Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2017-06-20 14:14

Normalt fallande bostadspriser i maj

De kvalitetsjusterade bostadspriserna gick generellt ner över hela landet i maj. Detta är den helt normala säsongsvariationen och kan på inget sätt tas som att bostadsmarknaden har vänt.
Som tidigare utrett bland annat förra året, men också 2015 är maj och juni svaga månader för bostadspriserna. Det samma gäller även juli, men det gäller bara villapriserna medan lägenheterna tar fart.

Att man ser minimala nedgångar i bostadspriserna i maj innebär alltså absolut ingenting. Det är i själva verket väntat. Exempelvis föll lägenhetspriserna med 0.2% i Sverige och Stockholm, samt föll med 0.1% i Malmö. Villapriserna föll med 0.1% i Sverige, 0.7% i Stockholm, medan de blott steg med 0.1% i Göteborg.

Överlag uppför sig alltså bostadsmarknaden precis som väntat. Det betyder inte att inte bostadsbubblan kanske kraschar nu, men det finns inget som indikerar det. Allt vi ser är en normal säsongsvariation än så länge.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. En kompis säljer i Sollentuna. Där säger mäklarna att 3:or i Edsberg har fallit 500,000 på 4 månader. (tror att 3:orna såldes för ca 3 mille då, o nu 2,5). Är det en "marginell" nedgång? O priserna faller även i Kista, Täby.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjänar inte alltid mäklare på att säga så? Pga flera skäl:
   -man vill sälja så snabbt som möjligt för att kunna ta fler objekt, alltså bättre att sälja billigt
   -man vill ha ett högt arvode genom att ha en hög basprocent/stege från låg summa och då är det bra om kunden har låga förväntningar

   Radera
  2. Mm det ser ut att stämma typ, även om det enligt boolis begränsade data inte gått jättemånga för 3milj tidigare. Har dock noll koll på det området så det är väldigt svårt att avgöra vad det är för skillnad på olika adresser.

   https://www.booli.se/slutpriser/edsberg/1415/?objectType=Lägenhet&rooms=3

   Radera
  3. Kan det ha att göra med, att Edsberg kommit med på polisens "no go zons" lista?

   Radera
  4. Det är möjligt. Jag är inte särskilt insatt i bomarknaden - varken i sollentuna eller någon annanstans. (Ett lämpligt straff för småförbrytare skulle kunna vara att istället för samhällstjänst tvingas hänga på hemnet i 100 timmar och gå på visningar.)

   Radera
  5. Intressant, Edsberg listades som "utsatt område" redan i början av 2016. Varför gott priserna ner nu?

   Radera
 2. Det finns såklart variationer,här i hålan Stenungsund.
  Byggs dessutom mycket nytt där,en del av petrokemins produkter passerar rakt igenom samhället via järnvägen...
  Gissningsvis 60 ton per vagn,spännande i dagens sverige.

  https://www.hemnet.se/salda/bostader?location_ids%5B%5D=18030

  SvaraRadera
 3. Nu i Juni släpps många nybyggnadsprojekt ut till försäljning med skyhöga priser jämfört med dagens men då har byggföretagen satt ribban på vad man bör förvänta sig för priser om 2 år i samma område och det tenderar att ligga på 20-30% över dagens pris i samma område så man kan säkert förvänta sig ca. 15% prisökning per år vilket kan ses som en lugn marknad då det gått från 30% per år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller så håller nyproduktionen på att översvämma marknaden.

   Radera
  2. Både och men än så länge finns det fler köpare än lägenheter.

   Radera
 4. Det här är ett jädra sjukt land just nu, man blir rik på att bo och rik på att hyra ut rum.

  Jag tänker på 40 och 50-talisterna som blev rika på att bara bo och på de som tjänar pengar som ogräs på att hyra ut rum till migranter, gärna såna som uppger stt som är under 18. Sen har vi ju karriären starta en förening, ljug allt du orkar om medlemstal och bli rik.

  Som exempel gjorde ju arbogakvinnans HVB hem 6 miljoner i vinst på "ett par månader", jag tolkade det som typ 8 månader men det var under ett år i varje fall.

  Poängen är att när man blir rik på sån skit och inte på sådant som tillför landet något, typ jobba som högutbildad löntagare och bygg landet eller professor på våra universitet och skapa frantiden så är ett land på utvecklings-dekis rejält, trist tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många sätt att bli rik på i Sverige. Jobba hårt och spara mycket pengar är ju ett sätt, att ha satsat på börsen med lånade pengar ett annat, att ha köpt Bitcoin och Ethereum ett tredje, att starta flyktingförläggningar ett fjärde, att investera i fastigheter ett femte.

   Den som jobbat som läkare, ingenjör, jurist eller ekonom och varit någorlunda sparsam och ägt sin bostad har också blivit rik senaste tio åren.

   Radera
  2. "Det här är ett jädra sjukt land just nu, man blir rik på att bo och rik på att hyra ut rum"

   Det beror till största delen på att obligationer ökat i värde (räntan sjunker). Äger man sitt boende har man så att säga en option mot obligationsmarknaden.

   Radera
  3. Lite off topic perhaps men 2010 frågade jag min chef som jag respekterade högt vad han tyckte om att köpa Bitcoin för 1000dollar, han tyckte det var att kasta pengarna i sjön så det blev inga Bitcoin, dom kostade väl en dollar då ungefär...

   Husen kan jag förstå, man är många äldre på ledande positioner och drar åt samma håll, det har fattats MÅNGA beslut för att ta oss dit vi är idag, sluta stadsplanera, större och större bolån, lägre räntor, ta bort fastighetsskatten och vad mer.

   Bli rik på rum till flyktingar är bara ren korruption och en svart plump för lång tid framöver.

   Läkare, ingenjörer osv. som kommit upp sig lite i län betalar väl 55% skatt? Ja dom har väl köpt boenden som gått upp i pris men ni förstår min poäng.

   Radera
  4. Till och med 60% marginalskatt nu för tiden. Men det spelar ingen roll, man kan ju hålla kostnaderna låga och bli rik den vägen om man nu känner för det.

   Radera