Cornucopia?

Aktuellt

Regeringen föreslår skatt på hämtkaffe och snabbmat (som pizza) - fem respektive sju kronor

Regeringen föreslår i ett nytt betänkande att man ska införa skatt på engångsförpackningar av dryck och mat, t ex hämtkaffe på mackar och ca...

2017-06-23 12:30

MSB: Ej avbrutit forskning kring islamism - blir fler studier, även mot MB

Det cirkulerar felaktiga uppgifter att MSB skulle avbrutit forskning kring islamism på grund av påtryckningar från islamister och tokvänstern. Enligt MSB är detta fel. Ingen studie har avbrutits, tvärt om visar den kritiserade avslutade förstudien kring islamistiska Muslimska brödraskapet att det behövs ytterligare forskningsprojekt. Flera sådana är på gång via MSB inklusive mot Muslimska brödraskapet (MB).
Fokus har skrivit en artikel om hur Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blev utsatta för en kampanj på grund av myndighetens förstudie kring islamistiska organisationen Muslimska brödraskapet, en organisation som i princip är antitesen av alla värderingar och lagar som ska gälla i Sverige och även terroriststämplats av flera länder. 

Magnus Norells och medförfattares förstudie avslutades som planerat, men det sprids felaktiga uppgifter att MSB skulle gjort detta på grund av påtryckningarna och kampanjen från islamisterna och dess stödjare inom den antidemokratiska kvinnohatande tokvänstern. Detta dementeras av dock av MSB. 

Forskningsrapporten var en förstudie och det var aldrig planerat en uppföljare. Syftet var att utreda om det fanns behov av ytterligare forskning, vilket också är den slutsats MSB dragit av rapporten. Man kommer nu beställa ytterligare forskning, inklusive en djupare studie av Muslimska brödraskapet, samt salafistiska jihadistmiljöer och lägga ungefär en miljon kronor av skattemedel på forskning kring islamismen i Sverige.

Det var ursprungligen aldrig tal om någon tilläggsrapport från Norell och medförfattare, men det diskuterades om man skulle utöka källhänvisningarna, vilket inte gjordes då rapporten fyllde sitt syfte och visade på behovet av ytterligare forskning.

Bloggen (LW) har intervjuat Anna Maria Bergholm Söder (AMBS) på MSB.

LW: Det påstås att ni avbrutit forskning kring islamism och islamistiska organisationer som Muslimska brödraskapet. Stämmer detta?
AMBS: Absolut inte! Missförståndet kring detta beror på att vi inte gjort en tilläggsbeställning på en avslutad rapport.
LW: Var det någonsin tal om att göra en tilläggsbeställning av Norell-rapporten, eller var den tänkt som en enskild fristående rapport?
AMBS: Ursprungligen var tanken inte att göra en tilläggsbeställning. Men vi förde en diskussion internt och med Norell om att stärka upp rapporten vad gäller t. ex. källhänvisningar, men avstod för att vi trots allt tycker att rapporten redan fyller sitt syfte, att visa på behovet av fortsatt forskning.
LW: Ni är alltså nöjda med rapporten?
AMBS: Ja, rapporten har fyllt sitt syfte att visa på behov av vidare forskning.
LW: Kommer ni arbeta tillsammans med Norell och/eller hans medrapportskrivare igen?
AMBS: Forskarna lyfter väl fram dessa behov i förstudien. Därför är det värdefullt att ha med deras kompetens i det fortsatta arbetet. Däremot är vi en myndighet som ska följa upphandlingsreglerna och därför kan vi aldrig på förhand utlova vem som kommer att bli utförare av våra studier.
LW: Vad planerar ni för ytterligare studier?
AMBS: Just nu planerar vi för två studier. Dels en om kartläggning av Muslimska brödraskapet i västvärldens budskap mot olika målgrupper i Sverige och dels en om kartläggning av budskap i salafistiska jihadistmiljöer mot olika målgrupper i Sverige.
LW: Vad har dessa för budget?
AMBS: Vår beräkning är att vardera studie kommer att kosta ca 500 000 kr. Hur upphandlingen ska gå till i detalj håller på att beredas.
Kort sagt så kommer det en ytterligare och djupare studie av Muslimska brödraskapet, och dessutom en kartläggning av salafistiska jihadistmiljöer och hur dessa verkar med sitt budskap mot Sverige.

Slutsatsen är att de som påstår att MSB avbrutit någon forskning sprider så kallade falska nyheter (eng fake news). Det blir ytterligare forskning, även kring specifikt Muslimska brödraskapet. Myndigheten har inte backat och har inte vikit ner sig för yttre påverkan.

Det enda resultatet av kampanjen via mail och telefon mot MSB var att det kostade myndigheten tid att hantera islamisternas och den antidemokratiska kvinnohatande tokvänsterns angrepp, samt att Fokus artikel tydligt visat på hur dessa antidemokratiska krafter agerar i Sverige för att hindra granskning. Vill man stoppa granskning har man uppenbarligen något att dölja. Men nu kommer de alltså granskas ytterligare.

Man kan också reflektera över vilka det är som sprider desinformationen i syfte att minska förtroendet för Sveriges krisberedskapsmyndighet, och vilkas ärenden dessa går? Är de själva påverkansoperatörer eller mer sannolikt nyttiga begåvningsutmanade som ovetandes går krafters ärenden? Det blir lite lustigt att klaga över påverkansoperationer när man själv lurats att delta i en sådan mot en svensk krismyndighet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

43 kommentarer:

 1. Bra förtydligande, både t ex Antonsson och Westerholm har skrivit om detta men utan uppföljning.

  1 miljon räcker väl till ca 1 FTE under ett år. Jag överlåter åt andra att bedöma om detta är tillräckligt och proportionerligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går alltid att önska mer, allt till alla osv. Men så här ser det ut. Du kanske föredragit att man inte forskade alls?

   Radera
  2. Nej, självklart inte, i så fall så hade jag skrivit det. Men jag gubb-googlar mig fram till att det låter lite. Sedan kanske resultaten tas på större allvar än tidigare rapporter inom området radikalisering i Sverige där åtminstone 5 grova terrorbrott i Europa har kopplingar till Sverige (Drottninggatan x 2, Paris x 2 (Krayem från Rosengård och journalisten) och Bryssel (Belkaid från Märsta).

   Radera
  3. Som första studie bör de läsa "Den banala godheten" av Ann Heberlein - när man vill så väl men det blir sämre för alla inblandade för att man inte tar hänsyn till konsekvenserna av sin godhet.

   Radera
  4. KD har anmält MSB till riksrevisionen och MED har JO-anmält MSB. To be continued.

   https://ledarsidorna.se/2017/06/msb-utestanger-forskare-och-fokuserar-pa-genusforskning/

   Radera
 2. Spontant tycker jag att sådan här forskning borde ligga någon annan myndighet. Tex SÄPO, FOI eller Försvarshögskolan där man redan borde ha kunskap om ämnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. MSB har tagit över Styrelsen för psykologiskt försvar. Detta faller inom den ramen. Sedan har FOI mer militärt inriktad forskning, och SÄPO har garanterat kartläggningar. Finns ingen anledning att inte samtliga ägnar sig åt detta med olika inriktning.

   Radera
 3. En miljon på att utreda MB och salafisterna. Bra där.

  Men samtidigt ska MSB lägga tio miljoner på en studie om gender i krishantering.

  Vilket visar att prioriteringarna är minst sagt skeva och att peak-vänstertokeri ännu inte nåtts.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan relativisera bäst du vill, då kommer du aldrig vara nöjd och ständigt vara bitter.

   Sverige behöver 10 MSEK för att reda ut hur svensk krishantering fungerar och hur den kan förbättras. Om man slänger in genus så kommer man åt en helt annan och större säck pengar, jmf med t ex klimatforskning. Jag har träffat professor Misse Wester flera gånger och har fullt förtroende för att hon kommer leverera bra forskning. Var inte så säker på att resultatet är vad du tror.

   Radera
  2. Så MSBs studier finansieras inte ur MSBs budget?

   Radera
  3. Shit the same hur man formulerar ansökan, det är resultatet som räknas och MSB är proffs

   Radera
 4. Kolla in Youtube. Det goda samhället senaste avsnitt med just Norell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg det också.

   Radera
  2. Verkar märkligt...
   Kommunicerar MSB extremt dåligt internt, med forskare?
   Har MSB gjort en kovändning i efterhand och offrar forskare för att rädda ansiktet?

   Radera
 5. Mycket finns att utreda kring salafistiska jihadism särskilt när hela länder som Qatar och Saudi utpekas stödja ideologin och dess terror, att Sverige låter dessa länder finansiera byggen av moskeer och spridning av ideologin gör Sverige till en nyttig idiot i jihadismens tjänst.

  SvaraRadera
 6. Bra satsning.
  Myndigheten borde också etablera en beredskap för det ev kommande haveriet av det valutafinansiella systemet tycker iaf jag.
  Riskbanken gör ju sitt jobb,men MSB kunde väl iaf ägna detta en liten tanke med..

  SvaraRadera
 7. Deras iver att försöka stopp utredningen gjorde istället att man fortsätter den och dessutom tittar närmare på "islamistisk informationspåverkan".

  Kul att något fortfarande verkar fungera men synd att islamisterna redan hunnit bygga ett antal moskéer. Lär inte bli lika lätt att riva dem igen..

  SvaraRadera
 8. Vad har det för betydelse om MSB granskar eller ej!? Sverige kommer fortfarande att bli islamiserat. Det föds färre etniska svenskar med sund moral och värderingar än vad det gör islamister / jihadister i det här landet. I Europa mördas det hela tiden kristna av muslimer konstant och dessutom våldtas. Det är alltså psykologisk terror med. Vad är det ni inte fattar!? Det enda sättet att rädda detta landet och resten av Europa är att utvisa 90% och behålla några få och dessutom hålla koll på födelsetalet.

  Titta bara på vad som med Egypten, det var 100% kristet, nu är det 90% muslimer och 10% kristna. Vad pågår där nu, bomber mot kyrkor, ett sakta massmord mot kristna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nogozoner har numera en mer korrekt benämning i folkmun,utländska kolonier.

   Radera
 9. Ett intressantare och reellt offentlighetshaveri är att SOS Alarm vägrar stödja SSRS längre genom att de vill ta ut högre priser för nödsamtalen som kommer via SSRS. Perfekt exempel på det tidigare temat kring hur civilsamhället löser sysslor som staten inte klarar av a la nattvandrarstaten som gudmundsson (minns jag rätt?) skrev om i DN. Nu ska dessutom dessa instanser straffas för sin frivilliginsats. Se även här ofta kritisera Ygemans svar kring frågan på en sosseintern fråga kring stöket som uppkommit:

  https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/skriftlig-fraga/sos-alarms-avtal-med-sjoraddningssallskapet-_H4111458

  Det är ännu en utredning man hänvisar till, men problemet är att avtalet mellan SSRS och SOS Alarm gick ut vid nyår och avslutandet av avtalet är ett lika starkt ställningstagande som FÖREGÅR 112-utredningen som att förlänga det tills utredningen är klar mot slutet av året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6722420

   Glömde denna länk också.

   Radera
 10. Förstudie... grundlagsbrott, diskriminering, hot, kårverksamhet mm faller under allmänt åtal men det vågar man väl inte. Går religionsfrihet före lagar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Därför borde religionsfrihet avskaffas, den har spelat ut sin roll och ger istället fanatiker frikort vilket snedvrider rättssamhället och i förlängningen skadar förtroendet för hela samhället. Det går utmärkt att tro vad en vill inom de övriga friheterna. Religiösa samfund bör behandlas som en vanlig kulturförening.

   Radera
 11. Alla som fortfarande tror på gamla påhittade Gudar och sandlåde-regler från 600-talet är outbildade och väldigt out-of-date.... Borde förbjudas och motarbetas i ett modernt samhälle. Hoppas rapporten blir vetenskaplig och påpekar detta --- !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla som fortfarande tror att gamla påhittade Gudar och sandlåde-regler från 600-talet är väldigt out-of-date är blivande "dinosaurier".

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 12. Hej

  "Men Magnus Norell fick på onsdagskvällen besked att MSB:s generaldirektör sagt nej till en fortsättning på rapporten om muslimska brödraskapet. Motiveringen, fick Norell veta, var "allt bråk" kring rapporten."

  Nu är hon avdelningschef för den operativa avdelningen och inget annat bortsett från att enligt MSB´s hemsida så heter hon Anneli Bergholm-Söder.
  https://www.msb.se/Om-MSB/Organisation/Organisation/Avdelningar/Avd-for-samordning-och-insats/

  eller så heter hon Anna Maria Bergholm Söder, i alla fall 2009)
  enligt samma myndighet
  https://www.msb.se/en/OpsPreparedness/Coordination-support/

  Hur är det med ordningen i informationen...eller har hon byt namn kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Hej BW

   Vad har det med mitt inlägg att göra?
   Helt irrelevant i sammanhanget.

   Jag har läst förstudien i fråga och om jag hade haft samma målsättning som MSB, dvs islamisering av Sverige så är deras agerande helt rätt!
   Det är inte precis dumbommar som ligger bakom MSB...

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Kallas att vara "källkritisk" numera...

   Radera
 13. Hej

  Enligt MSB så heter det: "Till generaldirektörens förfogande finns även ett administrativt stöd samt en kommunikationsrådgivare och en strategisk rådgivare för forskningsfrågor."

  Vem denne rådgivare för "strategiska forskningsfrågor" är framgår inte av sidan men borde väl vara den man frågar i sammanhanget anser jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Det finns dessvärre minst lika många odugliga i bakgrunden...

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Hej BW

   Tack för dagens skratt "men de odugliga har varken makt eller inflytande".
   Det är väl därför det ser så fantastiskt bra ut i Sverige...

   Trevlig midsommar

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. I Sverige tillåts man inte längre tänka fritt eftersom värdegrunder inklusive "allas lika värde" blivit påbjuden statsreligion. Den som ifrågasätter denna globalistiska neo-marxism blir av med jobbet eller placeras i frysboxen. Meritokratin dog med dogmen om allas lika värde. Numera är islamister lika mycket värda som nobelpristagare. I fablernas land Sverige.

   Radera
 14. MSB borde uttala sig så det inte finns utrymme för spekulationer kan man då tycka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du läst min artikel och intervju ovan? MSB har uttalat sig. Eller läser du bara rubriken?

   Radera
  2. Det som är lite intressant är att det s.k. forskarupororet har gjort att samtliga undertecknare troligen diskvalificerat sig som lämpliga utredare. Ett intressant exempel på att skjuta sig i foten. Om de hade begränsat sig till metodkritik och inomakademisk kontext hade de kunnat vara tänkbara framtida utredare, istället undertecknade de ett illa geomtänkt upprop som luktade skjut på budbäraren retorik.

   Radera
 15. Det var ju förjävla bra.

  Satans marodörer som bara "uttrycker sin åsikt".

  SvaraRadera