna 10 namn kommer ganska naturligt nämna ett fåtal ryssar bland namnen. Eftersom det bara finns 20 relevanta ryssar att välja bland så kommer omnämningarna av ryssarna att vara relativt vanliga, jämfört med utlänningarna som får sina röster utspridda bland 1000 relevanta personer.

  Om man kollar på summan av omnämningarna av ryssarna från top 20 så finner man att varje person i undersökningen i genomsnitt bara omnämnt 2,8 personer av dessa.

  Det här otroligt undermåligt presenterad statistik. Orginalkällan kanske gjorde det för att framhäva sin agenda att ryssar är viktiga. Störst skuld ligger på Glasnost.se som okritiskt återger samma vinklade statistik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hatten av för den kommentaren! Härligt med folk som tänker till lite och inte bara tanklöst godtar premisserna för det de läser. (Vilket var vad jag gjorde. :)

   Radera
  2. Har rest i sydukraina och stött på mycket folk med ryss-sympatier. Vidhåller att dessa är totalt hjärntvättade av den ryska propagandan. Allt ifrån att USA tillsammans med fascister störtade Janukovitj, "Högra sektorn" i Ukraina ska ha beväpnats i Lviv och marcherat mot Krim för att avrätta ryssar så Putin ordnade så att Krimbornas liv räddades genom att halvön anslöts till Ryssland, NATO ser till att Gryvnian faller i värde och ligger bak den ekonomiska krisen i Ukraina och mycket annan rappakalja. Rena gojan alltså. Poroshenko är mycket medveten om propagandan och man har fullt sjå att stänga av rysskontrollerade mailadresser, TV-kanaler, radio mm.

   Radera
  3. Klart att Ryssarna är hjärntvättade. Precis som Svenskar och alla andra folk. Och det är anledningen till att människan är herre över jorden. Om alla följde sin egen agenda hade det inte varit möjligt.

   Radera
  4. Ja, lite så jag tänkte också även om jag måste erkänna att jag saknar relevant kunskap om statistik och liknande. Problemet är att vi alla är hjärntvättade, i någon mån och att hålla all relevant fakta levande och uppdaterad vore hursomhelst ett heltidsjobb (plus övertid).

   Radera
  5. Såtillvida att man tala om obestridbara faktum.. och det är väl rätt sällan.

   Radera
 14. Om Stalin

  Vi har också läroböcker, vad är det som står där?

  För några veckor sedan pratade jag med en äldre person som levde under andra världskriget. Vederbörande breväxlade med en del personer i Tyskland efter kriget. Personen berättade om det hat som fanns bland den ryska befolkningen mot folk i Tyskland och de som hade släkt från andra länder och framförallt från Tyskarna. WW2 var extremt brutalt mot ryssarna. Det fanns knappt en familj som inte drabbats. Siffror har kommit fram på senare tid som visar att runt 30 miljoner ryssar dödades. Tyskarna var överlägsna i krig mot ryssarna, hade det inte varit för den ryska vintern hade de troligen vunnit.

  Personen jag pratade med beskrev hur de i ryssland som hade släkt utomlands skickades till arbetsläger, de var inte värda något och det grundade sig i ett hat som fanns i hela ryska folket och som växt på grund av Kriget.
  Att Stalin kunde skicka så många på arbetsläger där många dog var troligen en slags hämnd för vad ryssarna utsatts för i WW2.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Logisk snubbe den där stålmannen!

   Radera
  2. Why so many Russians still love Stalin


   A lot of that discrepancy has to do with World War II, or as the Russians call it, the Great Patriotic War. At a recent conference held by the Russian Orthodox Church, which was persecuted by Stalin's government, one speaker told an audience that "the nation must be grateful to Stalin for the 'sacred victory' over Nazi Germany," according to Reuters. Samuel Rachlin, whose Jewish family was exiled from Lithuania to Siberia by the Soviet government, recalls in The New York Times how some of his family's neighbors might have actually been grateful to Stalin, because Lithuania was later invaded by the Nazis. Sixty percent of Russians are in the "at least he's not Hitler" camp, agreeing with the statement that "for all Stalin's mistakes and misdeeds, the most important thing is that under his leadership the Soviet people won the Great Patriotic War."

   Radera
  3. Det är inte så mycket Tysklands förtjänst att det dog 30 miljoner ryssar under andra världskriget.

   Det var de galna ledarna i ryssland som dödade de flesta och även om det inte hade skett något världskrig så hade det nog dött nästan lika många.

   Radera
  4. En hel del av de där 30 miljoner "ryssarna" var dessutom inte alls ryssar utan Sovjetmedborgare av annan etnicitet. Ukrainare, balter, vitryssar, etc osv.

   Radera
  5. Vill man förstå historien är det bra att släppa sin egen agenda. Det som hände i Ryssland är mycket intressant att lyssna på, inte så många kvar som kan berätta

   Radera
 15. En ryss som faktiskt hade platsat på en sån här lista skulle ju vara https://sv.wikipedia.org/wiki/Stanislav_Petrov...

  SvaraRadera
 16. Jan Guillou om han själv får välja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som god tvåa Arn Magnusson, en fiktiv person som Guillou hittat på är ju trots allt viktigare än nästan alla verkliga personer.

   Radera