Cornucopia?

Aktuellt

Friggebod, Attefallshus, Bolundare och nu Bohlinare

En ovanlig frihet i Sverige är möjligheten att uppföra mindre komplementbyggnader utan bygglov. De har fått sina namn efter de drivande poli...

2017-06-16 11:55

Påminnelse: Glöm inte lämna in gamla mynt och sedlar

Dags för en liten påminnelse om att lämna in era gamla sedlar och mynt, som blir värdelösa från halvårsskiftet.
Mina sista fyrtio kronor.
Det är bara 10-kronorna som inte blir värdelösa från halvårsskiftet. De gamla enkronorna, tvåkronorna, femkronorna, hundralapparna och 500-lapparna blir värdelösa nu.

Så leta genom lådor, fickor, väskor, fordon eller var ni nu av och till förvarar kontanter. 

Själv lämnade jag in några hundra kronor i mynt tidigare i vår, men en del butiker har envisats med att lämna ut gamla mynt och sedlar när man handlar kontant, så det blev 40:- SEK i gårdagens inlämning till den lokala banken. Som för övrigt inte tog någon insättningsavgift, vilket kanske inte gäller överallt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

30 kommentarer:

 1. Fortsatt starka papper i svenska finanserna:
  http://www.esv.se/contentassets/ca16b08615a647368a2274eb88cde1e4/juniprognosen-2017.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grymt bra ja.

   Tyvärr gav den ena lokala fulpuben sex gamla kronor i växel i onsdags utan att jag märkte nåt...

   Radera
  2. Det var för att du inte dricksade nog?

   Men blir de värdelösa? Nej, va? Förra svängen slutade de att vara giltiga betalningsmedel, men man kunde ju, i vart fall företag, växla in dem direkt mot riksbanken, mot avgift, så klart. Orkar inte googla nu... har skrivit för många, kommatecken.

   Radera
  3. Gamla mynt blir metallskrot efter 30:e juni och kan inte användas någonstans.

   20 miljarder plus 2017 och 20 miljarder plus 2018. Det låter helt OK...

   Radera
  4. Joakim - de blir ogiltiga betalningsmedel - de går fortfarande att sätta in på bank (om de har kontanthantering).

   Radera
  5. Wofser: Du har rätt, man kan sätta in mynt på banken fram till och med 31:a augusti 2017 -- men sen blir de skrot.

   "Riksbanken löser inte in ogiltiga mynt
   Mynt som inte längre är giltiga betalningsmedel kan varken lösas in på banken eller hos Riksbanken. Mynten kan betraktas som metallskrot och kan därför lämnas till metallåtervinning."

   Radera
 2. Ni kan ta det lugnt!
  Jag tror inte vi behöver vänta många år innan metallvärdet i mynten överstiger det nominella värdet, de är trots allt tillverkade av kopparnickel till skillnad från de nya mynten som mest är gjorda av järn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, eller så växlar du in mynten och köper råvaror för pengarna istället för att vänta -- så får du dubbelt så mycket koppar och nickel.

   Radera
 3. Tack! Tog med mig några mynt hemifrån. :)

  SvaraRadera
 4. Värdelösa är väl lite att ta i?

  Gamla 1, 2 och 5-kronor tar banken emot fram till 31 augusti 2017.

  Gamla 100 och 500-lappar tar banken emot fram till 30 juni 2018!


  SvaraRadera
 5. Lustigt hur lite man använder mynt idag. Jag hade inte ens sett tvåkronan innan det var dags att lämna in den igen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den gamla 2-kronan med 40% silver har funnits ett tag och har också varit tillåtet betalningsmedel. Det nya patetiska myntet behöver du ine lämna in, den kom ju nyss!

   Radera
 6. Jag gav mina sista en- och femkronor till en av de hårt tiggande eu-migranterna utanför ICA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En ICA butik som ligger långt från den du normalt handlar i då?
   Så att de inte flyttar nu när det äntligen blivit tomt utanför din egen.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. De ogiltiga mynten lämnas till tiggarna.

   Radera
 7. Jag kan överhuvudtaget inte förstå varför mynt/sedlar kan bli värdelösa efter ett visst datum. Vem tjänar egentligen på detta? Ja inte är det de stackare som blir sittande med Svarte Petter? Something is definitely rotten in the Kingdom of Sweden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har man haft ett par år på sig att förbereda sig.

   De nya sedlarna är svårare att förfalska och de nya mynten är lättare (och funkar dessutom för nickelallergiker) = lättare att transportera och billigare / miljövänligare att byta. Det räcker som argument för bytet!

   Dessutom kan du alltid lösa in sedlar hos Riksbanken om du nu hittar en massa nedgrävda sedlar i trädgården.

   Radera
  2. Enklast är väl att ge de svarta pettrarna till ungarna att använda som leksakspengar så kommer de till god användning :)

   Radera
  3. Det är väl helt naturligt att de blir värdelösa, processen har pågått länge jag minns när man fick en stor chokladkaka för en krona och att när bensinen skulle kosta över 1kr/l så fick man sluta att köra bil.

   Vägen mot värdelöshet har pågått länge, nu är det bara det sista lilla restvärdet som ryker.

   Radera
  4. Det roliga är ju att en enkronas chokladkaka fortfarande kostar en krona och att en liter bensin fortfarande kostar under en liter.

   Men då menar jag enkronan mellan 1942 och 1968 som innehöll 40% silver, 2,8 gram silver är idag värt ca 14 kronor.

   Radera
 8. Det är inte så jobbigt att bli av med de gamla mynten. I de flesta affärer kan du delbetala med mynt och sen betala resten med kort. Du behöver alltså inte springa och köpa småsaker med jämna pengar. Det löste min huvudvärk med att alltid få gamla pengar i växel när jag betalade med sedlar.

  SvaraRadera
 9. Och gamla enkronor före 1968 innehåller silver, tror det även gällde tvåkronorna ocd den större femkronan från 1970/1971. Dvs betydligt mer värda än vad som står på dom. Dessa vill man väl inte bjussa Ingves på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här ser ut att vara en bra länk att kika på innan man växlar in sina kronor om man nu har några kvar.

   https://silverklubben.se/silvermynt/

   Radera
 10. Mina enkronor får jag minst 13 kronor styck

  SvaraRadera
 11. Om alla följde dina råd skulle myntsamlarna inte ha något att samla.

  SvaraRadera
 12. Det är bedrägeri av staten att ogiltigförklara sedlar och mynt och dessutom vägra lösa in dem efter en kort period. Det hade varit mer korrekt att tvinga bankerna att acceptera inväxling av gamla mynt/sedlar oavsett hur gamla de är, och att bankerna i sin tur med jämna mellanrum löser in pengarna hos riksbanken.

  Cornucopia, kan du inte starta en grupptalan mot riksbanken som lurar svenska folket på deras pengar genom att ogiltigförklara pengarna med jämna mellanrum?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan alltid lösa in ogiltiga sedlar hos Riksbanken.

   Det är inget stort samhällsproblem att man måste göra sig av med några hundra kronor i mynt under en tvåårsperiod. Kanske det kommer göras en eller två gånger till under din livstid. Vilket problem!

   Radera
  2. Som privatperson måste du betala en avgift för inlösen av sedlar hos riksbanken, avgiften kan överstiga sedlarnas värde. I USA finns inte detta problem då dollarsedlar är giltga betalningsmedel oavsett när de är utgivna. Indien gjorde en liknande fuling nyligen o tvingade folk växla in sedlar med väldigt kort varsel. Den här typen av beteenden är respeklöst mot folket och kommer urholka folks förtroende för statliga institutioner. Inte konstigt marknadsvärdet för bitcoin idag är mer än alla svenska storbanker tillsammans.. :)

   Radera
  3. Ja, det kostar hundra spänn, oavsett hur många sedlar du löser in. Att den som inte lyckas spendera sina kontanter på två år får betala hundra spänn för den sista slasken en eller två gånger under sin livstid är ganska irrelevant. Ett alldeles obetydligt problem.

   Indiens indragande av 85% av den kontanta penningmängden (tror jag det var) är av en helt annan karaktär och får nog ses som en av tidernas klantigaste penningpolitiska manöver.

   Radera