Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-06-24 11:03

Ny bok pekar ut ledande socialdemokrater runt Palme som KGB-infiltratörer

Fd ambassadör och professor Bo Theutenberg har nu gett ut din tredje bok i serien Dagbok från UD. I den pekas nu ett antal ledande socialdemokrater runt Olof Palme ut som KGB-infiltratörer. Tre ledande socialdemokrater namnges också för att varit rapportörer till den tjeckiska kommunistiska underrättelsetjänsten och en som KGB:s viktigaste källa i Sverige.


KGB:s infiltration av Socialdemokraternas ledning och personerna runt Olof Palme var ett led i att kunna genomföra ett blixtsnabbt maktövertagande i Sverige i händelse av krig.
"”Det gällde att vidta förberedelser för Sovjetunionen att på kort tid med våld kunna överta makten i landet genom att eliminera centrala funktioner och befattningshavare. Jag blockerade ett sådant förslag”, berättar den förre Säpochefen enligt boken. [...] Säpo-mannen säger återigen: ”KGB överta makten. Eliminera motståndet! Eliminera nyckelpersonal. Påtvinga samarbete mellan Sverige och Sovjet. Som en sovjetstat.”
“Om ett sådant maktövertagande skall kunna äga rum med utsikt till framgång, måste det ske inom en kort tidsrymd. Mer tid finns inte! För då har motståndet hunnit organiseras. Det gäller att inom denna korta tid slå sönder/eliminera hela förband, nyckelpersoner, ledningsstaber och funktioner.”"
Specifikt pekas två mycket kända socialdemokrater ut som drivande i samröret med KGB, varav en fortfarande öppet går diktaturen i Kremls ärenden i svensk försvars- och säkerhetspolitisk debatt. I boken och Inblicks artikel anges av avhopparen Oleg Gordievskij socialdemokraten som "KGB:s viktigaste informationskälla i Sverige". Det gör att man bör fundera på hur många fler gamla KGB-infiltratörer som fortfarande finns kvar inom socialdemokratins maktpositioner, eller hos företag och myndigheter, samt om dessa fortfarande går Kremls ärenden i det tysta även om KGB numera heter FSB, men nu sorterar under nya KGB, MSS?

Det framgår dock att det fanns fler än de tre namngivna och att ett stort antal av personerna runt Palme i själva verket var KGB-infiltratörer. Palmes försök att sträva emot anges som motiv till mordet på statsministern.

I sammanhanget ter det sig naturligt varför det sk Stasiarkivet hemligstämplades och förstördes. Kommunistdiktaturernas underrättelsetjänster samarbetade och det är sannolikt att flera av socialdemokratiska landsförrädare var namngivna i det förstörda arkivet.

Man ska också komma ihåg att det fanns kvar personer i denna krets hos Socialdemokraterna när man Göran Perssons regering fattade beslut om att avskaffa svenskt försvar. Frågan blir också hur mycket inflytande de kan haft i den processen och hur mycket av det som kommit som idéer från Kreml?

Theutenberg avgick som ambassadör 1987 på grund av socialdemokraternas eftergiftspolitik till diktaturen i Sovjetunionen.

Bo Theutenbergs bok Dagbok från UD, volym 3 (1976 - 1980) går bara att beställa här. Det har enligt uppgift varit stora problem med att ge ut boken, då av förklarliga skäl ingen vill ta i ämnet med tång. Inblicks reportage hittar ni här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Den kan inte ha varit så lätt att få utgiven, som sagt.
  Får se om någon utpekad läser den och får för sig att stämma författaren, borde vara en enkel match.

  SvaraRadera
 2. Det statsbärande partiet... Det har aldrig varit vattentäta skott mellan partiet och den exekutiva makten i Sverige. Jag tror inte Löfven kommer att lyfta fram detta i valrörelsen när andra partiers historia ska diskuteras.

  Undra hur stor andel av de som är nettoskattebetalare och som arbetar inom privat sektor som röstar S? 2%?

  SvaraRadera
 3. "Går bara att beställa här"-länken går ju också till artikeln vilket är fel. Däremot har författaren beställningsinfo på sin blogg: https://theutenberg.wordpress.com/dagbok-fran-ud-vol-3-1976-1980/

  SvaraRadera
 4. Som vanligt kan man leka med tanken att det handlade om massmördarideologi brun istället för massmördarideologi röd. Vilka hade reaktionerna varit?

  SvaraRadera
 5. Allt det där är säkert helt rätt, och jag tror på det till 100%. En rättelse bara: det s.k. Stasiarkivet har aldrig funnits, och har av det skälet aldrig förstörts. Lena Breitner, gift med den i sammanhanget bekante Gunnar Ekberg, förklarar pedagogiskt vad detta "arkiv" egentligen var/är på sin blogg "tankaromib.se"
  mvh
  Ulf

  SvaraRadera
 6. Sverige ( SDR ) och DDR hade nära kontakter och sågs som "jämlika" stater som modellerade sitt samhällsbygge efter varandra.
  Ett "övertagande" hade gått smidigt till !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vilket parti var det nu Fälldin tillhörde, kpml(c) eller scccp? ;-)

   Radera
  2. Nåja, var det inte mera så att många journalister såg upp till DDR och de var av någon anledning väldigt synliga i public service SVT och i A-pressen. Fixade reportage, barn och ungdomsfilmer med mera. Det är verkligen pinsamt när man tittar på det såhär 50 år senare. Sedan dess har medelklassen fått det bättra, de flesta har insett att kommunismen är en fin teori men leder till avrättningar och fångläger när folk fått nog. Hela västvärlden har rört sig, och rör sig fortfarande, mot höger. I en sån takt i Sverige att vi fick en rekyl mot vänster i det senaste valet. Alliansen tappade många väljare som gick till höger om Alliansen så därför fick S + mp ta över. Men lämnade tack och lov kommunisterna utanför regeringen. Logiskt va ?

   Radera
 7. På den tiden var det svårare att tillsätta en "laglig" Quisling-regering. Numera (efter den senaste, i det närmaste utan offentlig debatt, insmugna grundlagsändringen) behöver inte ett statsråd ha innehave svenskt medborgarskap i tio år, utan det går bra att snabbtilldelas ett sådant och kliva in i svensk regering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går ju mycket smidigare att få in en massa islamister då, det är ju precis vad det här landet behöver. Sharialagar borde ju få folk att rösta rätt nästa val.
   Ah visst ja, det blir ju inte fler val då..

   Radera
 8. Om någon skulle stämma bokförfattaren eller utgivaren så skulle det leda till en "Streisand"-effekt, dvs att försöken att tysta boken skulle leda till större uppmärksamhet än boken kommer att få. Att tro att någon svensk mainstreammedia kommer lyfta innehållet i denna bok får ses som osannolikt.
  Skall man gissa på möjliga/troliga personer som varit betalda av KGB skulle jag gissa på P----e Sch--i, S--- Ander--on och P----e Sch--i igen.

  SvaraRadera
 9. "Sverige var huvudmålet för Warszawapaktens underrättelsetjänst", "minst 40 procent av socialdemokraterna stod under vårt direkta inflytande" Känns ju seriöst...

  SvaraRadera
 10. Min gissning är att Sovjet troligen hade infiltratörer i övriga partier också, om än troligen inte i samma omfattning som i S.

  SvaraRadera
 11. Högst intressanta tankar. Frånvaro av artilleri och luftvärn under blackouten är ju högst graverande. Sen måste man fundera på varför Palme blev skjuten. Var han också med? Funderande han på att hoppa av när man såg att Sovjetunionen ralmade samman i bitar. Skulle ett sådant avhopp starta århundradets utredningar i halva Europa kring vilka regeringar och regeringskanslier som egentligen var infiltrerade ? Allt på det det hela taget spännande tankar.

  SvaraRadera
 12. Ja, det var och är mycket som inte står rätt till i vårt land. Koppling till Palmemordet finns där, på ena eller andra sättet. Otroligt att inte misstankarna mot P. Sh--i klarlagts ordentligt- de har ju funnits där i många år. Undrar för övrigt var P-G Näss manus tagit vägen....

  SvaraRadera