Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2017-06-20 20:09

Pyramiden - perfekt kommunistisk utopi frusen i tiden

Som vore det en scen ur Stjärnklart är den kommunstiska utopin Pyramiden 78°39′22″N helt övergiven. Skillnaden ligger dock i att med ett arktiskt klimat sker nedbrytningen mycket långsamt på grund av frånvaro av bakterier och svamp, och utopin är bokstavligen frusen i tiden sedan den slutligen övergavs 1998.
Pyramiden förblir den största nordliga civila permanenta mänskliga bosättningen. Den ligger rent av två grader norr även om den amerikanska Thulebasen, och på själva Svalbard är det egentligen bara forskningsbyn Nya Ålesund som ligger längre norrut. 
Bloggarjäveln på plats i Pyramiden.
Här byggde det kommunistiska Sovjetunionen den perfekta kommunistiska utopin i anslutning till kolgruvan Pyramiden, som man köpte från Sverige. Egentligen aldrig lönsam, utan ett monument över den kommunistiska ideologin, övergavs den slutligen några år eter Sovjetunionens fall, när inga pengar längre kunde pumpas in i Utopia. Som en av världens mest isolerade platser var förstås risken för skadlig yttre påverkan av idéer som frihet och individualism minimerade.

I detta kommunistiska utopia var allt gratis. Samtidigt hade alla skyhöga löner, men det fanns inget att köpa för pengarna. 

Den utopiska kommunistiska jämlikheten var total, övervakad av KGB så ingen skulle falla från den sanna läran, trots att Svalbard skulle vara en demilitariserad zon.

Alla åt den statligt fastställda maten gemensamt i den statliga matsalen, som var den enda plats man kunde få mat. 

Disken i den kommunistiska matsalen, där man hämtade ut sin statligt fastställda mat.
Alla fick sin månatliga ranson av alkohol - två liter vodka per månad, plus vin och starköl, samt förstås lågalkoholiga kvass.
Och här lämnade man in disken. I grund och botten är den kommunistiska utopin att alla för all framtid äter
i motsvarande en skolmatsal för resten av livet.
Alla bodde i likadana färdiginredda bostäder. Alla manliga singlar bodde i manliga singelhuset. Alla kvinnliga singlar bodde i det kvinnliga singelhuset. Par bodde i parhuset. Par med barn bodde i barnfamiljhuset, det sk Dårhuset, där barnen lekte i de identiska lägenheternas korridorer när tempreaturen kröp ner mot -50 på vintern.
Idag har fiskmåsarna tagit över Dårhuset.
Alla deltog i idrotten och kulturaktiviteterna i kulturhuset. Alla badade i det gemensamma badhuset.
Badhuset.
Alla tjänstgjorde lika länge, med sina två år, om de nu överlevde i utopin så länge. Hur många gruvarbetare som egentligen dog inne i Pyramiden-berget är inte känt. Överlevde man utopin i två år väntade ära och rikedom hemma i Sovjetunionen - där kunde man trots allt köpa något för lönen.
Gångvägen upp till själva gruvan. På Svalbard har man gruvingångarna överst.
Man var "självförsörjande". Kolet eldades i kraftverket och användes för el och fjärrvärme. I ett växthus odlades desperat de kommunistiskt stipulerade grönsakerna under sommarens få månader med sol, för att sedan lagras för vintern. Kor, gris och höns hölls för färsk mjölk, färskt fläsk och färska ägg. Kanske kunde gris och höns leva på spill från det kommunistiska storköket, men foder för korna måste ha kommit med kolfartygen, när desas kom för att hämta kolet. För övrigt har man återigen provat att ha gris i kvarvarande ryska Barentsburg, men dessa hittas numera bara på menyn i Barentsburgs två krogar och barer. Växthus finns alltjämt i både Barentsburg och Longyearbyen, så vissa färska grönsaker kan serveras på de finare restaurangerna.
Kanske världens nordligaste piano. Ett av två som står kvar i kulturhuset i Pyramiden. Det andra nedan.


Sedan 2010 finns två fungerande byggnader i Pyramiden igen, för att kunna hantera urban exploration-turister. I en lagerbyggnad har gruvbolaget uppfört ett dieselkraftverk. Därtill har det gamla hotellet renoverats och erbjuder en bar ungefär lika kompetent som barerna i Barentsburg. I några intransporterade containrar i hamnen finns ett vandrarhem.
Baren på hotellet i Pyramiden.
Till Pyramiden kan man antingen segla själv, eller ta passagerarfärja från Longyearbyen för cirka 3 000:- NOK per person. Alltså 12 000:- SEK för en barnfamilj, oräknat eventuell övernattning och flygresa till Longyearbyen. I 3000:- NOK ingår dock beväpnad guide.

Vintertid kan man också riskera livet genom snöskoter på det frusna havet från Longyearbyen. Tar man sig dit på egen hand så ska man komma ihåg att det är olagligt att vistas utanför Longyearbyen eller Barentsburg utan att vara adekvat beväpnad. Dagen innan jag själv var i Pyramiden hade en isbjörn slagit läger i hamnen, vilket gjorde att staden inte var tillgänglig. Som varandes högst upp på näringskedjan har isbjörnar inställningen att allt som rör sig är mat.


Den sista vagnen kol från gruvan.


Skolan och lekplatsen där barnen fick lära sig att leva i den kommunistiska utopin.

Stora torget framför kulturhuset.

Kamrat Lenin vakar fortfarande.
Inne i kulturhuset står tiden stilla.


Lenin har en kompetent utsikt.
I arktiskt klimat är kulturhuset fortfarande ganska fräscht.


Idrottshallen.

Biblioteket blickar mot väster.

Sjukhuset.

Storköket där den gemensamma maten lagades.

Mer storkök.

Storkökets bageri. 10% klorinlösning i fönstret.

Här knådades det kommunistiska brödet.Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

35 kommentarer:

 1. Tack för bilderna. Det är isande vackert på något sätt.

  SvaraRadera
 2. "Egentligen aldrig lönsam, utan ett monument över den kommunistiska ideologin, övergavs den slutligen några år eter Sovjetunionens fall, när inga pengar längre kunde pumpas in i Utopia. " Fanns det inte misstankar om att anläggningarna på Svalbard användes för signalspaning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkerligen. Barentsburg har en del suspekta grejer och är inte heller lönsam. Handlar om geopolitik och fortsatt närvaro. Mer i senare inlägg.

   Radera
  2. M h t det sovejtiska/ryska intresset för arktis och det något speciella sättet som Svalbard förvaltas på, så är det nog intressant för Ryssland att ha någon form av ekonomisk aktivitet på Svalbard. Ryssland m fl får ju endast använda Svalbard för "fredliga syften" och om man ska hålla på med nåt krigiskt gäller det ju att ha en civil verksamhet att gömma det krigiska bakom.

   Huruvida det pågår signalspaning eller andra otillåtna aktiviteter har jag ingen aning om, men gruvan är ju en bra front den dagen man skulle vilja göra det, liksom.

   Radera
  3. Just med tanke på bastion-konceptet borde just Svalbard vara intressant, eler hur?

   Radera
 3. Man ska absolut Inte köra skoter över isen mellan Pyramiden och Longyearbyen. INTE chansa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dog några härom året. Ordinarie skotertur går över land och tar tre dar.

   Radera
  2. Dvs; glöm inte att ta med tält. Inte säkert att något annat finns. Tänk på värmekälla. Temperaturen kan slå om kvickt.

   Radera
  3. Fö; ta gärna med eget vapen, även om det är ett visst meck med flyget etc. Det kan bli snabba lägen. Du vill ju inte onödigtvis skjuta en björn. Men om du måste, ska du träffa. Men då ska du vara beredd på trubbel med Sysselmannen.
   Om du ska tälta: glöm inte larmminorna. Ta helst med svenska. De norska ger bara ett "puff".

   Radera
 4. Intressant inlägg! Blir ju själv intresserad av att åka dit och insupa lite av den arktiskt bevarade kommunistiska utopin.

  Men två liter vodka per månad?! Plus vin och öl?! OMFG.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lite.

   I Barentsburg har man numera alkometer för att komma in i gruvan.

   Radera
  2. Vad är minsta promillehalt för at få komma in?

   Radera
  3. Meter är ett längdmått och avser troligen hur brett man vingar...

   Radera
 5. Utlösande faktor till att man övergav Pyramiden var väl flygkraschen 1996? https://en.wikipedia.org/wiki/Vnukovo_Airlines_Flight_2801

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var intressant. Antagligen väldigt relevant i sammanhanget att ett gäng kolgruvearbetare blev slarvsylta.

   Radera
  2. Som tur var behövdes det ingen flygkrasch för att stänga Northland-gruvan. Är väl Sveriges svar på märkliga idéer in the middle of nowhere.

   Radera
  3. Alla järnmalmssatsningar numer byggs uti ingenstans, även de brasilianska och australienska.

   Radera
 6. Fint bildreportage! Kändes lite Jörnmark-inspirerat på något sätt.

  SvaraRadera
 7. Fina bilder! Jag var där i onsdags. Du verkar ha haft bättre tur med vädret.
  Ny-Ålesund var också värt ett besök.

  SvaraRadera
 8. Undrar om Putins olje- och gas-städer vid ishavskusten kommer att nå samma öden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rysslands enda sätt att få exportinkomster i £, $ och € är via råvaror..
   Så länge som man kna betala lönerna i Rubel och köpa in västerländska "lyxvaror" så..

   Radera
 9. Tack för fantastiska bilder Lars!

  Jag älskar gamla övergivna platser och byggnader, framförallt från forna soviet!

  SvaraRadera
 10. Är det något sånt Maggan har i tanken om inte oppositionen blir mer entusiastisk till regeringens skatteförslag?

  SvaraRadera
 11. Märkligt att ingen kommit på att göra en rysk variant av Orange is the new black. Interiören är onekligen imponerande. Men det är klart, Putin skulle väl säga nej till dekadens som tv-serier i rysk miljö.

  SvaraRadera
 12. Ett sorgligt monument över den banala godhetens triumf över människans missförstådda natur.

  SvaraRadera
 13. Verkar tom sämre än Detroit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju förväntat. Pyramiden befolkas rimligtvis av 100% invandrare, och det vet man ju hur dom är, liksom. Så det är ju inte konstigt att det ser ut som det gör!

   Radera
 14. Alltså, Lars, du är ju för fan bara för tragisk. Posera framför en massa kommunistiska monument. Du har inte en jävla aning om hur det var att leva bakom det förbannade förtrycket. Det är i princip samma förtryck som råder idag under politisk korrekthet. Du borde skämmas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://art.cafimg.com/images/Category_25305/subcat_46471/1os3CTnj_0909141040391.jpg

   Radera
  2. "Imitation is the sincerest of flattery", sade tydligen Charles Caleb Colton, vem fan det nu var (var tvungen att slå upp det där).

   Märklig meningsbyggnad men så sa han tydligen ordagrant.

   Radera
 15. Jätteintressant inlägg om ett ställe jag inte reflekterat över på ett bra tag, tack för det!

  SvaraRadera