Cornucopia?

Aktuellt

Lönerna i IT-branschen 2018 yrke för yrke - var ligger du?

Programmerare sägs vara det vanligaste yrket i Stockholm i takt med att den massiva automatiseringen i IT-branschen effektiviserat och skapa...

2017-06-26 16:52

MÖP-måndag: Fältmössan i höger eller vänster benficka?

Dags för MÖP-måndag igen (har en tendens att glömma bort att det är måndag, men nu kom jag ihåg det). Dagens ämne får bli en av de viktigaste och mest långvariga debatterna inom försvaret. Vilken benficka ska man ha fältmössan i?
Basker på! Inga ledtrådar på bilden.
När man är inomhus, eller har på sig hjälm eller basker så ska förstås fältmössan (skärmmössa) förvaras i ena benfickan.

Frågan är bara om det är höger eller vänster benficka?

Bloggen har sökt Försvarsmaktens presstjänst i ärendet för att reda ut hur Chefen själv gör, men har ännu inte fått ett svar på detta.
Själv är jag lite osäker på svaret. Antingen hade man hjälm, eller så hade man pansarbasker. Eller möjligen yllemössan. Fältmössa var nog rätt sällan på. Och jag är ganska säker på att baskern gick ner i höger benficka. Ja, det är där första förband (och numera även åtsnörningsförband) ska förvaras, vilket alla är eniga om i hela Försvarsmakten. Vilket ger upphov till kontroversen om man ska göra det svårare att få tag på en skadads första förband genom att det ligger en fältmössa i vägen?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

42 kommentarer:

 1. Basker/mössa ska ligga i vänster benficka eftersom första förband ALLTID ska ligga i höger benficka. Så var det i alla fall på S3 i Boden 1993...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast så var det inte på samma S3 1994/95 på KBS. Mössa OCH förband i höger benficka

   Radera
  2. Redan 85/86 på samma pluton var det höger ficka som gällde.

   Radera
  3. Angenämnt ! 1:a komp S3 Boden 1987 !
   :-D

   Radera
 2. Är det en Facebook- eller Flashback-leopard där i bakgrunden?

  SvaraRadera
 3. AMF1 hade i höger benficka 2009. HV är inte lika uppstyrda. CATen skall tilldelas en från chefen angiven plats däremot ej uttalad ficka (HV)

  SvaraRadera
 4. Bra att du lyfter denna viktiga fråga på din blogg. Fältmössan ska förvaras i höger benficka då den inte används. Baskern (denna löjliga och värdelösa huvudbonad) förvaras i vänster bröstficka med mössmärket synligt övanför den inte helt uppdragna dragkedjan. Detta för att tydligt visa tex en treudd eller annat prestigefyllt märke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, P4, pansarnäven skulle alltid synas då baskern förvarades i vänster bröstficka.
   Vad gäller fältmössan har jag inte hört något mer än varhelst den får plats utom vänster bröstficka...

   Radera
  2. Skaraborgare kan man lita på. Sveriges hjärta och vagga.

   Radera
  3. Vagnbesättningar har väl (fortfarande) den stora benfickan på framsidan låret. Då kan man frångå "högerregeln".

   Radera
  4. Som kavalerist ska baskern alltid vara i höger ben ficka vid användning av fältmössa. Så är nog lite skillnad från förband till förband. Annars är alltid fältmössan i höger benficka

   Radera
 5. typiskt läge för planterade eller självinducerade minnen. Men jag är helt säker på att jag hade mössan i höger ficka 1994

  SvaraRadera
 6. Höger Benficka A1 1986

  SvaraRadera
 7. Vill minnas att första förband låg i vänster benficka och fältmössa i höger men minns antagligen fel. Eller har det måhända någonting med pistols bärande att göra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp!

   OM Jag nu inte minns tokfel så var det första förband i vänster ficka på Ing 2, men jag har stött på många som hävdar första förband = höger benficka.. Märkligt att det inte fanns nån FM-standard?

   Radera
  2. minns samma, tre vänder på Balkan

   Radera
 8. Vänster benficka. Har aldrig mött någon annan variant. Väldigt opraktiskt att knöla ned en mössa under pistolhölstret dessutom.

  SvaraRadera
 9. Nu inser jag ju att jag killgissade på höger benficka men om första förband ska i den så låter ju vänster mer rimligt. Arbetshandskarna ska iaf ner i jackans halvöppna dragkedja. :)

  SvaraRadera
 10. Helt rätt att undersöka hur Chefen gör. Enligt uppdragstaktiken så förväntas DUC handla i chefens anda.

  SvaraRadera
 11. Hej

  Skall man kammar luggen (eller vad som kan finnas kvar av den enligt reglementet) från höger till vänster eller vänster till höger?

  Det är en viktig symbolfråga med tanke på "Sieg heil" och den som förespråkade denna nonsens.

  Den där mössan? I "sken"bensfickan förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror antagligen på om man är vänster- eller högerhänt.
   Men regler är regler, ingen hänsyn tages.
   För att inte undra om frågan i sig har blivit genuscertifierat!

   Hej och ho...

   Radera
  2. De har väl redan jämställdhetsperspektiv och Könsrollskunskap i sin rykande färska handbok. Det kommer lätt bli världens bästa försvar.

   Radera
 12. Båtmössan läggs i höger benficka med mössmärket synligt över kanten.

  SvaraRadera
 13. Höger!

  Första förband i vänster benficka. Detta gällde på ett arméförband i Götaland år 1999-2000.

  Det enda som egentligen var "uppstyrt" var att första förband skulle ligga i Vänster benficka. 99% av alls trötta beväringar la sen fältmössan i den högra ändå, och den sista procenten tillhörde väl dom som ändå inte brytt sig om några bestämmelser..

  SvaraRadera
 14. Första förband har väl ALDRIG placerats i västra benficka. Ska ligga i höger (reglementerat förr)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt SoldR Mtrl P (2003) så ska det va höger benficka, så det är väl det som gäller helt enkelt. MEN jag är 100% säker på att vänster benficka är det som "gällt" på sina håll och kanter i FM åtminstone förr.

   Vet inte själv hur många gånger jag stått på skjutvallen och viftat med första förbandet i vänsterhanden.. Muskelminnet säger att det faktiskt var vänster!

   Radera
 15. Höger benficka, kaffe i portionspack i vänster!

  SvaraRadera
 16. Fältmössa i vänster benficka, första förband i båda benfickorna och dessutom i stridsvästens nätfickor. Frågor på det?

  SvaraRadera
 17. 1:a förband vänster benficka, mössan i höger benficka.
  Jägarskolan Kiruna 1984

  SvaraRadera
 18. Hoppas försvaret går in för allas lika värde som i Norge. Då får vi knöka ned både turban och hijab i benfickan. http://www.dagen.se/soldater-far-bara-religiosa-symboler-1.111404

  SvaraRadera
 19. Okej. Första förband SKALL alltid ligga i höger benficka, inga undantag. Vad gäller fältmössa så är detta en smaksak. Personligen kan jag rekommendera att alltid ha den i samma benficka för att slippa slarv och mildare ångest då man slipper att leta efter denna efter en dag i fält. Jag brukar ha den i höger benficka eftersom den är lika viktig som ett 1:a förband då du knappt kommer att överleva skammen och utskällningen över en borttappad fältmössa.

  SvaraRadera
 20. SoldR mtrlP säger höger benficka. Tydligen är jag en av få som orkar läsa reglementen.

  SvaraRadera
 21. När jag gjorde lumpen och jobbade i grönt (mitten 90-tal) så var det höger benficka som gällde, men enligt senaste UniR så är det vänster som gäller.

  SvaraRadera
 22. Man får verkligen hoppas att 2:an från höger är en kvinna, annars är det kört för oss på riktigt.

  SvaraRadera
 23. Varför har man hittat på att första förband ska ligga i höger benficka? Natostandard?

  Vänster är en mer logisk placering av förbandet.

  På den gamla m/59 tiden så kunde man för övrigt också se fältmössan instoppad i livremmen bak på ryggen inne i matsalar och på marketenterier.

  SvaraRadera
 24. Förband (2 st) i höger, inget utrymme för tycke och smak där om du inte vill blöda ut. (Jag slösar inte mitt personliga förband på dig, jag kanske strax behöver det själv.)

  Följaktligen mössa i vänster. Där förvaras även vikkåsa, bestick och pulverkaffe. I övrigt kan man ordna sin utrustnig efter tycke och smak inom UniR FMs bestämmelser och normalt sunt förnuft.

  SvaraRadera
 25. Anar vi på bilden ett litet leende på bloggarjäveln??

  SvaraRadera
 26. Som anhängare av lättsamt försvarsgrenskarikerande, och sprungen ur flygvapnet, är mina enda kommentarer:
  - Mössa?
  - Benficka?

  SvaraRadera
 27. Mössa vänster, 1:a förband höger.
  LedR 2017

  SvaraRadera
 28. Om en fältmössa eller basker i höger benficka gör att en grisbasse inte kan få tag i första förband så är det mer ett problem med grisbassens svaga klövar än ett problem att fältmössan skulle vara ivägen. Jag föreslår mer fys!

  I19/Pbat 2005 höger benficka.

  SvaraRadera
 29. I högra benfickan har jag kaststjärnorna och i vänstra vit flagga.

  SvaraRadera