Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2017-06-05 13:47

Premiepensionerna ändras - regeringen tillsätter utredning

Spelet premiepensionen ska göras om. Regeringen tillsätta en utredning på hur systemet ska göras om. Som förutspått är premiepensionsleken bara tillfällig och pensionssystemet och din statliga pension är hela tiden endast ett riksdagsbeslut bort från att försämras. Likt för det privata pensionssparandet kan vi vänta oss kraftiga försämringar för 60-, 70- och 80-talister.

Väl dolt bland alla mer eller mindre grova felstavningar hos regeringens pressmeddelanden hittas informationen att premiepensionssystemet ska göras om. Först ska det förstås tillsättas en utredning. Dock en snabbutredning av professor Stefan Lundberg och det handlar inte bara om att ta bort oseriösa fonder.
"Men för att framtidssäkra premiepensionen och skapa trygga och goda pensioner även på lång sikt anser Pensionsgruppen att det behöver utredas mer strukturella förändringar av systemet. Stefan Lundbergh får nu i uppdrag att i en förstudie kartlägga olika alternativa vägar för hur premiepensionssystemet kan utvecklas."
Pensionssystemet är på inget sätt grundlagsskyddat utan kan med ett enkelt riksdagsbeslut göras om helt, konfiskeras och delas ut som lön till riksdagsmännen, eller vad helst man kan få en riksdagsmajoritet för.

"Trygga och goda pensioner även på lång sikt" är förstås en ren floskel och vad som helst kan komma ur dessa "mer strukturella förändringar av systemet". T ex kan man tänka sig att de som förvaltat sin PPM-lek bättre än andra ska utsättas för rättvisa och få sin premiepension rättvist utjämnad.

Pensionssystemet kommer ändå varat i nästan tjugo år, vilket väl får sägas vara imponerande.

Vi som är födda på 60-talet eller senare har dock alltid varit medvetna om att chansen att pensionssystemet förblir intakt tills vår pension är och förblir exakt noll. Drastiska förändringar har redan gjorts, som att ta bort avdragsgillt privat pensionssparande.

Motivet för att ta bort det privata pensionssparandet sägs vara införandet av investeringssparkonto, men det är förstås fullständigt skitprat. Verkligheten är att möjligheten till privat pensionsparande minskat med upp till 60% pga att man nu ska spara med skattade pengar. Över tiden kommer beskattningen på investeringsparkontot vara lika högt som att ta ut sparande som pension, och i slutändan står alltså de som har långt kvar till pensionen som förlorare, medan 40- och 50-talisterna bland politrukerna fått sitt avdragsgilla pensionssparande.

Jämför att investera 40000:- SEK i 30 år, med 1% beskattning om året, med att investera 100000:- SEK i 30 år med 30% beskattning på slutet. Antag 8% årlig avkastning före skatt. 40000*(1.09-0.01)^30=402 506:- SEK ut för investeringssparkonto och 100000*1.09^30*0.7=928 737:- SEK ut som pension enligt det nu slopade privata pensionssparandet.

Fakta är att slopandet av privat pensionssparande slår stenhårt mot 60-, 70- och 80-talisters framtida pensioner. Nu ska även PPM försämras "strukturellt".

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

30 kommentarer:

 1. Väntar på förslag om att beskatta privata tjänstepensionerna också....

  Återstår väl snart bara medborgarlön helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är där ju redan 24,26% särskild löneskatt på avsättningen till tjänstepension och dessutom avkastningsskatt (just nu 0,075%) varje år.

   Radera
 2. Som 80-talist är jag inte orolig över PPM, den antar jag kommer försvinna för utjämning. Min stora rädsla är att tjänstepensionen konfiskeras innan man hinner gå i pension, om min generation kommer få gå i pension innan vi trillar av pinn. Exempelvis en utjämning för alla som inte har någon tjänstepension, extra beskattning vid uttag eftersom den är orättvis m.m.

  Det har införs retroaktiv lagstiftning tidigare även fast politikerna påstår att det aldrig hänt, exempelvis reavinstskatten infördes retroaktivt ett par år bak i tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjänstepensionen är redan rätt kass för stora löntagargrupper, så risken att den drabbas av försämringar är liten.
   Det som alla däremot kommer att "drabbas" av förr eller senare är högre pensionsinbetalningar, antingen via höjd inkomstskatt eller höjd arbetsgivaravgift. Men det kommer först då politikerna insett att normalpensionären får halverad inkomst och att detta inte radikalt förbättras om inte avgifterna höjs.

   Radera
  2. Som sagt nedan, madrassen blir en viktigare investering. Och med madrassen menar jag givetvis din mamma.

   Radera
  3. Tjänstepensionen är inte dålig. Min arbetsgivare sätter av ~5 600 kr/mån i ett skattegynnat pensionssparande, det tycker jag är helt OK.

   Radera
  4. Din ja, men du tillhör antagligen inte någon av de stora avtalen SAP-LO, KAP-KL eller AKAP-KL.

   Radera
  5. ITP1 som jag tillhör har ungefär samma regler som SAF-LO.

   Radera
  6. Vilket betyder att du troligtvis kommer upp i en inkomstnivå som innebär att du får en betydande tjänstepension. Det gör inte människor under SAP-LO, KAP-KL eller AKAP-KL. De stora avtalen handlar ofta om att matcha och ta över den delen staten slutar betala in åt en när man når högre inkomstnivåer.

   Radera
  7. Ja, så är det förstås. Det är inte konstigt att tjänstepensionen blir större ju mer pengar man tjänar.

   Det heter för övrigt "SAF-LO".

   Radera
 3. Madrassen blir en allt viktigare investering. :- )

  SvaraRadera
 4. En enkel fråga: Vad får dig att tro att utredningens slutsats är att PPM helt ska försvinna?

  " Stefan Lundbergh har en doktorsexamen i ekonomisk statistik från Handelshögskolan i Stockholm och är sedan många år verksam med pensionsfrågor i Holland och England där han arbetat med att konstruera effektiva fonderade pensionssystem. "

  Jag tror det är mer sannolikt att man föreslår en förenkling av PPM med färre fondval, eller att man på något annat sätt fortsätter med ett fonderat fondsystem som ser lite annorlunda ut. Vi får se när utredningen är klar. Jag tror knappast man kommer utsätta PPM för socialistisk omfördelning baserat på vem som haft högst avkastning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Isåfall kan det nog bli bra. För några år sedan läste jag en jämförelse mellan EU-länders pension. Högst pension som andel av slutlön förväntades holländarna få, enligt den jämförelsen.

   Radera
  2. Precis. Många av "nyheterna" på bloggen målas upp i alarmistiska ordalag, ungefär på samma sätt som Zerohedge, som spått världens undergång i åtta år nu.

   Jag tror inte det blir någon större förändring av PPM i praktiken.

   Radera
 5. Sedan är ju dina pensionssparade (IPS) pengar inte skattefria vid uttag, vilket ISK-pengar är, och du har glömt att det dras (en hälften så stor) avkastningsskatt på IPS också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Drar 30% skatt på uttag. Dock ej avkastningsskatt. Återkommer m komplett uträkning m årssparande. Övertygad att man förlorar på det ändå.

   Radera
  2. Jag missade att du drog 30% vid uttaget.

   Vid 60% marginalskatt, absolut. Vid uttag har man nog (kanske?) högre än 30% också tyvärr.

   Sedan hade man en mycket låg gräns (särskilt på slutet!) för hur mycket man kunde trycka in i sitt IPS per år, så det har inte varit mer än en marginell möjlighet till sparande.

   60% marginalskatt vid insättning: IPS dubbelt så bra som ISK.
   57%: IPS 87% bättre.
   52%: IPS 68% bättre.
   32%: IPS 18% bättre.

   Radera
  3. ... och egenföretagare ska givetvis maxa IPS innan man tar ut pengar och stoppar in på ISK. Det är väl ganska mycket pengar man kan dra av på detta sätt?

   Radera
  4. OT: Sluta dra bort löneavgiften när du skriver marginalskatt.

   Radera
  5. Till exempel ålderspensionsavgiften är precis lika mycket skatt som löneavgiften över taket för intjänandet av inkomstpensionen. Det blir krångligt att redovisa detta. I så fall skulle man skriva "på en löneökning på 1000 kronor, som egentligen är 1314 när man räknar med arbetsgivaravgifter, så betalas 914,4 kronor i skatt". Vissa arbetsgivaravgifter är mer "skatt-lika" än andra.

   Radera
 6. Alltså planera för att jobba till 75 eller sälja villan och bo på Filippinerna tills man trillar av pinn... hmmm...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller spara pengar i tex ISK?

   Radera
  2. Nåt sånt, ja. Som 30 plussare räknar jag inte med att konceptet "gå i pension" kommer att finnas kvar överhuvudtaget när jag fyller 65. Finns det kvar ser jag det som en bonus, men det är inget jag räknar med. Kan tänka mig att pension blir lite som hemmafrun är idag... något som var vanligt förr, men finns knappt kvar nu.

   Radera
  3. Tja om börschen kraschar inom ett år så jag tänka att köpa in mig i nåt

   Radera
 7. Varför envisas ni med att spara i tillgångar som kan kontrolleras och beskattas av staten? Istället för privat pensionssparande, köp en Krügerrand en gång i kvartalet eller vad ni tycker er ha råd med och stoppa i madrassen.

  SvaraRadera
 8. Sverige har en fördel som andra inte har, de nya svenskarna som räddar vår välfärd. Sedan har vi även turen att få fler anhöriga som på sikt kommer i arbete och betalar in till pensionerna och när de blir äldre så är det bara att öka och locka fler till vårt land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen; härliga synergieffekter väntar oss i framtiden.

   Radera
 9. PPM är ändå de enda pengar som staten faktiskt lagt undan till din framtida pension, resten är "löften". Det är klart att de vill lägga vantarna även på dessa pengar.

  Det kommer gå till som så att de "för din säkerhet" påbjuder att dessa ska investeras i statspapper... När de gjort slut på dessa pengar kommer de upprepa samma sak med tjänstepensionerna.

  När även dessa pengar är slut så gör de statsbankrutt.

  SvaraRadera
 10. "Vi har världens bästa pensionssystem. Dess enda brist är att det ger på tok för låga pensioner".

  Göran Persson

  SvaraRadera
 11. PPM är ett havsverk...
  Spara nu duktigt lille vän och välj 'rätt' fonder så kan du bli mångmiljonär när du går i pension. Väljer du fel lille vän blir det fattigstugan.

  SvaraRadera